Uncharted: Fight for Fortune Review
Τα παιχνίδια με κάρτες, ποτέ δεν έτυχαν μεγάλης απήχησης στις κονσόλες. Τα μόνα που μου έρχονται στο μυαλό είναι κάτι ξεκάρφωτες μεταφορές Yu-Gi-Oh, και το Eye of Judgement, μια απόπειρα της Sony να βρει χρήση για το PS Eye, πέρα από το Singstar. Παρόλο που για τους φανατικούς τέτοιων παιχνιδιών οι παραπάνω τίτλοι ικανοποιούσαν κάποια επιθυμία, συνήθως κατέληγαν άπατοι. Κόντρα, λοιπόν, σε όλα τα προγνωστικά και απέναντι σε μια κάστα από hardcore παίκτες που έχουν το PS Vita, η Sony Bend μαζί με την One Loop Games αποφασίζουν μας δίνουν ένα card game με την πιο παράδοξη θεματολογία: την πολυαγαπημένη σειρά Uncharted.
Η όλη λογική του Uncharted: Fight for Fortune είναι πάρα πολύ απλή: παίζετε ματσάκια είτε με διάφορους AI ήρωες από τα Uncharted, είτε με άλλους παίκτες σε multiplayer. Το deck σας, δηλαδή το σύνολο των καρτών που έχετε, χωρίζεται σε τρία μέρη: τις faction κάρτες, που είναι οι επιθετικές ή, ανάλογα, οι αμυντικές, τις κάρτες fortune, που σας δίνουν πόντους ούτως ώστε να χρησιμοποιήσετε τις resource κάρτες, οι οποίες δυναμώνουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τις faction κάρτες. Κάθε κάρτα, σε οποιαδήποτε κατηγορία και αν ανήκει, έχει μία κάποια σχέση με τον κόσμο του Uncharted: Golden Abyss στο κυρίως παιχνίδι ή με τον κόσμο των Uncharted 2 και Uncharted 3 στο διαθέσιμο DLC. Οι κάρτες τύπου faction εκπροσωπούν κυρίως πρόσωπα, πρωταγωνιστές ή μη, οι fortune είναι κάρτες που σχετίζονται με τα διάφορα artifacts και relics που μπορείτε να ανακαλύψετε στα παιχνίδια Uncharted, ενώ οι κάρτες resource είναι συνήθως όπλα, παγίδες που εφαρμόζονται στο ταμπλό του αντιπάλου, πανοπλίες και λοιπά.
Το ταμπλό σας δέχεται μέχρι και πέντε faction κάρτες, με τις υπόλοιπες δύο κατηγορίες να λειτουργούν ως προσθήκες πάνω σε αυτές. Στόχος του κάθε ματς προφανώς είναι να φτάσετε τη ζωή του αντιπάλου στο μηδέν, μόνο που μερικές φορές σας ζητείται να υλοποιήσετε πιο ευφάνταστα κατορθώματα, όπως να κρατήσετε μια κάρτα στο παιχνίδι για έναν άλφα αριθμό γύρων. Οι κάρτες φεύγουν από τη “δράση” (αφού μόλις ηττηθούν επιστρέφουν στο deck) εφόσον οι πόντοι άμυνας πέσουν στο μηδέν, κάτι που συμβαίνει άμα δεχτούν επίθεση από κάποια κάρτα του αντιπάλου με ίση ή μεγαλύτερη επίθεση. Από εκεί και πέρα, καλείστε να κάνετε έτσι τις κινήσεις σας ώστε να παίξετε με κάρτες που δίνουν έξτρα μπόνους η μία στην άλλη και να αποκτήσετε στρατηγικό πλεονέκτημα. Λόγου χάρη, η Elena δίνει αμυντικό bonus στον Nathan, ενώ ο Nathan δίνει επιθετικό bonus στην Chloe και ούτω καθεξής.
Γενικά, οι κανόνες είναι αρκετά απλοί για να τους μάθετε μέσα στα πρώτα τρία ματς, και αρκετά σύνθετοι ώστε να μην βαρεθείτε το παιχνίδι μέσα σε μία ώρα. Υπάρχουν πολλές στρατηγικές που περιμένουν να τις ανακαλύψετε και μέχρι να το κάνετε θα περάσετε αρκετά καλά, αλλά ως εκεί. Η θεματολογία των Uncharted μπορεί να προσφέρει κάτι παραπάνω από το μέσο παιχνίδι λόγω των unlockables που υπάρχουν σε κάθε τίτλο της σειράς, μετά από ένα σημείο όμως γίνεται επαναλαμβανόμενη. Για τον ίδιο τον Nathan υπάρχουν πάνω από τέσσερις διαφορετικές κάρτες, που όμως δεν προσφέρουν τίποτα διαφορετικό, πέρα από αυξομειώσεις σε άμυνα και επίθεση. Σα να μην έφτανε αυτό, υπάρχουν υπερβολικά λίγες κάρτες που είναι κλειδωμένες, τη στιγμή που το παιχνίδι σας προτείνει να παίξετε εναντιον των AI αντιπάλων ξανά και ξανά και ξανά, μόνο και μόνο για να ξεκλειδώσετε νέα avatars (για χρήση μέσα στο παιχνίδι), νέα backrounds και άλλα. Και ρωτάω: ποιός στο καλό θέλει να έχει για avatar την ασχημόφατσα του Jason Dante από το Golden Abyss;
Το Fight for Fortune προσφέρει και multiplayer, μόνο που δεν είναι αυτό που προσωπικά περίμενα (και ήθελα). Το παιχνίδι ενσωματώνει μια λογική ασύγχρονου gameplay, με την έννοια πως ο αντίπαλος σας δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει την κίνηση αμέσως μετά τη δική σας. Αντιθέτως, έχει στη διάθεση του διάστημα δύο ημερών για να αποφασίσει τί θα παίξει. Κάτι που μπορεί να σας φαίνεται παράξενο, έχοντας σα δεδομένο όμως πως ένα ματς με έναν προχωρημένο παίκτη μπορεί να κρατήσει για πάνω από μία ώρα, μπορεί να βρεθεί μια λογική πίσω από αυτήν την απόφαση. Επιπλέον, για να υπερκαλύψει το κενό που μπορεί να δημιουργηθεί από την αργοπορία του αντιπάλου, η Bend έχει δώσει τη δυνατότητα να έχετε έως και οχτώ ματς ανοιχτά την ίδια στιγμή, αριθμός ικανοποιητικός.
Έχοντας ξοδέψει αρκετές ώρες με το Uncharted: Fight for Fortune, μπορώ να διαβεβαιώσω πως για τα λίγα ευρώ που κοστίζει προσφέρει ένα ικανοποιητικό σύνολο. Προφανώς, αν δεν έχετε παίξει ποτέ στη ζωή σας παιχνίδι με κάρτες δε βλέπω το λόγο να ξεκινήσετε τώρα με το συγκεκριμένο. Αν όμως ασχολείστε με το είδος, κατά πάσα πιθανότητα θα βρείτε μια χαλαρή παρέα για τις ώρες που απλά δε θέλετε να παίξετε κάτι άλλο.
+ Απλοί αλλά όχι απλοϊκοί κανόνες
+ Χαμηλή τιμή
+ Μπόλικο περιεχόμενο- Το ασύγχρονο multiplayer ίσως δεν ταιριάξει με όλα τα γούστα
- Δεν πρόκειται να αρέσει σε όσους δεν ασχολούνται με card gamesΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6.5
Πλατφόρμα: PS Vita
Ανάπτυξη: Sony Bend, One Loop Games
Έκδοση: Sony
Διάθεση: PSN
Είδος: Κάρτες
Παίκτες: Singleplayer, multiplayer
Επίσημο Site: http://us.playstation.com/psvita/games-and-media/psv-uncharted-fight-for-fortune.html
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 5/12/2012
PEGI: 7