WWE 13 Review

, Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012 0  

H Attitude Era χαρακτηρίζεται από πολλούς ως η «χρυσή εποχή» του wrestling, τότε που η WWE λεγόταν ακόμα World Wrestling Federation (WWF). H εποχή που εκτίναξε την τηλεθέαση της WWE στα ύψη, επιτρέποντας στην εταιρεία να κατατροπώσει τον ανταγωνισμό. Η εποχή όπου ο Rock σήκωνε το περιβόητο φρύδι του, ο Mankind έσπαγε τα δόντια του στο ρινγκ και επέστρεφε για περισσότερο ξύλο, ο Undertaker έθαβε ζωντανούς τους αντιπάλους του, ο Stone Cold Steve Austin έπινε μπύρες και σήκωνε το μεσαίο του δάκτυλο στο αφεντικό του Vince McMahon. Μια εποχή πραγματική επανάσταση!

Η Attitude Era χρονολογείται από το 1996 μέχρι το 2002, με τους λεγόμενους Monday Night Wars να παίρνουν φωτιά κάθε βδομάδα, όταν ο ανταγωνισμός μεταξύ WWE και WCW βρισκόταν στο απόγειό του. Aστέρες όπως οι Rock, Stone Cold, Undertaker, Kane, Shawn Michaels, Triple H, και Mankind άφισαν το στίγμα τους σε εκείνη την περίοδο του wrestling, χαράζοντας, ο καθένας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, το μονοπάτι προς το θρυλικό status τους. Σε αυτή τη «χρυσή εποχή» μας ταξιδεύει φέτος το WWE 13, κάνοντάς μας να ξαναζήσουμε τα πιο ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν εκείνη την περίοδο.

Αν έχετε παίξει το WWE 12, το κεντρικό μενού του παιχνιδιού θα σας φανεί γνώριμο. Οι βασικές επιλογές σας είναι το Play, όπου μπορείτε να διαλέξετε από δεκάδες τύπους ματς με ότι κανόνες θέλετε εσείς, το Attitude Era story mode όπου ξαναζείτε όλες τις ιστορικές στιγμές από το 1996 μέχρι το 2002, το WWE Universe που αναπαριστά το show της τηλεόρασης με τις ημερομηνίες των PPVs (κάτι σαν το παλιό General Manager), το οnline ο για διαδικτυακές αναμετρήσεις, και τέλος το Creations όπου μπορείτε να δημιουργήσετε και να παραμετροποιήσετε superstars, divas, αρένες, σετ κινήσεων, λογότυπα και finishers.

Το Hell In A Cell match που έκανε τον Mankind θρύλο.

To Attitude Era mode σας ταξιδεύει στη χρυσή εποχή μέσω της καριέρας των D-Generation-X, Stone Cold Steve Austin, Brothers Of Destruction (Undertaker και Kane), The Rock και Mankind. Η ιστορία παρουσιάζεται μέσω cutscenes, που είναι φτυστή αναπαράσταση των πραγματικών γεγονότων, ενώ ο σχολιασμός είναι παρμένος κατευθείαν από το υλικό εκείνης της περιόδου. Πριν από κάθε ματς το παιχνίδι σας περιγράφει τα γεγονότα σε μια παράγραφο, ενώ από κάτω από αυτήν υπάρχουν ιστορικές σκηνές με τους παλαιστές, τις οποίες μπορείτε να αναπαραστήσετε μέσα στο ματς. Άλλες είναι προαιρετικές και άλλες απαραίτητες, και ξεκλειδώνουν έξτρα παλαιστές, αρένες, ενδυμασίες, βίντεο και φωτογραφίες.

Το WWE Universe mode αναπαριστά το πρόγραμμα της τηλεόρασης σε μορφή ημερολογίου και πρακτικά σας επιτρέπει να αλλάξετε τα πάντα, όπως τους διαγωνιζόμενους παλαιστές της εβδομάδας, τις αρένες και τους κανόνες των αγώνων που διεξάγονται στα events, τους τίτλους διεκδικούνται κλπ. Εδώ υπάρχουν διάφορες cutscenes, από interactive cutscenes στις οποίες μετά το ματς καλείστε ή να συγχαρείτε τον αντίπαλό σας ή να τον χτυπήσετε, μέχρι και διακοπή αγώνων από παρέμβαση παλαιστών που θέλουν εκδίκηση.

Περνάμε στο gameplay του WWE 13, το οποίο είναι σχεδόν ίδιο με το περσινό παιχνίδι, με ελάχιστες προσθήκες, όπως πχ τη δυνατότητα να ανεβείτε στο τραπέζι των σχολιαστών. Τα απλά χτυπήματα, τα finishers και οι λαβές γίνονται με τα κεντρικά κουμπιά (τρίγωνο, τετράγωνο, κύκλος, Χ στο PS3), το R2 χρησιμοποιείται για την αντιστροφή των κινήσεων των αντιπάλων σας, ενώ η μίξη παλιών με νέων animations είναι σίγουρα κάτι που το μάτι εντοπίζει κατευθείαν αν έχετε παίξει παλιότερα WWE games. Το Limb Targeting System επιστρέφει ανανεωμένο φέτος με πληθώρα κινήσεων, καθώς και τα Comeback Moments και Physics System που έχουν όλα τα όπλα στο ρινγκ. Το νέο OMG! Moment κατά την διάρκεια του ματς σας επιτρέπει να εκτελέσετε μια ειδική κίνηση εφόσον έχετε αποθηκευμένο Finisher, όπως να σπάσετε την προστατευτική μπάρα, να σπάσετε το κλουβί δημιουργώντας μια έξοδο από το ρινγκ και τέλος να σπάσετε το ίδιο το ρινγκ όπως είχε κάνει ο Brock Lesnar με τον Big Show στο Smackdown!

Rock εναντίον Mankind στο βάρβαρο I Quit match.

Δυστυχώς τα bugs επιστρέφουν, κάνοντας αισθητή την παρουσία τους, είτε σε μορφή clipping, είτε σε λάθος συγκρούσεις μεταξύ παλαιστών και όπλων, με τα όπλα να εξφενδονίζονται από το ρινγκ δεξιά και αριστερά με τεράστια ταχύτητα, προκαλώντας το πιο αστείο θέαμα! Οι κινήσεις του διαιτητή φέτος είναι πιο ζωντανές (κάνει και slide για pin!) σε σχέση με πέρυσι που μπορούσατε να χάσετε ένα ματς λόγω της βαρεμάρας του. Δύο ακόμα νέες προσθήκες στο WWE 13 είναι τα I Quit match και King Of The Ring.

Αυτό που κάνει εντύπωση κατά την διάρκεια των αγώνων είναι η τηλεοπτική αναπαράστασή τους. Τα «κοψίματα» της κάμερας γίνονται όπως και στην TV με γρήγορες λήψεις και επικίνδυνο ταρακούνημα της κάμερας, πο... χρειάζεται αρκετή ώρα για να το συνηθίσουν τα μάτια σας. Μόλις φτάσετε κοντά στις προστατευτικές μπάρες, βλέπετε τους θεατές να σηκώνονται από τις καρέκλες τους για να δούνε την δράση, ενώ πολλές φορές όταν πέφτουν κλωτσομπουνίδια κοντά τους αυτοί σκιάζονται και μαζεύονται μην φάνε καμία ξώφαλτση! Οι σχολιαστές κάνουν πολύ καλά την δουλειά τους φέτος, σχολιάζοντας διαφορετικά κάθε φορά τις κινήσεις που κάνετε, ενώ όταν τους πλησιάζετε, τρομάζουν και σας λένε να μην σπάσετε το τραπέζι τους (λες και εσείς θα τους ακούσετε!). Το αρνητικό στην παρουσίαση είναι το γεγονός ότι πολλές φορές όταν κάνετε κάποια λαβή και κάνει το «κόψιμο» η κάμερα, υπάρχει πτώση των καρέ σα να μπαίνετε σε αργή κίνηση. Αν όμως παίζετε co-op με κάποιον, το φαινόμενο αυτό εξαφανίζεται. Η AI των αντιπάλων κυμαίνεται σε αρκετά υψηλό επίπεδο, με reversals και ανελέητα χτυπήματα, κάνοντας τα ματς πιο δύσκολα και ρεαλιστικά.

Σειρά έχει το mode στο οποίο οι hardcore fans της σειράς θα αφιερώσουν τον περισσότερο χρόνο τους - το Creations. Σε αυτό το mode μπορείτε να ξοδέψετε ατελείωτες ώρες δημιουργώντας ή παραμετροποιώντας superstars, finishers, αρένες, ιστορίες, λογότυπα, πρωταθλήματα και εισόδους παλαιστών. Είναι τόσο πλούσιο το Creations, που θα σας κάνει να ασχολείστε περισσότερο με δημιουργίες παρά με κανονικούς αγώνες, αρκεί να έχετε όρεξη και φαντασία.

Η αντιπαλότητα Shawn Michaels και Bret Hart έχει μείνει στην ιστορία.

Το online του WWE 13 είναι σε λίγο καλύτερη κατάσταση από το περσινό, αν και συνεχίζει την παράδοση του lag και των αποσυνδέσεων, ευτυχώς χωρίς να είναι unplayable. Μπορείτε να παίξετε ranked αγώνες για να πάρετε XP και να ανεβείτε στη λίστα με τους κορυφαίους παίκτες, είτε με αυθεντικούς superstars, είτε με δικούς σας. Το Community Creations είναι πιο γρήγορο και εύχρηστο φέτος, επιτρέποντάς σας να ανεβάζετε, να κατεβάζετε, και να βαθμολογείτε δημιουργίες.

Τα γραφικά του WWE 13 είναι σχεδόν ίδια με του WWE 12, χωρίς σημαντικές ανανεώσεις, και δύσκολα καταλαβαίνει κανείς τις αλλαγές που έχουν γίνει. Πολλά από τα σώματα των παλαιστών μοιάζουν σαν να είναι φτιαγμένα από πλαστικό, ενώ άλλα είναι πολύ πιο προσεγμένα, με ρεαλιστική γυαλάδα και ιδρώτα. Τα μαλλιά μοιάζουν με σφουγγαρίστρες, χωρίς ίχνος ρεαλισμού ή βάρος, καθώς δεν ακουμπάνε ποτέ τους ώμους των παλαιστών. Η πολυδιαφημισμένη Predator Engine 2.0 είναι μόνο θεωρία, καθώς δεν έχουν γίνει οι βελτιώσεις που περιμέναμε στα γραφικά.

Από την άλλη, ο ήχος κινείται σε πολύ καλά επίπεδαμ με την μουσική στις εισόδους των παλαιστών να είναι ισορροπημένη, χωρίς να καλύπτεται από τις φωνές των θεατών. Φέτος έχουν γίνει πολύ λιγότερες αλλά ποιοτικές ηχογραφήσεις, διότι στις cutscenes του Attitude Era mode επέλεξαν να βάλουν τις έτοιμες από τα πραγματικά shows. Οι θεατές ανταποκρίνονται με περισσότερη ζωντάνια, γιουχάροντας ή αποθεώνοντας τους παλαιστές όποτε πρέπει, ενώ το περσινό bug που έκανε τις φωνές του κοινού να σταματάνε κατά την διάρκεια του ματς έχει διορθωθεί. Φέτος στα μενού ακούγονται τα μουσικά κομμάτια των παλαιστών, αντίθετα με το WWE 12 όπου είχαν το ίδιο μονότονο rock κομμάτι. Το αρνητικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά κομμάτια, με αποτέλεσμα να ανακυκλώνονται συνέχεια τα ίδια και τα ίδια, ενώ δεν μπορείτε να τα παρακάμψετε.

Άσχημη μέρα στη δουλειά? Ξεσπάστε στο αφεντικό σας, όπως ο Stone Cold στον Mr Mcmahon!

Συνοψίζοντας, το WWE 13 είναι από τα πιο πλήρη παιχνίδια wrestling που έχει κυκλοφορήσει η THQ, με 86 παλαιστές και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα campaigns στην ιστορία της σειράς, το οποίο επιτρέπει στους «παλιούς» να ξαναζήσουν τις αξέχαστες στιγμές της Attitude Era, και τους «νέους» να γνωρίσουν αυτό το ένδοξο παρελθόν της WWE. Live the revolution!

+ Attitude Era mode
+ Πλούσιο Creations mode
+ Τεράστιο ρόστερ
+ Ρευστό gameplay...

- ...χωρίς όμως σημαντικές προσθήκες
- Input lag στο online
- Ίδια γραφικά με το WWE 12

Βαθμολογία: 8.5

Πλατφόρμα: PS3 (review), Xbox 360, Wii
Ανάπτυξη: Yukes
Έκδοση: THQ
Διάθεση: Zegetron
Είδος: Wrestling
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: wwe.thq.com
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 2/11/2012
PEGI: 16