Transformers: Fall of Cybertron Review

, Τετάρτη 19 Σεπτέμβριος 2012 0  

To Transformers: War for Cybertron ήταν ο ορισμός της ευχάριστης έκπληξης, όταν κυκλοφόρησε πριν δύο χρόνια. Τώρα όμως οι προσδοκίες είναι μεγαλύτερες για το πολυαναμενόμενο sequel, Transformers: Fall of Cybertron. Ευτυχώς, η High Moon κάνει και πάλι το θαύμα της. Το Transformers: Fall of Cybertron ακολουθεί τα βήματα του προκατόχου του και είναι τόσο καλό όσο περιμέναμε.

Όπως υποδηλώνει και η ονομασία του, το παιχνίδι πραγματεύεται τα τελευταία δραματικά στάδια του πολέμου μεταξύ Autobots και Decepticons στον πλανήτη Cybertron. Μετά από αιώνες εμφυλίου πολέμου, ο Cybertron έχει παραδώσει πνεύμα και δεν μπορεί πλέον να συντηρήσει τους Transformers. Oι Autobots, υπό την καθοδήγηση του σοφού Optimus Prime, αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τον πλανήτη και να αναζητήσουν καταφύγιο σε κάποιον άλλο κόσμο στο σύμπαν. Όμως οι Decepticons, υπό την καθοδήγηση του αδίστακτου Megatron, είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στους αιώνιους εχθρούς τους να... την κάνουν έτσι απλά. Το παιχνίδι ουσιαστικά αφηγείται τα γεγονότα των έξι τελευταίων ημερών πριν το τέλος του πολέμου στον Cybertron και την αναχώρηση των Transformers από τον πλανήτη. Η ιστορία του Transformers: Fall of Cybertron κάνει καλά τη δουλειά της και δεν κρύβει ιδιαίτερες σεναριακές εκπλήξεις. Πολλοί και διάφοροι γνωστοί Transformers κάνουν την εμφάνισή τους, και παρουσιάζονται οι εξελίξεις και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Το Transformers: Fall of Cybertron παίζεται όπως ο προκάτοχός του. Είναι third-person shooter, στο οποίο πρακτικά προχωράτε και πυροβολάτε ότι κινείται. Στο campaign αναλαμβάνετε το ρόλο διάφορων Transformers (αλά CoD), τόσο Autobots, όσο και Decepticons, ο καθένας με διαφορετικές ικανότητες και άρα διαφορές στο gameplay. Για παράδειγμα, ο Cliffjumper και ο Starscream μπορoύν να γίνονται αόρατοι για κάποια δευτερόλεπτα, κι έτσι τα επίπεδά τους απαιτούν τακτικές απόκρυψης και stealth kills. Ο Jazz έχει έναν γάντζο, με τον οποίο μπορεί να φτάνει απομακρυσμένα σημεία. Ο Vortex μετατρέπεται σε ελικόπτερο και το επίπεδό του είναι πιο ανοικτό από τα υπόλοιπα, με χώρο για πτήση και μάχες αέρος-εδάφους. Ο πανίσχυρος Grimlock χρησιμοποιεί melee επιθέσεις, ενώ ως Dinobot μεταμορφώνεται σε τυραννόσαυρο και ισοπεδώνει τα πάντα στο πέρασμά του. Oι δε Combaticons ενώνονται και φτιάχνουν τον Bruticus, τον οποίο επίσης ελέγχετε, σπέρνοντας τον όλεθρο στους δύσμοιρους Autobots. Φυσικά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού παίζετε τόσο ως Optimus, όσο και ως Megatron. Oι αλλαγές χαρακτήρων είναι πολλές, και σε οποιουδήποτε άλλου είδους παιχνίδι θα είχαν αρνητικό αποτέλεσμα. Για Transformers όμως είναι μια χαρά και η ποικιλία θα ενθουσιάσει τους φαν. Το μόνο παράπονο που έχω αφορά το τέλος, το οποίο είναι εκνευριστικά απότομο.

Ο γιγαντιαίος Metroplex προκαλεί δέος.

Όλα αυτά έχουν ένα κοινό παρονομαστή: τη διασκέδαση. To Transformers: Fall of Cybertron είναι ένα εξαιρετικό shooter από κάθε άποψη. Έχει καταιγιστική δράση, με “γεμάτο” shooting, που απαιτεί συνεχή κίνηση και μάχες τόσο μικρής, όσο και μεγάλης κλίμακας. Έχει καλό χειρισμό, τουλάχιστον στη ρομποτική μορφή των Transformers. Έχει ικανοποιητική ποικιλία εχθρών και το εχθρικό ΑΙ προσφέρει σοβαρή πρόκληση, τουλάχιστον στον υψηλό βαθμό δυσκολίας. Έχει τρελά όπλα, τα οποία πέρα από πολλά σε αριθμό, έχουν φανταστική ποικιλία και σχεδιασμό, και ταιριάζουν απόλυτα με το high-tech στιλ των Transformers. Ανάλογα ποικίλουν και τα περιβάλλοντα που επισκέπτεστε στο παιχνίδι, αν και το campaign είναι σχετικά μικρό και κάποιες φορές υπερβολικά γραμμικό. Πέρα από αυτό όμως, το campaign συνολικά φαντάζει βγαλμένο από τις φαντασιώσεις των φανατικών οπαδών των Transformers, με πολύ backstory και αρκετές επικότατες σκηνές, με αποκορύφωμα την τελική μάχη. Την παράσταση όμως κλέβει ο γιγαντιαίος Metroplex, ο οποίος αν και δεν είναι playable, προσφέρει φοβερό θέαμα καθώς διαλύει τους Decepticons, ακολουθώντας τις διαταγές σας. Γενικώς το campaign θα το απολαύσετε ακόμα κι αν δεν είστε τρελοί φαν των Transformers.

Τα όπλα αξίζουν ειδική αναφορά, καθώς είναι από τα highlights του παιχνιδιού. Το κάθε όπλο είναι εντελώς διαφορετικό από τα υπόλοιπα, με τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Μπορείτε να κουβαλάτε έως δύο, ένα απλό και ένα βαρύ, οπότε πρέπει να επιλέγετε προσεκτικά τα όπλα σας, ανάλογα με τον τρόπο που παίζετε, τους εχθρούς και τα επίπεδα. Ανάλογη στρατηγική σκέψη απαιτείται και στις αναβαθμίσεις των όπλων ή την αγορά καινούριων, αρκεί βέβαια να έχετε μαζέψει τον απαιτούμενο αριθμό από energon shards, για να ξεκλειδώσετε ότι θέλετε να αποκτήσετε. Οι αναβαθμίσεις/αγορές γίνονται σε συγκεκριμένα σημεία στα επίπεδα. Πέρα από τα όπλα, στη διάθεσή σας έχετε και διάφορα επιθετικά και αμυντικά gadgets, που κάνουν τις μάχες ακόμα πιο ενδιαφέρουσες. Τέλος, υπάρχουν και διάφορα perks, τα οποία κοστίζουν πολύ, αλλά σας δίνουν μόνιμες δυνατότητες, όπως πχ πιο γρήγορη επαναφόρτιση της ασπίδας σας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα προόδου του παιχνιδιού είναι ενιαίο, ανεξάρτητα από τους χαρακτήρες που ελέγχετε. Για παράδειγμα, τα όπλα τα ξεκλειδώνετε μία φορά και από εκεί και πέρα μπορείτε να τα επιλέγετε, όποιον χαρακτήρα κι αν χρησιμοποιείτε.

Οι μάχες είναι καταιγιστικές και διασκεδαστικές.

Όταν λοιπόν βγάλετε το επικό campaign, αξίζει να ασχοληθείτε με το multiplayer του Transformers: Fall of Cybertron. Και αυτό αποτελεί εξέλιξη του War for Cybertron, με τη σημαντικότερη αλλαγή να είναι το character creator, που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε τους δικούς σας Transformers, προσφέροντας πάρα πολλές επιλογές εξατομίκευσης. Από εκεί και πέρα, δύο ομάδες των έξι -Autobots οι μεν, Decepticons οι δε- συγκρούονται σε κλασικά modes, όπως Team Deathmatch και Capture the Flag. Οι χαρακτήρες χωρίζονται σε classes, η κάθε μία από τις οποίες έχει διαφορετικό εξοπλισμό και ικανότητες, καθιστώντας απαραίτητη την ομαδική δουλειά. Yπάρχει επίσης και το καθιερωμένο πλέον survival co-op, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση ονομάζεται Escalation. Σε αυτό, εσείς και άλλοι τρεις παίκτες αναλαμβάνετε το ρόλο κανονικών Transformers και αντιμετωπίζετε κύματα εχθρών αυξανόμενης δυσκολίας. Το multiplayer του παιχνιδιού έχει πλάκα, έχει κόσμο, αλλά δεν είναι κάτι το τρομερό. Είναι απλά καλό.

Το Transformers: Fall of Cybertron χρησιμοποιεί την Unreal Engine 3, με κατά κύριο λόγο θετικά αποτελέσματα. Αυτό όμως δεν οφείλεται τόσο στην ίδια τη μηχανή, όσο στο ταλέντο της High Moon, η οποία έχει κάνει εκπληκτική δουλειά στον σχεδιασμό των Transformers. Η εμφάνισή τους, τα κινούμενα μέρη τους, το animation, ο τρόπος που μεταμορφώνονται σε οχήματα και αντίστροφα, τα τρελά όπλα τους, όλα είναι άκρως εντυπωσιακά. Όμορφα είναι και τα περιβάλλοντα, τα οποία επίσης έχουν δουλευτεί πολύ. Από την άλλη, γνωστές αδυναμίες της UE3 κάνουν την εμφάνισή τους και εδώ, όπως αυτή η εκνευριστική θολούρα που έχουμε πια σιχαθεί. Το frame rate πέφτει όταν γίνεται χαμός και γενικώς το παιχνίδι δείχνει να αγκομαχάει στο PS3, όπου το έπαιξα. Στο Xbox 360 τα πράγματα είναι καλύτερα. Περνώντας στον ήχο, την παράσταση κλέβει η επική μουσική, που συμβάλλει τα μέγιστα στην αξέχαστη εμπειρία που προσφέρει το campaign. Από το κύριο μουσικό θέμα, μέχρι τα κομμάτια που παίζουν στις μεγάλες μάχες, το soundtrack του Fall of Cybertron πρέπει να είναι το κορυφαίο της χρονιάς μέχρι τώρα, μαζί με του Max Payne 3. O θρυλικός Peter Cullen ως Optimus, αλλά και βετεράνοι του voice work όπως ο Nolan North και ο Troy Baker, κάνουν άψογη δουλειά δίνοντας ζωή στους χαρακτήρες με τις φωνές τους. Εξίσου προσεγμένα είναι και τα ηχητικά εφέ.

O σχεδιασμός των Transformers είναι εκπληκτικός.

Τελικά το θέμα δεν είναι το πόσο καλύτερο είναι το Transformers: Fall of Cybertron σε σχέση με τον προκάτοχό του. Εννοείται ότι είναι καλύτερο, από κάθε άποψη. Όμως εδώ δεν μιλάμε απλά για ένα εξαιρετικό παιχνίδι Transformers, αλλά για ένα εξαιρετικό third-person shooter, που αξίζει να παίξετε, είτε είστε φαν των Transformers, είτε όχι. Τσιμπήστε άνετα!

+ Διασκεδαστικό
+ Campaign βγαλμένο από τις φαντασιώσεις των φαν
+ Φοβερός σχεδιασμός των Transformers
+ Tρελά όπλα
+ Ποικιλία χαρακτήρων
+ Πολλές επιλογές εξατομίκευσης στο multiplayer
+ Επική μουσική

- Μικρό και κάποιες φορές υπερβολικά γραμμικό
- “Συνηθισμένο” multiplayer
- Κακός χειρισμός των Transformers σε μορφή οχημάτων
- Αδυναμίες στα γραφικά

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

Πλατφόρμα: PS3 (review), Xbox 360, PC
Έκδοση: Activision
Ανάπτυξη: High Moon Studios
Διάθεση: IGE
Είδος: Third-person shooter
Παίκτες: Singleplayer, multiplayer
Επίσημο Site: http://www.transformersgame.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 24/8/2012
PEGI: 12