XCOM: Enemy Uknown Review

, Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012 0  

Το XCOM: Enemy Unknown είναι remake του XCOM, ενός από τα καλύτερα παιχνίδια του προηγούμενου... αιώνα. Εν έτει 2012, η Firaxis Games, ειδική στα παιχνίδια στρατηγικής, αναβιώνει τη σειρά XCOM, με εξαιρετικά απότελέσματα.

Στο κοντινό μέλλον η εξωγήινη εισβολή είναι πλέον γεγονός σε παγκόσμια κλίμακα, με απότέλεσμα πολλά από τα έθνη του πλανήτη να ενωθούν ενάντια στην εισβολή, μέσω ενός πολυεθνικού οργανισμού που ονομάζεται XCOM. Ο οργανισμός XCOM απαρτίζεται από κορυφαίους επιστήμονες και στρατιώτες, που συνεργάζονται για την απώθηση των εξωγήινων δυνάμεων σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Το XCOM: Enemy Unknown είναι ένα turn-based tactical RPG και χωρίζεται σε δυο φάσεις. Η μία φάση είναι αυτή που αφορά τη διαχείριση της βάσης σας και την επέκτασή της μέσω νέων τμημάτων έρευνας, εξοπλισμού και τεχνολογιών. Η δεύτερη φάση είναι αυτή των μαχών, όπου ελέγχετε μια ομάδα έως και έξι στρατιωτών και τους δίνετε εντολές, σε ένα σύστημα που παίζεται με γύρους, ανάλογο του Civilization. Ξεκινώντας το XCOM: Enemy Unknown, πρέπει να επιλέξετε σε ποιο σημείο του πλανήτη θα χτίσετε τη βάση σας - Ασία, Βόρεια και Νότια Αμερική, Αφρική και Ευρώπη. Κάθε ήπειρος προσφέρει διαφορετικό bonus στη βάση σας, όπως μειωμένους χρόνους έρευνας σε συγκεκριμένες τεχνολογίες, μικρότερο κόστος στον οπλισμό αεροσκαφών, φθηνότερα workshops κτλ.

Η ανάπτυξη της βάσης σας γίνεται μέσα από έξι τμήματα. Το Research, όπου οι επιστήμονές σας λαμβάνουν μέρος σε έρευνες για νέο εξοπλισμό, κάνουν αυτοψίες σε εξωγήινους που σας οδηγούν σε νέες έρευνες και τεχνολογίες κ.α. Το Engineering, όπου μπορείτε να αγοράζετε νέα όπλα, πανοπλίες και οχήματα, επιλέγετε τα νέα τμήματα που θέλετε για να επεκτείνετε τη βάση σας, μπορείτε να αναπτύξετε νέο οπλισμό και να αναβαθμίσετε τον ήδη υπάρχοντα κτλ. Το Barracks, όπου έχετε πρόσβαση στους στρατιώτες σας και μπορείτε να τους εξοπλίζετε με νέα όπλα, πανοπλίες και gadgets, να παραμετροποιείτε την εξωτερική τους εμφάνιση, να αναβαθμίζετε τις ικανότητες τους, να προσλαμβάνετε νέους στρατιώτες κτλ. Το Hangar, το οποίο είναι το αεροδρόμιο που βρίσκεται στο... υπόγειο και σας δίνει τη δυνατότητα να εξοπλίζετε τα αεροσκάφη σας με νέα όπλα, να διαχειρίζεστε την αεροπορία σας σε όλες τις ηπείρους κτλ. Το Situtation Room, όπου έχετε πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν την εξέλιξη της εξωγήινης εισβολής σε παγκόσμια κλίμακα, προεπισκόπηση των οικονομικών σας, marketplace κ.α. Και τέλος, το Mission Control, όπου μπορείτε να εντοπίζετε εξωγήινες δραστηριότητες και να λαμβάνετε αποστολές.

Η βάση σας, στην οποία ξοδεύετε αρκετό χρόνο.

Στις 16 χώρες που απαρτίζουν το Συμβούλιο (Council) του οργανισμού XCOM, με το πέρασμα του χρόνου το επίπεδο πανικού αυξάνεται. Αν ο πανικός χτυπήσει κόκκινο, οι χώρες απόχωρούν από το συμβούλιο και αν απόχωρίσουν οκτώ χώρες ο οργανισμός διαλύεται, που σημαίνει τέλος του παιχνιδιού. Για να μειώσετε τα επίπεδα πανικού, μπορείτε να κάνετε απόστολές που εμφανίζονται σπάνια σε τυχαία χρονικά διαστήματα ή να στείλετε δορυφόρους, εξασφαλίζοντας ένα χρηματικό ποσό κάθε μήνα για την βάση σας. Όσους περισσότερους δορυφόρους στέλνετε σε διάφορες χώρες, τόσες περισσότερες αποστολές είναι διαθέσιμες για εσάς, περισσότερα χρήματα, σας εξασφαλίζουν μηχανικούς, επιστήμονες κτλ.

Οι μάχες και η κίνηση των στρατιωτών σας στο XCOM: Enemy Unknown γίνονται σε γύρους, δίνοντας μεγάλη σημασία στο στρατηγικό κομμάτι και όχι στην ασταμάτητη δράση. Κάθε κίνηση που κάνετε, πρέπει να την έχετε μελετήσει και να έχετε λάβει υπόψη αρκετούς παράγοντες κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, που παίζουν ρόλο στην επιτυχία της απόστολής, όπως η διάταξη κλάσεων της ομάδας σας, το περιβάλλον στο οποίο διεξάγεται η μάχη, και οι ικανότητες των στρατιωτών σας. Οι διαθέσιμες κλάσεις είναι τέσσερις: Assault, Sniper, Heavy και Support. Σε μια ομάδα τεσσάρων έως έξι μονάδων, η σωστή ισορροπία μεταξύ τους σας οδηγεί στην επιτυχία. Οι ικανότητες κάθε κλάσης αποτελούνται από επτά βαθμίδες, με κάθε βαθμίδα που ξεκλειδώνεται μέσω level up, να προσφέρει δύο ικανότητες (εκτός από δυο βαθμίδες που προσφέρουν μία ικανότητα), από τις οποίος μπορείτε να επιλέξετε μόνο μια. Το σύστημα αυτό που εφαρμόζεται στο XCOM: Enemy Unknown μπορεί να σας προσφέρει διαφορετικά builds για κάθε κλάση. Για παράδειγμα, να έχετε έναν sniper που είναι πολεμική μηχανή και εξουδετερώνει τους εχθρούς από μακριά ή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης και κάνει χρήση των ικανοτήτων του να ξετρυπώνει τους εχθρούς πριν προλάβουν αυτοί να σας εντοπίσουν, δίνοντάς σας πλεονέκτημα στο πώς και πού στήνετε την ομάδα σας για να τους εξουδετερώσετε. Τα ίδια ισχύουν για όλες τις κλάσεις, με τον συνδυασμό ικανοτήτων και κλάσεων να δίνουν βάθος στο gameplay.

Δείγμα από πεδίο μάχης κατά την έρευνα πτώσης UFO.

Στο τακτικό κομμάτι των μαχών, το περιβάλλον παίζει σημαντικό ρόλο και αυτό γιατί σας προσφέρει κάλυψη από τα εχθρικά πυρά, αλλά μπορεί να γίνει και παγίδα θανάτου, καθώς είναι καταστρεψιμο. Φυσικά αυτό ισχύει και για τους αντιπάλους σας. Η αντίπαλη AI κινείται σε υψηλά επίπεδα, χρησιμοποιώντας τακτικές πλαγιοκόπησης και αξιοποιώντας στο έπακρο το περιβάλλον, ενώ σχεδόν ποτέ δεν κάνει λάθει, κάτι που κάνει το XCOM: Enemy Unknown ένα αρκετά δύσκολο παιχνίδι, που απαιτεί από εσάς να αξιοποιήσετε τους μηχανισμούς που διαθέτει για να έχετε ευτυχή κατάληξη στις αποστολές σας. Μετά το πέρας τον αποστολών, η συλλογή αντικειμένων και... πτωμάτων των εχθρών γίνεται αυτόματα, δίνοντάς σας τη δυνατότητα μέσω των επιστημόνων και ερευνητών σας να αξιοποιείτε τα διαθέσιμα υλικά για έρευνα στη βάση σας. Αφού έχετε τελειώσει την αποστολή σας και έχετε επιστρέψει στην βάση σας, περνάτε αρκετό χρόνο σε αυτή, επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες, επεκτείνοντας τη βάση με νέα τμήματα, ξεκινώντας νέες έρευνες, εξοπλίζοντας τους στρατιώτες σας με νέο εξοπλισμό κ.α.

Στο multiplayer του XCOM: Enemy Unknown μπορείτε να λάβετε μέρος σε μάχες 1vs1 σε περιορισμένο αριθμό χαρτών. Μπορείτε να δημιουργήσετε μια ομάδα έως και έξι μονάδων, επενδύοντας τους πόντους που έχετε, σε μονάδες στις οποίες συγκαταλέγονται και εξωγήινοι. Δυστυχώς δεν μπορώ να πω πολλά για το multiplayer, καθώς συνάντησα αρκετά προβλήματα στο να συνδεθώ σε κάποιο παιχνίδι, και όσες φορές το κατάφερα με άφησε αδιάφορο. Η υπόθεση multiplayer γενικά δίνει την αίσθηση ότι σύντομα θα έχουμε κάποιο DLC, καθώς στην μορφή που είναι τώρα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο και δε νοείται να μην υπάρχει co-op.

Προεπισκόπηση των μονάδων σας.

Στον τομέα των γραφικών, το XCOM: Enemy Unknown τα καταφέρνει αρκετά καλά, χωρίς να προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο. Τα πεδία των μαχών εναλλάσσονται από αστικά περιβάλλοντα σε δάση και ερήμους, με τον φωτισμό, ειδικά σε κατεστραμμένες από πτώση UFO περιοχές, να κλέβει την παράσταση. Οι καιρικές συνθήκες αποδίδονται αρκετά καλά και τα εφέ από εκρήξεις και καταστροφές είναι όμορφα, χωρίς όμως πολλές λεπτομέρειες. Ο ήχος του παιχνιδιού κινείται σε υψηλά επίπεδα, με τα εφέ των εξωγήινων και το voice acting να είναι εκπληκτικά. Αυτό όμως που κλέβει την παράσταση στον οπτικοακουστικό τομέα του XCOM: Enemy Unknown είναι η... ατμόσφαιρά του. Σχεδόν τα πάντα παρουσιάζονται μέσα από κινηματογραφικές σκηνές, από την παρουσίαση νέων τεχνολογιών, την απογείωση από τη βάση και την προσγείωση στο πεδίο της μάχης, το σενάριο και τους διαλόγους με επιστήμονες και κεντρικούς χαρακτήρες, έως και τις kill cams κατά την διάρκεια των μαχών, όλα δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα που κλιμακώνεται ανάλογα με την περίσταση.

Chryssalid, ο πρώτος μεγάλος εφιάλτης του παιχνιδιού.

Το XCOM: Enemy Unknown είναι αρκετά δύσκολο παιχνίδι, καθώς απαιτεί από εσάς στρατηγικό τρόπο σκέψης και προσέγγισης των αποστολών. Σε καμμία περίπτωση δεν είναι ένα απλό παιχνίδι δράσης τρίτου προσώπου, καθώς πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο πριν αλλά και κατά την διάρκεια των αποστολών, τους οποίους πρέπει να λάβετε υπόψη για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το εναλλασσόμενο δυναμικό περιβάλλον, ο συνδυασμός ικανοτήτων και κλάσεων, το επίπεδο ανάπτυξης των τεχνολογιών σας, αλλά και τα gadgets με τα οποία που έχετε εξοπλίσει τους στρατιώτες σας, κάνουν την διαφορά μεταξύ αποτυχίας και επιτυχίας. Όταν καταφέρετε να βρείτε μια φόρμουλα σε όλα αυτά και προχωράτε από αποστολή σε αποστολή με επιτυχία, τότε θα έχετε μία από τις καλύτερες gaming εμπειρίες, που οφείλεται αποκλειστικά σε εσάς και τις επιλογές που κάνατε κατά την ανάπτυξη της βάσης σας, την επιλογή και τον εξοπλισμό των μονάδων σας κτλ. Αν θέλετε ένα παιχνίδι, στο οποίο θα αφιερώσετε χρόνο σκεπτόμενοι, "στύβοντας" το μυαλό σας για να βρείτε μια ισορροπία μέσα από τις επιλογές και το βάθος που προσφέρει, και όχι απλά πατώντας μηχανικά τα πλήκτρα για να δίνετε εντολές, το XCOM: Enemy Unknown είναι για εσάς.

+ Απαιτεί σκέψη και υπομονή
+ Το βάθος που προσφέρει σε επιλογές ανάπτυξης της βάσης και κατ'επεκταση στις μονάδες
+ Διάρκεια
+ Κλάσεις, ικανότητες και gadgets αλλάζουν το τρόπο προσέγγισης των αποστολών
+ Ήχος
+ Δυσκολία

- Όχι τα γραφικά που περιμέναμε
- Αδιάφορο multiplayer

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

Πλατφόρμα: PC (review), Xbox 360, PS3
Έκδοση: 2K
Ανάπτυξη: Firaxis
Διάθεση: CD Media
Είδος: Turn-based tactical RPG
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://www.xcom.com/enemyunknown/entry
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 12/10/2012
PEGI: 18