World of Warcraft: Mists of Pandaria Review

, Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012 0  

“Το τσάι άχνιζε ακόμα, ήταν ακόμα πολύ ζεστό, όμως η μυρωδιά του και μόνο ξεκούραζε τον paladin καθώς ξεφύλλιζε έναν από τους αρχαίους τόμους από το τάγμα του. Βρισκόταν πολύ μακριά από την πατρίδα του στο Silvermoon. Μετά από μια βδομάδα που βοηθούσε τους κατοίκους του Dawn's Blossom, ενός ήρεμου χωρίου στη μέση του καταπράσινου Jade Forest, τώρα ήταν η πρώτη φορά που σκεφτόταν τον κόσμο που είχε αφήσει πίσω του. Τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ κουραστικά για αυτόν, τους συμπολεμιστές του και για το Azeroth ολόκληρο. Kαταστροφές, εκστρατείες, κατακλυσμοί και μάχες είχαν καταντήσει καθημερινότητα. Αυτό το μέρος δεν ήταν λιγότερο ειρηνικό από ότι είχε συνηθίσει, η αλήθεια να λέγεται, όμως ο τόπος τούτος διέθετε κάτι το διαφορετικό, το ένιωθε. Οι σκέψεις του διακόπηκαν ξαφνικά,όταν ένας μεγαλόσωμος Pandaren με πυκνά, προσεγμένα μούσια μπήκε μέσα στη ταβέρνα κρατώντας ένα στρουμπουλό βαρελάκι παραμάσχαλα, τίναξε την κάπα του από τα βροχόνερα, χαιρέτησε εγκάρδια τον ταβερνιάρη και κάθισε στο διπλανό τραπέζι. Η Pandaria έκρυβε πολλά μυστικά ακόμα, δεν ένιωθε όμως κάποια βιασύνη για να τα ανακαλύψει. Το τσάι πλέον ήταν στη σωστή θερμοκρασία, ο paladin έκλεισε το βιβλίο του και έπιασε την μεγάλη ζεστή κούπα με το μυρωδάτο ρόφημα. Η βροχή έξω, που συνέχιζε ακάθεκτα για ώρες, έφερνε μέσα στη ταβέρνα μυρωδιές από βρεγμένο δάσος.”

To 2004 η Blizzard άλλαξε τον τοπίο των video games όταν κυκλοφόρησε το World of Warcraft, το παιχνίδι του οποίου η επιτυχία έκανε τα MMORPG ίσως το πιο πολυπόθητο είδος παιχνιδιών για κάθε εταιρεία. Το WoW βοήθησε να γίνουν τα παιχνίδια πιο αναγνωρίσιμα από τη κοινωνία. Αναφέρθηκε σε ειδήσεις, σειρές και ταινίες. Πολλές εταιρείες προσπάθησαν να αντιγράψουν ή να ανταγωνιστούν το WoW - κάποιες απόπειρες είχαν μερική επιτυχία, άλλες ήταν ντροπιαστικές γκάφες. Το μόνο σίγουρο από την όλη ιστορία είναι πως το World of Warcraft είναι από τα πιο σημαντικά παιχνίδια της τελευταίας δεκαετίας. Τώρα, οκτώ χρόνια και τέσσερα expansions μετά, η Blizzard επανέρχεται με το Mists of Pandaria, ένα expansion που έχει το πολύ δύσκολο έργο να βελτιώσει ενα ήδη καλό παιχνίδι, η ηλικία του οποίου όμως αρχίζει να φαίνεται, ενώ οι ανταγωνιστές του είναι καλύτεροι από ποτέ. Δεν θα είναι εύκολη δουλειά.

Η ιστορία του Mists of Pandaria είναι αρκετά διαφορετική από τα προηγούμενα expansions. Μετά τον κατακλυσμό που προκάλεσε ο Deathwing και έκανε μπάχαλο το Azeroth, ο κόσμος για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό δεν απειλείται με καταστροφή από κάποιον δαίμονα/δράκο/άρχοντα του σκότους. Όμως το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό και μάλιστα με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο απ' όσους έχουμε δει μέχρι τώρα. Αυτός δεν είναι άλλος από τον πόλεμο μεταξύ της Alliance και της Horde. Οι εκεχειρίες και οι ψευτοσυνεργασίες μπροστά στους κοινούς κινδύνους έχουν φύγει ανεπιστρεπτί και οι θερμοκέφαλοι αρχηγοί των δύο πλευρών είναι απόφασισμένοι να εμπλακούν σε ολοκληρωτικό πόλεμο. Τα σχέδια τους όμως αναβάλει η ξαφνική ανακάλυψη της Pandaria, ενός τεράστιου νησιού, το οποίο λόγω της στρατηγικής του σημασίας αποτελεί και το θέατρο της σύγκρουσης. Η καινούρια αυτή ήπειρος κατοικείται από τους Pandaren, οι οποίο ενώ ξέρουν να εκτιμούν το καλό φαΐ, τις γευστικές μπύρες και την ηρεμία, μπορούν να δώσουν σημαντικό πλεονέκτημα σε όποια πλευρά καταφέρει να τους προσεταιριστεί. Η Pandaria κρύβει σκοτεινά μυστικά και απ' ότι φαίνεται οι δύο αυτοί κόσμοι έχουν πολλά που μπορούν να μάθουν ο ένας από τον άλλο.

Η ήπειρος της Pandaria είναι γεμάτη μυστικά...

Η ιστορία του Mists of Pandaria είναι αρκετά διαφορετική από τα συνηθισμένα (για το WoW) και αυτό φαίνεται από τις πρώτες ώρες του παιχνιδιού. Η έλλειψη ενός μεγάλου κακού να απειλεί όλο τον κόσμο και η καινούρια ανεξερεύνητη ήπειρος θυμίζει πολύ ευχάριστα τις εποχές πριν από όλα τα expansions. Το νησί της Pandaria είναι το ανάλογο της Άπω Ανατολής για το Azeroth, τεράστια δάση από μπαμπού, μεγαλειώδεις ναοί αφιερωμένοι σε δράκους, ένα τοίχος που εκτείνεαι κατά μήκος της ηπείρου και μοναστήρια ταγμάτων μοναχών σε απόκρημνες βουνοκορφές, είναι κάποια από τα πανέμορφα περιβάλλοντα που συναντάτε κατά την εξερεύνηση της Pandaria. Η ιστορία αυτής της ηπείρου εξελίσσεται με πολύ ωραίο τρόπο. Τα quests έχουν αρκετή ποικιλία (πέρα από το “Σκοτώστε Χ αριθμό από τους Ψ κακούς), η ποιότητα στο γράψιμο των ιστοριών, καθώς και οι συχνότερες ομιλίες και cutscenes, βοηθούν πάρα πολύ στο να κάνουν το leveling μια ευχάριστη και ενδιαφέρουσα διαδικασία και όχι ένα ατελείωτο “φαρμάρισμα”. Το level cap ανεβαίνει άλλα πέντε επίπεδα, μέχρι το 90, τα οποία και διανύονται σχετικά γρήγορα, ακόμα και με χαλαρούς ρυθμούς. Επίσης, η ποσότητα των quests και των νέων questing zones, είναι μεγάλη, πράγμα που σημαίνει πως αν έχετε δευτερεύοντες χαρακτήρες μπορείτε να τους ανεβάσετε χωρίς να επαναλάβετε ακριβώς τα ίδια quests.

Στις 12 υπάρχουσες φυλές έρχονται να προστεθούν οι Pandaren, η πρώτη ουδέτερη φυλή. Αν την επιλέξετε, χρειάζεται να διαλέξετε στο level 10 αν θα συμμαχήσετε με τη Horde ή με την Alliance, μέσα από μια πάρα πολύ ωραιά αρχική εμπειρία και ιστορία. Τα μοντέλα και τα animations των Pandaren είναι εξαιρετικά, σε βαθμό που κάνουν τα μοντέλα των αρχικών φυλών να φαίνονται απλοϊκά σε σύγκριση. Η καινούρια class των monk, αποτελεί άλλη μια υβριδική κλάση του παιχνιδιού, καθώς μπορεί να εκτελεί χρέη healer, tank και dps, αναλόγως την εξειδίκευση της. Διαθέτει ένα σύστημα ενέργειας και πόντων chi που θυμίζει αρκετά τον τρόπο που δουλεύουν οι rogue. Οι ικανότητες των monk είναι αρκετά εντυπωσιακές, και παρόλο που δεν υπήρχε κάποιο κενό που άφηναν οι υπόλοιπες κλάσεις, η προσθήκη τους δίνει κάποια ποικιλία στις επιλογές όσων θέλουν να ξεκινήσουν νέο χαρακτήρα.

...αλλά και όμορφιες.

Για τους λάτρεις των dungeons και του PvE υπάρχουν πλέον τα challenge mode dungeons, στα οποία ομάδες των πέντε ατόμων συναγωνίζονται για το ποια θα κάνει τον καλύτερο χρόνο “καθαρίσματος” ενός instance. Τα στατιστικά στον εξοπλισμό των παικτών εξισώνονται, οπότε δεν υπάρχει “υλικό” προβάδισμα κάποιας ομάδας. Οι ομάδες με τους καλύτερους χρόνους ανταμείβονται με πολύ εντυπωσιακές πανοπλίες και τις πρώτες θέσεις σε κατατάξεις με τις ομάδες όλου του server. Κάτι άλλο για τους παίκτες που προτιμούν το PvE είναι τα scenarios, τα οποία θυμίζουν μικρά σε διάρκεια instances, όπου ομάδες των τριών παικτών εκτελούν κάποιες απoστολές. Ουσιαστικά στο παιχνίδι πάντα υπάρχει κάτι να κάνετε, όσo χρόνο και αν μπορείτε να αφιερώνετε σε αυτό. Υπάρχουν τα scenarios που διαρκούν 15-20 λεπτά, τα μεγαλύτερα instances που είναι της μιας ώρας, και φυσικά τα raid dungeons για όσους θέλουν να ασχοληθούν όσο περισσότερο γίνεται.

Στον τομέα του PvP υπάρχει αντίστοιχη ποικιλία, με την προσθήκη δύο νέων modes να κάνουν τον αριθμό των battlegrounds μεγαλύτερο από ποτέ, και τις αρένες και τα rated battlegrounds να συνεχίζουν να παρέχουν το ζενίθ του ανταγωνιστικού PvP. Οι ριζικές αλλαγές που έχουν γίνει στα talents και στις κλάσεις σίγουρα επηρεάζουν το σκηνικό και τις κλασσικές συστάσεις ομάδων, αλλά το κατά πόσο αυτό είναι ένα βήμα προς το καλύτερο θα φανεί με την πάροδο του χρόνου και των σεζόν.

Ένα άλλο νέο στοιχείο Mists of Pandaria είναι οι pet battles. Όλα τα διακοσμητικά κατοικίδια που μπορούν να μαζεύουν oι παίκτες, έχουν τώρα ικανότητες και στατιστικά, μπορούν να πολεμούν σε turn-based μάχες, να δυναμώνουν και να αποκτούν νέες κινήσεις. Στον κόσμο του Azeroth κυκλοφορούν ουδέτερα pets, τα οποία μπορούν να αιχμαλωτιστούν με παγίδες αν έχουν απόδυναμωθεί σε μάχη. Επίσης υπάρχουν διάφοροι pet battle tamers, τους οποίους μπορείτε αναζητήσετε και να πολεμήσετε. Η προσθήκη σπάνιων pets και διαφορετικών ειδών, κάνει τη συλλογή τους και τη συμπλήρωση του pet journal αρκετά εθιστική. Ναι, είναι αναίσχυντη αντιγραφή των Pokemon, στην οποία όμως έχει πέσει ανέλπιστα πολλή δουλεία από την Blizzard. Tο pet battle system του Mists of Pandaria είναι ότι κοντινότερο σε... Pokemon MMO μπορείτε να βρείτε.

Οι μοναχοί Pandaren δεν θέλουν να ακούσουν κουβέντα για ταινίες με Panda.

Στον τομέα τον γραφικών τα πράγματα είναι ανάμεικτα. Από τεχνικής άποψης, το World of Warcraft ποτέ δεν ήταν καλύτερο, με τις υφές, το σχεδιασμό και τα animations να είναι πραγματικά άριστης ποιότητας. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός πώς από κάτω βρίσκεται μια μηχανή σχεδόν δεκαετίας και σε κάποια σημεία αυτό φαίνεται αρκετά, ειδικά στις λεπτομέρειες των παλαιότερων μοντέλων και χαρακτήρων. Πάντως, το παιχνίδι έχει γεράσει αξιοπρεπέστατα, και η αριστουργηματική καλλιτεχνική διεύθυνση της Blizzard μας παρουσιάζει πολλά αξιομνημόνευτα θεάματα. Το παλάτι των Mogu, το μοναστήρι των Shado-Pan και το τεράστιο τοίχος που διασχίζει την Pandaria, είναι μερικά από τα επικά περιβάλλοντα που θα συναντήσετε στις περιπέτειές σας. Όμως ένα μεγάλο μέρος της ομορφιάς του MoP πηγάζει από τις λεπτομέρειες. Από τις ταβέρνες των Pandaren με τους ζεστούς τους φούρνους και τα φλυτζάνια τσάι να αχνίζουν, μέχρι τους μικρούς βωμούς χαμένους μέσα στα δάση από μπαμπού, η καινούρια ήπειρος έχει πολλές μικρές ομορφιές να προσφέρει σε όσους αφιερώσουν χρόνο να ανακαλύψουν την πολύ ενδιαφέρουσα κουλτούρα και γεωγραφία της.

Η μουσική επένδυση του WoW ήταν πάντα υψηλότατου επιπέδου και αυτό δεν αλλάζει στο Mists of Pandaria. Oι διαφορετικές περιοχές έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά μουσικά θέματα και το voice work είναι πιο πυκνό από ποτέ. Η μουσική του MoP διαθέτει στοιχεία από την Απω Ανατολή και συγχρόνως παραμένει πιστή στο ύφος του παιχνιδιού. Δεν έχω κανένα απoλύτως παράπονο σε αυτό τον τομέα.

Λίγα πολύγωνα μπορούν να προσφέρουν πολύ εντυπωσιακά θεάματα.

Εν κατακλείδι, το Mists of Pandaria είναι πολύ απλά ένα από τα καλύτερα πράγματα που έχουν συμβεί στο World of Warcraft (ισάξιο του Wrath of The Lich King). Βελτιώνει το παιχνίδι σχεδόν σε όλους τους τομείς, προσθέτει πάρα πολύ φρέσκο περιεχόμενο και έχει κάτι να προσφέρει σε κάθε είδος παίκτη. Δύσκολα μπορεί να ζητήσει κανείς κάτι παραπάνω από ένα expansion. Είτε ξεκινάτε τώρα το World of Warcraft, είτε επιστρέφετε στον κόσμο του Azeroth, σας συνιστώ το Mists of Pandaria ανεπιφύλακτα. Lok'tar Ogar!

+ Η νέα ήπειρος της Pandaria
+ Ποικιλία και ποσότητα των quests
+ Εξαιρετική μουσική
+ Τo pet battle system
+ Ο σχεδιασμός και η καλλιτεχνική διεύθυνση κάνουν το παιχνίδι πιο όμορφο από πότε
+ Eκτεταμένο voice work και συχνές cutscenes
+ Πολλές μικρές βελτιώσεις “καθημερινότητας” σε παλιά συστήματα του παιχνιδιού
+ Πραγματικά κάτι για κάθε είδος παίκτη, από τον hardcore raider μέχρι τον casual RPer

- Η μηνιαία συνδρομή
- Κάποια παλαιότερα μοντέλα χαρακτήρων δείχνουν άκομψα και γερασμένα

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.5

Πλατφόρμα: PC
Έκδοση: Blizzard
Ανάπτυξη: Blizzard
Διάθεση: CD Media
Είδος: MMORPG
Παίκτες: Multiplayer
Επίσημο Site: http://eu.battle.net/wow/en/game/mists-of-pandaria/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 25/9/2012
PEGI: 12