alt text

Το Toki Tori 2 είναι από τα παιχνίδια που εμφανίστηκαν από το πουθενά, τουλάχιστον στο δικό μου ραντάρ. Δεν του είχα δώσει σημασία όταν ανακοινώθηκε ως ένα από τα πρώτα downloadable του Wii U και, αντίστοιχα, δεν του έδωσα σημασία όταν η ημερομηνία κυκλοφορίας του αναβλήθηκε για μερικούς μήνες. Το παιχνίδι σα να γνώριζε για την αδιαφορία μου. Όταν το πρωτοέπαιξα, φάνηκε να αδιαφορεί και αυτό για μένα. Με άφησε να χειρίζομαι ένα πολύ χαριτωμένο κοτοπουλάκι σε έναν τελείως άγνωστο κόσμο, με μόλις δύο μηχανισμούς: το τιτίβισμα και το ποδόπατημα, που τραντάζει ελαφρώς τα αντικείμενα που με περιστοιχίζουν. Ήταν μια πρόκληση παρατηρητικότητας και δημιουργικότητας.

Το παιχνίδι της Two Tribes συμπεριφέρεται γενικότερα με αυτόν τον τρόπο. Σπάνια κάνει τον κόπο να εξηγήσει τί και πώς. Δεν σας μοιράζει συμβουλές αν σπαταλήσετε πολλή ώρα πάνω σε ένα γρίφο, δεν θα σας καθοδηγεί προς τα που πρέπει να πάτε μόλις ανοίξει ο κόσμος του, δεν σας εξηγεί καν πώς δουλεύουν οι μηχανισμοί που ανέφερα προηγουμένως. Τα ανακαλύπτετε όλα μόνοι σας, εν καιρώ, με μια προσέγγιση τύπου trial and error, όπως άλλωστε και σε κάθε παιχνίδι γρίφων. Αυτοί αποτελούν βασικά και τον κύριο άξονα του παιχνιδιού. Για την ακρίβεια, δεν κάνετε και κάτι άλλο, παρα μόνο λύνετε γρίφους.

Το τιτίβισμα είναι ο κυριότερος μηχανισμός του παιχνιδιού.

Το τιτίβισμα είναι ο κυριότερος μηχανισμός του παιχνιδιού.

Κατά το πρώτο 25% του παιχνιδιού, περιορίζεστε σε γραμμικές πίστες, όπου πρέπει να αναζητήσετε απλά την έξοδο προς την επόμενη. Εκεί, οι γρίφοι είναι σχετικά απλοί, χωρίς όμως να λείπουν και οι σύνθετες ή πιο απρόσμενες εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, σε μία περίπτωση, πρέπει να κρυφτείτε από ένα ενοχλητικό πουλί. Το κρύψιμο προϋποθέτει ψηλά χόρτα, η πίστα όμως περιέχει μόνο σβόλους. Τι πιο λογικό λοιπόν από το να βρείτε λίγο νερό για να φυτρώσουν οι σβόλοι αυτοί. Πώς όμως γίνεται αυτό; Μετά από αρκετή παρατηρητικότητα, βλέπετε πως το αξιαγάπητο πουλερικό που χειρίζεστε στάζει νερό, αν βουτήξετε σε μια λιμνούλα, ή κάτι αντίστοιχο. Και κάπως έτσι λύνεται ο γρίφος.

Είναι ακριβώς αυτός ο κομψός μινιμαλισμός και η διάθεση για πειραματισμό, που κάνουν το Toki Tori 2 μία ενδιαφέρουσα εμπειρία. Ακόμα και πιο μετά, όταν ο κόσμος του παιχνιδιού γίνεται πραγματικά sandbox, οι γρίφοι παραμείνουν διασκεδαστικοί και πανέξυπνοι, με ένα μικρό όμως πρόβλημα. Τα επίπεδα είναι έτσι δομημένα, ώστε οι γρίφοι να μη μένουν μόνιμα λυμένοι, αλλά αντίθετα, να πρέπει να τους αντιμετωπίσετε ξανά και ξανά, κάθε φορά που πρέπει να περάσετε από ένα συγκεκριμένο σημείο. Κάτι αναμενόμενο βέβαια, αφού οι περισσότεροι από τους γρίφους έχουν να κάνουν με άλλα πλάσματα του ζωικού βασιλείου, όπως καβούρια, βάτραχους ή διάφορα πτηνά, που δεν παύει όμως να αφαιρεί κάτι από τη μαγεία της πρώτης φοράς.

Προσοχή στο σκοτάδι.

Προσοχή στο σκοτάδι.

Αλλά αυτό είναι ένα παράπτωμα της Two Tribes, παρά κάποιο βαρυσήμαντο πρόβλημα. Ιδίως από τη στιγμή που για να φτάσετε στο τέλος του παιχνιδιού, πιθανότατα θα ξοδέψετε πάνω από όκτω ώρες περιπλανόμενοι στον υπέροχο κόσμο του. Σας περιμένει μια μεγάλη ποικιλία από κινδύνους, οργανικούς και μη, ενώ τα περιβάλλοντα που φιλοξενούν τους γρίφους είναι πανέμορφα. Υπάρχουν σπόντες σε παιχνίδια τύπου Donkey Kong Country Returns, όπου φαίνεται μόνο η φιγούρα του ήρωα, ή περιοχές που θυμίζουν έντονα Rayman Origins, που είναι απολύτως σκοτεινές και πρέπει με τη βοήθεια των πυγολαμπίδων να βρείτε το δρόμο. Όσο για τη μουσική που σας κρατάει συντροφιά, και αυτή διακατέχεται από ένα μινιμαλισμό, με μερικές πολύ μελωδικές συνθέσεις και φυσικά, τα τιτιβίσματα που είναι τρισχαριτωμένα.

Τελικά, κατάλαβα πως έκανα λάθος για το Toki Tori 2. Είναι ένα παιχνίδι που παρά την πλήρη αδιαφορία μου για την κυκλοφορία του, με κέρδισε με τους πολύ έξυπνους γρίφους, τη σεμνή αλλά απίστευτα κομψή προσωπικότητά του, και τις αρκετές ώρες διασκέδασης που προσφέρει. Προσθέστε και την κοινότητα του Miiverse, που βοηθάει στα δύσκολα, και έχετε ένα πραγματικά καλό παιχνίδι γρίφων.

  • Έξυπνοι Γρίφοι
  • Μεγάλη Διάρκεια
  • Πανέμορφο
  • Απουσία οποιασδήποτε βοήθειας
  • Το backtracking κάνει τους γρίφους επαναλαμβανόμενους
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:Wii U
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Two Tribes
ΕΚΔΟΣΗ: Two Tribes
ΔΙΑΘΕΣΗ:Wii U eShop
ΕΙΔΟΣ:Puzzle adventure
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://twotribes.com/message/toki-tori-2
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:4/4/2013
PEGI:3