alt text

The Wizards - Enhanced Edition Review

Το PlayStation VR προχωράει με εξαιρετικό ρυθμό ποσότητας αλλά και ποιότητας παιχνιδιών, τόσο ΑΑΑ, όσο και μικρότερες παραγωγές. Ένα τέτοιο παιχνίδι είναι και το The Wizards, το οποίο φέρνει μία ευχάριστη πινελιά μαγείας και μάλιστα σε ένα χώρο που είχε μονοπωληθεί από σπαθιά και όπλα (Raw Data, In Death και άλλα).

Στο The Wizards - Enhanced Edition, είστε ένας μάγος καθοδηγούμενος από τη φωνή του -απολαυστικότατου και χιουμοριστικότατου- μέντορά σας, ο οποίος έχει βάλει στόχο να νικήσει και να σταματήσει τις πράξεις ενός άλλου, κακού μάγου. Για να το πετύχει αυτό σας εξοπλίζει με κάποια ξόρκια και τις λαμπρές του συμβουλές και σας ρίχνει στο ψητό. Το παιχνίδι σεναριακά δεν έχει κάτι παραπάνω να προσφέρει, αλλά δε χρειάζεται κιόλας. Ως μείγμα puzzle / action / wave shooter, αυτό που το απασχολεί είναι το gameplay και όχι η ιστορία. Όχι ότι δε θα ήταν προς όφελος του παιχνιδιού κάτι λίγο πιο βαθύ ή πιο ενδιαφέρον σα σενάριο. Τουλάχιστον εντυπωσιάζει ευχάριστα με τις εξαιρετικά χιουμοριστικές ατάκες του μέντορα/αφηγητή που σας τις χαρίζει με κάθε ευκαιρία.

Ως προς το gameplay, το The Wizards κερδίζει με την εξαιρετική χρήση του VR και έναν πανέξυπνο τρόπο δημιουργίας spell. Το κάθε spell, λοιπόν, δημιουργειται με μία δική του μοναδική χειρονομία, κάνοντας χρήση των δύο PS Move με τα οποία παίζετε. Έτσι, για παράδειγμα, για να εκτοξεύσετε ηλεκτρισμό, σπρώχνετε προς τα μπρος με ενωμένα τα δύο χέρια σας σα να δίνετε μπουνιά. Για να βγάλετε την ασπίδα πάτε το αριστερό χέρι λίγο πίσω και το φέρνετε προς τα μπρος με μία κίνηση. Όλα τα spells είτε επιθετικά είτε αμυντικά έχουν συγκεκριμένη χειρονομία, η οποία είναι πολύ εύκολη να δημιουργηθεί σε κατάσταση μάχης, αλλά και γενικά πολύ εύκολη να τη θυμάστε. Εδώ το παιχνίδι θα έλεγα πως θέτει τις βάσεις για να δούμε κάτι παρόμοιο σε μελλοντικά RPG ή αντίστοιχα παιχνίδια.

Οι εχθροί, μεγάλοι και μικροί, σας επιτίθενται από παντού.

Οι εχθροί, μεγάλοι και μικροί, σας επιτίθενται από παντού.

Τα spells είναι έξι στο σύνολο, ενώ όλα επιδέχονται upgrade. Όσο πιο πολύ μάχεστε, όσο πιο καλά τα πηγαίνετε στις μάχες, τόσο πιο εύκολα μπορείτε να μαζέψετε πόντους για την αναβάθμιση των spells. Οι οποίες αναβαθμίσεις επίσης είναι πολύ εύστοχες - για παράδειγμα μία αναβάθμιση του spell του ηλεκτρισμού επιτρέπει χρήση του χωρίς ενωμένα χέρια, οπότε μπορείτε να στοχεύετε σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Έξι spells ίσως ακούγονται λίγα, αλλά στην πράξη βλέπετε πως χρησιμοποιείτε δύο-τρία από αυτά, όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα όταν παίζετε έναν mage. Εντωμεταξύ και ως προς την εκτέλεση τα spells ποικίλουν (ηλεκτρισμός, fireball, τόξο πάγου κτλ), αφήνοντάς σας με πολύ καλή εντύπωση στο συγκεκριμένο τομέα. Το παιχνίδι όπως ανέφερα είναι μία μείξη puzzle με wave shooter. Κινείστε στο χώρο και σε συγκεκριμένες τοποθεσίες ή αίθουσες οι πόρτες κλειδώνουν και αρχίζει το γλέντι των επιθέσεων. Παράλληλα, όμως, για να φτάσετε στα σημεία αυτά, μπορεί να χρειαστεί να λύσετε γρίφους που αφορούν το να ξεκλειδώσετε πόρτες και να βρείτε περάσματα.

Στο θέμα της μάχης τα πράγματα επίσης είναι ικανοποιητικά. Ορδές εχθρών σας επιτίθενται από παντού - από μικρά αλλά πολλά goblins μέχρι και τεράστια orcs, από αγάλματα που εκτοξεύουν φωτιές μέχρι και δρακόμορφα τέρατα. Ο αριθμός των εχθρών ειδικά όσο προχωράτε αυξάνεται σημαντικά, κάνοντας τις μάχες δύσκολες, απαιτητικές αλλά και απολαυστικές. Χρειάζεται μία σχετική στρατηγική για να τους νικήσετε όλους αλώβητος, όπως επίσης να εξασκηθείτε στα spells και να δοκιμάσετε ποια από αυτά τελικά ταιριάζουν με εσάς. Ένα θέμα το οποίο εγώ δεν αντέχω εύκολα λόγω έλλειψης υπομονής είναι πως μόλις χάσετε πρέπει να ξαναπαίξετε όλο το κεφάλαιο από την αρχή (εξαίρεση αποτελούν τα μεγάλα κεφάλαια, στα οποία υπάρχουν εσωτερικά checkpoints). Από την μία αυτό προκαλεί... πώρωση, από την άλλη το να γυρνάτε πίσω στην αρχή και αρκετά πιο πριν από την μάχη δεν καταπίνεται εύκολα. Το παιχνίδι γενικά χωρίζεται σε κεφάλαια-πίστες τα οποία μπορείτε να ξαναπαίζετε μαζεύοντας περισσότερους πόντους και ανεβαίνοντας στη βαθμολογία. Επίσης μπορείτε στο τέλος κάθε πίστας να βλέπετε τη βαθμολογία άλλων παικτών.

Αν κάτι βρήκα αρνητικό ως προς το σύστημα μάχης είναι μάλλον το γενικά επαναλαμβανόμενο gameplay. Σε κάθε κεφάλαιο προχωράτε, βρίσκετε το δρόμο, λύνετε υποτυπώδεις γρίφους, μπαίνετε σε αίθουσα όπου σας επιτίθενται και ξανά από την αρχή. Θετική εξαίρεση σε αυτή την επανάληψη αποτελούν τα boss, τα οποία είναι εντυπωσιακά και χωρίς να είναι πολύ δύσκολα έχουν διασκεδαστικότατες μάχες. Παράλληλα σας προσφέρονται δύο τόποι ανάπαυσης. Στον έναν μπορείτε να προπονείστε στη χρήση των spells, ενώ ο άλλος είναι το προσωπικό σας δωμάτιο, όπου κάνετε αναβάθμιση των spells, τσεκάρετε βαθμολογίες, επιλέγετε πίστες και γενικά μπορείτε να χαζεύετε και να ακούτε τις ατάκες του φίλτατου μέντορά σας. Το παιχνίδι έχει δύο modes, το campaign και το arena. Όντας wave shooter βέβαια, το campaign είναι πρακτικά arena με ελάχιστα στοιχεία σεναρίου και τους γρίφους που προανέφερα. Αυτό που θα έλεγα ότι λείπει είναι κάποιου είδους multiplayer, είτε PvP είτε PvE. Νομίζω ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία για ένα επιτυχημένο τέτοιο μοτίβο.

Ο ηλεκτρισμός είναι το αγαπημένο μου spell. Τζζζζζζ!!!

Ο ηλεκτρισμός είναι το αγαπημένο μου spell. Τζζζζζζ!!!

Στον τομέα του χειρισμού το παιχνίδι δίνει ρέστα. Εκτός από τον προαναφερθέντα πρωτότυπο τρόπο δημιουργίας spells, επιτρέπει την κίνηση στον χώρο τόσο με χρήση teleporting όσο και με ελεύθερη κίνηση (με τους κλασικούς μηχανισμούς για αποφυγή ναυτίας). Αυτή την διπλή δυνατότητα πάντα την εκτιμώ και όποιο παιχνίδι επιτρέπει και τα δύο θεωρώ ότι κερδίζει πόντους, καθώς λαμβάνει υπόψη όλα τα είδη παικτών, δηλαδή και τους μυημένους στο VR, αλλά και αυτούς που δεν το “έχουν” ακόμα πολύ. Παράλληλα μπορείτε να παίζετε είτε καθισμένος είτε όρθιος. Και εδώ είναι το ένα μικρό θέμα του χειρισμού. Στο setup για την όρθια θέση τα διαθέσιμα ύψη (του παίκτη) σε καμία περίπτωση δεν ταιριάζουν με την πραγματικότητα. Εγώ, αν και 1,87, έβαλα τον δείκτη στο 1,75, αφού σε διαφορετική περίπτωση το πάτωμα μου φαινόταν ότι βρισκόταν δυο μέτρα κάτω. Το παραπάνω προκαλεί και άλλο ένα θέμα. Σε διάφορα σημεία (κυρίως για να παίξετε κάποιο level) πρέπει να τοποθετήσετε πράγματα στο ύψος περίπου του γονάτου σας. Εάν έχετε σετάρει το ύψος με βάση το πραγματικό σας ύψος, ανακαλύπτετε ότι η κάμερα του PS VR δεν μπορεί να διαβάσει το Move τόσο χαμηλά, αναγκάζοντάς σας να εφευρίσκετε διάφορους πρωτότυπους τρόπους για να το καταφέρετε.

Σε επίπεδο γραφικών το παιχνίδι δεν απογοητεύει, αλλά δεν εντυπωσιάζει κιόλας. Πλέον έχουμε δει πολλά παιχνίδια με εξαιρετικά γραφικά στο PS VR, οποτε σαν παίκτες γνωρίζουμε τις δυνατότητες. Όταν λοιπόν αντικρύζουμε άδεια χωριά, άσχημες υφές και νερά που φαντάζουν λες και βγήκαν από το... Nintendo 64, δεν μπορούμε να χαρούμε κιόλας. Υπάρχουν βέβαια και κάποια σημεία (όπως τα boss για παράδειγμα) όπου τα γραφικά υποστηρίζουν αρκετά το παιχνίδι, αλλά και γενικά η καθαρότητα κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα. Παντως στο σύνολό τους δεν αφήνουν την καλύτερη γεύση. Στα θετικά των γραφικών είναι η ποικιλία τοποθεσιών, από κλειστοφοβικά dungeons μέχρι ερήμους με αμμουδιές. Ηχητικά το παιχνίδι επίσης κυμαίνεται σε ικανοποιητικό επιπεδο χωρίς όμως να έχει κάτι το ιδιαίτερο. Ο ηθοποιός του αφηγητή/μέντορα έχει εξαιρετικά επαγγελματική ερμηνεία και φωνή. Η μουσική είναι αδιάφορη αλλά στηρίζει ηχητικά το παιχνίδι. Τα εφέ όμως είναι πολύ μέτρια, με ήχους που θυμίζουν άλλες εποχές.

Όπου υπάρχει δράκος για boss, απλά χαμογελάμε.

Όπου υπάρχει δράκος για boss, απλά χαμογελάμε.

Το immersion κινείται σε σχετικά καλά επίπεδα. Δεν βοηθάει πολύ το φτωχό εικαστικό που δεν καταφέρνει να σας “βάλει” εντελώς μέσα στην δράση, αν και κατά την διάρκεια των μαχών βρίσκετε τον εαυτό σας τόσο απορροφημένο, που πιθανά να κουτουλάτε στα έπιπλά γύρω σας. Από την άλλη είναι το πρώτο παιχνίδι που εδώ και καιρό μου προκάλεσε μία ελαφριά ναυτία στην ελεύθερη κίνηση. Έχω γενικά εξαιρετική ανοχή παίζοντας όλα τα παιχνίδια σε φουλ ελεύθερη κίνηση, αλλά στο συγκεκριμένο όταν έστριβα αισθανόμουν κάπως άβολα. Οπότε αν είστε κάπως ευαίσθητος λάβετέ το υπόψη και φροντίστε τις ρυθμίσεις κατάλληλα.

Το The Wizards είναι μια ευχάριστη VR περιπέτεια. Θα το απολαύσετε αν σας αρέσουν τα wave shooters, η εκτόξευση spells και το καλό immersion. Αν όμως αναζητάτε κάτι πιο βαθύ ή πιο εντυπωσιακό εικαστικά μάλλον θα το προσπεράσετε. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει την προσοχή σας αν μην τι άλλο για την δημιουργία των spells και για το απλό αλλά πλήρες gameplay. Άλλωστε δεν έχουμε όλοι το χρόνο για να παίζουμε Skyrim VR σε ρόλο mage.

  • Απολαυστικό χιούμορ του αφηγητή/μέντορα
  • Δημιουργία spells με χειρονομίες
  • Σχετική ποικιλία εχθρών και spells
  • Replayability
  • Μέτρια γραφικά
  • Επαναλαμβανόμενο gameplay
  • Αδιάφορο σενάριο
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PlayStation VR, Oculus Rift, HTC Vive
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Carbon Studio
ΕΚΔΟΣΗ:Carbon Studio
ΕΙΔΟΣ:Action-adventure
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://thewizardsgame.com/en/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:12/3/2019