Tom Clancy's HAWX Review
Οι σχέσεις μου με την Ubisoft δεν ήταν ποτέ καλές. Μπορεί γι αυτό να ευθύνεται η σχεδόν μηδενική υποστήριξη της εκπληκτικής (τουλάχιστον στο οnline μέρος) PC έκδοσης του GRAW2, η απόφασή της να μην διαθέσει το Prince Of Persia Epilogue στο PC, η καθυστέρηση μερικών PC ports, η σχεδόν αστεία εκμετάλλευση του ονόματος του Tom Clancy ή ο ξεπεσμός του πολυαγαπημένου Sam Fisher.
Δεν προκαλεί εντύπωση, λοιπόν, από τα παραπάνω, ότι ήμουν έτοιμος να βγάλω την αγαπημένη μου στέκα, να βαρέσω με δύναμη το PC tower και να ουρλιάξω “Θα σας ξεσκίσω ρε μπινέδες!” (όπως ο Έλληνας πιλότος φώναζε στον Τούρκο κάποτε...) όταν μου ανατέθηκε το review του νέου παιχνιδιού της. Βέβαια η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις όπως είναι και η παρούσα κριτική κι έτσι αντί να θάψουμε, θα εξυμνήσουμε (έστω και μερικώς) τον νέο τίτλο της Ubisoft ονόματι Tom Clancy’s: HAWX.
Όπως φαίνεται κι από τον τίτλο, το παιχνίδι βασίζεται στον κόσμο του Tom Clancy (ή τουλάχιστον στον κόσμο που δημιουργεί η Ubisoft χρησιμοποιώντας το όνομα του συγγραφέα). Έτσι μετά την στροφή προς τα παιχνίδια στρατηγικής που έγινε με το EndWar, η εταιρεία ορμάει και στους αιθέρες με το HAWX. Στο παιχνίδι αναλαμβάνετε τον ρόλο του David Crenshaw, ηγέτη της ομάδας HAWX που προσφέρει εναέρια υποστήριξη στην ομάδα φαντασμάτων (Ghost). Το σενάριο είναι τυπικό. Μετά το πέρας μιας σημαντικής αποστολής η κυβέρνηση αποφασίζει να “παγώσει” την ομάδα HAWX, με αποτέλεσμα ο David κι η παρέα του να βρουν δουλειά στην ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Artemis. Η εν λόγω εταιρεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα χρήματα κι όταν της γίνεται μια ενδιαφέρουσα προσφορά από την Βραζιλία, αποφασίζει να προδώσει την Αμερική. Ο Crenshaw κι η παρέα του γίνονται μπαλάκι του τένις, καθώς δεν μπορούν να πολεμήσουν εναντίον της αγαπημένης τους πατρίδας (που η κυβέρνηση τους άφησε άνεργους και αν δεν ήταν στην Artemis θα λιμοκτονούσαν αλλά… αυτά είναι ψιλά γράμματα). Στην δύσκολη αυτή στιγμή η Αμερική τους υποδέχεται πίσω με ανοιχτές αγκάλες και έτσι ξεκινάει η αντεπίθεση.

Μια βουτιά στο κενόόόόόόό… μου λείπεις, έλα τώρα από εδώώώώώώώ (για να πατήσεις το πλήκτρο ώστε να μην πέσουμε ντε. Αχ καταραμένη τενοντίτιδα)
Προτού συνεχίσω, θα πρέπει να πω ότι το HAWX πρόκειται για ένα καθαρά arcade flight game και δεν θα πρέπει με τίποτα να το συγκρίνετε με παιχνίδια όπως το Lock-On, το Falcon 4.0 ή το Flanker 2.0. Ξεχάστε για λίγο τους πολύπλοκους συνδυασμούς πλήκτρων και το ποσοστό των flaps που έπρεπε να είχατε ανεβασμένα και ετοιμαστείτε για μερικές σχετικά ξέφρενες αερομαχίες, για μερικές εκνευριστικές αποστολές συνοδειών, για μερικές εύκολες καταστροφές εδαφικών στόχων και για μερικές εντυπωσιακές αποστολές εναέριας υποστήριξης. Για να αντεπεξέλθετε στις παραπάνω προκλήσεις, το παιχνίδι σας εξοπλίζει με μερικά εκπληκτικά αεροσκάφη (από Stealth μέχρι και Mig ή F16 ή F22 ή F14 Tomcat). Μολονότι όμως το HAWX διαθέτει ποικιλία (και παρότι μπορείτε να ξεκλειδώνετε νέα αεροσκάφη με την πρόοδό σας), τα προτεινόμενα αεροσκάφη αρκούν για να τις ολοκληρώσετε, ακόμα και στον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας.
Το gameplay του HAWX είναι εφάμιλλο με το αντίστοιχο του Ace Combat. Πολλοί πύραυλοι, πολλοί αντίπαλοι και πολλές εκρήξεις. Τα controls είναι άμεσα στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε πληκτρολόγιο (ξεχάστε τα joysticks και τα ποντίκια καθώς δεν μπορείτε με τίποτα να αλλάξετε το deadzone τους) και η πτήση είναι άκρως απολαυστική. Συνήθως θα αρέσκεστε στο να lock-άρετε τον αντίπαλό σας, να ρίχνετε δύο πυραύλους και να ψάχνετε για νέους… αν και προσωπικά απόλαυσα περισσότερο τις κοντινές επαφές με το πολυβόλο μου (είναι σαν να αφήνεις το στίγμα σου “You can evade but eventually you will die by me”).

Με τόσους πυραύλους που έχω ρίξει θα έπρεπε να θεωρούμαι κι εγώ τρομοκράτης. Την μισή πόλη κατεδάφισα ρεεεεε
Στην προσπάθειά της βέβαια να διαφοροποιήσει τον τίτλο από όλους τους άλλους, πράγμα που δεν χρειαζόταν αφού κι έτσι είναι πολύ καλό το HAWX, η Ubisoft πρόσθεσε δύο (τραγικά κατ’ εμέ) νέα χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι το ESR και το δεύτερο είναι το Assistance Mode. Με την ενεργοποίηση του ESR, σας εμφανίζεται το βέλτιστο μονοπάτι για να βρεθείτε πίσω από έναν αντίπαλο ή για να αποφύγετε κάποιον εισερχόμενο πύραυλο. Πως αλλιώς μπορούμε να παρομοιάσουμε το ESR; Μα με δωρεάν cheat mode που προσφέρει απλόχερα η Ubisoft. Όσον αφορά το Assistance τώρα. Όταν χρησιμοποιείτε την οπτική τρίτου προσώπου ή την οπτική από το cockpit, υπάρχουν μερικά συστήματα υποβοήθησης που είναι ενεργοποιημένα. Έτσι όσο φρένο και να πατάτε, το αεροπλάνο σας δεν πρόκειται να stall-άρει και δεν θα μπορέσετε να πραγματοποιήσετε κοφτές στροφές. Πατώντας το αριστερό CTRL, απενεργοποιείτε το σύστημα υποβοηθήσεως (Assistance Off) ενώ παράλληλα η κάμερα μεταφέρεται στον... αέρα.
Στα λόγια το Assistance Off φαίνεται ωραίο, αλλά η Ubisoft δεν κατάφερε να το υλοποιήσει καλά. Με την κάμερα στον αέρα, το αεροπλάνο φαίνεται σαν να πλαγιολισθεί (τύφλα να έχει ο Sebastian Loeb) και γενικότερα ο έλεγχος δεν είναι τόσο καλός ή προσιτός όσο από την κάμερα του πιλοτηρίου. Έχω την αίσθηση ότι η εταιρεία επέλεξε αυτή την οπτική περισσότερο για να διαφημίσει τα γραφικά του παιχνιδιού παρά για να βοηθήσει τους gamers. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι παρόμοιο χαρακτηριστικό διέθετε και το Blazing Angels, μόνο που εκεί η υλοποίησή του ήταν πολύ καλύτερη.

Μα πως πετάω έτσι; Φτού μου! (Στο επόμενο screen grab ήμουν κομματάκια αλλά δεν έχει σημασία)
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, κατέληξα να παίζω χωρίς κανένα από τα νέα χαρακτηριστικά και ομολογώ ότι το ευχαριστήθηκα περισσότερο. Τι νόημα έχει αλήθεια όταν ακούς το καμπανάκι του κινδύνου από τον κλειδωμένο σε σένα πύραυλο και δεν μανουβράρεις μόνος σου για να τον αποφύγεις; Τι νόημα έχει ο γελοίος έλεγχος εξαιτίας της κάμερας και των τραγικών μετατοπίσεων της στο Assistance Off.. ειδικά όταν στην έχουν πέσει 10 μάγκες; Εκείνη την στιγμή δεν θες να πολεμάς με τα controls αλλά με τους αντιπάλους σου. Ακούς Ubisoft;
Συνολικά υπάρχουν 19 αποστολές τις οποίες μπορείτε να παίξετε είτε μόνοι σας, είτε με τρία επιπλέον άτομα. Και ακριβώς εδώ έρχεται το μεγάλο αγκάθι της PC έκδοσης του HAWX που ακούει στην ονομασία “οnline gaming”. Μέχρι στιγμής ο τίτλος της Ubisoft υποφέρει από πολλά δικτυακά προβλήματα. Οι περισσότεροι διαθέσιμοι servers δεν δουλεύουν, δεν υπάρχει κουμπί ακύρωσης όταν συνδέεστε σε έναν server (με αποτέλεσμα να περιμένω πέντε λεπτά στην "Joining Game" οθόνη, ώσπου αποφάσισα να κλείσω εντελώς το παιχνίδι από το Task Manager) και το lag πηγαίνει σύννεφο όπως θα δείτε και σε αυτό το video. Απλά απαράδεκτο (ούτε beta έκδοση να παίζαμε, έλεος). Υπάρχει βέβαια και το κλασικό Team Deathmatch που μπορούν να συμμετέχουν μέχρι και οκτώ παίκτες αλλά και πάλι δεν κατάφερα να βρω κάποιον καλό server!

Μας γκάστρωσες!
Για το τέλος άφησα τον τεχνικό τομέα, ο οποίος είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακός. Το HAWX είναι πανέμορφο (αν και το έδαφος από πάρα πολύ κοντά είναι μια μεγάλη θολούρα) και τρέχει τέλεια, πράγμα που θεωρείται αναγκαίο για τέτοιου είδους παιχνίδια. Πυκνοί καπνοί, έντονες εκρήξεις, έξυπνα και όμορφα εφέ βροχής, ηλιαχτίδες και ογκομετρικά σύννεφα είναι μερικά από τα εφέ που ξεχωρίζουν. Θα ήθελα βέβαια να επιδέχονται τα αεροσκάφη πιο ρεαλιστικές ζημιές (να δημιουργούνται τρύπες από τις σφαίρες ή να κόβονται φτερά), αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα δικά μας.
Εν κατακλείδι το Tom Clancy’s HAWX είναι ένα πάρα πολύ καλό arcade flight game με ένα τραγικό (μέχρι στιγμής) οnline μέρος. Διαθέτει έντονες μάχες, ποικιλία αποστολών και αεροπλάνων, καλό, άμεσο και εύκολο χειρισμό σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε πληκτρολόγιο ή gamepad και εκπληκτικά γραφικά. Μερικά χαρακτηριστικά, όπως το deadzone των joysticks, πρέπει να διορθωθούν άμεσα, ενώ τα δύο νέα χαρακτηριστικά που προσφέρει, περνούν σχεδόν απαρατήρητα εξαιτίας της κακής τους υλοποίησης. Πάντως, αν είστε οπαδοί των arcade flight games πρέπει να του ρίξετε μια ματιά. Άντε Namco, έχει έρθει κι η σειρά σου να φέρεις το Ace Combat στο PC, δεν νομίζεις;
+ Γραφικά και χαμηλές απαιτήσεις
+ Καλός arcade χειρισμός με το πληκτρολόγιο
+ Εθιστικό
+ Ποικιλία αεροπλάνων και αποστολών
+ Δεν έχει να ανταγωνιστεί το Ace Combat στο PC- ESR και Assistance Off
- Προβληματικό οnline μέρος
- Μεγάλο deadzone και ανύπαρκτοι sliders για τα joysticks και τα ποντίκια
- Εκνευριστικές συνοδευτικές αποστολές και απογοητευτική τελευταία πίστα
Βαθμολογία: 8.0
Πλατφόρμα: PC (Xbox 360, PS3)
Έκδοση: Ubisoft
Ανάπτυξη: Ubisoft Romania
Διάθεση: Diaktis
Είδος: Arcade flight
Παίκτες: 1-8
Επίσημο Site: http://hawxgame.us.ubi.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 20/3/2009
PEGI: 12+