Πληκτρολογήστε τουλάχιστον 2 χαρακτήρες

Toy Story 3 Review

Game 2.0
LinkedIn Share

Θυμάστε την εποχή που τα παιχνίδια που βασίζονταν στα franchises της Disney ήταν σε κάθε συλλογή; Δεν υπήρχε 8μπιτο και 16μπιτο φορητό ή κονσόλα, χωρίς τα αξέχαστα Lion King, Aladdin και Mickey’s Castle of Illusion. Ε λοιπόν, κατ’ εμέ αυτή η εποχή έχει φύγει ανεπιστρεπτί. Κάτι όμως στο νέο Toy Story 3 μου φέρνει πίσω την αχνή μυρωδιά εκείνης της εποχής που η Disney Interactive και η Virgin Interactive μεσουρανούσαν και μας χάριζαν αξέχαστες στιγμές με τους αγαπημένους μας ήρωες. Το Toy Story δεν χρειάζεται συστάσεις. Πρόκειται για την ιστορία του Woody, του Buzz και μιας παρέας παιδικών παιχνιδιών που έχουν την δικιά τους ζωή. Μια περιπέτεια που ξεκίνησε 15 χρόνια πριν και πλέον, τώρα που όλοι έχουμε μεγαλώσει, έρχεται ξανά να μας θυμίσει την γλυκόπικρη γεύση της νοσταλγίας της παιδικής ηλικίας. Αυτά θα τα δείτε στο σινεμά βέβαια.

Το παιχνίδι αποτελείται από δύο μέρη. Το ένα μέρος είναι το story mode στο οποίο θα παίξετε επίπεδα βασισμένα σε σκηνές της ταινίας. Ο χειρισμός είναι σχετικά… υποφερτός, καθώς τα άλματα δεν είναι ακριβή, τα οχήματα είναι “βάρκες στο γιαλό” και η κάμερα θα σας προκαλέσει αρκετά προβλήματα μέχρι να την στοχεύσετε στο σωστό σημείο. Γενικά, πρόκειται για ένα σχετικά μέτριο σε δυσκολία story με το οποίο, όπως στα περισσότερα παιχνίδια-merchandise ταινιών, θα ξαναζήσετε μερικές χαρακτηριστικές στιγμές της ταινίας και τίποτα παραπάνω. Τα επίπεδα είναι αρκετά καλά σχεδιασμένα αν και μερικές φορές το χαοτικό design τους υπαγορεύει την χρήση βοήθειας, αφού δεν είναι φανερό το πού μπορείτε να πηδήξετε και τί πρέπει να κάνετε. Επιπλέον, σε κάποιες πίστες καλείστε να ελέγξετε τρεις διαφορετικούς χαρακτήρες: τον Woody, τον Buzz και την Jessie. Ο καθένας έχει διαφορετικές ικανότητες και καλείστε να τους συνδυάσετε για να φέρετε εις πέρας τις αποστολές σας.

Υπάρχουν βέβαια και επίπεδα που λαμβάνουν χώρα μέσα στην «φαντασία» των παιδιών της ταινίας και το μόνο που χρειάζεται είναι να φτάσετε στο τέρμα παρά τα εμπόδια και τις αντιξοότητες που ορθώνονται μπροστά σας. Γενικώς, θα έλεγα ότι σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού έχει γίνει μεν δουλειά, έχει δοθεί η δέουσα λεπτομέρεια και ποικιλία στις πίστες, αλλά δεν ξεπερνά την κλασσική αναπαράσταση κάποιων χαρακτηριστικών σκηνών της ταινίας με μορφή game.

Toys of War.

Όμως το χαρακτηριστικό που κάνει τη διαφορά στο Toy Story 3 είναι το Toybox mode, το οποίο ξεπερνά τα πεπατημένα της παραπάνω πρακτικής και εισάγει ένα νέο στοιχείο στο παιχνίδι. Πρόκειται για ένα sandbox παιχνίδι που έχει να κάνει με την διαχείριση της πόλης του Woody’s Den στην Άγρια Δύση και των κατοίκων της, με νέα κτίρια και customization, την εξερεύνηση του χάρτη και την διεκπεραίωση ποικίλων αποστολών που σας αναθέτουν οι κάτοικοι. Το Toy Box θα σας φάει πολλές ώρες. Τα πράγματα που έχετε να κάνετε είναι πραγματικά δεκάδες σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή. Ο Ham the Piggy Bank παίζει τον ρόλο του δημάρχου και σιγά-σιγά σας βάζει στο κλίμα. Αν κάνετε λίγη υπομονή και δεχτείτε το «πατρονάρισμα» του Ham, ο χάρτης ανοίγει διάπλατα για εσάς καθώς και το toy store από το οποίο αγοράζετε νέα παιχνίδια, κτίρια και περιοχές. Όσο πιο σπάταλοι είστε, τόσα περισσότερα πράγματα μπορείτε να κάνετε μέσα στο Toy Βox.

Οι κάτοικοι – στην πλειονότητά τους ανθρωπάκια Lego και κλασικοί εξωγήινοι με τρία μάτια – είναι και αυτοί παραμετροποιήσιμοι. Κάποια στιγμή παίρνετε μια συσκευή που λέγεται Pict-o-Matic και σας δείχνει εικόνες των κατοίκων με συγκεκριμένα ρούχα και εσείς πρέπει να αναπαράγετε την σκηνή. Σε όλα αυτά προσθέστε: περιπέτειες στις διάφορες περιοχές του χάρτη, προκλήσεις με τα αμαξάκια που αγοράζετε από το Toy Store, αγώνες ταχύτητας με τον Bullseye, το πιστό άτι του Woody, αποστολές με τους πλαστικούς στρατιώτες με τα αλεξίπτωτα και η λίστα συνεχίζεται «στο άπειρο και ακόμα παραπέρα». Μάλιστα, αν θελήσετε να ξεκλειδώσετε το Τoy Box πλήρως, μπορείτε να ξαναπαίξετε το story mode ώστε να μαζέψετε κάποιες κάρτες για να κάνετε το toy store να διαθέσει παραπάνω παιχνίδια. Πράγμα πρωτοφανές για τέτοιου είδους τίτλο.

Κατά την διάρκεια του Toy Βox, χειρίζεστε έναν από τους τρεις προαναφερθέντες χαρακτήρες (Woody, Buzz, Jessie) χωρίς όμως τις ειδικές τους δυνατότητες. Είναι απλά ο αντιπρόσωπός σας στο Woody’s Den. Μπορείτε να παίξετε και τοπικό co-op προσθέτοντας έναν δεύτερο παίκτη για να σας βοηθήσει στις διάφορες αποστολές ή απλά να περιπλανιέται ανενόχλητος κάνοντας τα δικά του.

Εμείς στην Άγρια Δύση έτσι τιμωρούμε τους εγκληματίες - με ακτινοπίστολα!

Όμως, η καλή αυτή προσπάθεια επισκιάζεται από μερικές σοβαρές ατέλειες. Πρώτα απ’ όλα, τα προβλήματα στην κάμερα και στον χειρισμό παραμένουν. Δεν υπάρχει κανενός είδους χάρτης για να συμβουλευτείτε με αποτέλεσμα να χάνεστε συχνά, ενώ το customization σας βάζει όρια αρκετά διακριτά, όντας έτσι μια βαρετή διαδικασία που δεν θα την επαναλάβετε πέρα από τις αποστολές του Pict-o-Matic. Μερικές αποστολές επαναλαμβάνονται υπερβολικά πολύ – κυρίως αυτές που σας βάζουν να μαζέψετε διάσπαρτα πράγματα από τον χάρτη – και η βοήθεια που προσφέρεται με την μορφή ενός ξύλινου βέλους, κάθε άλλο παρά χρήσιμη είναι.

Επιπλέον, ένα σοβαρό ελάττωμα του Τοy Story 3 είναι το γεγονός ότι όταν κάποιος άλλος χαρακτήρας σας ειδοποιεί για κάτι, σας αφαιρεί τον έλεγχο από τον χαρακτήρα σας μέχρι να φύγει η ειδοποίηση από την οθόνη. Καλά διαβάσατε! Μπορεί να είστε στην μέση μιας μάχης και ο Ham να σας ειδοποιεί για την ληστεία στην τράπεζα, με αποτέλεσμα να φάτε το ξύλο της χρονιάς σας μέχρι η ειδοποίηση να εξαφανιστεί. Αν αναρωτιέστε, πριν ακόμα ρωτήσετε, να σας πω ότι δεν υπάρχει τρόπος πχ να πατήσετε το Α για να εξαφανιστεί η ειδοποίηση. Πρέπει πρώτα ο ηθοποιός να σταματήσει την ανάγνωση και μετά να συνεχίσετε ότι κάνετε. Τραγικό.

Τα γραφικά του τίτλου είναι καλοφτιαγμένα, με αρκετή λεπτομέρεια, κάτι που σπάνια βλέπουμε σε τέτοιου είδους video game. Οι υφές είναι καθαρές ως επί το πλείστον και θα δείτε τα διάφορα υλικά όπως το ψεύτικο γρασίδι, το ύφασμα και το πλεκτό να φαίνονται πολύ καθαρά. Οι χαρακτήρες έχουν αρκετή λεπτομέρεια, αν και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εδώ που τα λέμε, καθώς μιλάμε για πλαστικά κυρίως παιχνίδια και κίνηση βγαλμένη κατευθείαν από την ταινία. Όλα αυτά διανθισμένα με εφέ θολώματος και λάμψεις που ικανοποιούν απόλυτα. Ίσως το μοναδικό μελανό σημείο είναι το περιστασιακό glitching που εμφανίζεται σε κάποιες περιπτώσεις: μοντέλα χαρακτήρων εμφανίζονται από το πουθενά, χέρια και πόδια σε άκυρες γωνίες και άλλα τέτοια. Ευτυχώς δεν εμφανίζονται συχνά και όταν εμφανίζονται είναι αρκετά διασκεδαστικά και εξαφανίζονται μετά από μια επανεκκίνηση της πίστας.

Θα το δείτε κι αυτό: o Woody στο διάστημα και ο Buzz στην Άγρια Δύση...

Η μουσική από την άλλη κατά περιστάσεις γίνεται εκνευριστικά επαναλαμβανόμενη ή υπερβολικά επική χωρίς λόγο. Οι φωνές των χαρακτήρων είναι από τους ίδιους ηθοποιούς που υποδύονται τους ήρωες στην ταινία, επαναλαμβάνονται επίσης και με μια μικρή καθυστέρηση. Μέτρια πράγματα.

Παρά τα όποια αρνητικά στοιχεία, το Toy Story 3 στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και πολύ πιο πάνω από οποιοδήποτε movie tie-in game έχουμε παίξει τον τελευταίο καιρό. Αν παραβλέψετε τα προβλήματά του, θα διαπιστώσετε ότι αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη, μια διασκεδαστική εμπειρία ικανή να κρατήσει τους μικρούς μας φίλους απασχολημένους και τους γονείς ευχαριστημένους, καθώς είναι ποιοτικότατο και έχει μεγάλο βάθος και διάρκεια. Με το co-op δε, μπορούν και τα… μεγάλα παιδιά να συμμετάσχουν στην διασκέδαση!

+ Βαθύ και μακροσκελές Toy Box mode
+ Όμορφα γραφικά
+ Φωνές από τους ηθοποιούς της ταινίας
+ Ύπαρξη co-op
+ Story mode με ποικιλία

– Χαλασμένη κάμερα
– Ενοχλητικά επαναλαμβανόμενος ήχος
– Ανακριβής χειρισμός
– Διάσπαρτα glitches και λάθη στον σχεδιασμό

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7

Πλατφόρμα: Xbox 360 (PS3, Wii, PC, DS, PSP)
Έκδοση: Disney
Ανάπτυξη: Avalanche
Διάθεση: CD Media
Είδος: Action-platformer
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://disney.go.com/toystory/#/products/video-games/toystory-3-xbox360
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 16/7/2010
PEGI: 7

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ