Trine 2 Review

, Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011 0  

Τι να σας πω για το Trine 2; Να πω ότι είναι μαγικό; Να πω ότι θέτει νέα standards στα platform/puzzle games; Να πω ότι το online mode είναι σκέτη απόλαυση; Ή να πω ότι τέτοια γραφικά δεν έχουν ξαναϋπάρξει σε indie game; Ειλικρινά, τι να πω για ένα παιχνίδι που βάζει τα γυαλιά σε τόσα άλλα; Α να, βρήκα τι να πω. Αγοράστε το. Απλά, αγοράστε το γιατί τέτοια παιχνίδια δεν βγαίνουν κάθε μέρα. Κι αν όντως είστε PC gamers, τότε όντως θα πράξετε αναλόγως. Γιατί αγαπητοί αναγνώστες και αναγνώστριες, αυτό είναι το καλύτερο Χριστουγεννιάτικο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας.

Το σενάριο του Trine 2 είναι απλό, ακριβώς όπως αρμόζει σε ένα παραμύθι, και περιλαμβάνει ίντριγκες, προδοσίες, ζήλειες και δράκους. Εν ολίγοις, το βασίλειο των τριών βασικών μας ηρώων βρίσκεται σε κίνδυνο και το Trine τους καλεί ώστε να ξεκινήσει η νέα περιπέτεια.

Ο τεχνικός τομέας του Trine 2 είναι απλά φανταστικός, καθώς μιλάμε αντικειμενικά για τα ωραιότερα γραφικά που έχετε δει ποτέ σε platform game. Όλες οι σύγχρονες τεχνικές έχουν χρησιμοποιηθεί και οι αρτίστες της Frozenbyte έχουν προσθέσει απίστευτη λεπτομέρεια σε όλα τα επίπεδα. Πραγματικά, το Trine 2 είναι λες και έχει ξεπηδήσει από κάποιο παραμύθι. Το κυριότερο από όλα όμως είναι ότι οι πίστες γίνονται ολοένα και πιο εντυπωσιακές καθώς προχωράτε. Εκεί που λέτε ότι δεν πρόκειται να δείτε καλύτερα γραφικά, εμφανίζεται κάτι καινούριο και πέφτει το σαγόνι στο πάτωμα. Κι αν διαθέτετε το 3D Vision της Nvidia, καλά θα κάνετε να βάλετε τα γυαλιά σας και να χαθείτε σε έναν απίστευτο και μαγευτικό κόσμο. Δεν είναι υπερβολή να αποκαλέσω το Trine 2 από τους καλύτερους 3D τίτλους. Για την ακρίβεια, αν δείτε το παιχνίδι σε 3D, θα τρέξετε κατευθείαν να αγοράσετε το set της Nvidia. Ναι, είναι τόσο καλό!

Κου κου τζαααααααααα!

Ο ήχος είναι ακριβώς ίδιος με του πρώτου παιχνιδιού. Ο παραμυθάς αφηγητής παραμένει εκπληκτικός και τέλειος στον ρόλο του, οι τρεις βασικοί μας ήρωες διατηρούν τις αρχικές τους φωνές, το voice acting είναι εκπληκτικό, η μουσική του Ari Pulkkinen υποδειγματική και όλα τα διάφορα ηχητικά εφέ που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι ποιοτικά και ιδιαιτέρως προσεγμένα. Είναι αλήθεια ότι ένα μέρος της όλης μαγευτικής ατμόσφαιρας του Trine 2 οφείλεται στον ήχο του, πράγμα που γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτό όταν τον κλείσετε εντελώς και δοκιμάσετε να παίξετε. Η πρότασή μου λοιπόν; Βάλτε ακουστικά, αυξήστε τον ήχο στο μέγιστο και ετοιμαστείτε για το μοναδικό αυτό ταξίδι.

Όπως είχα αναφέρει και στο preview, το Trine 2 είναι ένα platform/puzzle game επηρεασμένο από το The Lost Vikings. Στην διάθεσή σας έχετε τρεις χαρακτήρες τους οποίους μπορείτε να επιλέξετε ανά πάσα στιγμή προκειμένου να λύσετε τους γρίφους που σας ρίχνει το παιχνίδι. Νομίζω ότι είναι περιττό να γράψω τον τρόπο χειρισμού, αφού ασχοληθήκαμε με αυτό στο preview. Θα πω όμως ότι ο χειρισμός είναι άμεσος και δεν δημιουργεί προβλήματα. Όλα λειτουργούν τέλεια και τα άλματα – που είναι μείζον θέμα σε άλλες πλατφόρμες – πραγματοποιούνται με περίσσια ευκολία.

Οι γρίφοι του παιχνιδιού δεν βασίζονται πλέον τόσο στη φυσική, όσο στις ικανότητες των χαρακτήρων μας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχουν παραπάνω από δύο τρόποι με τους οποίους μπορείτε να τους λύσετε. Περιττό να πω επίσης ότι η πλειοψηφία τους έχει δημιουργηθεί με σκεπτικό το co-op, πράγμα που δεν είχε συμβεί στο πρώτο Trine. Αυτό έχει τα καλά του, έχει όμως και τα κακά του. Από την μια, οι γρίφοι είναι πιο δύσκολοι όταν παίζετε μόνοι σας. Από την άλλη όμως, τις περισσότερες φορές θα νιώσετε εγκλωβισμένοι και θα αναζητήσετε κάποιο άλλο άτομο για να σας βοηθήσει, καθώς η “συμμετοχική” λύση ενός γρίφου είναι η πρώτη που θα σας έρθει στο μυαλό. Αν βέβαια βάλετε την φαντασία σας να δουλέψει – κι αν χρησιμοποιήσετε συνετά τους πόντους εμπειρίας σας – τότε θα βρείτε κι άλλους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να τους λύσετε.

Μαγεία. Απλά, μαγεία.

Τώρα που ανέφερα τους πόντους εμπειρίας, πιστεύω ότι πρέπει να εξηγήσω πως λειτουργεί το εν λόγω σύστημα, καθώς και τον τρόπο αναβάθμισης των ικανοτήτων σας. Στις πίστες υπάρχουν διασκορπισμένα δοχεία τα οποία σας χαρίζουν πόντους εμπειρίας. Με κάθε 50 πόντους μπορείτε να προβείτε σε μερικές αναβαθμίσεις των ικανοτήτων των χαρακτήρων σας. Ο μάγος μπορεί να δημιουργεί πλατφόρμες, κιβώτια ή να κινεί τους αντιπάλους του. Η κλέφτρα από την άλλη μπορεί να αναβαθμίσει τα βέλη της και να μπαίνει σε stealth mode, ενώ ο ιππότης μπορεί να αναβαθμίσει την ασπίδα του, το σπαθί του, να αποκτήσει ένα σφυρί, καθώς επίσης και την ικανότητα να εφορμά κατά των αντιπάλων του. Αρκετές από αυτές τις ικανότητες θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες στην επίλυση των γρίφων. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι ανά πάσα στιγμή μπορείτε να απενεργοποιήσετε τις αναβαθμίσεις που θεωρείτε περιττές, ούτως ώστε να ενεργοποιήσετε κάποιες άλλες που νομίζετε ότι θα σας βοηθήσουν περισσότερο.

Το μεγάλο ατού του Trine 2 – σε σχέση με τον προκάτοχό του – είναι το νέο online mode και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να παίξετε το παιχνίδι κατευθείαν με αυτό τον τρόπο. Ξεχάστε το single-player, το online είναι όλα τα λεφτά. Είναι άλλη φάση να βλέπεις τρεις “άχρηστους” να δοκιμάζουν έναν κάρο τρόπους για να λύσουν τους γρίφους. Έχει περισσότερο χαβαλέ και γέλιο ρε παιδί μου και ανεβάζει στα ύψη την διασκέδαση. Σε περίπτωση που ασχοληθείτε πρώτα με το single-player, θα μάθετε πως λύνονται οι γρίφοι και η μισή διασκέδαση του co-op θα χαθεί. Γι αυτό το ξαναλέω: παίξτε κατευθείαν co-op!

Ναι, τα υποβρύχια σημεία μου θύμισαν το Donkey Kong Country.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν υπάρχει ίχνος από lag στο οnline, αν και σε μερικούς servers δεν μπόρεσα να μπω αφού μου πετούσε error message. Σε όσους έπαιξα όμως, ένιωσα λες και έπαιζα σε LAN με τα παιδιά, πράγμα που έκανε ακόμα πιο απολαυστική την οnline εμπειρία. Κοινώς, ο κώδικας δικτύου είναι πάρα πολύ καλός και σταθερός, πράγμα που με χαροποίησε. Στο οnline μπορούν να συμμετέχουν μέχρι και τρεις παίκτες, όπου ο καθένας μπορεί να πάρει όποιον χαρακτήρα θέλει. Με απλά λόγια, στο οnline δεν υποχρεούστε να πάρετε έναν χαρακτήρα αλλά μπορείτε να τους αλλάζετε κατά βούληση. Έτσι, μπορούν να μάχονται τους αντιπάλους τρεις ιππότες ή μπορούν να λύνουν τους γρίφους τρεις μάγοι. Και σαν γνήσιο PC game, το Trine 2 έρχεται με browser list η οποία δείχνει το latency, και την οποία λίστα μπορείτε να την ταξινομήσετε με αρκετούς τρόπους. Ευτυχώς λοιπόν που η Frozenbyte δεν υπέπεσε σε λάθη άλλων εταιρειών.

Και φτάνουμε στην κλασική παράγραφο των παραπόνων. Δεν πρόκειται να το πιστέψετε αλλά προσπαθώ να βρω αρνητικά στο Trine 2 και δεν βρίσκω, καθώς το διαμάντι της Frozenbyte είναι από τα πιο προσεγμένα παιχνίδια που έχω παίξει τον τελευταίο καιρό. Διαθέτει έξυπνους γρίφους, εκπληκτικά και μαγικά γραφικά, ωραίο ηχητικό τομέα, σταθερό κώδικα δικτύου, άμεσο και άκρως λειτουργικό χειρισμό και μια τελική μάχη που κλείνει ιδανικά το παιχνίδι. Α να, το μόνο μου παράπονο είναι ότι το Trine 2 διαθέτει μονάχα 13 επίπεδα και τελειώνει σχετικά γρήγορα. Επίσης, δεν υπάρχουν νέα επίπεδα για το multiplayer μέρος με αποτέλεσμα τα διαθέσιμα επίπεδα να καταντούν επαναλαμβανόμενα από ένα σημείο και μετά. Frozenbyte , χρειαζόμαστε επειγόντως level editor.

Δηλώνω ερωτευμένος με τα γραφικά του παιχνιδιού (και που να τα δείτε και σε 3D).

Εν κατακλείδι, το Trine 2 είναι από τα καλύτερα παιχνίδια της χρονιάς. Ναι ναι ναι, καλά διαβάζετε. Το Trine 2 δείχνει ότι τα platform games έχουν ακόμα πολλά ψωμιά και το ότι ένα indie studio μπορεί να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία. Το παιχνίδι στηρίζεται πάνω στις βάσεις του προκατόχου του και είναι βελτιωμένο σε όλους τους κρίσιμους τομείς. Όσοι αγαπήσατε το πρώτο Trine, θα ερωτευτείτε παράφορα το δεύτερο. Όσοι δεν είχατε την ευκαιρία να το παίξετε, παρατήστε το διάβασμα και αγοράστε και τα δύο παιχνίδια. Αγοράστε τα όμως και μην μπείτε στον πειρασμό να ασκήσετε πειρατικές συνήθειες. Γιατί κάτι τέτοια παιχνίδια αξίζουν τα λεφτά σας. Απλά και όμορφα!

+ Το co-op είναι όλα τα λεφτά
+ Απίστευτα γραφικά
+ Ο κώδικας δικτύου είναι πολύ σταθερός
+ Γρίφοι
+ Το καλύτερο side-scrolling platform game του 2011

- Μόνο 13 επίπεδα
- Δεν υπάρχει level editor

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

Πλατφόρμα: PC (review), PS3, Xbox 360
Έκδοση: Frozenbyte
Ανάπτυξη: Frozenbyte
Διάθεση: Downloadable, CD Media
Είδος: Platform/puzzle
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://trine2.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 7/12/2011 (PC), 21/12/2011 (Xbox 360, PS3)
PEGI: 12