The Whispered World Review

, Τρίτη 18 Μάιος 2010 0  

Ετοιμαστείτε για ένα μοναδικό ταξίδι περιπέτειας πέρα από κάθε φαντασία. Το The Whispered World, δημιούργημα της γερμανικής Daedalic Entertainment, ήρθε να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά των τελευταίων μηνών ή και ετών θα τολμούσα να πω στο χώρο του adventure gaming. Είναι γεγονός πως οι εκπλήξεις σου έρχονται από εκεί που δεν το περιμένεις. Μια μικρή εταιρεία συλλαμβάνει μια πρωτοποριακή ιδέα, της δίνει σάρκα και οστά χρησιμοποιώντας όμορφα καρτουνίστικα γραφικά και ποιοτική μουσική επένδυση και... voila!

Στο παιχνίδι αναλαμβάνουμε το ρόλο ενός 12χρονου κλόουν ονόματι Sadwick. Το όνομα δεν είναι τυχαίο, καθώς ο φίλος μας είναι πραγματικά η προσωποποίηση της μιζέριας, η επιτομή της απαισιοδοξίας και της αρνητικής ενέργειας. Θέλει να εξερευνήσει τον κόσμο αλλά είναι πολύ μικρός ακόμα και ο αδερφός του Ben μαζί με τον παππού τους δεν δείχνουν ενθουσιασμένοι με τις αποφάσεις του, αφού καλά καλά δεν είναι ολοκληρωμένος κλόουν ακόμα. Δεν γνωρίζει την έννοια της υπευθυνότητας και δεν έχει μάθει ακόμη ούτε τα βασικά προκειμένου να συνεισφέρει και αυτός στην οικογένεια.

Σύντομα όμως όλα πρόκειται να αλλάξουν. Ένα βράδυ βλέπει στον ύπνο του πως όλος ο κόσμος καταστρέφεται και καθώς τρέχει να σωθεί εμφανίζεται μπροστά του ένα παράξενο  μπλε πράγμα που του λέει πως μόνο αυτός μπορεί να σώσει τον κόσμο. Ξυπνώντας από τον εφιάλτη ο Sadwick αναρωτιέται αν αυτό που είδε σημαίνει κάτι ή ήταν απλά ένα ακόμη ανούσιο όνειρο. Ίσως ήταν όμως η αφορμή να νιώσει δυνατός και σίγουρος για τον εαυτό του και να αφήσει πίσω του την απαισιοδοξία για τη ζωή.

Ο αγγελιοφόρος Bobby - μεγάλη μορφή.

Κάπως έτσι λοιπόν ξεκινάει η ιστορία μας. Ο Sadwick θα αρχίσει να εξερευνά το δάσος Autumn και θα ανακαλύψει περιοχές και όντα που δεν γνώριζε μέχρι σήμερα. Καταλυτική παρουσία θα αποτελέσει ο Bobby που συναντάμε στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού, ο οποίος είναι ένας αγγελιοφόρος με προορισμό το κάστρο του βασιλιά. Θα επιβεβαιώσει ότι ο κόσμος κινδυνεύει αν δεν παραδώσει στο κάστρο μια πέτρα με μαγικές ιδιότητες γνωστή ως "whispering stone". Όπως καταλαβαίνουμε, ο ήρωάς μας άκουσε αυτό ακριβώς που ήθελε και προτίθεται να βοηθήσει τον Bobby προκειμένου να φέρει σε πέρας την αποστολή του και να σωθεί ο  κόσμος.

Σύμμαχος του χαρακτήρα μας στην περιπέτεια αυτή είναι το κατοικίδιό του, μια πράσινη κάμπια, ο Spot. Αξίζει να αναφέρω ότι ο ρόλος του Spot μόνο διακοσμητικός δεν είναι, αφού πολλές φορές η χρήση του στην επίλυση των γρίφων και την προώθηση της δράσης είναι καταλυτική. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού θα δούμε ότι έχει την ικανότητα να παίρνει διάφορες μορφές, πέντε στο σύνολό τους, κάθε μια με τα πλεονεκτήματα ή τα μειονεκτήματά της. Ομολογώ ότι πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα υλοποίηση, η οποία αρχικά μπορεί να σας ξενίσει αλλά από τη στιγμή που θα καταλάβετε τη χρήση της κάθε μορφής θα σας εντυπωσιάσει ή λογική με την οποία χρησιμοποιείται κάθε φορά το συμπαθές πλασματάκι.

Δείγμα από τα εξαίρετα γραφικά του παιχνιδιού.

Ειδική μνεία αξίζουν τα γραφικά του παιχνιδιού, που είναι το κάτι άλλο. Ένας ολοζώντανος κόσμος γεμάτος χρώματα αλλά και σκοτεινός ή ολοσχερώς κατεστραμμένος ανάλογα την περίσταση. Πολλές φορές έπιασα τον εαυτό μου να χαζεύει τα τοπία και τις λεπτομέρειες σε κάθε περιοχή που βρισκόμουν για πρώτη φορά, αντί να προσπαθώ να προχωρήσω την ιστορία, κάτι λογικό αν αναλογιστούμε ότι όλα είναι φτιαγμένα στο χέρι.

Στο ίδιο μοτίβο κινείται και η μουσική του παιχνιδιού, χαλαρή όπου πρέπει και με την αναμενόμενη ένταση όπου κρίνεται απαραίτητο. Μακάρι να μπορούσα να πω τα ίδια και για το voice acting, τουλάχιστον του ήρωα μας. Ναι μεν κατανοώ ότι πρόκειται για ένα 12χρονο αγόρι, αλλά θεωρώ ότι ώρες ώρες δημιουργεί μια εντύπωση αστεία έως εντελώς παιδιάστικη. Όλα τα παραπάνω δεν αφαιρούν πόντους από το σύνολο, αλλά το διαρκές κλαψούρισμα και η αρνητικότητα που βγάζει ο Sadwick σε συνδυασμό με τη φωνή του ηθοποιού που επιλέχθηκε ίσως σε μερικά σημεία να εκνευρίσει. Οι υπόλοιποι χαρακτήρες είναι απλά απολαυστικοί, με τον κακό της υπόθεσης, αλλά και το χαζούλη υποτακτικό του να ξεχωρίζουν. Το ίδιο απολαυστικές είναι οι ατάκες του Sadwick όταν προσπαθούμε να συνδυάσουμε κάποια αντικείμενα μεταξύ τους ή όταν σχολιάζει κάποια από τα αντικείμενα στους χώρους που βρισκόμαστε. Αυτό το παιδί έχει άποψη για τα πάντα!

Φτάνοντας στον προορισμό μας, το κάστρο της Corona.

Ο χειρισμός του ήρωα αλλά και η επίλυση των γρίφων γίνεται εξ ολοκλήρου με τη χρήση του ποντικιού, ενώ πολύ μου άρεσε ο τρόπος που εμφανίζονται οι επιπλέον επιλογές (talk, examine, get) όταν κάνουμε κλικ πάνω σε ένα αντικείμενο, καθώς μου θύμισε έντονα Μonkey Island. Με διπλό κλικ μεταφερόμαστε άμεσα στην επόμενη σκηνή του παιχνιδιού ενώ με δεξί ανοίγει το inventory μας.

Ως καθαρόαιμο adventure, το The Whispered World διαθέτει πολλούς γρίφους, τόσο inventory-based όσο και puzzle-based, όπως slider, σκάκι αλλά και αρκετούς συνδυασμούς αντικειμένων. Απ΄όλα έχει ο μπαξές. Έμεινα αρκετά ικανοποιημένος μπορώ να πω από το σύνολο των γρίφων. Πολλοί από αυτούς είναι ιδιαίτερα έξυπνοι, αλλά μερικοί ίσως κουράσουν γιατί θα χρειαστεί να κάνουμε αρκετές δοκιμές ώστε να επιτύχουμε το σωστό αποτέλεσμα. Αρκετά απολαυστικό είναι το σημείο προς το τέλος του παιχνιδιού, όπου θα χρησιμοποιήσουμε για αρκετή ώρα μόνο τον Spot και σε όλες του τις μορφές, κάτι το οποίο απόλαυσα δεόντως. Σε κάποια σημεία υπάρχει έντονο pixel hunting, οπότε θα χρειαστεί ουκ ολίγες φορές να χρησιμοποιήσετε το ειδικό hotkey ή να σαρώσετε ολόκληρη την οθόνη με το ποντίκι.

Ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής και η τύχη του είναι στα χέρια μας.

Το παιχνίδι χωρίζεται σε τέσσερα κεφάλαια, όπου κάθε κεφάλαιο είναι στην ουσία μια νέα περιοχή που πρέπει να εξερευνήσουμε αλλά παράλληλα καθώς προχωράμε αυξάνεται και η δυσκολία εκθετικά. Μετά το τέλος του παιχνιδιού μπορούμε να κάνουμε κλικ στο εικονίδιο Bonus στην αρχική οθόνη όπου θα βρούμε ενδιαφέροντα σκίτσα από την φάση ανάπτυξης και making-of βίντεο.

Στο σύνολό του το The Whispered World είμαι σίγουρος ότι θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό, ενώ η μεγάλη αποκάλυψη στο τέλος μοιάζει με κεραυνό εν αιθρία. Θα νιώσετε ιδιαίτερες συγκινήσεις και θα γίνετε ένα με τον Sadwick, ενώ θα ξεχάσετε τα όποια ψεγάδια έχει ο τίτλος. Μην το χάσετε με τίποτα και μην αφήσετε τα καρτουνίστικα γραφικά και την φωνή του ήρωα να σας ξεγελάσει, καθώς το συγκεκριμένο παιχνίδι έχει πολλά να προσφέρει. Ένα πραγματικό αριστούργημα από όλες τις απόψεις.

+ Τα εκπληκτικά χειροποίητα γραφικά
+ Οι έξυπνοι γρίφοι του
+ Ο Spot!
+ Το τέλος του παιχνιδιού

- Η φωνή του Sadwick θα μπορούσε να είναι καλύτερη
- Αρκετά μεγάλος χρόνος μετάβασης από την μία οθόνη στην άλλη
- Θα ήθελα πιο πλούσια μουσική επένδυση

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

Πλατφόρμα: PC
Έκδοση: Deep Silver
Ανάπτυξη: Daedalic Entertainment
Διάθεση: Beacon Multimedia
Είδος: Adventure
Παίκτες: Single
Επίσημο Site: http://www.the-whispered-world.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 21/5/2010
PEGI: 12+