Trials HD Review

, Κυριακή 30 Αυγούστου 2009 0  

trials hd startTo Trials είναι ένα από τα πιο πετυχημένα flash games όλων των εποχών και αργά ή γρήγορα ήταν δεδομένο πως θα το βλέπαμε και σε κάποια κονσόλα. Πρόκειται για τίτλο ιδανικό για υπηρεσίες όπως το Xbox Live Arcade και πραγματικά είναι άξιο απορίας το γιατί η RedLynx περίμενε τόσο καιρό για να το μεταφέρει. Όπως και να 'χει, το Trials HD, όπως ονομάζεται η έκδοση για το XBLA, είναι επιτέλους εδώ και πολύ απλά αποτελεί ένα από τα κορυφαία downloadable παιχνίδια του Xbox 360.

Το Trials HD μπορεί να χαρακτηριστεί ως arcade racing, με την γενικότερη έννοια του όρου. Αναλαμβάνετε τον ρόλο ενός αναβάτη και πρέπει με την μοτοσυκλέτα σας να ξεπεράσετε διάφορα εμπόδια, κάνοντας στην πορεία θεαματικά ακροβατικά. Παρακολουθείτε την δράση από 2D προοπτική κι έτσι το παιχνίδι κατά κάποιον τρόπο είναι side-scroller, αν και έχει τρισδιάστατα (και ιδιαίτερα όμορφα) γραφικά. Στο κεντρικό mode σκοπός σας είναι να φτάσετε στο τέλος κάθε πίστας όσο πιο σύντομα γίνεται, και με όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη. Οι πίστες είναι γεμάτες με πολλών ειδών αντικείμενα και εμπόδια, όπως βράχους, ξύλα, λάστιχα οχημάτων, εκρηκτικά (!), βαρέλια, κουτιά, ράμπες, σωλήνες κλπ. Τα checkpoints είναι συχνά κι έτσι αν τσακιστείτε δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε την εκάστοτε πίστα από την αρχή. Απλό έτσι; Όχι και τόσο.

Επικίνδυνες καταστάσεις...

Επικίνδυνες καταστάσεις...

Το Trials HD διαθέτει πέντε κατηγορίες δυσκολίας (Beginner, Easy, Medium, Hard, Extreme) με την κάθε μία από αυτές να περιέχει πολλά και διάφορα events. Εκπληρώνοντας συγκεκριμένους στόχους στο κάθε event, κερδίζετε το χάλκινο, το ασημένιο και το χρυσό μετάλλιο. Για παράδειγμα, για να κερδίσετε το χρυσό συνήθως πρέπει να ολοκληρώσετε αλάνθαστα την πίστα μέσα στον χρόνο που σας δίνεται. Μέχρι και τα Medium events θα τα πάτε σχετικά καλά. Από εκεί και πέρα... θα προσγειωθείτε στην σκληρή πραγματικότητα. Το Trials HD είναι σαδομαζοχιστικά δύσκολο. Πολλές από τις “προχωρημένες” πίστες είναι εξωφρενικές, με απίθανα άλματα, εμπόδια και προκλήσεις, και πραγματικά θα φτύσετε αίμα για να τις βγάλετε.

Θα απογοητευτείτε, θα εκνευριστείτε, θα φτάσετε σε σημείο να θέλετε να πετάξετε το χειριστήριο στην τηλεόραση, θα πάθετε ψυχολογική ζημιά, θα σας πάει το αίμα στο κεφάλι... Κι όμως, θα λατρέψετε το Trials HD. To παιχνίδι έχει αυτό το “κάτι”, που θα σας κάνει να μην θέλετε να σταματήσετε να παίζετε. Έχει αυτό το “κάτι”, που θα σας κάνει να προσπαθείτε επι ώρες να εκτελέσετε κάποιο άλμα, μέχρι να το καταφέρετε. Μιλάμε για φοβερά εθιστικό παιχνίδι, με κορυφαίο gameplay. Γι αυτό ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό τα εκπληκτικά και ρεαλιστικά (ίσως υπερβολικά ρεαλιστικά) physics, λόγω των οποίων καμμία προσπάθεια δεν είναι ίδια με την προηγούμενη. Το κλειδί στο Trials HD είναι να μάθετε να ισορροπείτε τον αναβάτη σας επάνω στη μηχανή, κατανέμοντας το βάρος του όπως πρέπει, προκειμένου να πετύχετε την καλύτερη δυνατή προσγείωση (αλλά και... απογείωση), καλύτερη πρόσφυση κλπ. Φυσικά, μετά από κάθε επιτυχημένη προσπάθεια, η ικανοποίηση που επέρχεται είναι τεράστια, ιδιαίτερα στις δύσκολες πίστες.

Πώς διάολο ανεβαίνει κανείς αυτό το πράγμα;

Πώς διάολο ανεβαίνει κανείς αυτό το πράγμα;

Πέρα από το κεντρικό mode, το παιχνίδι διαθέτει και τα λεγόμενα “Skill Games”, στα οποία τα ακροβατικά περνούν σε πρώτο πλάνο, πάντα μαζί με την... επιβίωση. Θα κληθείτε μεταξύ άλλων να περάσετε με την μηχανή σας μέσα από φλεγόμενα δακτυλίδια, να ισορροπήσετε πάνω και μέσα σε μια τεράστια μπάλα, να ανεβείτε όσο πιο ψηλά μπορείτε σε μια φαινομενικά ατέλειωτη μπάρα, να ρυμουλκήσετε κάποιες βόμβες (!) με προσοχή για να μην σκάσουν και να εκτοξεύσετε τον αναβάτη σας από την μηχανή (πατώντας το “Υ”) με στόχο να του σπάσετε όσο το δυνατόν περισσότερα κόκαλα. Υπάρχουν κι άλλα τρελά Skill Games και σε γενικές γραμμές όλα τους είναι απολαυστικά, ενώ και σε αυτά ισχύει η ιστορία με τα μετάλλια που ανέφερα παραπάνω. Το σύνολο συμπληρώνεται με τον καλύτερο τρόπο από τα αναλυτικά και ιδιαίτερα εύχρηστα leaderboards, στα οποία μπορείτε να δείτε τα replays των καλύτερων παικτών, καθώς και από τον track editor, που σας επιτρέπει να σχεδιάσετε τις δικές σας πίστες. Δυστυχώς μπορείτε να τις μοιραστείτε μόνο με φίλους σας.

Το Trials HD είναι ένα από τα ομορφότερα παιχνίδια του Xbox Live Arcade. Το επίπεδο λεπτομέρειας είναι ικανοποιητικό σε κάθε τομέα των γραφικών, με μόνο παρατράγουδο την μάλλον υπερβολική εμφανισιακή ομοιότητα των πιστών. Μπορείτε να αλλάξετε την εμφάνιση της μοτοσυκλέτας και του αναβάτη σας, αν και οι επιλογές που σας δίνονται σε γενικές γραμμές απογοητεύουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο προχωράτε το παιχνίδι, ξεκλειδώνετε νέες, ανώτερες μοτοσυκλέτες. Όσο για τον ήχο, το voice work και η μουσική έχουν περιορισμένη παρουσία, όμως τα πολύ καλά εφέ αναπληρώνουν αυτό το κενό και με το παραπάνω.

Mε τον track editor μπορείτε να δημιουργήσετε τις δικές σας εξωφρενικές πίστες.

Mε τον track editor μπορείτε να δημιουργήσετε τις δικές σας εξωφρενικές πίστες.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το Trials HD δεν διαθέτει multiplayer, αλλά είναι ιδανικό για διασκέδαση με φίλους. Τόσο το κεντρικό mode, όσο και τα Skill Games, προσφέρονται για ανταγωνισμό μεταξύ της παρέας και προσφέρουν άφθονο γέλιο. Αν έχετε έμπνευση και θέλετε να εκφράσετε την δημιουργκότητά σας, μπορείτε να ασχοληθείτε με τον track editor, αν και τα πονήματά σας μπορούν να τα δοκιμάσουν μόνο όσοι είναι στη λίστα φίλων σας. Το Trials HD συγκαταλέγεται στα καλύτερα παιχνίδια του XBLA, μαζί με τίτλους όπως το Braid και το Castle Crashers, που συμπτωματικά κυκλοφόρησαν ακριβώς έναν χρόνο πριν. Αποτελεί μια απολαυστική, καθαρόαιμη “old-school” εμπειρία και πρέπει να βρίσκεται στην ψηφιακή συλλογή σας.


+ Διασκεδαστικό, εθιστικό, τρελό
+ Φοβερά physics
+ Όμορφα γραφικά
+ Περιλαμβάνει track editor

- Σαδομαζοχιστικά δύσκολο
- Μπορείτε να μοιραστείτε τις πίστες που σχεδιάσατε μόνο με άτομα από την λίστα φίλων σας
- Ανύπαρκτη μουσική
- Οι επιλογές διαμόρφωσης της εμφάνισης μοτοσυκλέτας και αναβάτη απογοητεύουν

Βαθμολογία: 9.0

Πλατφόρμα: Xbox 360
Έκδοση Microsoft
Ανάπτυξη: RedLynx
Διάθεση: Xbox Live Arcade
Είδος: Arcade racing
Παίκτες: 1
Επίσημο site: http://www.xbox.com/en-US/games/t/trialshdxboxlivearcade/
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 12/8/2009
PEGI: 3