Trine Review

, Τετάρτη 22 Ιούλιος 2009 0  

trine-startΕίναι τρεις το μεσημέρι. Στο MSN σκάει μύτη ο Terminator και με χαμόγελο με ρωτάει αν θέλω το Trine. Αν θέλω λέει; Μέσα σε μια ώρα το παιχνίδι βρίσκεται εγκατεστημένο στο PC μου και χάνομαι απ’ όλους και απ’ όλα. Μετά από ώρα όμως, το στομάχι μου παραπονέθηκε. Έχει νυχτώσει για τα καλά, το αγαπημένο μου γυράδικο είναι κλειστό και μέχρι να έρθει το delivery από τα υπόλοιπα γνωστά στέκια, εγώ θα κοιμάμαι του καλού καιρού. Ήττα σοκ!

Είναι από τις ελάχιστες φορές που ένα παιχνίδι έχει καταφέρει να με παρασύρει. Το Trine, το νέο δημιούργημα της Frozenbyte, είναι εκπληκτικό. Δεν ξέρω αν φταίει η έξυπνη χρήση των τρισδιάστατων γραφικών και της κλασικής, ισομετρικής κάμερας που έχουμε συνηθίσει στα platform games. Δεν ξέρω αν φταίει η ονειρική μουσική, τα φοβερά PhysX effects ή η νοσταλγία για ένα είδος που έχει σχεδόν εκλείψει. Ίσως είναι όλα αυτά μαζί που δένουν αρμονικά μεταξύ τους ή ίσως φταίει το ότι θυμίζει έντονα το κλασικό και αγαπημένο, The Lost Vikings.

Ρεσιτάλ από τους αρτίστες της Frozenbyte

Ρεσιτάλ από τους αρτίστες της Frozenbyte

Σε περίπτωση που βαριέστε να διαβάσετε το preview ή να κατεβάσετε το demo για να πάρετε μια γεύση, να ξέρετε ότι το Trine είναι ένα platform game, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι γρίφοι που βασίζονται στην φυσική. Ελέγχετε τρεις ξεχωριστούς χαρακτήρες. Την κλέφτρα Zoya, τον ιππότη Pontius και τον μάγο Amadeus. Κάθε χαρακτήρας έχει διαφορετικές ικανότητες και αρκετές φορές θα χρειαστεί να συνεργαστεί με τους άλλους για να περάσει τα εμπόδια των επιπέδων. Θα χρησιμοποιήσετε το λάσο της Zoya ή θα δημιουργήσετε με τον Amadeus τα απαραίτητα αντικείμενα για να περάσετε μια σπασμένη γέφυρα; Θα βασιστείτε στην δύναμη του Pontius για να σκοτώσετε τους αντιπάλους σας ή θα βρείτε ένα υπερυψωμένο μέρος για να τους σκοτώσετε με τον Zoya; Ή μήπως θα προτιμήσετε να δημιουργήσετε κλουβιά με τον Amadeus και να τα ρίξετε πάνω τους; Το Trine σας δίνει τα απαραίτητα εφόδια κι εσείς καλείστε να χρησιμοποιήσετε την φαντασία σας για να βρείτε νέες, διαφορετικές λύσεις στους γρίφους του.

Διάσπαρτα στις πίστες υπάρχουν διάφορα checkpoints, από τα οποία ανασταίνονται οι χαρακτήρες σας. Μην ανησυχήσετε λοιπόν αν σε κάποιο σημείο πεθάνει κάποιος. Σε περίπτωση όμως που τα βρείτε σκούρα και κρίνετε απαραίτητη την παρουσία ενός πεθαμένου ήρωα, μπορείτε να πάτε στο προηγούμενο checkpoint και να συνεχίσετε από εκεί. Στις πίστες υπάρχουν διάφορα σεντούκια, τα οποία σας δίνουν μερικές έξτρα δυνατότητες, ενώ παρόν δηλώνει κι ένα σχετικά απλό σύστημα αναβάθμισης των ικανοτήτων σας.

Μαγεία!

Μαγεία!

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι μαγευτικά και σίγουρα, αξίζουν συγχαρητήρια στους αρτίστες της Frozenbyte. Παρόλο που υπάρχουν ψεγάδια όπως σκιές που δεν δημιουργούνται από μερικές πηγές φωτός ή μερικές υφές χαμηλής ανάλυσης, η συνολικότερη εικόνα των επιπέδων αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις. Σε αυτό ευθύνεται η πάρα πολύ καλή τοποθέτηση των πηγών φωτισμού, η σωστή χρήση του HDR και η πλούσια χρωματική παλέτα. Ακόμη κι ο σχεδιασμός των αντικειμένων, όμως, είναι προσεγμένος ώστε να παραπέμπουν σε παραμύθι. Και όλα αυτά ξαφνικά, ζωντανεύουν χάρις τα PhysX effects και το πιο ρευστό animation που έχουμε δει τον τελευταίο καιρό. Θετικές εντυπώσεις αφήνει και το ηχητικό μέρος. Όλα τα εφέ είναι άκρως ποιοτικά, από τον ήχο του τόξου της Zoya μέχρι και την χρήση της μαγείας του Amadeus. Την παράσταση όμως κυριολεκτικά κλέβει ο Ari Pulkkinen, δημιουργός του soundtrack του Trine. Η μουσική είναι τέλεια και ταιριάζει απόλυτα στο παραμυθένιο ύφος του παιχνιδιού.

Σε ποιανού την κεφαλή θα πέσει τούτη η μπάλα;

Σε ποιανού την κεφαλή θα πέσει τούτη η μπάλα;

Όλα μοιάζουν ιδανικά για το Trine αλλά υπάρχει ένα, μοναδικό, μελανό σημείο. Κι αυτό δεν είναι άλλο από την απουσία ενός οnline μέρους. Υπάρχει μεν ένα τυπικό co-op, που υποστηρίζει μέχρι και τρεις παίκτες στον ίδιο υπολογιστή και παρόλο που είναι σχετικά διασκεδαστικό, δεν μπορεί να συγκριθεί με την ευκολία, την ποικιλία και τον χαβαλέ που παρέχει η διαδικτυακή συνεργασία. Καταλαβαίνω τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Frozenbyte σχετικά με αυτό το θέμα, αλλά δεν μπορώ να το προσπεράσω έτσι απλά. Η εταιρεία δήλωσε ότι υπάρχει μια πιθανότητα να προσφέρει online δυνατότητες μέσω ενός patch. Αμφιβάλλω όμως, μιας και τα ίδια ακριβώς έλεγε και για το Shadowgrounds!

Κοίταξε να δεις πού ανεβαίνω για να πάρω πόντους εμπειρίας

Κοίταξε να δεις πού ανεβαίνω για να πάρω πόντους εμπειρίας

Θα μπορούσα μετά από αυτή την παράγραφο να επανέλθω στους διθυράμβους. Θα μπορούσα να πω πόσο εθιστικό είναι το Trine, πόσο μαγευτικό, πόσο τέλεια συνδυάζει δύο εντελώς διαφορετικές “gaming” γενιές. Θα μπορούσα να καταγράψω πολλά videos για να θαυμάσετε το animation και τους γρίφους, ειδικά της τελευταίας πίστας, αλλά κάτι τέτοιο θα κατέστρεφε εντελώς την εμπειρία σας. Θα μπορούσα να πω για την αφοσίωση της Frozenbyte στο να διορθώσει τα προβλήματα που είχαν ανακύψει στην beta, κάτι που πλέον ελάχιστα studios κάνουν. Θα μπορούσα να πω πόσο εύκολος και ακριβής είναι ο χειρισμός χάρις το πιστό μας ποντίκι. Τα λόγια όμως μερικές φορές, είναι περιττά.

Έλα εδώ αν σου βαστάει!

Έλα εδώ αν σου βαστάει!

Θα αρκεστώ λοιπόν στο να πω ότι πρέπει να παίξετε το Trine. Δεν νοείται να είστε gamers και να μην το αποκτήσετε, ειδικά αν ανήκετε σε αυτούς που αναπολούν τις παλιές, χρυσές εποχές του gaming. Γι’ αυτό μην χάνετε χρόνο. Αγοράστε το από το Steam, από το GamesPlanet, από όπου θέλετε τελοσπάντων. Αξίζει και με το παραπάνω τα λεφτά του!


+ Εθιστικό
+ Μαγικό
+ Εκπληκτικός τεχνικός τομέας
+ Η συνεργασία των τριών χαρακτήρων
+ Χειρισμός που δεν κουράζει
+ Δυνατότητα συνεργασίας τριών παικτών

- Απουσία Online μέρους
- Μερικοί ίσως να δυσκολευτούν στην τελευταία πίστα
- Σχετικά μικρή διάρκεια

Βαθμολογία: 9.0

Πλατφόρμα: PC (PS3)
Έκδοση Nobilis
Ανάπτυξη: Frozenbyte
Διάθεση:
Είδος: Puzzle platformer
Παίκτες: 1-3
Επίσημο site: http://www.trine-thegame.com/
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 10 Ιουλίου, Ιούλιος (PS3)
PEGI: 12+