Trine Hands-on Preview

, Τετάρτη 27 Μάιος 2009 0  

Το Trine είναι το νέο αριστούργημα της Frozenbyte. Αριστούργημα; Τι ακριβώς είναι το Trine; Και γιατί θα έπρεπε να ενθουσιαστείτε μαζί του; Πάρτε μια βαθειά ανάσα γιατί, ένα μαγευτικό ταξίδι είναι έτοιμο να ξεκινήσει.

Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Το Trine είναι ένα 3D platformer με οριζόντια οπτική γωνία, παρόμοια με αυτή των δυσδιάστατων αντίστοιχων παιχνιδιών. Το σενάριο του είναι σχετικά απλό. Σε ένα βασίλειο που αντιμετωπίζει το χάος και την απαγορευμένη μαγεία, τρεις ήρωες ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δώσουν ένα τέλος στην δυναστεία του σκοτεινού μάγου που το κυβερνάει. Οι τρεις αυτοί ήρωες είναι ο ιππότης Pontius, η κλέφτρα Zoya και ο μάγος Amadeus.

Ο preview κώδικας που δοκίμασα διέθετε τα δύο πρώτα επίπεδα του Trine και μου έδωσε την δυνατότητα να δω ιδίοις όμμασι τους γρίφους και την συνεργασία που απαιτείται για να λυθούν, τον χειρισμό και τον τεχνικό τομέα του. Θα ξεκινήσω, λοιπόν, από το τεχνικό μέρος, καθώς ήταν από τις λίγες φορές που έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Οι εικόνες που συνοδεύουν το άρθρο δεν είναι ικανές να περιγράψουν το οπτικό θέαμα. Ούτε καν τα trailers δεν μπορούν να μεταδώσουν αυτό που έβλεπα στην οθόνη μου. Πολύχρωμα επίπεδα, εξαιρετική φυσική, εκπληκτικό HDR, φανταστικό level design και τα πιο ομαλά animations που έχω δει μέχρι στιγμής είναι τα πρώτα πράγματα που με έκαναν να κλείσω το παιχνίδι αμέσως, για να πω στον Terminator ότι το Trine είναι απίστευτο. Κατά την περιήγηση μου παρατήρησα μερικές υφές χαμηλής ανάλυσης, clipping στα ρούχα και μερικά σημεία που δεν διέθεταν σκιές στο background, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες. Το Trine ακόμα και σε πρώιμη μορφή δείχνει απίστευτο. Είναι ένα παραμύθι που έχει ξεπηδήσει από την φαντασία της Frozenbyte και το βλέπετε στην οθόνη σας. Ένα παραμύθι που ενισχύεται ακόμα περισσότερο από την φανταστική μουσική του Ari Pulkkinen και έναν τέλειο αφηγητή. Είναι μαγεία. Απλά… μαγεία.

Μαγεία... απλά μαγεία!

Μαγεία... απλά μαγεία!

Ο χειρισμός των τριών χαρακτήρων είναι φανταστικός. Όπως είναι αυτονόητο, το παιχνίδι υποστηρίζει το ποντίκι και σε γενικές γραμμές ο χειρισμός θυμίζει κλασσικά παιχνίδια, όπως το Abuse. Κάθε χαρακτήρας διαθέτει ξεχωριστές κινήσεις, τις οποίες εκτελείτε κυρίως με το ποντίκι. Έτσι, η κλέφτρα μπορεί να σκαρφαλώνει με το σκοινί της σε υπερυψωμένα μέρη και να σκοτώνει τους εχθρούς με το τόξο της. Ο μάγος μπορεί να μετακινεί ή να δημιουργεί έναν συγκεκριμένο αριθμό μαγικών αντικειμένων, τα οποία κρίνονται απαραίτητα για την επίλυση μερικών γρίφων ή για να... τα φέρει στην κεφαλή των αντιπάλων του για να τους σκοτώσει. Ο δε ιππότης, είναι ιδανικός όταν σκάνε μύτη πολλοί εχθροί ή όταν θέλετε να προστατευτείτε από διάφορα αντικείμενα, όπως πύρινες μπάλες, τόξα ή τούβλα. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, μπορείτε να επιλέξετε όποιον χαρακτήρα θέλετε από τους τρεις. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πατήσετε έναν αριθμό, από το ένα έως το τρία και… voila!

Heeeeeeeey hoooooop!

Heeeeeeeey hoooooop!

Οι γρίφοι, που αποτελούν το ζουμί του Trine, βασίζονται κυρίως στην φυσική και στις ικανότητες του κάθε χαρακτήρα. Και είναι ιδιαίτερα απολαυστικοί. Και το κυριότερο από όλα, είναι λογικοί. Αν βρείτε μπροστά σας έναν τροχό και θέλετε να ανεβείτε στην κορυφή τι θα κάνετε; Μήπως ένα βαρύ αντικείμενο στην άκρη του, θα δώσει την απαραίτητη ώθηση ώστε να γυρίσει; Αν δεν υπάρχει τρόπος να περάσετε μια γκρεμισμένη γέφυρα μήπως θα ήταν σοφή κίνηση να χρησιμοποιήσετε το σκοινί της κλέφτρας; Ή προτιμάτε να δημιουργήσετε δύο κιβώτια με τον μάγο; Και τι γίνεται όταν συναντάτε έναν τοίχο με ένα μεγάλο σφυρί στο ταβάνι;

Κι όμως, τα γραφικά εντυπωσιάζουν!

Κι όμως, τα γραφικά εντυπωσιάζουν!

Και ενώ μου είχε ανοίξει η όρεξη για τα καλά, η preview έκδοση έφτασε στο τέλος της. Σαν μικρό παιδί φώναζα “Κι άλλοοοοο! Κι άλλοοοο!” , καθώς είχα γλυκαθεί για τα καλά. Αξίζει να αναφερθεί ότι η έκδοση που δοκίμασα δεν έδινε την δυνατότητα οnine συνεργασίας, κάτι που εννοείται πως θα υπάρχει στην τελική έκδοση. Επίσης, μερικά επιπλέον χαρακτηριστικά που αναμένεται να προστεθούν είναι οι υπότιτλοι, καλύτερα loading screens, νέοι εχθροί στα 15 επίπεδα, το experience system μέσω του οποίου θα αναβαθμίζετε τα όπλα και τις ικανότητές σας, νέα όπλα και μερικές διορθώσεις στο gameplay και στα physics.

Σωστοί χρωματισμοί, εκπληκτικό background, προσεγμένα bump mapping και HDR. Οι σκιές λίγο μας τα χαλάνε σε κάποια σημεία αλλά δύσκολα παρατηρούνται!

Σωστοί χρωματισμοί, εκπληκτικό background, προσεγμένα bump mapping και HDR. Οι σκιές λίγο μας τα χαλάνε σε κάποια σημεία αλλά δύσκολα παρατηρούνται!

Το Trine είναι μαγικό και αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Ιούλιο σε PC και PS3 (PSN). Ένα μεγάλο μπράβο στην Frozenbyte που σε μια δύσκολη περίοδο, πήρε το ρίσκο να παντρέψει τα τρισδιάστατα γραφικά, με το δυσδιάστατο gameplay των platforms. Μην κάνετε το λάθος και το προσπεράσετε, γιατί πολύ απλά εσείς θα χάσετε.

Πλατφόρμα: PC (PS3)
Έκδοση Nobilis
Ανάπτυξη: Frozenbyte
Διάθεση: -
Είδος: Side-scrolling platformer
Παίκτες: 1-3
Επίσημο site: http://www.trine-thegame.com/
Ημερομηνία κυκλοφορίας: Iούλιος
PEGI: 12+