Tony Hawk's Pro Skater HD Review

, Δευτέρα 13 Αύγουστος 2012 0  

Σοβαρά τώρα. Πείτε μου ποιος δεν έχει παίξει Tony Hawk στο PS1. Έστω για μια φορά σε φίλο ή σε demo από το γνωστό περιοδικό. Ήταν (και είναι) ένα must-have σούπερ κλασικό skateboarding game, που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στην τιτανομέγιστη εποχή των 32-bit. Τα χρόνια πέρασαν, άρχισαν να βγαίνουν ετήσια αμέτρητα sequels και κάπου εκεί η σειρά άρχισε να παίρνει την κάτω βόλτα. Η ιστορία λίγο-πολύ είναι γνωστή σε όλους μας. Τώρα πλέον αν κάποιος θέλει να παίξει ένα σωστό παιχνίδι skateboarding πρέπει να στραφεί στα SKATE και SKATE 2 της ΕΑ. Όμως τίποτα δεν κουβαλάει τόση αγάπη και μεράκι όσο το παλιό κλασικό Tony Hawk και γι αυτό η HD επανέκδοσή του ήταν αναμενόμενη. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Το πρόβλημα με το Tony Hawk's Pro Skater HD είναι ότι προσφέρει την παλιά εμπειρία χωρίς τη μαγεία που θυμόμαστε να την διέπει. Ναι, θα δείτε τις παλιές πίστες σε HD αλλά υπάρχουν πολλά που δυστυχώς λείπουν από αυτό το νοσταλγικό HD port. Το gameplay όμως παραμένει το θυμόμαστε. Πατάμε το A για να είμαστε έτοιμοι για άλμα, πάμε σε ράμπες και εκτελούμε άλματα όπου πατάμε μανιωδώς τα διάφορα κουμπιά και για να προσγειωθεί ο χαρακτήρας χωρίς να φάει τα μούτρα του, αρκεί να τον έχουμε γυρίσει οριζόντια προς την τροχιά του. Το απίθανο grinding είναι κι αυτό εδώ, όπως και τα υπερβολικά μεγάλα άλματα που καμμία ανθρώπινη ύπαρξη δεν θα μπορούσε να κάνει χωρίς να αποκτήσει μόνιμα τραύματα στο μυοσκελετικό σύστημα. Ε, είπαμε, η μαγεία των video games, των βιβλίων, των ταινιών και της σάτιρας είναι η υπερβολή. Σωστά;

Τα υπόλοιπα ωραία της συνταγής, λείπουν. Οι χάρτες είναι μόνο επτά και από τα δύο πρώτα Tony Hawk καθώς και το local split-screen έχει κάνει φτερά. Τα physics είναι εντελώς διαφορετικά σε σχέση με τα παλιά Tony Hawk και δυστυχώς όχι προς το καλύτερο. Το παιχνίδι είναι αρκετά πιο αργό, με τεράστια recovery times όταν πέφτετε και θα βρεθείτε να τρώτε τα μούτρα σας χωρίς λόγο. Τα grinds και τα combos είναι αρκετά πιο δύσκολα και πολλές φορές θα βρεθείτε αντιμέτωποι με τα τεράστια glitches που σας στέλνουν πετώντας προς το ταβάνι μετά από μία… τούμπα. Γενικά το παιχνίδι υποφέρει και από τις περίεργες αποφάσεις της Robomondo για το τί αλλάζει και τί όχι. Τα αντικείμενα που πρέπει να μαζέψετε (τα γράμματα S-K-A-T-E, τα διάφορα κρυμμένα DVD που παλιά ήταν βιντεοκασέτες, κλπ) εμφανίζονται στο χάρτη. Δεν υπάρχει λίστα για τις κινήσεις, ούτε επιλογή να φτιάξετε την δική σας tracklist από την μουσική του παιχνιδιού. Πολλές τέτοιες μικρές περίεργες επιλογές κάνουν το παιχνίδι να είναι το ανάλογο μιας τσίχλας που μασήθηκε τόσο που έχει χάσει τη γεύση της.

Είναι πιο μπλέ και από το λογότυπο της Sega.

Οι πίστες, πέραν του ότι είναι ελάχιστες, είναι και οι μικρότερες από τα δύο πρώτα Tony Hawk. Για να τις ξεκλειδώσετε πρέπει να ολοκληρώσετε κάποιον αριθμό από τα objectives που σας δίνονται μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο. Δηλαδή να κάνετε συγκεκριμένα πράγματα όπως να μαζέψετε τα προαναφερθέντα αντικείμενα, να κάνετε κάποια high scores, να γκρεμίσετε βαρέλια, κουδούνια κλπ. Δυστυχώς σε αυτήν την πρακτική βασίζεται και το ξεκλείδωμα χαρακτήρων, το μάζεμα χρημάτων κλπ (δηλαδή το Career mode) που αν θυμάστε, καταντάει λίγο εκνευριστικό.

Το multiplayer δυστυχώς πάσχει κι αυτό. Πάσχει πρώτα απ' όλα από την έλλειψη του local split-screen που τόσο είχαμε αγαπήσει στα αρχικά παιχνίδια. Αντ’ αυτού έχουμε τα ίδια modes, όπως αυτό με το big-head elimination με το κεφάλι του skater που φουσκώνει όσο ο αντίπαλος κάνει καλά τρικ και το κλασικό score attack σε online παιχνίδι και με παραπάνω από δύο παίκτες. Το πρόβλημα εδώ εντοπίζεται στο ότι αφενός ο κόσμος είναι ελάχιστος, αφεταίρου δεν κατάφερα να σταυρώσω δεύτερο γύρο στη σειρά στο ίδιο random lobby, αν είχα κερδίσει τον πρώτο, λόγω rage-quitting. Ξέρετε, όταν το 12χρόνο τρώει σκόνη, πετάει το headset και κάνει έξοδο στο dashboard γκρεμίζοντας όλο το lobby μαζί; Αυτό. Τουλάχιστον το lag είναι ανύπαρκτο και το παιχνίδι δεν παρουσιάζει προβλήματα διαδικτυακής φύσης. Πράγμα θετικό για όσους εν τέλει θέλουν να παίξουν με τα φιλαράκια τους οnline.

Καφέ και αποπνικτικό. Το Mall δεν έχει καθόλου κόσμο και νομίζω καταλαβαίνω τον λόγο.

Οπτικά το παιχνίδι είναι δυστυχώς κατώτερο των περιστάσεων. Οι πίστες δεν άλλαξαν καθόλου (πράγμα καλό) αλλά τα ζωντανά χρώματα και τα όμορφα περιβάλλοντα απέκτησαν μια απίστευτη μουντάδα μαζί με την υψηλή ανάλυση. Δεν υπάρχει ίχνος από τα χρώματα και την ζωντάνια των αρχικών τίτλων. Το Warehouse και το Mall είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου χρώματα του καφέ, το Hangar είναι μπλε με πιτσιλιές σιέλ και ούτω καθεξής. Μόνο το School 2 έχει λίγη ποικιλία χρωμάτων. Η συνέπεια της μη αλλαγής των πιστών είναι αυτές να φαίνονται άδειες και τετραγωνισμένες. ΟΚ είναι εύκολο να βρει κάποιος επιφάνειες να κάνει grind αλλά λίγη παραπάνω σκέψη στην δημιουργία των πιστών και λίγα παραπάνω στοιχεία δεξιά και αριστερά δεν θα χάλαγαν την συνταγή. Αν έχετε το Tony Hawk 2 σε PC, προτιμήστε το ως εναλλακτική υψηλής ανάλυσης, αφού είναι αρκετά πιο πολύχρωμο και τρελό. Ευτυχώς η μουσική που αγαπήσαμε και από τα δύο πρώτα Tony Hawk's Pro Skater είναι εδώ, χωρίς βέβαια την επιλογή για playlist και αρκετά περιορισμένη σε αριθμό. Ναι, υπάρχει περικοπή και στα μουσικά κομμάτια. Καταραμένο licensing.

Ω αγαπημένη πρώτη πίστα. Ακόμα θυμάμαι ΤΑ ΠΑΝΤΑ.

Τελικά το Tony Hawk's Pro Skater έγινε HD, για να μας φέρει πίσω αγαπημένες μνήμες, αλλά δυστυχώς πέρα από την ανάλυση, τίποτε άλλο δεν έχει ανέβει. Κρίμα κρίμα και πάλι κρίμα.

+ Tο Τony Hawk's Pro Skater που ξέρουμε και αγαπάμε
+ Φέρνει πίσω τα τρελά combos και τα απίθανα άλματα
+ Πιστή αναπαραγωγή των επιπέδων
+ Kάποια original τραγούδια

- Περίεργα physics
- Μουντά γραφικά
- Online με λίγο κόσμο και rage-quitters
- Αψυχολόγητες σχεδιαστικές επιλογές
- Απουσία local multiplayer
- Ελάχιστες πίστες

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6.0

Πλατφόρμα: Xbox 360 (review), PS3, PC
Έκδοση: Activision
Ανάπτυξη: Robomodo
Διάθεση: Download
Είδος: Skateboarding
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://www.facebook.com/TonyHawksProSkaterHD
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: Iούλιος 2012 (ΧBLA), 29/8/2012 (PSN), Φθινόπωρο 2012 (PC)
PEGI: 12