alt text

Ο γνωστός κανόνας λέει ότι κάθε μεγάλο κινηματογραφικό blockbuster συνοδεύεται και από το δικό του επίσημο παιχνίδι. Ο κανόνας επίσης λέει ότι τα επονομαζόμενα movie tie-ins είναι συνήθως προχειροδουλειές που δεν αξίζουν την προσοχή των gamers που σέβονται τον εαυτό τους. Προφανώς υπάρχουν και εξαιρέσεις. Πάμε να δούμε αν το Transformers: Rise of the Dark Spark είναι ευχάριστη έκπληξη ή αν κινείται στα γνωστά μέτρια προς κακά μονοπάτια.

Tο Transformers: Rise of the Dark Spark προσπαθεί να συνδυάσει το σύμπαν του Cybertron με το σύμπαν των κινηματογραφικών ταινιών Transformers του Michael Bay. Έτσι, στο παιχνίδι βλέπετε να παρελαύνουν από την οθόνη σας πάρα πολλοί χαρακτήρες και από τους δύο κόσμους, περίπου 40 εκ των οποίων μπορείτε να χειριστείτε. Τα γεγονότα που αφηγείται το Rise of the Dark Spark έπονται αυτά της φετινής ταινίας. Η ιστορία ξεκινάει με την πτώση ενός μετεωρίτη στη Γη και, όταν οι Autobots φθάνουν στο σημείο για να εξερευνήσουν την κατάσταση, ο Optimus Prime ανακαλύπτει ένα αρχαίο πανίσχυρο αντικείμενο, ονόματι Dark Spark. Οι Autobots τελικά αποτυγχάνουν να το αποκτήσουν, αφού ξεφεύγει με αυτό ένας κυνηγός επικηρυγμένων που ακούει στο όνομα Lockdown. Με τη σειρά τους ο Megatron και οι Decepticons προσπαθούν να αποκτήσουν το Dark Spark έτσι ώστε να το χρησιμοποιήσουν για να εξοντώσουν τα Autobots και να κυριαρχήσουν.

Το παιχνίδι αυτό καθαυτό είναι ένα κλασικό shooter με οπτική τρίτου προσώπου. Ο πυρήνας του συγκεκριμένου είδους, το shooting δηλαδή, λειτουργεί αρκετά καλά, στα πρότυπα των δύο προηγούμενων παιχνιδιών της σειράς Cybertron. Τα όπλα με τα οποία μπορείτε να εξοντώσετε τους εχθρούς διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία, κάτι που σας κάνει να θέλετε να πειραματιστείτε. Δυστυχώς όμως τα διαφορετικά όπλα δεν είναι αναγκαία για τους εχθρούς, αφού δεν υπάρχει κανένας λόγος να βρείτε τακτική για να τους αντιμετωπίσετε. Όλους μπορούν να τους σκοτώσουν όλα τα όπλα, αλλάζοντας μόνο τον αριθμό των επιτυχημένων βολών που χρειάζεστε.

Ο επιβλητικός Optimus Prime.

Ο επιβλητικός Optimus Prime.

Η δράση του campaign χωρίζεται σε 14 κεφάλαια, συνολικής διάρκειας περίπου οκτώ-εννιά ωρών, στα οποία χειρίζεστε αρκετούς διαφορετικούς Transformers, τόσο Autobots, όσο και Decepticons. Το παιχνίδι είναι απολύτως γραμμικό και συνεχώς από ένα διάδρομο οδηγείσθε σε μια αρένα όπου και εκτυλίσσεται η μάχη. Οι αποστολές σε όλη τη διάρκεια του τίτλου είναι πανομοιότυπες, χωρίς καμία πρωτοτυπία και κουράζουν. Συνήθως καλείστε να ενεργοποιήσετε τρεις-τέσσερις διακόπτες ή να καταστρέψετε μερικές γεννήτριες εν μέσω πυροβολισμών. Μπορεί να μη χρειάζεται να σκεφτείτε ιδιαίτερα το επόμενο βήμα σας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το παιχνίδι είναι εύκολο. Είναι αρκετές οι φορές που σας έρχονται πυρά από εκεί που δεν το περιμένετε. Η δυσκολία του παιχνιδιού αυξομειώνεται σε πολλά σημεία. Ανά πάσα στιγμή υπάρχουν ανοιχτά διάφορα challenges, που, όταν τα εκπληρώσετε, σας ανταμείβουν με gear boxes. Αυτά περιέχουν διάφορα τυχαία δώρα, όπως πολύτιμες αναβαθμίσεις για τα όπλα, διάφορα power-ups αλλά και χαρακτήρες για να χρησιμοποιήσετε στο online. Τα gear boxes αποτελούν μια αρκετά έξυπνη ιδέα και ένα ίσως από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του Rise of the Dark Spark. Υπάρχει και ένα σύστημα leveling, το οποίο μεταφέρεται και στο multiplayer.

Ένα στοιχείο του τίτλου που θα απογοητεύσει τους φανατικούς των Transformers είναι ότι ο θεμέλιος λίθος τους, οι μεταμορφώσεις δηλαδή, δεν έχουν σχεδόν κανένα λόγο ύπαρξης. Πραγματικά ελάχιστες φορές έχετε την ανάγκη ή την επιθυμία να μεταμορφώσετε τον εκάστοτε χαρακτήρα και αυτό γίνεται κυρίως με τους Transformers που μεταμορφώνονται σε ιπτάμενα μέσα, περισσότερο για να καταφέρετε να προσεγγίσετε πλατφόρμες στις οποίες δεν μπορείτε να πάτε περπατώντας. Αντίθετα, ευχάριστη έκπληξη αποτελεί το online. Το λεγόμενο escalation mode αποτελεί ουσιαστικά ένα horde mode (στα πρότυπα του Gears of War), όπου έως τέσσερις παίκτες καλούνται να αντιμετωπίσουν 15 κύματα εχθρών με αυξανόμενη δυσκολία. Η όλη ιδέα δουλεύει καλά και προσφέρει κάποιες ώρες διασκέδασης.

Φτερωτή απειλή.

Φτερωτή απειλή.

Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα (μιλώντας για την έκδοση του PS3 τουλάχιστον), τα πράγματα δεν είναι καλά. Μετριότατα γραφικά με χαμηλά και θολά textures και πτώσεις στο frame rate. Τα voice over ψιλοαπογοητεύουν με εξαίρεση τον Peter Cullen, του οποίου η φωνή έχει ταυτιστεί με τον Optimus Prime. Οι διάλογοί είναι απλοϊκοί, ενώ η προσπάθεια του Jazz να φανεί αστείος πέφτει στο κενό.

Εν κατακλείδι το Transformers: Rise of the Dark Spark έχει να προσφέρει λίγα καλά πράγματα, διακατέχεται από αρκετά προβλήματα σε πολλούς τομείς και είναι σίγουρα υποδεέστερο των δύο αξιόλογων παιχνιδιών Transformers Cybertron της High Moon Studios. Εκτός κι αν είστε φανατικοί του κόσμου των Transformers, αγνοήστε το.

  • Ικανοποιητικό shooting
  • Πολλά όπλα
  • Το online escalation mode
  • Επαναλαμβανόμενες αποστολές
  • O τεχνικός τομέας
  • Δεν είναι αναγκαίες οι μεταμορφώσεις
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 5.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, PS3 (review), Xbox One, Xbox 360, Wii U, PC, 3DS
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Edge of Reality
ΕΚΔΟΣΗ:Activision
ΔΙΑΘΕΣΗ:IGE
ΕΙΔΟΣ:Shooter τρίτου προσώπου
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayer
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.transformersgame.com/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:27/6/2014
PEGI:12