Yakuza 3 Review

, Παρασκευή 9 Απρίλιος 2010 0  

Ενώ oι Ιάπωνες gamers απολαμβάνουν ήδη το Yakuza 4 και ενώ ανακοινώθηκε μόλις πριν μερικές βδομάδες η ανάπτυξη του Yakuza 5 από την Sega, ο υπόλοιπος κόσμος μόλις τώρα γεύεται το Yakuza 3… Kάλλιο αργά παρά ποτέ δεν λέμε; To Yakuza έκανε το ντεμπούτο του στην προηγούμενη γενιά στο PS2 και αμέσως έγινε επιτυχία. Συνδυάζει στοιχεία από Shenmue, Grand Theft Auto και κλασσικά fighting games μαζί με ενδιαφέροντες χαρακτήρες και αξιόλογη ιστορία. Το Yakuza 3 αποτελεί και την πρώτη απόπειρα της σειράς να εδραιωθεί και στην νεα γενια που διανύουμε. Οι προηγούμενοι τίτλοι ήταν ήδη κινηματογραφικοί για τα δεδομένα της τότε εποχής, μα το νέο αυτό κεφάλαιο είναι σαφώς βελτιωμένο σε όλους τους τομείς.

Όπως και στους προηγούμενους τίτλους της σειράς, στο Yakuza 3 κεντρικός χαρακτήρας είναι ο Kazuma, ο οποίος για μια ακόμη φορά έρχεται αντιμέτωπος με την γιαπωνέζικη μαφία ή αλλιώς Yakuza. Εδώ είναι σημαντικό πριν προχωρήσω να σημειώσω οτι το παιχνίδι κάνει μια πολύ όμορφη παρουσίαση όλων των σημαντικών γεγονότων από τα δύο πρώτα παιχνίδια (προεραιτικά), έτσι ώστε οποιοσδήποτε που δοκιμάζει για πρώτη φορά το εν λόγω franchise να είναι πλήρως ενημερωμένος για ότι έχει συμβεί. Μάλιστα αυτό γίνεται καθώς παίζετε το Υakuza 3 και είναι πολύ σημαντικό και θετικό, καθώς η εν λόγω σειρά είναι κυριολεκτικά κατακλυσμένη από πρόσωπα και γεγονότα τα οποία συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους.

Με αυτά και με αυτά να πω δύο λόγια για την ιστορία και το setting, χωρίς όμως να χαλάσω την υπόθεση. Το παιχνίδι ξεκινάει ακριβώς από εκεί που τελείωσε το δεύτερο μέρος. Ο Kazuma έχει πλέον αποσυρθεί από την Yakuza και αποφασίζει να αναλάβει ένα ορφανοτροφείο, επιστρέφοντας κατά κάποιο τρόπο στις ρίζες του, καθώς κι ο ίδιος μεγάλωσε σε ένα τέτοιο. Όλα καλά όλα ανθηρά μέχρι που τα πράγματα παίρνουν μια άσχημη μεν, προβλέψιμη δε, τροπή. Το ορφανοτροφείο του Kazuma τυγχάνει να είναι εμπόδιο στα σχέδια μιας ομάδας πολιτικών που σκοπεύουν στην συγκεκριμένη τοποθεσία να χτίσουν ξενοδοχειακές μονάδες. Εν μέρει δεν τους αδικώ, καθώς η τοποθεσία που βρίσκεται το ορφανοτροφείο ειναι πραγματικά μοναδική!

O Kazuma επιστρέφει και έχει όρεξη για πολύ ξύλο...

Φυσικά το πρόβλημα είναι οτι δεν μπορείς να τα βάλεις εύκολα με τον χαρακτήρα και την νοοτροπία ενός πρώην ηγετικού μέλους της Yakuza. Ο Κazuma δεν κάνει πίσω και ανταυτού περνάει κατευθείαν στην αντεπίθεση, ξεκινώντας να ασχολείται ενδελεχώς με την υπόθεση. Όπως αποκαλύπτεται και πάλι προβλέψιμα, πίσω από αυτήν την ιστορία κρύβεται ένα βρώμικο παιχνίδι συμφερόντων και δολοπλοκίας, όπου φυσικά εμπλέκονται όχι μόνο πολιτικοί αλλά και η Yakuza η ίδια. Μπορεί να επαναλαμβάνω την λέξη «προβλέψιμο», αλλά σας διαβεβαιώ οτι αναφέρομαι μονάχα ως προς την εκκίνηση της ιστορίας. Ξεκινάει αργά και χρειάζεται και λίγη υπομονή μέχρι να αναπτύξει ταχύτητα ο τίτλος, αλλά μετά από τις 3-4 πρώτες ώρες αρχίζει και ξεδιπλώνεται εντυπωσιακά. Το σενάριο κρύβει πολλές εκπλήξεις στο σύνολο του και είναι ανατρεπτικό σε πολλά σημεία, ενώ τα βίντεο με τα οποία προωθείται είναι εξαιρετικά, τόσο από σκηνοθετικής όσο και από οπτικής πλευράς.

Το gameplay του Yakuza 3 είναι αδιαμφισβήτητα το δυνατότερο στοιχείο του τίτλου. Όπως είπα συνδυάζει έντονη δράση, μαζί με αρκετά στοιχεία RPG, μεγάλη διαδραστικότητα με τα περιβάλλοντα, εξερεύνηση και πάρα πολλά mini-games και side-quests. Ο κόσμος του τίτλου είναι μεν ανοιχτός, αλλά αποτελείται από περιοχές στις οποίες μετακινείστε ανάλογα με την αποστολή που καλείσθε να εκπληρώσετε. Τώρα που αναφέρθηκα στις μετακινήσεις, αυτοκίνητα και μηχανές μπορεί να μην έχετε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε αλά GTA, όμως υπάρχει και η συγκοινωνία που κάνει τις μετακινήσεις εύκολες και γρήγορες. Άλλωστε υπάρχει πιο φυσιολογικός τρόπος μετακίνησης για τον υπόκοσμο από το λεωφορείο; Η πόλη αυτή καθεαυτή όπου λαμβάνει χώρα το παιχνίδι είναι δημιουργημένη με βάση πραγματικές περιοχές της Ιαπωνίας. Έχουν φυσικά άλλα ονόματα και προφανώς και άλλες μεγάλες διαφορές, όμως έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά στο να αιχμαλωτήσουν το ύφος και τη ζωντάνια μιας ιαπωνικής πόλης. Πλήθος κόσμου πηγαινοέρχεται, θόρυβος, μποτιλιάρισμα, η ατμόσφαιρα είναι άκρως ρεαλιστική και τολμώ να πω από τις καλύτερες σε παιχνίδι του είδους.

...τι σας έλεγα; Το σύστημα μάχης είναι εθιστικό και εντυπωσιακό.

Επίσης, σε κάθε γωνιά θα βρείτε κατι καινούργιο να κάνετε που δεν έχει απολύτως καμμία σχέση με την κεντρική ιστορία. Δεν νομίζω πραγματικά να υπάρχει άλλο παιχνίδι που να έχει τόσα πολλά mini-games. Αμέτρητα στην κυριολεξία και ποικίλουν από εντελώς χαζά και ανούσια μέχρι άκρως εθιστικά, ξεκαρδιστικά και πανέξυπνα. Καραόκε, κουλοχέριδες, ηλεκτρονικά, τζόγος, μπιλιάρδο... ότι πραγματικά τραβάει η όρεξη σας θα το βρείτε στο Yakuza 3. Μπορείτε να περάσετε αμέτρητες ώρες χωρίς καν να το πάρετε χαμπάρι και όλα αυτά βοηθούν στο να κάνουν την πόλη και την ατμόσφαιρα του τίτλου ακόμα πιο ζωντανή και διασκεδαστική. Μερικά δε από τα mini-games είναι τόσο καλοδουλεμένα που πραγματικά θα μπορούσαν να σταθούν και μόνα τους.

Πέραν της εξερεύνησης και της ενασχόλησης με κάθε λογής δραστηριότητες που δεν έχουν σχέση με τον απώτερο στόχο σας, έχετε και κάποια πιο σοβαρά πράγματα να κάνετε, όπως ας πούμε να ξυλοκοπάτε αλύπητα συμμορίες και μέλη της Yakuza. Και εδώ είναι ένα άλλο δυνατό σημείο του τίτλου, καθώς το σύστημα μάχης έχει εξαιρετική ποικιλία, είναι άμεσο και με πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα. Συνήθως οι μάχες ξεκινούν με το που πέσετε πάνω σε μέλη συμμοριών που κυκλοφορούν στην πόλη όπως εσείς. Ο Kazuma έχει μια πολύ μεγάλη ποικιλία κινήσεων εξαρχής, ενώ όσο προχωράτε ξεκλειδώνετε νέες κινήσεις, όλο και πιο εντυπωσιακές και όλο και πιο χρήσιμες. Και όταν λέω χρήσιμες το εννοώ, καθώς θα χρειαστεί να έχετε στην διάθεση σας όλο το ρεπερτόριο κινήσεων ώστε να αντιμετωπίσετε κάποια δύσκολα αφεντικά και συνδυασμούς εχθρών.

Τι θα ήταν μια πόλη χωρίς τα παραδοσιακά μαγαζιά της;

Εκτός από τις κλασσικές μπουνιές, κλώτσιες και λαβές, ο Kazuma μπορει να χρησιμοποιήσει οτιδήποτε βρει μπροστά του ενάντια στους αντιπάλους του. Από ρόπαλα, σπαθιά, μέχρι διαφημιστικες πινακίδες, λαμπατέρ, καφάσια με φρούτα και δεν μπορείτε να φανταστείτε τι άλλο. Εκτός από το να τα μαζεύουμε από το δρόμο, η απόκτηση όπλων γίνεται και μέσω καταστημάτων ή ακόμα και μέσω δημιουργίας αυτοσχέδιων, συνδυάζοντας άλλα αντικείμενα μεταξύ τους που φαινομενικά δεν έχουν καμμία απολύτως σχέση. Κατά την διάρκεια της μάχης υπάρχει μια μπάρα με την ένδειξη Heat η οποία συνεχώς μεγαλώνει καθώς ξυλοφορτώνετε τους εχθρούς σας. Μόλις γεμίσει, τότε δίνεται η δυνατότητα να εκτελέσετε κάποιες άκρως εντυπωσιακά βίαιες ειδικές κινήσεις που κάνουν μπόλικη ζημιά στον... κακομοίρογλου απέναντι σας, finish-him style.

Όσο πιο πολύ ξύλο ρίχνει ο Kazuma και όσο περισσότερες αποστολές ολοκληρώνει, τόσο περισσότερο experience μαζεύει το οποίο μετά μοιράζεται στις εξής τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με την επιλογή του παίχτη: Soul, Body, Essence και Tech.Το Soul αντιπροσωπεύει την μπάρα Heat, το Body δίνει προφανώς καλύτερη φυσική κατάσταση και περισσότερη ενέργεια, το Tech αντιπροσωπεύει νέες κινήσεις, ενώ το Essence αφορά ειδικές κινήσεις ενώ ο Kazuma βρίσκεται σε κατάσταση Heat. Μην φανταστείτε καμιά τρελή παραμετροποίηση πάντως, αφού η κάθε μία από τις παραπάνω κατηγορίες ανεβαίνει μέχρι και 10 level, που είναι αρκετό όμως για να δώσει έναν παραπάνω τόνο role playing. Νέες κινήσεις μπορούν να αποκτηθούν και με άλλο τρόπο και συγκεκριμένα μέσω έμπειρων δασκάλων πολεμικών τεχνών, με το αζημείωτο φυσικά όπως πάντα.

Ναι... ξέρω... η φωτό είναι περίεργη... αλλά πιστέψτε με η βία έχει τον πρώτο λόγο, όχι το άλλο...

Τέλος, ο Kazuma έχει στην διάθεση του ένα κινητό με κάμερα και έχει την δυνατότητα να μάθει νέες κινήσεις και τεχνικές καταγράφοντας μερικά... άκυρα περιστατικά. Και όταν λέω άκυρα εννοώ εντελώς άκυρα, καθώς μέχρι και από εξωτικό χορό μπορεί να βρει χρήσιμες πληροφορίες για να μάθει νέες κινήσεις, όχι όμως αυτές που φαντάζεστε και φαντάζομαι...! Όλα τα παραπάνω στοιχεία δημιουργούν ένα άκρως ενδιαφέρον σύνολο που πραγματικά σε απορροφάει και δεν θες να το αφήσεις από τα χέρια σου.

Ο τεχνικός τομέας του τίτλου σίγουρα δεν είναι εξίσου εντυπωσιακός με τις νέες κυκλοφορίες και μην ξεχνάμε οτι πρόκειται για παιχνίδι που κυκλοφόρησε ένα χρόνο πριν. Παρόλα αυτά, έχει γίνει αρκετά καλή δουλειά και υπάρχουν στιγμές που το παιχνίδι δείχνει πανέμορφο ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα. Ιδίως τα βίντεο που τρέχουν με την μηχανή γραφικών του παιχνιδιού είναι εκπληκτικά και σε εμφάνιση και σε σκηνοθεσία. Οι περιοχές του Yakuza 3 σφύζουν όπως είπα από ζωή και δραστηριότητα και σε αυτήν την ατμόσφαιρα βοηθούν και τα γραφικά. Μικρές λεπτομέρειες θα βρείτε παντού με δεκάδες φωτεινές επιγραφές (σήμα κατατεθέν της Ιαπωνίας) να υπάρχουν παντού, χαρακτήρες που είναι καλοσχεδιασμένοι, ενώ και τα textures κινούνται σε καλά επίπεδα όπως και ο φωτισμός επίσης. Στα αρνητικά του τεχνικού τομέα συγκαταλέγω το μέτριο και άκομψο animation εκτός μάχης, την έλειψη anti-alliasing και τις χαμηλής ανάλυσης φωτοσκιάσεις. Jaggies και «σκαλοπατάκια» υπάρχουν αρκετά, αλλά όπως είπα ο τίτλος είναι ήδη παλιός και κρατιέται καλά ακόμα και σήμερα.

Ο σχεδιασμός της πόλης είναι εκπληκτικός και η ατμόσφαιρα άκρως εθιστική.

Ο ήχος από την άλλη κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Σημαντικό να αναφέρω οτι όλοι οι διάλογοι είναι στα ιαπωνικά και δεν υπάρχει επιλογή για αγγλικούς. Άρα προετοιμαστείτε για... πολύ διαβασμα (των υποτίτλων). Παρόλα αυτά, προσωπικά θεωρώ θετικό κάτι τέτοιο αφού τα ιαπωνικά παιχνίδια σπάνια έχουν αξιόλογο voice-work στην αγγλική γλώσσα. Και εκτός αυτού, οι διάλογοι είναι άψογα αποδοσμένοι στα ιαπωνικά και πείθουν κάθε στιγμή ανάλογα με την περίσταση. Η ποικιλία των ήχων που θα ακούτε καθώς περιφέρεστε στις περιοχες του παιχνιδιού είναι ικανοποιητική και η δραματική μουσική σε ορισμένα σημεία εκπληκτική.

Η ανύπαρκτη ως επί το πλείστον τεχνητή νοημοσύνη των αντιπάλων είναι το βασικό αρνητικό του τίτλου. Υπάρχουν κάποια αφεντικά που χρειάζονται λίγη περισσότερη στρατηγική, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις η δυσκολία των μαχών δεν καθορίζεται από την εξυπνάδα των εχθρών, αλλά από τον μεγάλο αριθμό τους. Εύκολο να πλακώσεις τρεις σάκους του μποξ - γιατί κάπου εκεί κινείται η νοημοσύνη των εχθρών - τα πράγματα όμως γίνονται δυσκολα όταν μιλαμε για 15 σάκους μαζί. Ένα ακόμη στοιχείο που ξινίζει, ενώ παράλληλα εντυπωσιάζει κατά έναν περίεργο τρόπο, είναι ο αριθμός και το είδος ορισμένων mini-games που είναι απλά... χαζά, ανούσια και ορισμένα από αυτά έχουν προβληματικό χειρισμό. Θα μου πείτε ότι δεν είναι απαραίτητα, όμως μερικές φορές το ίδιο το παιχνίδι σε αναγκάζει να το κάνεις με έμμεσο τρόπο. Όπως είπα όμως, έχει τόσα πολλά και μερικά από αυτά είναι τόσο καλοφτιαγμένα και διασκεδαστικά που στην ουσία πρόκειται για πταίσμα.

Το Yakuza 3 μας έρχεται καθυστερημένα, μα είναι ένα παιχνίδι που πραγματικά με εξέπληξε ευχάριστα. Ξεκινάει αργά, μακρυγορεί αρκετά σε κάποια σημεία και ίσως κουράσει σε άλλα, όμως όσο προχωράς τόσο πιο πολύ εθίζεσαι στην ατμόσφαιρα και στην ποικιλία που προσφέρει. Διαθέτει ένα καλό σύστημα μάχης, μια ενδιαφέρουσα και μεγάλη σε διάρκεια ιστορία (περίπου 20 ώρες) και αμέτρητα πράγματα να κάνεις μετά την ολοκλήρωση του. Ας ελπίσουμε το Yakuza 4 να το δούμε πιο σύντομα!

+ Εξαιρετική ατμόσφαιρα
+ Πόλυ καλό σύστημα μάχης
+ Gameplay με τεράστια ποικιλία και πολλά mini-games και έξτρα αποστολές
+ Πολύ όμορφα βίντεο και φοβερός ήχος
+ Ενδιαφέρον σενάριο

- Ξεκινάει με πολύ μπλα μπλα και θέλει λίγη υπομονή στην αρχή
- Τα γραφικά αν και όμορφα δείχνουν την ηλικία τους σε ορισμένα σημεία
- Η τεχνητή νοημοσύνη των εχθρών κινείται σε χαμηλά επίπεδα ως επί το πλείστον

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

Πλατφόρμα: PS3
Έκδοση: Sega
Ανάπτυξη: Sega
Διάθεση: Zegetron
Είδος: Action adventure
Παίκτες: 1
Επίσημο Site: http://www.sega.com/yakuza3
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 12/3/2010
PEGI: 18