Wreckateer Review

, Πέμπτη 6 Σεπτέμβριος 2012 0  

Μπορεί το Kinect να είναι εδώ και δύο χρόνια... ανάμεσά μας, όμως, όσο περνάει ο καιρός, φαίνεται όλο και περισσότερο ότι ο αισθητήρας της Microsoft δεν είναι τελικά και ότι το καταλληλότερο για gaming. Πάντως, το Wreckateer είναι ιδανικός λόγος για να... ξεσκονίσετε το Kinect. Για πολλούς ο τίτλος φαινομενικά αποτελεί μία 3D έκδοση του Angry Birds, χωρίς βέβαια αυτό να είναι απαραίτητα κάτι το αρνητικό, με την Iron Galaxy Studios να αξιοποιεί αρκετά καλά τις δυνατότητες του Kinect και να προσφέρει μία πολύ καλή και διαφορετική εμπειρία στους κατόχους του.

Ως ένας ανερχόμενος Wreckateer, εκπαιδεύεστε από δύο μάστορες του “επαγγέλματος” στη τέχνη της καταστροφής, δουλεύοντας για την Wreck & Tinker Destruction Company. Η δουλειά σας είναι να εξολοθρεύσετε όλα τα Goblins που έχουν ταράξει την περιοχή, καθώς και να εξαφανίσετε μια για πάντα ότι κτίσμα έχει δημιουργηθεί από αυτά. Και αυτό είναι όλο. Μπορεί η ιστορία να μην είναι το ισχυρότερο χαρτί του τίτλου, αλλά σίγουρα προσφέρει έναν στόχο και μπορεί άνετα να σας παρασύρει στον κόσμο του “Βασιλείου”, με τα αρχικά επίπεδα να σας εξηγούν τι ακριβώς παίζει και να σας μαθαίνουν τις βασικές κινήσεις.

Tο κύριο όπλο σας ακούει στο όνομα Ballista, το οποίο μπορεί να εκτοξεύει πυρά έναντι των κτισμάτων που βρίσκονται απέναντί σας. Η όλη αίσθηση φαντάζει απολύτως φυσική, αφού το Kinect ελέγχει το χώρο σας, σας καλεί να κάνετε κάποια βήματα μπροστά προς την Ballista, την πιάνετε βάζοντας τα χέρια σας μπροστά, στοχεύετε με το σώμα σας προς την επιθυμητή κατεύθυνση, κάνετε τα απαραίτητα βήματα προς τα πίσω (όσο περισσότερα βήματα, τόση περισσότερη δύναμη) και ελευθερώνετε τα χέρια σας για να εξαπολήσετε τα αντίστοιχα πυρά σας (σαν σφεντόνα ένα πράγμα).

Gotta kill ‘em all!!!

Υπάρχουν αρκετά είδη πυρών, από απλές μεταλλικές μπάλες κανονιών μέχρι και μπάλες διασποράς. Κάθε είδος διαφέρει σε δυνάμεις και χειρισμό και πρέπει να μάθετε να το ελέγχετε και να το αξιοποιείτε κατάλληλα. Είτε χρησιμοποιείτε τα χέρια σας, είτε ολόκληρο το σώμα σας, ο στόχος βέβαια παραμένει ίδιος. Επίσης, εάν πετύχετε κάποιο Goblin “κατάμουτρα” σας δίνεται μία επιπλέον επιλογή για “διόρθωση”, δηλαδή αν κάποια βολή σας δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, μπορείτε να την επαναλάβετε.

Η όλη περιπέτεια διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες, χωρίς να παρέχει κάποιον σοβαρό λόγο επιστροφής. Όμως, η διάρκεια μπορεί για κάποιους να είναι ικανοποιητική, αν αναλογιστούμε ότι μιλάμε για arcade τίτλο των 10 ευρώ. Δυστυχώς, η όλη μαγεία του Wreckateer χάνεται μέσα στην πρώτη ώρα, όταν δηλαδή καταλάβετε ότι η ελευθερία του είναι απλά φαινομενική και τίποτα παραπάνω. Οι επιλογές καταστροφής είναι αυστηρά scripted σε κάθε επίπεδο, προσφέροντας το δίλημμα “ή στοχεύεις στο σωστό σημείο ή δεν καταστρέφεις τίποτα”, ακόμα και αν πίσω από το κάστρο βρίσκονται άλλα πέντε σπίτια. Επίσης, για να περάσετε στο επόμενο επίπεδο πρέπει να σημειώσετε αρκετά καλό σκορ, ώστε να κατακτήσετε τουλάχιστον το χάλκινο μετάλλιο, κάτι που αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο από τη μέση του playthrough σας και μετά.

Στον τεχνικό τομέα τώρα, το Wreckateer προσφέρει αρκετά όμορφα γραφικά, με πολλά χρώματα και με το γνωστό avatar-style που έχουμε συνηθίσει στους περισσότερους τίτλους για το Kinect. Αν και τα μοντέλα των Goblin και γενικώς των χαρακτήρων (πέραν του avatar σας) δεν είναι και ότι καλύτερο, τα περιβάλλοντα και τα backrounds μπορούν να σας μυήσουν στον κόσμο του παιχνιδιού. Όσον αφορά τον ηχητικό τομέα, το soundtrack σίγουρα κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα, όπως και το voice acting, ενώ οι in-game ήχοι ανταποκρίνονται αρκετά καλά στα διαδραματιζόμενα επί της οθόνης. Αυτό που πρέπει σίγουρα να σημειωθεί είναι η τρομερή απόκριση του Kinect, το οποίο δίνει ρέστα (μετά από το απαραίτητο calibration) με το πολυπόθητο 1:1 αποτέλεσμα που έχουμε δει σε πολύ λίγες παραγωγές για το περιφερειακό μέχρι σήμερα.

Μερικά επίπεδα είναι πολύ δυσκολότερα από όσο περιμένετε.

Εν κατακλείδι, το Wreckateer δεν είναι το hardcore Kinect game που -μάλλον άδικα- περιμένουν ακόμα κάποιοι, ούτε είναι το killer-app του συστήματος. Μπορεί όμως εύκολα να σας παρασύρει στο μαγικό του κόσμο και να σας κάνει να κολλήσετε μέχρι το τέλος, αν και, δυστυχώς, αυτό έρχεται αρκετά γρήγορα. Με λίγα λόγια, αν έχετε Kinect τo Wreckateer είναι μια αξιόλογη πρόταση στο Μarketplace με μόλις 10 ευρώ. Από την άλλη, αν δεν έχετε Kinect, το παιχνίδι δεν αποτελεί λόγο για την αγορά του περιφερειακού.

+ Τρομερή απόκριση
+ Αρκετά εθιστικό
+ Ποικιλία όπλων (πυρών)
+ Ελκυστική τιμή

- Μικρή διάρκεια
- Υπερβολικά scripted
- Μηδενική αξία επανάληψης

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

Πλατφόρμα: Xbox 360 (Kinect)
Έκδοση: Microsoft
Ανάπτυξη: Iron Galaxy Studios
Διάθεση: Xbox Live Arcade
Είδος: Casual/Puzzle
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: Xbox.com
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 25/7/2012
PEGI: 7