Tumble Review

, Τετάρτη 24 Νοέμβριος 2010 0  

Tο Move βρίσκεται σε μια αρκετά στενή θέση. Από τη μία, το Kinect έχει εντυπωσιάσει το casual κοινό (και αναμενόμενο ήταν, τόσο χρήμα ξόδεψε η Microsoft στη διαφημιστική καμπάνια της συσκευής) και από την άλλη το Wii έχει μια προϋπάρχουσα βάση της τάξης των 70 εκατομμυρίων χρηστών. Για να αναδειχθεί λοιπόν το Move από αυτήν την κατάσταση, ξέρουμε όλοι πιστεύω τι χρειάζεται: software. Και για να λέμε και του στραβού το δίκιο, τα παιχνίδια που σύνοδεψαν το launch του χειριστηρίου ήταν το πολύ μέτρια, με εξαίρεση το Sports Champions. Όμως υπάρχουν και εκείνα τα παιχνιδάκια, αυτά του PSN, που δυστυχώς λίγοι τους δίνουν σημασία, αλλά τελικά αποδεικνύεται πως είναι πραγματικά διασκεδαστικά. Παιχνιδάκια σαν το Tumble.

Έχετε ποτέ παίξει Jenga; Εκείνο, ναι, το επιτραπέζιο στο οποίο οι παίκτες καλούνται να βγάλουν ένα τουβλάκι από τη βάση και να το επανατοποθετήσουν στην κορυφή ενός πύργου; Ε, το Τumble «δανείζεται» την ιδέα αυτή και με τη βοήθεια της απόκρισης του Move την εφαρμόζει σε ένα παιχνίδι του 1.5GB.

Στο Τumble λοιπόν, καλείται ο παίκτης να βάλει το ένα αντικείμενο πάνω στο άλλο με τέτοιο τρόπο, ώστε ο πύργος να μην πέσει, αλλά ταυτόχρονα να είναι και όσο πιο ψηλός γίνεται. Και δεν είναι μόνο αυτός ο τύπος του παιχνιδιού: για να μη γίνει βαρετό, το παιχνίδι προσφέρει και διαφορετικά οbjectives, όλα όμως έχουν να κάνουν με την τοποθέτηση αντικειμένων στο χώρο, έτσι ώστε να εκπληρωθεί μια προϋπόθεση. Τα αντικείμενα αυτά, πέρα από κύβοι, μπορεί να είναι από κύλινδροι μέχρι κώνοι, κάτι που αυξάνει φυσικά τη δυσκολία του gameplay. Οι πίστες του Τumble χωρίζονται σε ζώνες και από εκεί σε επίπεδα, δίνοντας έτσι την αίσθηση ότι η δυσκολία αυξάνεται με το σωστό τρόπο και χωρίς απότομα σκαμπανεβάσματα. Η όλη διαδικασία του gameplay, από την άλλη, είναι εξαιρετικά απλή (διαλέγεις το αντικείμενο-το τοποθετείς-διαλέγεις άλλο αντικείμενο) και το παιχνίδι κάνει σωστή δουλειά στο να παρουσιάζει τα objectives, αν και μερικές φορές, ειδικότερα όταν παίζει κανείς για πρώτη φορά, ένα πιο αναλυτικό tutorial θα βοηθούσε πολύ την κατάσταση.

Αυτό...

Βέβαια, το παιχνίδι θα ήταν παταγώδης αποτυχία αν η απόκριση του χειριστηρίου δεν ήταν πραγματικά καλή. Και πράγματι, το Move δουλεύει πολύ σωστά και στο tumble, παρόλο που δε φτάνει τα επίπεδα του Sports Champions. Κάποιες στιγμές θα χρειαστεί να ξανα-ρυθμίσετε το χειριστήριο, ενώ, από τη στιγμή που η κάμερα είναι μερικώς ελεύθερη (δε θα πάει όπου ακριβώς θέλετε εσείς), το παιχνίδι ίσως φανεί εκνευριστικό κάποια στιγμή. Ιδίως στα πιο προχωρημένα επίπεδα, όπου πέρα από δεξιοτεχνία στο χειριστήριο, απαιτείται και καλή αντίληψη του χώρου από τη μεριά του παίκτη.

Επιπλέον, πρέπει να μιλήσω λίγο και για τους νόμους της φυσικής που το παιχνίδι καλείται να εφαρμόσει σωστά στους πολύ ψηλούς πύργους από τουβλάκια. Και αυτοί είναι πολύ σωστά εφαρμοσμένοι. Για παράδειγμα, υπάρχουν επίπεδα όπου καλείσαι να τοποθετήσεις βόμβες έτσι, ώστε τα κομμάτια ενός πύργου να εκτοξευθούν όσο πιο μακριά γίνεται από τον άξονα του. Και το Τumble δεν απογοητεύει καθόλου. Το αποτέλεσμα των εκρήξεων σπάνια, ή καλύτερα σχεδόν ποτέ δε θα ξεφύγει από τα πλαίσια της λογικής. Και σα να μην έφτανε αυτό, το παιχνίδι σε κάποια φάση θα εισάγει και τα κομμάτια από διαφορετικά υλικά, που είναι βαρύτερα, με πιο τραχιά επιφάνεια και λοιπά, και τότε είναι που από απλά διασκεδαστικό, το Τumble γίνεται εθιστικό, όχι γιατί προσφέρει γέλιο ή σε καταναλώνει με το story του, απλά γιατί συνδυάζει κάτι το απλοϊκό με το σύνθετο.

...πρέπει να καταλήξει σε αυτό.

Ναι λοιπόν, το Τumble έχει και multiplayer, μη φανταστείτε όμως κάτι το φοβερό, δεν είναι καν online. Απλά, φωνάζετε έναν κολλητό σας (μπορεί να γίνει και κολλητή σας, το Τumble απευθύνεται πραγματικά σε όλους), του δίνετε ένα Move και λιώνετε. Modes υπάρχουν πολλά, και τα περισσότερα παίζονται και με ένα χειριστήριο, εφόσον οι παίκτες παίζουν εναλλάξ, και, αλήθεια, άμα σας αρέσει μία φορά το single του Τumble, το multi θα σας αρέσει, κατά πάσα πιθανότητα, 10 φορές. Αλήθεια όμως!

Tumble λοιπόν. Ένα έξυπνο, απλό, διασκεδαστικό και ίσως εθιστικό παιχνιδάκι του Move. Για τα μόλις €10 που κοστίζει, προσωπικά το θεωρώ μία από τις καλύτερες αγορές για το νέο χειριστήριο του PS3!

+ Απλό αλλά και απαιτητικό όταν πρέπει
+ Καλή εφαρμογή των φυσικών νόμων
+ Με παρέα που το λέει η καρδούλα της, προσφέρει άπειρο γέλιο

- Η απόκριση του χειριστηρίου θα μπορούσε να είναι και καλύτερη
- Στα ανώτερα επίπεδα θέλει πολύ καλή αντίληψη του χώρου, κάτι που δεν έχουν όλοι

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

Πλατφόρμα: PS3
Έκδοση: Sony
Ανάπτυξη: Supermassive Games
Διάθεση: PSN
Είδος: Puzzle
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://gr.playstation.com/psn/games/detail/item286432/Tumble/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 17/9/2010
PEGI: 3