Uncharted 3: Drake's Deception Review

, Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011 0  

Δε υπάρχει αμφιβολία ότι η μασκότ του PS3 είναι ο Nathan Drake. Δεν υπάρχει αμφιβολία επίσης ότι τo Uncharted είναι το “Gears of War” της Sony σε αυτή τη γενιά, η νέα μεγάλη σειρά που πουλάει κονσόλες από μόνη της. Και όπως τόσες άλλες σειρές παιχνιδιών, ολοκληρώνεται ως τριλογία. Ποτέ δεν θα ξεχάσω τότε που έγραφα το review του Uncharted 2, προσπαθούσα να βρω αρνητικά για να γράψω και δεν μπορούσα να βρω ούτε ένα ουσιαστικό. Το Uncharted 2 είναι ένα από τα καλύτερα παιχνίδια ολόκληρης της γενιάς, και γι αυτό οι προσδοκίες για το Uncharted 3 ήταν τεράστιες. Πώς μπορεί να βελτιωθεί κάτι που αγγίζει την τελειότητα; Αν υπάρχει ένα στούντιο που ξέρει τον τρόπο, αυτό σίγουρα είναι η Naughty Dog.

Τα Uncharted πάντα είχαν ενδιαφέρον σενάριο, και το Uncharted 3 συνεχίζει αυτή την παράδοση. Πρωταγωνιστής και πάλι ο Nathan Drake φυσικά, ο οποίος πλέον στρέφει τις έρευνές του στην Αραβία και συγκεκριμένα στην έρημο Rub' al Khali, καθώς ψάχνει για μία ακόμα μυθική πόλη. Για άλλη μια φορά, ο “θησαυρός” που κυνηγά ο ήρωάς μας σχετίζεται με τα ταξίδια του θρυλικού προγόνου του Sir Francis Drake, ενώ η ιστορία είναι εμπνευσμένη από τα ταξίδια του T. E. Lawrence (ή αλλιώς Λόρενς της Αραβίας). Όπως πάντα, ο Nate έχει τη βοήθεια του καλού του φίλου Victor Sullivan, ενώ μεταξύ άλλων επιστρέφουν και τα δύο αμόρε από τα προηγούμενα παιχνίδια, Elena Fisher και Chloe Frazer. O “κακός” αυτή τη φορά είναι μια γυναίκα από το παρελθόν του Sully - η Katherine Marlowe, μια αριστοκράτισσα που έχει τον δικό της μισθοφορικό στρατό και φυσικά αναζητά κι αυτή σαν τρελή τη μυθική πόλη για τους δικούς της σατανικούς λόγους. Σεναριακά το Uncharted 3 ικανοποιεί απόλυτα. Η ιστορία είναι προσεγμένη, ολοκληρωμένη, και συνδέεται ιδανικά με πραγματικά ιστορικά γεγονότα. Εξίσου καλή δουλειά έχει γίνει και στους χαρακτήρες και ένα από τα κεντρικά θέματα του παιχνιδιού είναι η σχέση του Drake με τον Sully. Σε μια εποχή που όλο και περισσότερα blockbusters απογοητεύουν με την ιστορία τους, το Uncharted 3 πετυχαίνει τουλάχιστον τα βασικά.

Πανέμορφο παιχνίδι.

Παικτικά το Uncharted 3 είναι σχεδόν ίδιο με τους προκατόχους του. Πρόκειται για ένα γραμμικό action adventure που συχνά γίνεται third-person shooter. Μπορούμε να πούμε πως το gameplay του παιχνιδιού χωρίζεται σε τρία βασικά μέρη: platforming, γρίφοι, και πιστολίδι/ξύλο. Στα δύο από αυτά παίρνει άριστα. Το story mode σας μεταφέρει σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως το Λονδίνο, μια πόλη στην Κολομβία, ένα αρχοντικό στη γαλλική εξοχή, την Υεμένη, και βέβαια την έρημο Rub' al Khali. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού επιδίδεστε σε απολαυστικό platforming και σκαρφάλωμα σε διάφορα πιθανά και απίθανα μέρη, σε μεγάλη ποικιλία εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Υπάρχουν κάποιες τέτοιες σκηνές που πραγματικά κόβουν την ανάσα. Όταν δεν κάνετε platforming, πυροβολάτε ότι κινείται, ή πιο σπάνια (δυστυχώς) λύνετε γρίφους. Οι γρίφοι είναι ένα ακόμα καταπληκτικό στοιχείο του Uncharted 3. Eνδιαφέροντες, ισορροπημένοι, έξυπνοι, ρεαλιστικοί στο μέτρο του δυνατού, απαιτούν χρήση του σημειωματαρίου του Drake που είναι γεμάτο hints, χωρίς όμως να κάνουν τα πράγματα υπερβολικά εύκολα. Η εμπειρία και η ωρίμανση της Naughty Dog φαίνονται στα παζλ του παιχνιδιού.

Δυστυχώς, ότι έχει να κάνει με τη δράση - πέρα από τις εκπληκτικές σκηνές όπου τρέχετε να ξεφύγετε από διάφορες απειλές - ξεχωρίζει αρνητικά σαν τη μύγα μεσ' το γάλα. Και εδώ έχουμε γνωστούς μηχανισμούς από τα προηγούμενα παιχνίδια, οι οποίοι όμως φαντάζουν πια ξεπερασμένοι. Το πιστολίδι των Uncharted ποτέ δεν ήταν κάτι το φοβερό, απλά στο Uncharted 3 δεν υπερκαλύπτεται τόσο από τα υπόλοιπα θετικά στοιχεία, όσο στο 2. Η αίσθηση των όπλων, το πως τα πυρά χτυπάνε τους εχθρούς, το ίδιο το ΑΙ των εχθρών, ο τρόπος που αυτοί πεθαίνουν, η συχνότητα που επαναλαμβάνονται, το πόσο προβλέψιμοι είναι, τα πάντα βγάζουν μια αίσθηση μετριότητας και υπερβολικής γραμμικότητας. Το ίδιο ισχύει και με τις μάχες σώμα-με-σώμα. Το σύστημα ξύλου βασίζεται σε counters και επιθέσεις, όμως είναι υπερβολικά απλοϊκό, επιφανειακό, ρηχό, τέλος πάντων πείτε όπως θέλετε. Κλασικό παράδειγμα της θυσίας του gameplay στον βωμό της - καλοδεχούμενης κατά τ' άλλα - κινηματογραφικότητας. Εντωμεταξύ, το πόσο scripted είναι η όλη κατάσταση φαίνεται (και) στα stealth takedowns, όπου συχνά οι κοντινοί εχθροί “σύρονται” αυτόματα στο αιφνιδιαστικό action που έχετε ενεργοποιήσει, ακόμα κι αν δεν είστε σε απόλυτα σωστή θέση. Σε γενικές γραμμές, το Uncharted 3 έχει πολύ πιστολίδι και ξύλο, αλλά έχετε παίξει απείρως καλύτερο πιστολίδι (Gears) και απείρως καλύτερο ξύλο (Batman). Τόσο απλά.

Μόνος κι έρημος... κυριολεκτικά.

Μελανό σημείο, σε μια κατά τ' άλλα άκρως εντυπωσιακή interactive χολιγουντιανή περιπέτεια. Αυτό είναι το single-player του Uncharted 3 και αυτό έπρεπε να είναι συνολικά το Uncharted 3, γιατί δεν ταιριάζει και δεν χρειάζεται multiplayer σε τέτοιου είδους παιχνίδια. Αντ' αυτού δίνεται ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στο multi, το οποίο είναι μια εξέλιξη του Uncharted 2, καλοστημένο, και με πολλές επιλογές. Το θέμα είναι ότι εκ φύσεως δεν μπορεί να σας κρατήσει για καιρό. Τhird-person πιστολίδι με πέντε εναντίον πέντε σε πληθώρα από modes, μόντες όπλων, perks, εξατομίκευση χαρακτήρων, και άλλα κλασικά πράγματα. Co-op τύπου Horde, αλλά και story-based, που όμως επίσης δεν ξεχωρίζει. Σόρι, αλλά δε μπορώ να το πάρω στα σοβαρά. Το όλο θέμα βγάζει μια αίσθηση από τη Naughty Dog τύπου “κοιτάχτε, έχουμε κι εμείς πλούσιο multiplayer!”, παρόλο που κανείς δεν τους το ζήτησε (μάλλον το αντίθετο θέλουμε). Μάλιστα, ετοιμάζουν πολύ DLC για το multi (για το single τίποτα!), σε βαθμό να προσφέρουν συνολική έκπτωση για την αγορά όλων των επερχόμενων map packs, όπως κάνει η Microsoft στο Gears 3. Map packs σε παιχνίδι που υποτίθεται ότι είναι κατά βάση action adventure! Κάτι δεν πάει καλά.

Όπως ο προκάτοχός του, έτσι και το Uncharted 3 αναδεικνύει τις δυνατότητες του PS3 όσο λίγοι άλλοι τίτλοι. Το παιχνίδι είναι κουκλί. Από το φοβερά λεπτομερές μοντέλο του Drake αλλά και των άλλων χαρακτήρων, μέχρι τα εκθαμβωτικά περιβάλλοντα (κάποια πολύ μεγάλης κλίμακας), τα γραφικά θα σας αφήσουν με το στόμα ανοικτό. Ειδικά το επίπεδο στην έρημο, αν και από πλευράς gameplay είναι περιορισμένο, οπτικά αποτελεί μια εμπειρία που δεν έχετε ξαναδεί σε άλλο video game. Πολύ εντυπωσιακό τεχνικά είναι και το επίπεδο στο κρουαζιερόπλοιο, το οποίο κουνιέται πέρα δώθε λόγω φουρτούνας, και στη συνέχεια αρχίζει να βυθίζεται... με εσάς μέσα. O ήχος συμβαδίζει σε ποιότητα με τον οπτικό τομέα. Η μουσική είναι εξαιρετική, έχει ανατολίτικες πινελιές λόγω Αραβίας, και ταιριάζει απόλυτα στη δράση. Ο Nolan North, με διαφορά ο κορυφαίος voice actor στη βιομηχανία αυτή τη στιγμή, δίνει ρεσιτάλ στον ρόλο του Nathan Drake για άλλη μια φορά, ενώ και το υπόλοιπο καστ κάνει εξαιρετική δουλειά. Oι διάλογοι είναι καλοδουλεμένοι και αναδεικνύουν την προσωπικότητα του κάθε χαρακτήρα, με πρώτο και καλύτερο το Nate φυσικά. Στα θετικά προσθέστε και την ύπαρξη ελληνικών υποτίτλων (η οποία κανονικά έπρεπε να είναι αυτονόητη και όχι να φαντάζει πολυτέλεια).

Το τι τραβάει αυτός ο άνθρωπος δε λέγεται - αλλά τα θέλει ο κώλος του.

Διαβάζοντας αυτό το review, πιθανόν εύλογα αναρωτιέστε πώς είναι δυνατόν να με “χαλάνε” κάποια στοιχεία του Uncharted 3, ενώ έβαλα 10 στο Uncharted 2 που ήταν σχεδόν ίδιο. Το θέμα είναι ότι σε δύο χρόνια έχουν αλλάξει πολλά και ο ανταγωνισμός είναι πολύ πιο έντονος. Οι μηχανισμοί shooting και ξύλου του παιχνιδιού πλέον ωχριούν σε σύγκριση με τίτλους όπως το Gears of War 3 και το Arkham City αντίστοιχα. Κάτι ανάλογο ισχύει και με το multiplayer, το οποίο, αν και καλό, δεν χρειάζεται και δεν ταιριάζει σε Uncharted. Προτιμώ να επικεντρωθούν στο single-player. Γενικώς, είμαι εντελώς αντίθετος με την κατεύθυνση που φαίνεται να παίρνει η σειρά. To Uncharted (πρέπει να) είναι single-player περιπέτεια/action adventure, όχι shooter με multiplayer. Δόξα τω Θεώ, από τέτοια έχουμε χορτάσει. Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν ότι το Uncharted 3 απογοητεύει. Αντιθέτως, είναι ένα από τα καλύτερα του παιχνίδια του PS3 και αξίζει να το τσιμπήσετε με κλειστά μάτια, τουλάχιστον για το SP του. Απλά κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον...

+ Φοβερή "κινηματογραφική" περιπέτεια
+ Απολαυστικό platforming
+ Εξαιρετικοί γρίφοι
+ Κουκλί
+ Ενδιαφέρουσα ιστορία
+ Ωραία μουσική
+ Eλληνικοί υπότιτλοι
+ Καλοστημένο το multiplayer...

- …αλλά εν τέλει είναι ένα ακόμα online shooter και δεν χρειάζεται ούτε ταιριάζει σε Uncharted
- Πιστολίδι και ξύλο fail
- Υπερβολικά scripted καταστάσεις
- Επαναλαμβανόμενοι εχθροί

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

Πλατφόρμα: PS3
Έκδοση: Sony
Ανάπτυξη: Naughty Dog
Διάθεση: Sony Hellas
Είδος: Action adventure/third-person shooter
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://www.naughtydog.com/games/uncharted
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 2/11/2011
PEGI: 16