WWE All Stars Review

, Τετάρτη 6 Απρίλιος 2011 0  

To ότι σχεδόν κάθε review για wrestling game που γράφω το ξεκινάω αναπολώντας το παρελθόν και τα παιχνίδια που παίζαμε πριν περίπου 10 χρόνια, λέει πολλά. Για την ακρίβεια, μοιάζει με τη νοσταλγία για την -επίσης προ 10 χρόνων- χρυσή εποχή της ίδιας της WWE. Όμως η επαναφορά των wrestling games στον σωστό δρόμο είναι κάτι πολύ πιο εύκολο από την βελτίωση του προϊόντος που μας προσφέρει η WWE κάθε εβδομάδα. Kαι αυτό, το αποδεικνύει περίτρανα το WWE All Stars.

Το concept του WWE All Stars είναι απλό: σχεδόν όλοι οι θρύλοι της WWE, μαζί με τους κορυφαίους σταρ του σήμερα, σε ένα παιχνίδι. Και όντως, το ρόστερ ανταποκρίνεται πλήρως στις προσδοκίες που δημιουργεί η ονομασία. Θρύλοι όπως ο Hulk Hogan, o Steve Austin, ο Rock, o Shawn Michaels και ο Undertaker, πλαισιώνονται από τα πρόσωπα της σημερινής WWE, όπως ο Cena, o Orton και ο CM Punk. Τα ονόματα που αναφέρω είναι πασίγνωστα, όμως το παιχνίδι περιλαμβάνει και πολλούς λιγότερο γνωστούς παλαιστές. Με λίγα λόγια, έχει ένα ρόστερ βγαλμένο από τις πιο τρελές φαντασιώσεις των fans, το οποίο βέβαια είναι το καλύτερο στην ιστορία των wrestling games.

Όμως όσο τρελό κι αν είναι το ρόστερ, λίγη σημασία έχει αν το gameplay δεν είναι καλό. Και ευτυχώς το WWE All Stars δεν απογοητεύει σε αυτόν τον τομέα. Το σύστημα μάχης είναι απλοποιημένο και επιφανειακά arcade, με αρκετές εξωφρενικές κινήσεις που αψηφούν τους νόμους της φυσικής, αλλά και slow motion! Με το που θα αρχίσετε να παίζετε όμως θα διαπιστώσετε το μεγάλο βάθος που έχει. Πολλά είδη χτυπημάτων, λαβών και κινήσεων είναι στη διάθεσή σας, ανάλογα με το είδος παλαιστή που έχετε επιλέξει. Υπάρχουν τέσσερις classes: Acrobat (πχ Mysterio), Big Man (πχ Big Show), Brawler (πχ Steve Austin) και Grappler (πχ Bret Hart). Από την ονομασία τους φαντάζομαι καταλαβαίνετε τις ικανότητες της κάθε μίας. Ακόμα καλύτερα, οι κινήσεις στην συντριπτική πλειονότητά τους εκτελούνται πολύ εύκολα. Βάθος + ευκολία = ένα από τα καλύτερα συστήματα μάχης που έχουμε δει σε wrestling game. Σε αυτό συμβάλλει τα μέγιστα και το εξαιρετικό animation system, το οποίο προσδίδει μια πρωτοφανή ρευστότητα στις μάχες. Ως εκ τούτου, μιλάμε για ένα παιχνίδι που όχι μόνο είναι, αλλά και φαίνεται διασκεδαστικό.

Time to play the game!

Πέρα από τις βασικές κινήσεις, κάθε παλαιστής έχει τις δικές του signature moves, και βέβαια το δικό του finisher. Όσο καλύτερα τα πάτε στο ματς, τόσο γεμίζετε τις σχετικές μπάρες μέχρι να φτάσετε σε σημείο να μπορείτε να εκτελέσετε τις κινήσεις που θέλετε. Όμως η επιτυχής εκτέλεση των κινήσεων δεν είναι σίγουρη, καθώς με σωστό timing από τον αντίπαλο μπορούν να αντιστραφούν, όπως βλέπουμε να γίνεται συχνά στην πραγματικότητα. Τα reversals αποτελούν κλειδί στο gameplay και μπορούν να αλλάξουν εντελώς τη ροή του ματς. Θα πρέπει να μάθετε να συγχρονίζεστε με την ειδοποίηση για reversal που εμφανίζεται για μια στιγμή στην οθόνη όταν σας κάνουν κίνηση και όταν το πετυχαίνετε η ικανοποίηση είναι τεράστια. Να είστε σίγουροι ότι τα αντανακλαστικά σας θα δοκιμαστούν.

Τα δύο βασικά single-player modes είναι το Path of Champions και το Fantasy Warfare. Στο Path of Champions παίζετε μια σειρά από 10 ματς, αντιμετωπίζοντας διάφορους αντιπάλους μέχρι να φτάσετε στο τελευταίο όπου αντιμετωπίζετε τον πρωταθλητή. Υπάρχουν τρεις σειρές εδώ: στο Legends path πρωταθλητής είναι ο Undertaker, στο Superstars path είναι ο Orton και στο Tag Team path είναι η DX (Triple H και Shawn Michaels). Κάθε σειρά έχει τις δικές της cutscenes, όπου οι πρωταθλητες αποθεώνουν τον εαυτό τους και υπόσχονται να σας διαλύσουν. Όπως στα promos που βλέπουμε στη WWE δηλαδή. Το Path of Champions είναι ενδιαφέρον την πρώτη φορά που το παίζετε, αλλά σύντομα καταντά βαρετό. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ουσιαστική ιστορία και απλά παίζετε το ένα ματς μετά το άλλο μέχρι να φτάσετε στο τέλος, δύσκολα θα σας απασχολήσει για καιρό.

Κι όμως, οι Cena και Rock θα βρεθούν αντιμέτωποι και στην πραγματικότητα!

Από την άλλη, το Fantasy Warfare είναι μια έξυπνη ιδέα που ταιριάζει απόλυτα στην φιλοσοφία του παιχνιδιού. Πρόκειται για τα λεγόμενα dream matches, αγώνες που δεν θα γίνουν ποτέ στην πραγματικότητα, μεταξύ ενός θρύλου από το παρελθόν και ενός σταρ του σήμερα. Τα ζευγάρια είναι συγκεκριμένα και έχουν επιλεχθεί παλαιστές που ταιριάζουν να συγκρουστούν μεταξύ τους. Για παράδειγμα, Hogan εναντίον Cena, Austin εναντίον CM Punk και βέβαια Andre the Giant εναντίον Big Show. Επιλέγετε όποιον θέλετε από τους εκάστοτε δύο, και αν νικήσετε ξεκλειδώνετε το επόμενο dream match. Ίσως το καλύτερο στοιχείο εδώ είναι τα φανταστικά βίντεο που βλέπετε πριν τον αγώνα. Χρησιμοποιώντας πλάνα από την καριέρα και των δύο παλαιστών, οι δημιουργοί κατάφεραν να φτιάξουν βίντεο αντάξια σε ποιότητα με αυτά που βλέπουμε στα shows και στα PPVs της WWE πριν κάποιο μεγάλο ματς. Αν είστε φανατικοί, ετοιμαστείτε να πορωθείτε!

Δυστυχώς, όπως περίμενα από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το WWE All Stars, το παιχνίδι πάσχει στον τομέα του περιεχομένου. Τα Path of Champions και Fantasy Warfare δεν είναι αρκετά για τις απαιτήσεις που έχουμε από το single-player. Φυσικά υπάρχει τόσο split-screen όσο και online multiplayer, όπου παίζετε με έως άλλους τρεις παίκτες, ενώ μπορείτε να δημιουργήσετε και τον δικό σας superstar. Και πάλι όμως, θεωρώ ότι συνολικά όλα αυτά δεν αρκούν. Η έλλειψη ενός είδους career mode είναι εμφανής. Kαι τώρα που έπιασα και τα αρνητικά, να σας πω ότι έχω παράπονα και από το ΑΙ, ευτυχώς όχι μεγάλα.

Περνώντας στον τεχνικό τομέα, τα γραφικά σε γενικές γραμμές ικανοποιούν, κυρίως λόγω του σχεδιασμού των παλαιστών. Ξεχάστε το ρεαλιστικό λουκ των Smackdown VS Raw games. Εδώ οι παλαιστές είναι καρικατούρες με τεράστιο σώμα και μύες, και υπερτονισμένα χαρακτηριστικά προσώπου. Προσωπικά μου αρέσει πολύ η εμφάνισή τους και πιστεύω ότι ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, ενώ έτσι κρύβονται και οι όποιες ατέλειες. Επίσης, θα εκτιμήσετε ιδιαίτερα και τις εναλλακτικές ενδυμασίες τους, οι οποίες θα σας θυμίσουν διαφορετικές εποχές της πλούσιας καριέρας τους (Hollywood Hogan FTW!). Το ανέφερα και παραπάνω, ας το αναφέρω και εδώ: το animation system του WWE All Stars είναι φανταστικό και αποτελεί μεγάλο βήμα εμπρός για τα wrestling games. Μπράβο στους δημιουργούς. Θετικό στοιχείο είναι και η ποικιλία των αρενών/γηπέδων όπου μάχεστε (Raw, Smackdown, Summerslam, Wrestlemania κλπ).

Οι Triple H και Shawn Michaels ως DX, όπως πάντα, είναι απολαυστικοί.

Όσο για τον ήχο, τα εφέ κάνουν τη δουλειά τους πολύ καλά – κάποια από αυτά είναι ρεαλιστικά, ενώ άλλα μεταφέρουν ιδανικά την ισχύ των ειδικών κινήσεων. Το λιγοστό voice work στις cutscenes του Path of Champions ευτυχώς είναι προσεγμένο. Προς μεγάλη σας ανακούφιση μπορώ να σας πω ότι και ο σχολιασμός των JR και King έχει βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με το παρελθόν. Δεν εντόπισα ηλίθιες παρατηρήσεις που κάνουν μπαμ, ενώ ο λόγος τους είναι πειστικός. Η μουσική υπόκρουση, πέρα από τα themes των wrestlers φυσικά, δεν αποτελεί κάτι το ιδιαίτερο.

Το WWE All Stars είναι ακριβώς όπως περίμενα να είναι από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε: ποιοτικό, διασκεδαστικό, αλλά και... λίγο. Σαν παιχνίδι δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι καλό. Σαν wrestling game, δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι ότι καλύτερο έχω παίξει τα τελευταία χρόνια. Όμως σαν προϊόν που κοστίζει 50-60 ευρώ, δεν είμαι σίγουρος ότι διαθέτει αρκετό περιεχόμενο για να δικαιολογήσει την αξία του. Παρόλα αυτά, αν είστε fans του wrestling, επιβάλλεται να ασχοληθείτε μαζί του.

+ Εξαιρετικό σύστημα μάχης
+ Φανταστικά animations και art style
+ Tρελό ρόστερ
+ Το Fantasy Warfare mode και τα εκπληκτικά βίντεο που έχει

- Λίγο περιεχόμενο, η έλλειψη ενός είδους career mode κάνει μπαμ
- Το Path of Champions γρήγορα καταντάει βαρετό
- Προβληματάκια στο ΑΙ
- Στο ρόστερ έπρεπε να είναι και ο... Mr. McMahon!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

Πλατφόρμα: Xbox 360 (review), PS3, Wii, PS2, PSP
Έκδοση: THQ
Ανάπτυξη: THQ
Διάθεση: Zegetron
Είδος: Wrestling
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: www.wweallstars.com
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 1/4/2011
PEGI: 16