Trials Evolution Review

, Τετάρτη 2 Μάιος 2012 0  

To Τrials, για μένα, πριν δοκιμάσω να το παίξω, ήταν απλά «εκείνο το παιχνίδι με τις μηχανές στο XBLA». Κοιτάζοντας πίσω, αυτός ο χαρακτηρισμός είναι λίγο σαν να αποκαλείς το Portal «το παιχνίδι με το ρομπότ» ή το Minecraft «το παιχνίδι με τα κυβάκια». Και οι τρεις αυτές προτάσεις είναι αληθείς αλλά δεν αντικατοπτρίζουν την ουσία αυτών των παιχνιδιών, δεν δείχνουν τι τα κάνει ιδιαίτερα!

Όταν το πρωτοέπαιξα, μου θύμισε το παλαίμαχο ExciteBike. Ο παίκτης καλείται να κατακτήσει μια πίστα μότοκρος με όλα τα εμπόδια και τους ανώμαλους δρόμους που μπορεί να έχει αυτή, με μόνους του συμμάχους το γκάζι, το φρένο και το σώμα του για να αλλάζει το κέντρο βάρος και να κλίνει μπροστά ή πίσω. Οπότε, ναι. Το Trials Evolution, όπως και ο προκάτοχος του που έτυχε διθυραμβικών κριτικών, είναι ένα παιχνίδι με μηχανές. Μηχανές με εξατμίσεις που ουρλιάζουν και διασχίζουν ανώμαλες χωμάτινες πίστες, ανεβοκατεβαίνουν ράμπες και κάνουν άλματα, αλλά και πριν το καταλάβετε, σκαρφαλώνουν κάθετες επιφάνειες, κάνουν τούμπες, ανατινάζονται (μαζί με τον αναβάτη), παίζουν μπάσκετ (οι μηχανές, ναι), χρησιμεύουν στο να πιλοτάρουν UFO (μην ρωτάτε, απλά...). Είναι ένα θεόμουρλο παιχνίδι το οποίο δεν διστάζει να διακωμωδήσει τον εαυτό του και κάνει τον παίκτη να διασκεδάσει με την καρδιά του.

Στην αρχή οι πίστες είναι αρκετά εύκολες και ο χειρισμός μαθαίνεται εύκολα ώστε να εκτελείτε όμορφα κόλπα, τα οποία σας κάνουν να νιώθετε άρχοντες. Δεν προσφέρουν τα κόλπα στην επίδοσή σας, απλά το παιχνίδι από μόνο του σας κάνει να θέλετε να εκμεταλλευτείτε τη φυσική του με την πρώτη ευκαιρία για να κάνετε θαύματα, ενώ ταυτόχρονα οι ρόδες σας παραμένουν σταθερές σαν ατσάλι. Όμως, όπως κάθε παιχνίδι τέτοιου είδους, τα πράγματα δεν αργούν να γίνουν πολύ σκούρα. Τα κόλπα και η ταχύτητα, πολλές φορές μεγάλη και άλλες παραπλανητικά μικρή, ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ από ένα σημείο και μετά για να περάσετε τις πίστες. Θα έχετε δει προ πολλού και τον αναβάτη σας να σακατεύεται με πενήντα χιλιάδες διαφορετικούς τρόπους, οι περισσότεροι απλά ηλίθιοι και με σας να βλασφημάτε την ώρα και την στιγμή.

Editor και ξερό ψωμί.

Είναι κρίμα που το παιχνίδι δεν έχει αποθήκευση replay, γιατί κάποιες εντυπωσιακές φάσεις, κάφρικες ή γελοίες, θα άξιζαν να μείνουν στην ιστορία και να μοιραστούν με τον υπόλοιπο κόσμο, ανυποψίαστο για τα δικά σας κατορθώματα αλλά με μια παρόμοια φαγούρα για τα δικά του. Παρόλα αυτά, μετά από μια σύγκρουση ή ένα “fault” όπως τις λέει το Trials, μπορείτε να χειριστείτε το ragdoll του αναβάτη. Κάτι είναι κι αυτό. Και ευτυχώς, το restart μπορεί να γίνει εύκολα με ένα κουμπί, το οποίο, δυστυχώς, πολλές ήταν οι φορές που πάτησα από κεκτημένη ταχύτητα στέλνοντας με πίσω στην αρχή της πίστας ενώ στην ουσία δεν χρειαζόταν. Δεν υπάρχει μια χρυσή τομή φαίνεται σε τέτοια παιχνίδια - ή το restart θα είναι υπερβολικά εύκολο, ή υπερβολικά δύσκολο!

Η δυσκολία του παιχνιδιού δεν είναι βέβαια να μην πατήσετε reset, oύτε καν να περάσετε κάθε πίστα – όχι πως αυτό είναι και εύκολο. Απλά, κλασικά, όταν εμπλέκονται χρόνοι, μετάλια και high scores, εγώ προσωπικά είμαι σίγουρος: οι σχεδιαστές/προγραμματιστές βρίσκουν την ευκαιρία να βγάλουν τα σαδιστικά τους απωθημένα στο δημιούργημα τους. Και, μαντέψτε: με μια κίνηση αξιοζήλευτου ανοίγματος σχετικά με την πάθησή τους, έχουν συμπεριλάβει και τον πλήρη editor για να μην στερήσουν αυτή την άρρωστη χαρά και από τους επίδοξους level designers που ζουν ανάμεσά μας.

Bikes that excite, keep riding...

Φυσικά, σαδιστές χωρίς μαζόχες δεν νοούνται. Υπάρχει αυτή η μειοψηφία (;) των παικτών που ζητούν όλο και πιο δυνατά και απεγνωσμένα τρόπους ώστε να λιώνουν τα δάχτυλα τους σε πίστες που θα έκαναν και μερικά από τα παιχνίδια του Angry Video Game Nerd να φαντάζουν οδοντόκρεμες με ενεργή σόδα. Αυτή ακριβώς βέβαια, αυτή η δυσκολία είναι που μας κάνει όλους εμάς να επιστρέφουμε στον πόνο, ξανά και ξανά... Ευτυχώς, το Trials Evolution έχει και ένα σύστημα με licences, παρόμοιο με του Burnout Paradise, το οποίο αποτελείται από πίστες-τεστ που σταδιακά μαθαίνουν τα κόλπα στους παίκτες για να μην πέσουν με τα μούτρα κατευθείαν στις πίστες που απαιτούν τις πιο δύσκολες τεχνικές.

Ένα από τα κορυφαία στοιχεία του παιχνιδιού είναι ο track editor. Υπάρχουν δύο: o lite και ο pro. Oι ίδιοι της RedLynx συνιστούν στους παίκτες να συνηθίσουν πρώτα τον lite editor και μετά να περάσουν στον pro. Εγώ η αλήθεια είναι πως δεν κατάφερα να φτιάξω πολλά. Ποτέ δεν τα πήγαινα καλά με τους editors, πόσο μάλλον στις κονσόλες - o μόνος που αγάπησα ήταν του Age of Empires II. Στο Trials Evolution λοιπόν δεν κατάφερα ούτε την κάμερα να συνηθίσω, ούτε τον χειρισμό των αντικειμένων και props, ούτε την όλη λογική (δεν είδα όμως τα video tutorials που υπάρχουν στο youtube, οπότε το φταίξιμο είναι και δικό μου). Όμως δεν μπορεί να είναι ΤΟΣΟ δύσκολο, αφού με αυτόν έχουν φτιαχτεί οι πίστες του παιχνιδιού και τα skill games, τα οποία είναι ένδειξη ότι το Trials Evolution είναι κάτι σαν LittleBigPlanet με μηχανές ή συχνά και χωρίς αυτές. Σε κάποιοες πίστες ελέγχετε σκι αντί για τιμόνι, σε άλλες τεράστιες μεταλικές μπάλες και σε άλλες ο αναβάτης πετάει ή κάνει ενόργανη γυμναστική.

Αν νομίζετε ότι το να ανεβαίνετε κάθετες επιφάνειες είναι δύσκολο... χαχαχα...

Δεν εντυπωσιαστήκατε; Έχουν καταφέρει να φτιάξουν ποδοσφαιράκι και side-scrolling shooter με την μηχανή του editor. Σε ένα άλλο skill game o παίκτης πρέπει να βάλει μια μπάλα σε ένα καλάθι μόνο με τη βοήθεια της μηχανής (να την πατήσει με την κατάλληλη ταχύτητα και γωνία) και ένα άλλο θα μπορούσε να είναι κάλλιστα πίστα από Super Mario. Μιλώντας για Super Mario, εντόπισα μάλιστα κανονικές πίστες οι οποίες είναι ζωντανά tributes στο Portal, στο Splosion Man και στο LIMBO. Tέτοια μικρά διακριτικά αλλά απολαυστικά cameos υπάρχουν αρκετά. Kαι χωρίς αυτά, οι πίστες προσφέρουν τεράστια ποικιλία, με υπέροχα ανοιχτά περιβάλλοντα θηριώδους κλίμακας (μία πίστα φτάνει τα 20 λεπτά!!) όσο και πανέξυπνου σχεδιασμού, χωρίς φυσικά να ξεχνάμε ποτέ το στοιχείο του σαδισμού σε όλο αυτό. Το παιχνίδι από άποψης περιεχομένου κάνει το Trials ΗD να φαντάζει απλή προθέρμανση της μηχανής.

To multiplayer, καινούριο στοιχείο του Evolution, είναι τοπικό αλλά και online Και στα δύο, η κατάσταση θυμίζει ExciteBike περισσότερο από ποτέ: είναι αγώνες σε μικρές κυρίως πίστες, στις οποίες όλοι οι παίκτες παίζουν ταυτόχρονα. Φυσικά υπάρχουν και leaderboards για να σας προσγειώνουν στην πραγματικότητα, αν νομίζετε ότι τα καταφέρατε υπερβολικά καλά σ’εκείνη την super extreme πίστα.

Στα παραπλεύρως, υπάρχει το garage στο οποίο μπορείτε να αγοράσετε διακοσμητικά και να τροποποιήσετε μηχανή και αναβάτη, με περιορισμένες και δυστυχώς όχι πολύ ευφάνταστες επιλογές. Η μουσική με τα hardcore και ραπάδικα μπιτάκια κι ο ήχος γενικότερα είναι σε πολύ καλά επίπεδα, με τον αναβάτη ιδιαίτερα να δίνει ρεσιτάλ από ROCK AND ROLL!!! και άλλα παρόμοια όταν καταφέρνετε κάποια εξαιρετική κωλοτούμπα. Από τα γραφικά και από τους φωτισμούς έμεινα τελείως ικανοποιημένος, καθώς η RedLynx παίζει δημιουργικά με όλα τα εργαλεία που έχει στα χέρια της.

Ευτυχώς εδώ δεν κινδυνεύετε από αιμοβόρες αράχνες.

Έχω κάποιους φίλους που είναι μηχανόβιοι και γουστάρουν πολύ τα motocross. Εγώ είμαι πραγματικά και ολοκληρωτικά άσχετος, σε σημείο που αναρωτιώμουν πριν παίξω το Trials αν θα μου αρέσει. Καμμία σχέση. Όμως αυτοί... Αναρωτιέμαι πώς θα έβλεπαν το Trials Evolution, αν θα τους άρεσε, αν θα τους παραξένευε, αν θα πορώνονταν ή αν θα το έβλεπαν ως κάτι το τελείως διαφορετικό από τις πραγματικές μηχανές. Δεν ξέρω. Κάτι μου λέει πάντως πως παιχνίδια όπως αυτό αγγίζουν μια παγκόσμια γλώσσα του γιατί μας αρέσουν τα video games και λίγοι μπορούν να τους αντισταθούν...

+ Πλούσιο περιεχόμενο
+ Πανίσχυρος editor με πολλές και απίστευτες δημιουργίες από τους χρήστες
+ Βατό καμπύλη εκμάθησης
+ Ικανοποιητικά δύσκολο
+ Αστείο και διασκεδαστικό

- Μερικές φορές είναι απλά υπερβολικά δύσκολο (όχι απαραίτητα κακό αυτό βέβαια)
- Έλλειψη δυνατότητας αποθήκευσης replay
- Οι δυνατότητες παραμετροποίησης των μηχανών και του αναβάτη είναι φτωχές
- Το multiplayer θα δεχόταν και περισσότερους τρόπους παιχνιδιού

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

Πλατφόρμα: Xbox 360
Έκδοση: Microsoft
Ανάπτυξη: RedLynx
Διάθεση: XBLA
Είδος: Platform, Racing
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://www.redlynx.com/trials-evolution
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 18/4/2012
PEGI: 12