Transformers: War for Cybertron Review

, Δευτέρα 28 Ιούνιος 2010 0  

Οι περισσότεροι από μας όταν ακούμε για τους Transformers αμέσως σκεφτόμαστε δύο πράγματα: τις αξέχαστες στιγμές που μας χάρισαν τα σχετικά καρτούν και παιχνιδάκια όταν είμασταν μικρά, και (δυστυχώς) τις πρόσφατες ταινίες του Michael Bay, από τις οποίες ειδικά η δεύτερη δεν έπρεπε καν να υπάρχει. Προσωπικά, προτιμώ να θυμάμαι την πόρωση που είχα όταν συναρμολογούσα τον Defensor των Protectobots και τον έθετα αντιμέτωπο με τον Devastator των Constructicons. Ακριβώς το ίδιο και με τα καρτούν. Αχχχ, αναμνήσεις... Λοιπόν πίσω στο θέμα μας. Αλήθεια, πόσα χρόνια έχουμε να παίξουμε αξιόλογο παιχνίδι Transformers; Να σας πω την αλήθεια, δεν έχω ιδέα, καθώς δεν έχω ασχοληθεί. Φυσικά, τα παιχνίδια των ταινιών είναι ανάξια σχολιασμού. Γενικώς, οι Transformers μέχρι τώρα δεν είχαν ιδιαίτερες επιτυχίες στην βιομηχανία των video games. Αυτό φιλοδοξεί να αλλάξει το Transformers: War for Cybertron.

Tο War for Cybertron δεν έχει ιδιαίτερη σχέση ούτε με τα καρτούν, ούτε βέβαια με τις χολιγουντιανές ταινίες. Όπως καταλαβαίνετε και από την ονομασία του, το παιχνίδι αφηγείται τον πόλεμο που ξεσπάει ανάμεσα σε Autobots και Decepticons στον Cybertron, τον πλανήτη των Transformers, πριν αυτοί αναγκαστούν να τον εγκαταλείψουν. Πρόκειται για “origins story”, η οποία παρουσιάζει την άνοδο των Megatron και Optimus Prime στην κορυφή της ιεραρχίας των δύο πλευρών αντίστοιχα. Δυστυχώς, οι δύο “αιώνιοι” δεν έρχονται ποτέ πρόσωπο με πρόσωπο στο παιχνίδι. Κατά τα άλλα πάντως η ιστορία είναι ενδιαφέρουσα, ειδικά αν είστε φαν των Transformers, ενώ θα εκτιμήσετε δεόντως τους πολλούς γνωστούς χαρακτήρες που κάνουν την εμφάνισή τους. Autobots όπως οι Bumblebee, Ironhide και Warpath, και Decepticons όπως οι Soundwave, Brawl και Starscream, πλαισιώνουν τους δύο αρχηγούς. Το campaign είναι χωρισμένο σε δύο μέρη, με το πρώτο χρονικά να ανήκει στους Decepticons, και το δεύτερο των Autobots να ακολουθεί. Παρόλα αυτά, μπορείτε από την αρχή να παίξετε όποιο από τα δύο θέλετε.

Πριν βέβαια ξεκινήσετε να παίζετε, καλείστε να επιλέξετε τον χαρακτήρα σας. Τρεις χαρακτήρες είναι στη διάθεσή σας κάθε φορά, και εσείς πέρα από το ποιος σας αρέσει, πρέπει να λάβετε υπόψη και την class στην οποία ανήκει. Για παράδειγμα οι Μegatron και Optimus είναι Leaders, άλλοι είναι Soldiers, άλλοι Scientists και άλλοι Scouts. Ο (αρχικός) εξοπλισμός και οι δυνατότητες των χαρακτήρων διαφέρουν ανάλογα με την class, οπότε πρέπει να σκεφτείτε στρατηγικά και να επιλέξετε κάποιον χαρακτήρα που ταιριάζει στο στιλ παιχνιδιού σας. Ωραίο. Εντωμεταξύ, μιλάμε για “καλές” και “κακές” εκδόσεις διαφόρων δυνατοτήτων: πχ ο Optimus μπορεί να αυξάνει την ζωή των κοντινών συντρόφων του για κάποιο χρονικό διάστημα, ενώ αντίστοιχα ο Megatron μπορεί να “ρουφάει” ζωή από τους κοντινούς εχθρούς του. Το πιάνετε το νόημα.

Στο παιχνίδι βλέπουμε πως ο Optimus γίνεται αρχηγός των Autobots.

Το Transformers: War for Cybertron είναι κατά βάση third-person shooter, στο οποίο προχωράτε και πυροβολάτε ότι (εχθρικό) κινείται. Mπορείτε να κουβαλάτε δύο όπλα ανά πάσα στιγμή, έχετε δύο δυνατότητες που χρησιμοποιείτε και φορτίζετε, μαζεύετε πυρομαχικά, ζωή, armor κλπ κλπ. Η ποικιλία των όπλων που βρίσκονται στα επίπεδα είναι μεγάλη και ικανοποιεί κάθε γούστο: αυτόματα, shotguns, plasma rifles, sniper rifles, ρουκέτες, οβίδες, πυργίσκοι με βαρέα όπλα που μπορείτε να ξεκολλήσετε και να πάρετε μαζί σας όπως στο Halo και πολλά άλλα. Όλα αυτά βέβαια προσαρμοσμένα στο στιλ των Transformers, τόσο από λειτουργικής όσο και από εμφανισιακής πλευράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε Transformer μπορεί να μεταμορφώνεται στο ανάλογο όχημα, αποκτώντας μεγαλύτερη ευελιξία και έχοντας έτσι τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί άλλα όπλα και να καλύπτει μεγάλες αποστάσεις πιο γρήγορα. Eδώ την παράσταση κλέβουν οι ιπτάμενοι χαρακτήρες, οι οποίοι μεταμορφώνονται σε αεροσκάφη και προσθέτουν στο gameplay πινελιά από... space shooter.

Οι μάχες μεταξύ Autobots και Decepticons είναι καταιγιστικές και απαιτούν από εσάς κυρίως τακτικές “run 'n' gun”, αλλά και κάλυψης. Οι εχθρικοί Transformers έρχονται σε αρκετά είδη και μεγέθη: απλοί στρατιώτες, νταγλαράδες με ασπίδα, ιπτάμενοι, αόρατοι, snipers, κάποιοι τεράστιοι που μεταμορφώνονται σε τανκ κα. Δυστυχώς το παιχνίδι σε κάποιες - ευτυχώς σπάνιες – περιπτώσεις καταντά ολίγον επαναλαμβανόμενο, αλλά σε γενικές γραμμές ικανοποιεί σε αυτόν τον τομέα. Υπάρχουν επίσης κάποιες μάχες με αφεντικά και στα δύο campaigns, όπως ο Strarscream και ο Soundwave όταν παίζετε ως Autobot, και ο Zeta Prime (προκάτοχος του Optimus) όταν παίζετε ως Decepticon. Οι δε μάχες με τα τελικά αφεντικά, Οmega Supreme και Trypticon για Decepticons και Autobots αντίστοιχα, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές, διασκεδαστικές και τεράστιας κλίμακας, που θυμίζει God of War και Shadow of the Colossus.

Eκπληκτικός ο σχεδιασμός των Transformers.

Μπορείτε να παίξετε το campaign σε συνεργασία με άλλους δύο παίκτες, κάτι που κάνει την όλη κατάσταση ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Αλλιώτικα, οι δύο χαρακτήρες που σας συνοδεύουν συνέχεια, ελέγχονται από το ΑΙ χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Δυστυχώς εδώ υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα: αν δεν θέλετε να είστε host αλλά να μπείτε σε κάποιο session άλλου παίκτη, βαδίζετε στα τυφλά, καθώς το παιχνίδι δεν σας ενημερώνει για το πού σας στέλνει. Έτσι, αναγκάζεστε να κάνετε host game προκειμένου να επιλέξετε στα σίγουρα το κεφάλαιο που θέλετε να παίξετε, όμως τότε οι άλλοι παίκτες έχουν το παραπάνω πρόβλημα. Εξαιτίας αυτής της παράλειψης, ελάχιστοι παίκτες παίζουν co-op. Kρίμα, πραγματικά κρίμα.

Ας περάσουμε τώρα στο multiplayer. Εδώ το παιχνίδι εκπλήσσει με την προσοχή στη λεπτομέρεια και το βάθος του. Υπάρχουν έξι modes, συμπεριλαμβανομένου του Team Deathmatch που είναι και το πιο δημοφιλές, ενώ υποστηρίζονται έως και 10 παίκτες. Εδώ είναι προφανές ότι η High Moon, δημιουργός του τίτλου, εμπνεύστηκε από το Modern Warfare. Κillstreaks σε Transformers game; Ω ναι! Challenges που εκπληρώνετε κάνοντας διάφορα “κατορθώματα”; Βέβαια! Δυνατότητες και όπλα που ξεκλειδώνονται όσο περισσότερο παίζετε; Φυσικά! Όπως καταλαβαίνετε, στο multiplayer η class που επιλέγετε είναι πολύ πιο σημαντική από ότι στο campaign. Leader, Soldier, Scout και Scientist – ζυγίστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός, κάντε την επιλογή σας και ξαμολυθείτε. Ένα άλλο θέμα που πρέπει να έχετε υπόψη είναι οι πολυεπίπεδοι χάρτες, που κάνουν τους ιπτάμενους Transformers ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή. Οι μάχες είναι διασκεδαστικές και διανθισμένες με πινελιές στρατηγικής.

Ένα από τα καλύτερα third-person shooters που μπορείτε να τσιμπήσετε αυτη την εποχή.

Στα παραπάνω προσθέστε και το Escalation mode, που υποστηρίζει έως και τέσσερις παίκτες και ουσιαστικά αποτελεί συνδυασμό του Horde mode από το Gears of War 2 και του Nazi Zombies mode από το Call of Duty: World at War, κάνοντας το παιχνίδι ακόμα πι πλούσιο. Σε συνεργασία με τους υπόλοιπους αντιμετωπίζετε κύματα εχθρών με αυξανόμενη δυσκολία και φυσικά στόχος σας είναι να αντέξετε όσο το δυνατόν περισσότερο. Ανάλογα με το πόσους και το πόσο δύσκολους εχθρούς καθαρίζετε, κερδίζετε πόντους που μπορείτε να εξαργυρώσετε σε διάφορα σημεία των επιπέδων, προκειμένου να αποκτήσετε πυρομαχικά, υγεία, νέα όπλα, ή ακόμα και να ανοίξετε πόρτες που οδηγούν σε νέες περιοχές. Καλό. Γενικώς, αν η High Moon και η κοινότητα υποστηρίξουν το War for Cybertron, το online του παιχνιδιού μπορεί να σας κρατήσει απασχολημένους για αρκετό καιρό.

Η αυθεντικότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του οπτικοακουστικού τομέα του τίτλου. Ο πλανήτης Cybertron, τα μηχανοποιημένα περιβάλλοντα, τα επίπεδα, οι ίδιοι οι Transformers, τα κινούμενα μέρη πάνω τους, oι φωνές τους, οι ήχοι που κάνουν όταν μεταμορφώνονται, οι εκπληκτικοί διάλογοι, τα πάντα είναι... όπως πρέπει να είναι. Η Unreal Engine 3 βοηθά σημαντικά, με πανέμορφους χαρακτήρες, αλλά δείχνει και την ηλικία της, με αυτή την σποραδική και ενοχλητική θολούρα που έχουμε δει και σε πολλά άλλα παιχνίδια που την χρησιμοποιούν. Ο Peter Cullen ως Optimus ηγείται ενός καστ που κάνει πολύ καλή δουλειά και συμβάλλει τα μέγιστα στο να απορροφηθείτε ακόμα περισσότερο στον κόσμο του War for Cybertron. Ακόμα και η μουσική εκπλήσσει ευχάριστα.

O Omega Supreme προκαλεί σοκ και δέος με το μέγεθος και τα όπλα του.

Στο δια ταύτα, το Transformers: War for Cybertron δεν είναι απλά ένα από τα καλύτερα παιχνίδια Transformers όλων των εποχών, αλλά αποτελεί ένα πολύ καλό third-person shooter ακόμα και γι αυτούς που δεν είναι τρελοί φαν. Αν θέλετε ένα παιχνιδάκι για να περάσετε όμορφα το καλοκαίρι, τσιμπήστε το χωρίς δεύτερη σκέψη.

+ Διασκεδαστικό και ενδιαφέρον campaign
+ Εντυπωσιακές μάχες με αφεντικά
+ Ποιοτικό και πλούσιο multiplayer
+ Αυθεντικό σε όλους τους τομείς

- Καμιά φορά καταντάει επαναλαμβανόμενο
- Το campaign co-op στερείται λειτουργικότητας
- Η Unreal Engine 3 δείχνει την ηλικία της
- Oι Megatron και Optimus δεν έρχονται ποτέ πρόσωπο με πρόσωπο

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

Πλατφόρμα: Xbox 360 (PS3, PC, Wii, DS)
Έκδοση: Activision
Ανάπτυξη: High Moon
Διάθεση: Dionic
Είδος: Third-person shooter
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: www.transformersgame.com
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 25/6/2010
PEGI: 12