Torchlight Console Review

, Τρίτη 22 Μαρτίου 2011 0  

Πάνω από ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του στο PC και λίγους μήνες πριν την κυκλοφορία του sequel του, το Torchlight βγαίνει και στο Xbox Live Arcade. Ένα χρόνο μετά, απάντησε η Runic Games στα παρακάλια των fans για multiplayer; Δυστυχώς όχι, καθώς αποφάσισαν να ασχοληθούν αποκλειστικά με το multiplayer στο Torchlight 2. Ας δούμε όμως τι είναι το Torchlight και τι παραπάνω προσφέρει από την έκδοση στο PC, καθώς το sequel αργεί ακόμα.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το Torchlight είναι ένας πολύ πετυχημένος κλώνος του Diablo, φτιαγμένο μάλιστα από άτομα που έχουν συμμετάσχει στην δημιουργία των Diablo 1 και 2, κάτι που φαίνεται σε πολλούς τομείς του game. Διαλέγετε μία από τις τρεις classes: Destroyer, ο melee barbarian/fighter, Vanquisher η rogue/hunter/marksman και Alchemist που είναι ένα μείγμα mage και summoner. Διαλέγετε και ένα κατοικίδιο που μπορεί να είναι σκύλος, αιλουροειδές και μια καινούργια προσθήκη για την Xbox έκδοση, το Chakawary, ένα πλάσμα που θυμίζει λίγο murloc του Warcraft. Το κατοικίδιο αυτό μπορεί να πολεμάει, να μεταφέρει αντικείμενα που δε χωράνε στο inventory σας και μπορείτε να το στέλνετε στην πόλη να τα πουλάει ενώ εσείς συνεχίζετε το adventuring. Μη το ταΐσετε όμως ψάρια καθώς κινδυνεύει να μεταμορφωθεί σε κάτι άσχημο ανάλογα με τα ψάρια που του δίνετε.

Το game είναι κλασικό top-down action-RPG ακριβώς όπως το Diablo 2, μόνο που στο Xbox 360, λόγο έλλειψης ποντικιού, ο χειρισμός έχει αλλάξει για το controller. Αν έχετε παίξει το Sacred 2: Fallen Angel στο Xbox τότε θα καταλάβετε πως ο χειρισμός είναι ακριβώς ο ίδιος: ο αριστερός μοχλός ελέγχει την κίνηση του χαρακτήρα και τα υπόλοιπα κουμπιά λειτουργούν ως action bar θέσεις στις οποίες κάνετε map μέχρι οχτώ ικανότητες σε δύο διαφορετικές action bars (τέσσερις ικανότητες η κάθε μία), τις οποίες αλλάζετε με το D-pad. Οθόνη για το equipment σας δεν υπάρχει. Απλά διαλέγετε ποια αντικείμενα κάνετε equip από το inventory. Κατά τ' άλλα το interface είναι στα βασικά του στοιχεία το ίδιο. Εντύπωση μου έκανε το πόσο καλά λειτουργεί ο χειρισμός με το χειριστήριο του Xbox ειδικά στις ranged επιθέσεις, καθώς βρήκα το “kiting” και την αποφυγή πολύ πιο εύκολα και φυσικά από τον χειρισμό με ποντίκι.

Εντάξει, το καινούργιο κατοικίδιο δεν έχει καμία σχέση με murloc αλλά στα όσα χρόνια παίζω RPG δεν έχω συναντήσει κάτι με το οποίο μπορώ να παρομοιάσω αυτό το πλάσμα!

Στο Torchlight, όπως και στα Diablo, εξερευνάτε randomly generated dungeons, σκοτώνετε εχθρούς και bosses και κερδίζετε experience και φήμη, ανεβαίνετε levels και με κάθε νέο level ανταμείβεστε με πέντε πόντους για τα attributes σας (strength, dexterity, magic και defense) και ένα πόντο για να διαλέξετε skill (ακριβώς όπως στο Diablo και World of Warcraft). Σημαντικό μέρος του παιχνιδιού, είναι και η πληθώρα από items που είναι διαθέσιμα. Και αυτό για μένα είναι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό ενός τέτοιου game: η συνεχής αναζήτηση καλύτερου εξοπλισμού για τον χαρακτήρα μου κάτι που προσφέρει σε ικανοποιητικό βαθμό το Torchlight.

Πέρα από αυτά, η υπόθεση του Torchlight είναι τυπικότατη και με άφησε τελείως αδιάφορο, με μέτριο voice acting που μερικές φορές λείπει από κάποια σημεία, πιθανότατα λόγο κάποιου bug στην έκδοση για το Xbox 360. Μία πόλη παράγει ένα σπάνιο κρύσταλλο και τραβάει το ενδιαφέρον adventurers και τεράτων. Ένας κακός μάγος θέλει να κατακτήσει τον κόσμο και ο καλός adventurer πρέπει να τον σταματήσει. Αυτή είναι η πλοκή και το βασικό quest και παράλληλα υπάρχουν και μερικά επαναλαμβανόμενα side quests. Τίποτα σπουδαίο καθώς το game δίνει περισσότερη έμφαση στη δράση, το gameplay και στα items.

Τα γραφικά του game χρησιμοποιούν την OGRE μηχανή γραφικών με ποικίλα όμορφα χρώματα που προσφέρουν στην ατμόσφαιρα και μοντέλα που θυμίζουν έντονα World of Warcraft/Warcraft 3. O ήχος και η μουσική είναι σχεδόν ίδια με του Diablo 2 καθώς συνθέτης είναι ο Matt Uelman, γνωστός από τη δουλειά του στα Diablo και Starcraft.

Ποιος χρειάζεται εξοπλισμό όταν έχει Force Lightning; Unlimited Poweeeeeeeer!

Ξέφυγα όμως πολύ από το βασικό θέμα του review, που βασικά είναι το σε τι διαφέρει το Torchlight στο Xbox και δε θέλω να επαναλάβω το review του game που είδη υπάρχει στο site μας. Oπότε ας δούμε τις διαφορές των δύο εκδόσεων, που πέρα από το interface και τον χειρισμό είναι ελάχιστες. Ένα καινούργιο κατοικίδιο, μερικά νέα σετ πανοπλιών και μερικά νέα quests. Σύμφωνα με τους developers, προστέθηκαν στο game κάποια στοιχεία από το Torchlight 2, όπως μικρότερα loading, καλύτερα animations και automaps. Επίσης, δεν υπάρχει editor σε αυτή την έκδοση.

Σε αυτό το σημείο ήμουν έτοιμος να αφιερώσω πολλές εκτενείς παραγράφους αναλύοντας όλα τα στοιχεία του multiplayer που προσωπικά περίμενα από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του Torchlight στο PC. Πραγματικά ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι η έκδοση στο Xbox 360, λόγω και του φοβερού και τρομερού Live, θα έχει multiplayer. Δυστυχώς όμως θα πρέπει να περιμένουμε το Torchlight 2 για να δούμε multiplayer.

Το Torchlight είναι ένα πολύ καλό action-RPG κλώνος του Diablo, αλλά μερικές φορές η επαναλαμβανόμενη του δράση χωρίς καθόλου πλοκή και story κουράζει. Αν σας αρέσουν αυτού του είδους τα hack and slash RPG, το Torchlight είναι ένας πολύ καλός τίτλος που μπορεί να προσφέρει πάρα πολλές ώρες διασκέδασης με dungeons, με άπειρα επίπεδα και ικανοποιητικό αριθμό αντικειμένων να μαζέψετε. Βέβαια, αν είχε multiplayer θα άντεχε πολύ περισσότερο στον χρόνο.

Μονομαχία με ένα mini-boss του game. Ας κερδίσει ο πιο άσχημος.

Αν δεν έχετε αγοράσει το Torchlight στο PC προτείνω να περιμένετε το sequel ή, όπως και εγώ, το Diablo 3. Η έκδοση του Xbox Live Arcade είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα προσθήκη στο Xbox Live Arcade αλλά κατά τη γνώμη μου κατώτερη της έκδοσης στο PC. Αν αποφασίσετε πως πρέπει να αγοράσετε αυτό το αρκετά καλό game προτείνω να το πάρετε για PC, εκτός και αν δεν έχετε πρόσβαση σε υπολογιστή, που τότε ακόμα και η έκδοση του 360 δεν υστερεί σχεδόν καθόλου.

+ Diablo clone στο XBLA
+ Πολύ καλή τιμή για ένα τόσο πλήρες game
+ Απρόσμενα λειτουργικός χειρισμός
+ Προσφέρει κάτι να απασχολούμαστε μέχρι το Diablo 3

- Άργησε ένα χρόνο
- Ένα χρόνο μετά και δεν βάλανε multiplayer
- To interface είναι ελαφρώς καλύτερο στο PC
- Ασήμαντο story
- Έλλειψη editor και mods

ΒAΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

Πλατφόρμα: Xbox 360 (review), PC
Έκδοση: Runic
Ανάπτυξη: Runic
Διάθεση: XBLA
Είδος: Action RPG
Παίκτες: Single-player
Επίσημο Site: http://www.torchlightgame.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 9/3/2011
PEGI: 12