Tribes: Ascend Preview

, Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012 0  

Την τελευταία φορά που παίξαμε κάποιο τίτλο Tribes ήταν το 2004, όταν τη σειρά την είχε αναλάβει η Irrational. Το Tribes: Vengeance ήταν αρκετά διασκεδαστικό, αν και οι hardcore fans δυσαρεστήθηκαν από την πιο “χύμα” προσέγγιση που είχε δοθεί στο παιχνίδι. Βέβαια, όσο και αν χαλάρωναν το gameplay, εκείνη τη χρονιά έβγαινε και το Unreal Tournament 2004, με αποτέλεσμα το Tribes: Vengeance να μείνει στην τύχη του, χωρίς καμμία υποστήριξη από την εκδότρια Vivendi. Τώρα, οκτώ χρόνια μετά, η ιστορική αυτή σειρά σειρά επανέρχεται. Η High-Rez, μια εταιρία που στο ενεργητικό της έχει το αρκετά ενδιαφέρον free-to-play ΜΜΟ Global Agenda, έχει αναλάβει πλήρως το franchise, με δύο τίτλους στα προσεχώς: ένα MMO ονόματι Tribes Universe (το οποίο έχει μάλλον μπει στον πάγο), και το Tribes: Ascend, το oποίο είχα την ευκαιρία να παίξω σε beta.

Πρώτα απ'όλα νομίζω αξίζουν συγχαρητήρια στη High-Rez για την πολύ απλουστευμένη διαδικασία του download και της εγκατάστασης του client. Χωρίς πολλά πολλά, και με μια ξεκάθαρη σελίδα στο internet τα πράγματα είναι απλά, ακόμα για έναν αρχάριο χωρίς εμπειρία σε τέτοια θέματα. Κίνηση σίγουρα θετική, αφού το Ascend απευθύνεται σε πιο ευρύ κοινό. Όντως, εξακολουθεί να διατηρεί αρκετά στοιχεία από τα προηγούμενα παιχνίδια, αλλά η λογική του είναι πάνω-κάτω ίδια με αυτή του Global Agenda: ένα free-to-play shooter, αποκλειστικά multiplayer, που στηρίζει οικονομικά την εταιρία με τη μέθοδο των μικροσυναλλαγών.

Το UI είναι μινιμαλιστικό.

Όπως και να έχει πάντως, όσοι έχουν ασχοληθεί με τα προηγούμενα Tribes σίγουρα θα αναγνωρίσουν τα βασικά στοιχεία του gameplay. Τεράστιοι χάρτες, φουτουριστικό περιβάλλον (που εχμ... μάλλον επηρέασε και παιχνίδια όπως το Halo) και όπλα, και εξαιρετικά γρήγορο gameplay κομμένο και ραμμένο στα μέτρα αυτών που δεν είναι ακριβώς οπαδοί του ρεαλισμού στα παιχνίδια. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι το παιχνίδι είναι εύκολο. Προσβάσιμο είναι σίγουρα, αλλά για να βγεις πρώτος στα leaderboards, χρειάζεται, πέρα από εξάσκηση ωρών, και ένα άλφα ταλέντο.

Δεν είναι όμως θέμα εγωισμού να βγει κάποιος πρώτος στα leaderboards του Tribes: Ascend. Για την ακρίβεια, μερικές στιγμές έπιανα τον εαυτό μου να μην τον ενδιαφέρει κάτι τέτοιο (μάλιστα πολύ σπάνια κοιτούσα την κατάταξη την ώρα του αγώνα όπως κάνω με άλλα παιχνίδια). Η πολύ έντονη ροή των μαχών, που διαρκούν χαλαρά πάνω από τέταρτο ως επί το πλείστον, και οι πολλές στρατηγικές που μπορεί κανείς να ακολουθήσει κατά τη διάρκειά του ματς, τον αποτρέπουν από το να ασχολείται αποκλειστικά με το πόσους πόντους θα καταφέρει να πάρει.

Φυσικά, στο deathmatch, όσα περισσότερα kills κάνετε, τόσους περισσότερους πόντους κερδίζετε, και, συνεπώς, τόσο πιο κοντά φτάνετε στο επόμενο level. Απλά το θέμα είναι ότι ακόμα και σε αυτό το mode υπάρχει μια υποψία CTF, αφού αυτός που σκοτώνει τον σημαιοφόρο παίρνει περισσότερους πόντους. Αυτό ακριβώς είναι που κάνει το deathmatch ακόμα πιο ενδιαφέρον. Θα κυνηγήσεις το σημαιοφόρο; Θα κατευθυνθείς προς τα εκεί που είναι περισσότεροι οι εχθροί; Και αν σε κυνηγά ο μισός πληθυσμός των αντιπάλων, τι να πρωτοκάνεις; Τα ίδια ισχύουν φυσικά και στα άλλα τρία modes. Συνολικά μιλάμε για μια απολύτως φυσιολογική συλλογή από modes για ένα F2P παιχνίδι, αν και στην τελική έκδοση κάτι παραπάνω θα ικανοποιούσε ακόμα περισσότερο

Οι χάρτες παραπέμπουν πολύ σε αυτούς παλιότερων παιχνιδιών.

Στη beta οι παίκτες έχουν 12 loadouts, συνθέσεις από όπλα δηλαδή. Όλα τα αναμενόμενα όπλα δηλώνουν παρόν, ενώ κάποια λίγο πιο ιδιαίτερα όπως η βαλλίστρα, αποδεικνύονται αρκετά διασκεδαστικά. Φυσικά, κανένα από τα όπλα δε δίνει διαφορετική αίσθηση στον παίκτη. Το μόνο που ίσως να αλλάζει είναι το πόσο εύκολα μπορεί να στοχεύσει – άλλα έχουν βολικό σκόπευτρο, άλλα όχι. Επιπλέον, έχω την αίσθηση πως η High-Rez έχει ρυθμίσει πολύ σωστά τόσο τη δύναμη όσο και το βεληνεκές του καθενός ξεχωριστά, οπότε μάλλον δεν θα υπάρξουν προβλήματα ισορροπίας στην τελική έκδοση.

Οι χάρτες της beta, έχουν το κλασικό “άρωμα” του franchise. Είναι με άλλα λόγια τεράστιοι, αλλά αυτό δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα. Γιατί, πέραν του ότι τα ματς συνήθως γέμιζαν με παίκτες ακόμα και στη beta, ο κάθε χαρακτήρας στο παιχνίδι μπορεί να χρησιμοποιεί jetpacks ή να κάνει τεράστια άλματα ώστε να φτάνει από τη μία άκρη του χάρτη στην άλλη απροβλημάτιστα. Αυτό που μου φάνηκε πάντως να έχει θέμα είναι η απουσία “προσωπικότητας” από τους χάρτες. Μπορεί να είναι μεγάλοι και να μην απομνημονεύονται εύκολα, αλλά ακόμα και από την πρώτη γνωριμία μαζί τους, δεν προκαλούν το ενδιαφέρον του παίκτη.

Το gameplay είναι εξαιρετικά γρήγορο και ενδιαφέρον.

Το ίδιο ισχύει με τα περισσότερα στοιχεία της beta. Από το UI, μέχρι τα μοντέλα των χαρακτήρων, τα πάντα είναι μάλλον αδιάφορα, αν και δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς εύκολα τη High-Rez γι αυτό. Το Ascend είναι στην τελική ένα δωρέαν, μικρότερων φιλοδοξιών shooter. Ένα πιο καλά δομημένο interface πάντως στην τελική έκδοση θα βοηθούσε πολύ στο να κάνει το παιχνίδι προσβάσιμο και στους αρχάριους παίκτες.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, το Tribes: Ascend αυτό που θέλει να κάνει, το πετυχαίνει. Είναι ένα αρκετά διασκεδαστικό shooter, διαφορετικό από τα πολλά που κυκλοφορούν, και πάνω απ' όλα, δωρεάν. Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε το γεγονός πως η High-Rez δεν είναι από τους developers με υπερβολικά μεγάλες φιλοδοξίες σε βαθμό σχεδόν ελιτισμού (id σε σένα μιλάω) – ξέρει ακριβώς ποιoς είναι ο ρόλος των παιχνιδιών της, και αυτό φαίνεται. Στην τελική, τι καλύτερο από το να διασκεδάζουν οι ίδιοι οι developers την ανάπτυξη του παιχνιδιού τους;

To Tribes: Ascend αναμένεται φέτος στο PC.

Πλατφόρμα: PC
Έκδοση: Hi-Rez Studios
Ανάπτυξη: Hi-Rez Studios
Διάθεση: Downloadable
Είδος: FPS
Παίκτες: Multiplayer
Επίσημο Site: https://account.hirezstudios.com/tribesascend/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 2012
PEGI: -