alt text

Η The Astronauts, ένα μικρό και άγνωστο στούντιο στην Πολωνία, έχει σκοπό να αφήσει το δικό του στίγμα στο gaming, δημιουργώντας κόσμους και ιστορίες που θα μνημονεύονται για καιρό. Σαν δημιουργοί πιστεύουν ότι τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να αναδειχθούν σαν την υπέρτατη μορφή τέχνης αλλά και διασκέδασης. Η φιλοσοφία τους αυτή παίρνει σάρκα και οστά μέσα από την πρώτη τους δουλειά ονόματι The Vanishing of Ethan Carter. Το αν τα καταφέρνουν θα το δούμε μαζί παρακάτω.

Το The Vanishing of Ethan Carter είναι ένα παιχνίδι μυστηρίου που παίζεται σε πρώτο πρόσωπο. Αναλαμβάνετε το ρόλο του Paul Prospero, ενός ντετέκτιβ με ξεχωριστές ικανότητες που καταφτάνει στην περιοχή Red Creek Valley για να ερευνήσει την περίεργη υπόθεση του μικρού Ethan Carter. Αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε με το παιχνίδι, καλό είναι πρώτα να ρίξτε μια ματιά στο prequel κόμικ. Κατά την άφιξη σας στη Red Creek Valley, αυτό που γίνεται αμέσως αντιληπτό είναι η ελευθερία κινήσεων που σας επιτρέπει να έχετε μέχρι ενός σημείου το παιχνίδι και βέβαια οι ξεχωριστές σας ικανότητες.

Στα πρώτα σας βήματα μέσα στο πυκνό δάσος της κοιλάδας αρχίζει να ξετυλίγεται το μυστήριο του Ethan Carter. Διάφορα αντικείμενα, σκόρπιες σημειώσεις αλλά και κατακρεουργημένα πτώματα, χάρη στις ικανότητες σας σας επιτρέπουν να ρίξετε μια ματιά σε διαφορετική χρονική στιγμή από αυτή που βρίσκεστε, βοηθώντας σας να ξετυλίξετε το μυστήριο της ηλιοφώτιστης κοιλάδας που φαίνεται να κρύβει κάτι σκοτεινό. Αν και το The Vanishing of Ethan Carter διαδραματίζεται σε ανοιχτό κόσμο, υπάρχει μια συγκεκριμένη ακολουθία γεγονότων που πρέπει να συμβαδίσετε παράλληλα με αυτά, σε ένα περίεργο παιχνίδι με τον χρόνο. Κάθε αντικείμενο που βρίσκετε αρχίζει και ξετυλίγει μια διαφορετική χρονική στιγμή ενός συμβάντος. Αφού έχετε αλληλεπιδράσει με συγκεκριμένα αντικείμενα, τότε σας δίνεται η δυνατότητα να ταξιδέψετε στο χρόνο και να γίνετε μάρτυρας γεγονότων του παρελθόντος. Το μόνο που πρέπει να κάνετε μετά είναι να βρείτε τη σωστή χρονική ακολουθία η οποία όχι μόνο σας υποδεικνύει το επόμενο βήμα σας αλλά και σας επιτρέπει να ρίξετε μια ματιά στο σκοτεινό παρελθόν της κοιλάδας.

Κάτω από τον ήλιο κρύβονται πολλά σκοτεινά μυστικά.

Κάτω από τον ήλιο κρύβονται πολλά σκοτεινά μυστικά.

Δεν αρκούν μόνο οι ικανότητες σας ως ντετέκτιβ για να καταφέρετε να ξετυλίξετε το μυστήριο. Ο ανοιχτός κόσμος ίσως να σας παρασύρει μακριά από το στόχο σας και να βρεθείτε σε σημείο να μην ξέρετε τί πρέπει να κάνετε και πού να πάτε. Η δική σας παρατηρητικότητα είναι ίσως η καλύτερη ικανότητα που πρέπει να αναπτύξετε καθώς παίζετε, αν δεν θέλετε να βρεθείτε σε αδιέξοδο. Στο The Vanishing of Ethan Carter δεν υπάρχει καμία μορφή προσωπικού σημειωματάριου, δεν έχετε αποθετήριο για τα αντικείμενα που βρίσκετε, δεν έχετε καμία ένδειξη στην οθόνη σας. Είστε εσείς και ένας κόσμος που κρύβει ένα σκοτεινό παρελθόν. Ένα παρελθόν που έχει αφήσει τα ίχνη του σκόρπια και εσείς καλείστε να τα ακολουθήσετε μέσα από διαδραστικά σημεία, που άλλοτε σας φέρνουν αντιμέτωπους με μέσης δυσκολίας γρίφους και άλλοτε με ηχητικές αφηγήσεις ή σημειώσεις και αντικείμενα που έπαιξαν το ρόλο τους σε ένα δράμα. Ένα δράμα που στοιχειώνει τη Red Creek Valley και οι πράξεις αυτού στις οποίες γίνεστε μάρτυρας σας οδηγούν σε συναισθηματικά μονοπάτια, που αν και η κλιμάκωση τους γίνεται ομαλά, είναι τόσο έντονα που σας αφήνουν τις καλύτερες “σκοτεινές” αναμνήσεις.

Αυτό που σίγουρα ξεχωρίζει στο The Vanishing of Ethan Carter είναι η ατμόσφαιρα και η εναλλαγή συναισθημάτων. Η Red Creek Valley σας υποδέχεται με πολλά πλούσια και έντονα χρώματα. Δεν αργεί όμως η στιγμή που έρχεστε αντιμέτωποι με ακραίες εκφράσεις αυτοθυσίας και αλτρουισμού, που φτάνουν στο σημείο κατακρεούργησης ανθρώπων και βάναυσης τιμωρίας παιδιών, εντοιχίζοντας τα στο τοπικό νεκροταφείο προς παραδειγματισμό. Όλα αυτά γίνονται υπό τους ήχους τρεχούμενου νερού, σε ένα ειδυλλιακό τοπίο όπου οι ακτίνες του ήλιου καταφέρνουν και ξετρυπώνουν πίσω από τα πλούσια φυλλώματα των δέντρων. Η εναλλαγή εικόνων και συναισθημάτων είναι τόσο έντονη και δυναμική, που θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε το The Vanishing of Ethan Carter μόνο με κάποιο λογοτεχνικό ή κινηματογραφικό αριστούργημα, παρά με κάποιο άλλο βιντεοπαιχνίδι.

Παρακολουθώντας γεγονότα από το παρελθόν.

Παρακολουθώντας γεγονότα από το παρελθόν.

Μεγάλη συμβολή στη δημιουργία της σκοτεινής ατμόσφαιρας έχουν και τα υπέροχα γραφικά. Η ζωντάνια και ο πλούτος του φυσικού αλλά και αστικού περιβάλλοντος όπως παρουσιάζονται μέσα από το παιχνίδι είναι πρωτόγνωρα. Οι εικόνες και τα τοπία εναλλάσσονται με γρήγορους ρυθμούς και από εκεί που περιπλανιέστε σε σκοτεινά σημεία του δάσους, βρίσκεστε σε ξέφωτα και ανοιχτές περιοχές, όπου ο ήλιος αποκαλύπτει τα πλούσια χρώματα του φυσικού κόσμου που συνυπάρχουν με την μουντή παλέτα από τη φθορά των ανθρώπινων κτισμάτων. Ο φωτορεαλισμός του The Vanishing of Ethan Carter δεν έχει προηγούμενο. Από τις υφές, τα χρώματα, τον φυσικό και τεχνικό φωτισμό μέχρι και την κίνηση στο φυσικό περιβάλλον, το παιχνίδι δεν συγκρίνεται με τίποτα από ότι έχουμε δει μέχρι σήμερα. Στα ίδια υψηλά επίπεδα κυμαίνεται και η ηχητική επένδυση, με αρκετά διαφορετικά ακούσματα να παρελαύνουν από τα ηχεία σας. Ψαλμωδίες, ηλεκτρονική μουσική, κιθαριστικά αρπίσματα, μελωδίες που σας ταξιδεύουν, σας ταράζουν, σας κάνουν να σταθείτε ακίνητος για να απολαύσετε το πλούσιο οπτικοακουστικό θέαμα που ξετυλίγεται μπροστά σας.

Οι Πολωνοί της The Astronauts κρατούν την υπόσχεσή τους και προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία gaming, από αυτές που σπάνια βλέπουμε. Από τα πρωτόγνωρα γραφικά μέχρι και το σενάριο, το The Vanishing of Ethan Carter σας πλημμυρίζει με συναισθήματα σε χορταστικές δόσεις και αναλογίες. Γίνεται βίαιο και ακραίο, σας τρομάζει, σας κάνει να αναρωτηθείτε για την ίδια σας την ύπαρξη, σας ταξιδεύει. Ζήστε το.

  • Μοναδική ατμόσφαιρα
  • Πρωτόγνωρα γραφικά
  • Άριστη ηχητική επένδυση
  • Καλογραμμένο σενάριο
  • Προκαλεί πληθώρα συναισθημάτων
  • Μικρή διάρκεια
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PC (review), PS4
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:The Astronauts
ΕΚΔΟΣΗ:The Astronauts
ΔΙΑΘΕΣΗ:Δίσκος (Enarxis), download
ΕΙΔΟΣ:Weird fiction horror
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayer
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://ethancartergame.com/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:25/9/2014 (PC), 2015 (PS4)
PEGI:18