ZombiU Review

, Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012 0  

Πότε ήταν η τελευταία φορά που παίξατε ένα παιχνίδι τρόμου, στο οποίο φοβόσασταν να κάνετε το παραμικρό βήμα; Πότε ήταν η τελευταία φορά που χρειάστηκε να σκεφτείτε δεύτερη (και τρίτη και τέταρτη) φορά να ανοίξετε μια πόρτα, φοβούμενοι τους κινδύνους που παραμονεύουν; Πόσα survival horror παιχνίδια σας αφήνουν αδύναμους μπροστά στις ορδές των ανθρωποφάγων ζόμπι; Η απάντηση αριθμητικά δεν ξεπερνά τα δάχτυλα του ενός χεριού. Χάρη στο ZombiU, μπορούμε να μετρήσουμε ακόμα ένα.

Το ZombiU εκτυλίσσεται στο Λονδίνο του σήμερα, το οποίο πλέον είναι μια πόλη-παγίδα θανάτου. Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι (και έχει και πολλούς πανάθεμα το) έχουν μετατραπεί σε λυσσαλέα ζόμπι. Λέω σχεδόν, γιατί κάποιοι τελευταίοι επιζήσαντες πολεμάνε ακόμα για να καταφέρουν να γλιτώσουν και είναι αυτοί που παίρνετε έναν-προς-έναν υπό τον έλεγχό σας. Για κάποιο λόγο, ένας άγνωστος τύπος επικοινωνεί μαζί σας μέσω μεγαφώνων στην αρχή και μετά μέσω ασυρμάτου και σας καθοδηγεί στην προσπάθεια επιβίωσής σας, στέλνοντάς σας σε διάφορες αποστολές που διασφαλίζουν την ασφάλειά σας, αλλά έχουν ρίσκο, αφού πρέπει να έρθετε αντιμέτωποι με τους νεκροζώντανους.

Στην ουσία το παιχνίδι δεν προσπαθεί να διηγηθεί την επόμενη μεγάλη ιστορία τρόμου. Αυτό που χρειάζεται να κάνετε, είναι να μείνετε ζωντανοί όσο περισσότερο μπορείτε. Όταν ο χαρακτήρας σας πέφτει στα χέρια των ζόμπι, γίνεται κι αυτός ζόμπι, και στη συνέχεια αναλαμβάνετε το ρόλο ενός άλλου επιζήσαντα, που πρέπει να συνεχίσει την αποστολή. Ο παλιός σας χαρακτήρας που έχει γίνει ζόμπι, έχει ακόμα το σακίδιο με τα πολύτιμα αντικείμενα και πρέπει να τον βρείτε και να τον σκοτώσετε για να πάρετε πίσω τα εφόδια που έχετε μαζέψει.

Δεν χρειάζεται να είσαι ζωντανός για να φοράς τα πιο στιλάτα ρούχα!

Μην περιμένετε να τρέχετε και να μοιράζετε headshots στα ζόμπι ως ένας άλλος Leon Kennedy. Έχετε στη διάθεσή σας ό,τι βρίσκετε σε ντουλάπια και συρτάρια ή στα κουφάρια ανθρώπων και ζόμπι που σκοτώνετε. Τα όπλα είναι ελάχιστα, όπως και τα πυρομαχικά. Η περιορισμένη χωρητικότητα του σάκου μπορεί να είναι ένα ακόμα στοιχείο εναντίον σας, αφού μπορεί να βρεθείτε με δεκάδες σόδες και αναψυκτικά που κάνουν ελάχιστη δουλειά στο recovery και να μην έχετε χώρο για άλλα όπλα ή χρήσιμα αντικείμενα. Γι αυτό, η κάθε κατάσταση στην οποία βρίσκεστε, θέλει σκέψη και προσοχή. Στα καθαρά action σημεία του παιχνιδιού, η χρήση του όπλου είναι σχετικά αργή, ενώ το ρόπαλο του κρίκετ που σας δίνεται εξαρχής, είναι ο σωτήρας σας αφού με αυτό μπορείτε να χτυπήσετε τα μοναχικά ζόμπι σιωπηλά και “οικονομικά”. Παρόλα αυτά, λίγη παραπάνω ταχύτητα θα ήταν καλοδεχούμενη, αφού πολλές φορές βρίσκεστε σε κατάσταση πανικού και ο χαρακτήρας σας δεν ανταποκρίνεται όπως πρέπει.

Το Wii U GamePad παίζει σημαντικό ρόλο στην όλη εμπειρία. Το scanning της περιοχής είναι αναπόσπαστο κομμάτι του παιχνιδιού, αφού σας αποκαλύπτει σημαντικές πληροφορίες όπως αντικείμενα, τις θέσεις κάποιων ζόμπι (δεν φαίνονται πάντα όλα τα ζόμπι στον χάρτη), ενώ η διαχείριση αντικειμένων και η θέαση του log, γίνεται απ'ευθείας σε αυτό. Έχετε έξι βασικά αντικείμενα στις “μπροστινές τσέπες”, που μπορείτε να χρησιμοποιείτε ακουμπώντας τα στις πάνω γωνίες της οθόνης αφής (αρκετά εύκολο για τους αντίχειρες), ώστε να τα έχετε διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή, χωρίς να μπαίνετε στον κόπο να ανοίγετε τον σάκο σας. Μπορείτε να τα αλλάξετε κάνοντας drag and drop άλλα αντικείμενα του σάκου, αλλά ο φακός, μερικά όπλα, κάποιο health pack και το ρόπαλο του κρίκετ, είναι αρκετά στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ο σάκος, όπως ανέφερα προηγούμενως, έχει περιορισμένη χωρητικότητα και γεμίζει σχετικά εύκολα με “αηδίες” που βρίσκετε στον δρόμο σας. Όταν χρειαστεί να σταματήσετε για να πάρετε κάποιο αντικείμενο από μέσα, ο χαρακτήρας σας κυριολεκτικά βγάζει τον σάκο από την πλάτη του και ψαχουλεύει, χωρίς να γίνει παύση στο παιχνίδι. Αυτό σημαίνει ότι είστε ευάλωτοι σε επιθέσεις αν δεν προσέχετε. Το looting επίσης λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Γενικά, πρέπει να είστε σίγουροι ότι έχετε καθαρίσει το τοπίο από τυχόν κινδύνους, πριν ξεκινήσετε να ψαχουλεύετε τα πάντα.

Boom headshot!

Για το gameplay του ZombiU συνολικά, έχω να πω το εξής: είχα καιρό να δω ένα survival horror με την κυριολεκτική σημασία του όρου. Θα πιάσετε τον εαυτό σας να διστάζει να πατήσει σε άγνωστα δωμάτια, να ανοίξει πόρτες με τον φόβο του τί θα βρει απο πίσω, ενώ θα σχεδιάζετε ξανά και ξανά την στρατηγική σας σύμφωνα με τα βοηθήματα του Wii U Gamepad. Είναι από τα ελάχιστα παιχνίδια όπου δεν σας δίνεται αυτή η αίσθηση “παντοδυναμίας” με όπλα και macho χαρακτήρες, κάτι που ξυπνά μνήμες από τα παλιά Silent Hill σε αυτόν τον τομέα. Ταυτόχρονα, η διαχείριση των αντικειμένων σας κάνει τη διαφορά στην επιβίωσή σας. Το ZombiU είναι μια εμπειρία για γερά νεύρα.

Το παιχνίδι δεν διαθέτει online multiplayer, αν και φαντάζει κομμένο και ραμμένο για co-op. Αντ'αυτού, προσφέρει τοπικό multiplayer για δύο παίκτες, στο οποίο ο ένας αναλαμβάνει τον επιζώντα και ο άλλος τον Zombie Lord, ο οποίος με το Wii U Gamepad δίνει εντολές στις ορδές των ζόμπι να επιτεθούν στον αντίπαλο. Η ιδέα είναι πανέξυπνη και μερικές φορές, αν οι δύο παίκτες είναι αρκετά καλοί στους ρόλους τους, μπορούν να προκύψουν μερικές επικές μάχες. Παρ'όλα αυτά, η διασκέδαση ξεθωριάζει γρήγορα. Το αμέσως κοντινότερο στοιχείο σε multiplayer, είναι το γεγονός οτι όταν οι survivors των παικτών που βρίσκονται στην friend list σας παραδίδουν πνεύμα, εμφανίζονται στο δικό σας παιχνίδι, στο σημείο που πέθαναν, και μπορείτε να μαζέψετε χρήσιμα αντικείμενα από αυτούς. Αυτό στην πράξη λειτουργεί καλά μεν, αλλά δεν αλλάζει άρδην τη ροή του παιχνιδιού και κυρίως δεν γυρίζει υπέρ σας και πολύ τις μάχες με τα ζόμπι.

Ο τεχνικός τομέας είναι από τα πιο αδύναμα σημεία του ZombiU. Τα γραφικά του παιχνιδιού στην καλύτερη περίπτωση είναι συγκρίσιμα με αυτά ενός τίτλου απο τα νιάτα του Xbox 360. Δεν είναι ότι υπάρχουν συχνά γραφικά λάθη, πέρα από μερικά κεφάλια και πόδια από ζόμπι να κάνουν clipping μέσα από πόρτες, τοίχους και πατώματα. Είναι όμως παρωχημένα σε απίστευτο βαθμό, και αν δεν ήταν το χειριστήριο του Wii U, το παιχνίδι άνετα θα μπορούσε να έχει βγει στα τωρινά συστήματα. Πέρα από όλα τα παραπάνω, τα ζόμπι επαναλαμβάνονται. Σκοτώνετε την ίδια businesswoman με το γκρι ταγέρ τουλάχιστον 50 φορές, ενώ κάποια σπέσιαλ ζόμπι (π.χ. αυτά που ουρλιάζουν και μαζεύουν ορδές) είναι ΠΑΝΤΑ ίδια. Καταστάσεις... PS2. Τουλάχιστον η σκοτεινή και τρομακτική ατμόσφαιρα υπάρχει, έστω και μέσα από την... ασχήμια του τίτλου.

Πάντως ο ήχος είναι αρκετά ατμοσφαιρικός. Υπάρχουν κάποια μουσικά θέματα που είναι αρκετά κλισέ για παιχνίδι του είδους, όπως τα γνωστά drums όταν κινδυνεύετε ή το θλιμμένο βιολί όταν βγαίνετε για πρώτη φορά και αντικρίζετε το Λονδίνο σε κατάσταση σήψης. Τα ζόμπι έχουν όλα την ίδια φωνή (όχι ότι χρειάζεται να έχουν voice actors). Βασικά, η μοναδική ανθρώπινη φωνή που ακούτε, είναι αυτή του μυστήριου τύπου που σας δίνει οδηγίες και συμβουλές μέσω ασυρμάτου, ενώ αν πέσετε στα χέρια των ζόμπι, τον ακούτε να σας οικτίρει λέγοντας “you knew better than that!”. Ικανοποιητικότατος ο ήχος σε γενικές γραμμές.

Ακόμα κι αν έχεις καλό όπλο, αρκετά healthpacks και λίγες απώλειες, πάντα έρχεται η στιγμή που πρέπει να ΤΡΕΞΕΙΣ.

Εν τέλει, το ZombiU είναι ένα survival horror που πολλοί περίμεναν. Άλλοι ίσως απογοητευτούν από τα λάθη του, τα μέτρια γραφικά του και την έλλειψη co-op. Γι αυτό από τον τύπο παίρνει μέτριες βαθμολογίες, ενώ πολλοί gamers το αποθεώνουν. Είναι τρομακτικό, δύσκολο και άσχημο, κάτι που οι παλαιότεροι τίτλοι τρόμου έκαναν χωρίς καμμία ντροπή, και παρόλα αυτά αγαπήθηκαν παράφορα. Πέρα όμως από τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται το Wii U Gamepad, που αποδεικνύει ότι το ταμπλετοχειριστήριο είναι κομμένο και ραμμένο για hardcore gaming, δεν καταλαβαίνω γιατί χρειαζόταν Wii U για να δούμε ένα τέτοιο παιχνίδι. Αν είστε λάτρεις του survival horror και κάτοχοι Wii U, μπορείτε άφοβα να προσθέσετε το ZombiU στη συλλογή σας.

+ Survival horror με όλη τη σημασία του όρου
+ Σωστή χρήση του Wii U Gamepad ώστε να συνεισφέρει ουσιαστικά στο gameplay
+ Τρομακτικό και με καλό επίπεδο δυσκολίας
+ Πολλές έξυπνες ιδέες που αφορούν το gameplay...

- ...όμως δεν υλοποιούνται πλήρως
- Το local multiplayer καταντάει βαρετό
- Γραφικά που θυμίζουν launch game του 360
- Μικρολαθάκια και bugs βιασύνης δεξιά κι αριστερά

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.5

Πλατφόρμα: Wii U
Ανάπτυξη: Ubisoft
Έκδοση: Ubisoft
Διάθεση: CD Media
Είδος: Survival horror
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://zombiu.ubi.com/zombi/en-us/home/index.aspx/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 30/11/2012
PEGI: 18