alt text

Τί να πει κανείς για το Gamecube... Βασικά δε χρειάζεται να πει τίποτα, γιατί οι αρετές του έχουν ήδη τραγουδηθεί από εκατομμύρια gamers. Μπορεί ο συμπαθέστατος κύβος της Nintendo να μην είχε τις καλύτερες πωλήσεις, ήταν όμως το σπίτι πολλών εκ των κορυφαίων παιχνιδιών της γενιάς του. Μεταξύ αυτών και του The Legend of Zelda: The Wind Waker. 10 χρόνια μετά, το Wind Waker επιστρέφει με τη μορφή HD remake, με στόχο να φέρει πίσω τους νοσταλγούς, αλλά και να πείσει αυτούς που γύρισαν την πλάτη στο αρχικό παιχνίδι λόγω των καρτουνίστικων γραφικών να του δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία.

Το Wind Waker διαδραματίζεται πολλά χρόνια μετά το Ocarina of Time. Αφού ο Gannon δραπέτευσε από τα δεσμά που του είχαν βάλει οι sages, στράφηκε εναντίον της Hyrule κάνοντας τρομερές καταστροφές. Οι άνθρωποι περίμεναν τον Hero of Time να τους σώσει, μάταια όμως. Στράφηκαν λοιπόν στις τρεις θεές (αυτές που ξέρουμε από το Ocarina of Time), οι οποίες εισάκουσαν τις εκκλήσεις για βοήθεια. Οι λίγοι εκλεκτοί ανέβηκαν στα βουνά, ενώ οι θεές δημιούργησαν έναν κατακλυσμό πνίγοντας όλη τη Hyrule, μαζί με τον Ganon. Οι άνθρωποι έκτοτε ζουν στα νησιά του μεγάλου ωκεανού και σιγά σιγά ξέχασαν τη Hyrule και τον Hero of Time. Το μόνο που μένει είναι μια παλιά παράδοση που υπαγορεύει ότι όλα τα νεαρά αγόρια πρέπει να φοράνε πράσινα ρούχα την ημέρα των γενεθλίων τους, όταν φτάνουν σε μια συγκεκριμένη ηλικία. Ένα από αυτά τα αγόρια είναι ο Link (ή όπως αλλιώς τον ονομάσετε εσείς). Την ημέρα των γενεθλίων του, και ενώ έχει ντυθεί στα πράσινα, ένα μυστηριώδες τεράστιο πουλί ρίχνει μια πειρατίνα ονόματι Tetra στο νησί που κατοικεί και απαγάγει την αδερφή του. Εδώ ξεκινάει η περιπέτεια του ήρωα στον απέραντο και μυστηριώδη ωκεανό.

Μερικά παιχνίδια γερνάνε άσχημα όσον αφορά το gameplay αλλά και την παρουσίασή τους. Το Wind Waker δεν είναι ένα από αυτά. Στον τομέα του gameplay έχουμε να κάνουμε με ένα από τα πιο πλούσια Zelda που έχουν υπάρξει. Ο Link, αν και νεαρός, είναι αρκετά ικανός πολεμιστής. Το σύστημα μάχης και ο γενικός σχεδιασμός του παιχνιδιού εξακολουθούν να είναι από τα καλύτερα στο είδος των action adventure. Το lock-on είναι πάντα εκεί που το θέλετε (εκτός από ελάχιστες φορές) ενώ έχετε στη διάθεσή σας την ασπίδα, κινήσεις αποφυγής χτυπημάτων αλλά και αντεπιθέσεις που μπορούν να τελειώσουν με ένα χτύπημα κάποιους εχθρούς. Οι εχθροί όσο προχωράτε γίνονται όλο και πιο δύσκολοι και απαιτητικοί. Ο Link αποκτά αποκτά διάφορα όπλα που πρέπει να χρησιμοποιήσει στα dungeons που καλείται να ολοκληρώσει. Χρειάζεται να παγώσετε εχθρούς με παγωμένα βέλη, να τους κλέψετε θησαυρούς με το γάντζο, να τους ακινητοποιήσετε με το μπούμερανγκ ή να τους αφοπλίσετε με διάφορους τρόπους. Οι εχθροί προσπαθούν να σας χτυπήσουν με κάθε τρόπο και όταν χάνουν το όπλο τους τρέχουν να το πιάσουν, αντίδραση που είναι απόλυτα λογική αλλά ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει σε πολλά παιχνίδια. Οι μάχες με τα αφεντικά στο τέλος του κάθε dungeon είναι επικές, όπως σε κάθε Zelda.

Αγαπητοί developers, θέλουμε ΟΜΟΡΦΑ παιχνίδια. Να ένα.

Αγαπητοί developers, θέλουμε ΟΜΟΡΦΑ παιχνίδια. Να ένα.

Ο σχεδιασμός του παιχνιδιού ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία. Στην αρχή, στο Dragon Roost Island ακόμα, σας δίνεται ο γάντζος, ενώ προς τα τελευταία dungeons πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα πάντα για να μπορέσετε να συνεχίσετε. Ο σχεδιασμός των επιπέδων είναι απλά καταπληκτικός και τα dungeons είναι η επιτομή του απόλυτου αξεπέραστου κλασικού Zelda. Πρέπει να έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα για τις πιθανές λύσεις της κάθε περιοχής όπου βρίσκεστε, ενώ όσο πλησιάζετε προς το τέλος επιβάλλεται η χρήση όλο και περισσότερων εργαλείων για τη λύση των γρίφων που υπάρχουν.

Τι έχει αλλάξει όμως στο gameplay του Wind Waker HD; Καταρχήν η Nintendo έχει προσθέσει τη δυνατότητα swift sail, που είναι διαθέσιμη στον οίκο δημοπρασιών στο Windfall και μειώνει στο μισό το χρόνο που ξοδεύετε ταξιδεύοντας στον ωκεανό. Μπορείτε επίσης να στρίβετε και να πηγαίνετε όπου θέλετε ανεξάρτητα από τη φορά του αέρα που κανονικά σας περιόριζε και έπρεπε να την αλλάξετε με το Wind Waker. Η κάμερα πρώτου προσώπου έχει αλλάξει και αυτή προς το καλύτερο. Επίσης στο Gamepad έχετε το inventory, τον χάρτη και όλα τα βοηθήματα, οπότε δεν χρειάζεται να κάνετε παύση το παιχνίδι και απολαμβάνετε την περιπέτεια χωρίς διακοπές. Φυσικά, αν θέλετε μπορείτε να παίξετε με το Wii U Pro Controller για να έχετε μια εμπειρία πιο κοντά στο αυθεντικό παιχνίδι του Gamecube. Αν αναζητάτε πιο μεγάλη πρόκληση, υπάρχει το Hero mode στο οποίο η ζημιά που σας προκαλούν οι εχθροί είναι μεγαλύτερη, ενώ λείπουν εντελώς οι καρδιές που αναπληρώνουν την υγεία. Κοινώς, από αφεντικό σε αφεντικό πρέπει να έχετε τη λιγότερη δυνατή ζημιά.

Στα αρνητικά του παιχνιδιού θα έβαζα τα βασικά που υπήρχαν και στο original. Μερικά fetch quests είναι ενοχλητικά, ενώ δεν είναι όλα τα dungeons σχεδιασμένα το ίδιο καλά. Πολλές φορές η κάμερα κολλάει πίσω από αντικείμενα, αλλά αυτό είναι μόνο μια μικρή ενόχληση, εφόσον μπορείτε να την επαναφέρετε πίσω από τον Link με το lock-on ή να την μετακινήσετε ελεύθερα με τον δεξί αναλογικό. Αν δεν σας άρεσε κάτι στον αρχικό τίτλο, κατά πάσα πιθανότητα θα το βρείτε και εδώ.

Ο τεχνικός τομέας του Wind Waker HD είναι καταπληκτικός. Για παιχνίδι που έχει 10 χρόνια στην πλάτη του, είναι πανέμορφο και γεμάτο χαρακτήρα. Τα λαμπερά χρώματα, το anti-aliasing που το έχουν βάλει κυριολεκτικά στο τέρμα, τα νέα εφέ και το νέο σύστημα φωτισμού, δίνουν στο παιχνίδι μια ακαταμάχητη λάμψη. Η ανοιχτή θάλασσα σε HD δείχνει καταπληκτική με το bloom εφέ να είναι απλά πανέμορφο. Σε dungeons όπως αυτό του Roost Island έχουν προστεθεί διάφορα εφέ αλλοίωσης από την θερμοκρασία, ενώ ο δυναμικός φωτισμός δίνει έξτρα ατμόσφαιρα στις ήδη τρομερά ατμοσφαιρικές τοποθεσίες. Γενικά το θέαμα θα σας αφήσει απόλυτα ικανοποιημένους. Το μόνο αρνητικό είναι κάποια glitches στις δυναμικές σκιές, που δεν είναι συχνά, αλλά όταν εμφανίζονται χαλάνε λίγο την συνταγή. Ο ηχητικός τομέας λίγο πολύ έχει μείνει ίδιος, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κατώτερης ποιότητας από τα γραφικά, αφού ήταν ήδη κορυφαίος. Η υποστήριξη Dolby ProLogic 2 είναι μια εμφανής βελτίωση και έπαιζε καταπληκτικά στο ηχοσύστημά μου.

Τα αφεντικά είναι ιδιαίτερα τσαντισμένα που τους χαλάτε τα dungeons.

Τα αφεντικά είναι ιδιαίτερα τσαντισμένα που τους χαλάτε τα dungeons.

Όσον αφορά την ενσωμάτωση του Miiverse στο παιχνίδι, έχετε πλέον μπουκάλια που αφήνετε στον ωκεανό με ό,τι μηνύματα θέλετε να στείλετε σε άλλους παίκτες και αντίστοιχα μπουκάλια από άλλους παίκτες έρχονται στις δικές σας ακτές. Ανταλλάζετε έτσι μηνύματα μέσω του απέραντου ωκεανού του παιχνιδιού. Πρωτότυπη αν και όχι ιδιαιτέρα χρήσιμη λειτουργία.

Το Zelda: The Wind Waker HD εν τέλει είναι ο ορισμός του σωστού HD remake. Βοηθούν βέβαια και τα καρτουνίστικα γραφικά που κρύβουν την ηλικία του παιχνιδιού, αλλά η Nintendo έκανε τις έξτρα πινελιές που έπρεπε ώστε να φαίνεται σαν τίτλος του 2013, όχι του 2003. Το Wind Waker HD είναι η ιδανική παρέα μέχρι να βγουν οι μεγάλες κυκλοφορίες του Wii U.

  • Καταπληκτική παρουσίαση ακόμα και μετά από 10 χρόνια
  • To swift sail μειώνει τον χρόνο πλεύσης στο μισό
  • Το κλασικό αξεπέραστο Wind Waker
  • Μικροβελτιώσεις στο gameplay
  • Χρήση του Gamepad για χάρτη/inventory
  • Hero mode για μεγαλύτερη δυσκολία
  • Τα fetch quests παραμένουν ενοχλητικά
  • Η ενσωμάτωση Miiverse με τα μπουκάλια δεν είναι και τόσο χρήσιμη
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:Wii U
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Nintendo
ΕΚΔΟΣΗ:Nintendo
ΔΙΑΘΕΣΗ:Nortec
ΕΙΔΟΣ:Action adventure
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.zelda.com/windwaker/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:4/10/2013
PEGI:7