alt text

WWE 2K18 Review

, 07/01/2018  

H 2Κ είναι υπεύθυνη για τη θαυμάσια σειρά NBA 2K, που πηγαίνει τον εξομοίωση του μπάσκετ σε άλλα επίπεδα. Θα περίμενε λοιπόν κανείς να κάνει αντίστοιχα καλή και καινοτόμα δουλειά και στα παιχνίδια wrestling με τη σειρά WWE 2K που επίσης είναι ετήσια. Δυστυχώς, τα παιχνίδια WWE 2K δεν έχουν ακόμη καταφέρει να βρουν τον τρόπο να αποδώσουν όπως πρέπει το pro wrestling. Κάθε φορά που η σειρά κάνει ένα βήμα εμπρός, κάνει και δύο βήματα πίσω.

Το pro wrestling προσπαθεί να πει μια ιστορία, τόσο με τις δυναμικές προσωπικότητες όσο και με την αθλητική υπεροχή των παλαιστών. Έτσι και στο WWE 2K18 , στο MyCareer αναλαμβάνετε το ρόλο ενός νέου wrestler που προσπαθεί να ανελιχτεί από την κατώτερη βαθμίδα ως τα μεγαλεία που ονειρεύεται. Υπάρχουν κάποια επιφανειακά RPG στοιχεία προόδου, με επιλογές ομιλίας και αναβάθμισης, αλλά ουσιαστικά είναι κακοδιαχειρισμένα και δεν έχουν μεγάλη σημασία. Τα περισσότερα πράγματα δεν βγάζουν νόημα και δεν καταλήγουν όπως θα θέλατε. Ίσως να προκαλέσετε κάποιον αλλά τελικά να αποδεχτεί άλλος ή να σας διακόψει και να τα βάλει μαζί σας ένας τρίτος. Είναι χάλια ο τρόπος που αποδίδονται, με το ζόρι πάντα, οι υποτυπώδεις ιστορίες μέχρι να πάτε από το ένα ματς στο επόμενο. Οι διάλογοι είναι επίσης χάλια, οι προσωπικότητες των διαφορετικών ατόμων είναι ανύπαρκτες και χωρίς ουσία το ότι λέει κανείς. Επιπλέον, υπάρχουν και... loot boxes, αν και ευτυχώς χωρίς microtransactions, δηλαδή απλά κουτιά που κερδίζετε και σας χαρίζουν αξεσουάρ ή κινήσεις. Σε ένα mode όπου ζήτημα είναι να φτιάξετε έναν χαρακτήρα όπως τον θέλετε και να ταξιδέψετε στον κόσμο της WWE, είναι παράλογο να πρέπει να είστε τυχεροί για να έχετε διαθέσιμη την κίνηση ή το μαλλί ή το ρούχο που σας αρέσει. Η τυχαιότητα σκοτώνει τη φαντασία στο πιο σημαντικό μέρος του παιχνιδιού, που κανονικά θα έπρεπε να σας παροτρύνει να ασχοληθείτε.

Online, πέρα από τους γνωστούς και χωρίς αναφορά τρόπους παιχνιδιού με άλλους παίκτες (ότι μπορείτε να κάνετε στο single-player μπορείτε και στο multiplayer) υπάρχει και το Road to Glory που είναι αντίστοιχο του MyCareer. Σε αυτό τα βάζετε με άλλους παίκτες σε μικρά events με σκοπό να κερδίσετε αρκετά αστέρια για να πάρετε μέρος σε μεγαλύτερα events. Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, απλά είναι λιγάκι πιο απλό από το MyCareer και λειτουργεί χωρίς καθυστερήσεις στα inputs συνήθως. Πάλι όμως υπάρχουν τα ίδια προβλήματα και τα loot boxes όπως σε όλο το παιχνίδι.

Ladies and gentlemen, the reigning defending undisputed universal champion, Brock Lesnar!

Ladies and gentlemen, the reigning defending undisputed universal champion, Brock Lesnar!

Αυτό που το παιχνίδι κάνει σωστά είναι τo creation και το WWE Universe. Δηλαδή, σας δίνεται η επιλογή (και εκτός MyCareer και χωρίς loot boxes και περιορισμούς) να φτιάξετε τους δικούς σας wrestlers, τις κινήσεις τους, τις εισόδους τους, τις ομάδες, τα events, ρινγκ και γενικά ότι θέλετε σχεδόν μπορείτε να το φτιάξετε ή να το τροποποιήσετε. Είναι διασκεδαστικό να αλλάζετε τον κόσμο του WWE στα μέτρα σας και οι δημιουργικές επιλογές που προσφέρονται είναι τρομακτικά πολλές και με υπέροχα μεγάλη εξειδίκευση, ώστε να φτιάξετε κάτι αστεία γελοίο ή τρομερά πειστικό. Υπάρχει η δυνατότητα να κατεβάσετε τις δημιουργίες άλλων (ή να ανεβάσετε δικές σας) και πραγματικά η κοινότητα είναι αυτή που κρατά το παιχνίδι ζωντανό. Το ρόστερ, οι ζώνες και τα λοιπά δεν ανανεώνονται αυτόματα και το παιχνίδι όταν κυκλοφόρησε ήδη βρισκόταν μερικούς μήνες πίσω απ’ όσα συνέβαιναν πλέον στη WWE. Οι ανανεώσεις και οι αλλαγές για να είναι ενημερωμένο το παιχνίδι έρχονται λοιπόν ευτυχώς ή δυστυχώς από την ίδια την κοινότητα.

Το gameplay προσπαθεί να αποδώσει όσο καλύτερα γίνεται την δράση που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στο ρινγκ. Παρέχονται αρκετές επιλογές ώστε να μπορείτε να κάνετε σχεδόν ότι σκεφτείτε, μόνο που... δεν καταλήγει πάντα όπως το θέλετε. Ο χειρισμός δεν ανταποκρίνεται πάντα στις επιθυμίες σας ή δεν είναι πάντα ξεκάθαρο πώς γίνεται το κάθε τί. Δύσκολα μπορείτε να αφεθείτε και να παίξετε απλά χωρίς να σκέφτεστε την επόμενη κίνηση ή αν πατήσατε το σωστό κουμπί ή ψάχνοντας γιατί δεν έγινε αυτό που έπρεπε. Δύσκολα θα μπορούσε να αναπαραχθεί ένα υπαρκτό ματς στο παιχνίδι ή να υπάρξει ένα ματς που να μοιάζει ρεαλιστικό για τα δεδομένα του πραγματικού wrestling. Από την άλλη, όταν κάτι δουλεύει, συνήθως είναι και απολαυστικό. Οι κινήσεις των wrestlers, ακόμα και των δικών σας δημιουργημάτων, είναι τρομακτικά αληθοφανείς και καλοπαρουσιασμένες. Γενικά, όλα τα στοιχεία βρίσκονται εδώ. Κάθε κίνηση σχεδόν, κάθε προκλητική χειρονομία, κάθε είδος ματς, κάθε αντίδραση από το κοινό και ότι άλλο έχετε δει ποτέ στα προγράμματα της WWE. Θεωρητικά, θα μπορούσατε να κάνετε πολλά. Πρακτικά, όμως, σχεδόν τίποτα δεν καταλήγει όπως το φανταστήκατε. Όλα τα modes, κι ας είναι αρκετά και ας προσφέρουν αρκετούς τρόπους παιχνιδιού, μαστίζονται από τα ίδια προβλήματα που υπάρχουν στη βάση του παιχνιδιού. Πάντα κάτι δεν κολλάει σωστά.

Too sweet!

Too sweet!

Τουλάχιστον τα γραφικά, η μουσική, τα ηχητικά εφέ, είναι όλα ένα μεγάλο βήμα προόδου. Πραγματικά, από πλευράς παρουσίασης το παιχνίδι είναι εντυπωσιακότατο σε όλες τις πτυχές του. Το voice acting φυσικά ανταποκρίνεται στα πραγματικά πρόσωπα, οπότε είναι αυτό που είναι. Όχι ιδιαίτερα καλό, αλλά αληθοφανές όπως πρέπει. Η απόδοση του παιχνιδιού online και σε θέματα loading είναι εντάξει, αλλά βέβαια γενικά έχει τεχνικά προβλήματα στο gameplay και στη λειτουργικότητά του.

Το WWE 2K18 δεν καταφέρνει να αποδώσει σωστά το wrestling και καταντά εκνευριστικό γρήγορα. Υπό προϋποθέσεις μπορείτε να το απολαύσετε, ειδικά στο χαβαλέ με φίλους και σίγουρα αν είστε χωμένοι στην γενικότερη φάση του wrestling. Αλλά σύντομα σας έρχεται η εξής σκέψη: “άντε να βγει το WWE 2K19”, με την ελπίδα να μην απογοητεύσει κι αυτό...

  • Τεράστιο ρόστερ
  • Απερίγραπτη δημιουργική ελευθερία
  • Εκπληκτικά γραφικά
  • Ενεργή κοινότητα
  • Παλιώνει υπερβολικά γρήγορα
  • Πάντα κάτι δεν δουλεύει σωστά
  • Αχρείαστα loot boxes
  • Αδυνατεί να προβάλλει μια ιστορία
  • Δεν επιβραβεύει αρκετά την ενασχόληση
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 5.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, Switch, PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Yuke's, Visual Concepts
ΕΚΔΟΣΗ:2K
ΔΙΑΘΕΣΗ:CD Media
ΕΙΔΟΣ:Wrestling
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayer
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://wwe.2k.com/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:17/10/2017