The Unfinished Swan Review

, Τρίτη 13 Νοέμβριος 2012 0  

Πριν από αρκετό καιρό, η Sony μας έδειξε το The Unfinished Swan, έναν μυστηριώδη τίτλο όπου τα πάντα είναι λευκά και ο παίκτης ρίχνει μπάλες με μαύρη μπογιά, αποκαλύπτοντας με πιτσιλιές έναν ολόκληρο κόσμο, ο οποίος ουσιαστικά είναι κατάλευκος. Τώρα επιτέλους έχουμε στα χέρια μας το The Unfinished Swan, το οποίο αφηγείται την ιστορία ενός μικρού ορφανού παιδιού που ψάχνει να βρει τον χαμένο ημιτελή κύκνο που είχε ζωγραφίσει η μητέρα του, σε ένα αχανές και αλλόκοτο βασίλειο.

Η παρουσίαση της ιστορίας γίνεται μέσα απο ένα παιδικό βιβλίο, που συνοδεύεται από μια γυναικεία φωνή, με έντονη μητρική χροιά, η οποία μας διαβάζει το κείμενο ως παιδικό παραμμύθι. Ο ήρωάς μας, ονόματι Monroe, μετά τον χαμό της μητέρας του, έμεινε με την απίστευτη συλλογή των μισοτελειωμένων πινάκων της. Στο ορφανοτροφείο του επέτρεψαν να πάρει μόνο έναν, και αυτός είναι ένας ημιτελής κύκνος. Μια νύχτα, ο κύκνος δραπετεύει από τον πίνακα, και έτσι ο Monroe ξεκινάει την αναζήτησή του σε ένα περίεργο, επίσης μισοτελειωμένο βασίλειο, με όπλο ένα πινέλο.

Το The Unfinished Swan είναι πανέμορφο, αλλά και αδικημένο από τα trailers που έχουν βγει. Η απλότητα του είναι και αυτό που προσδίδει μαγεία στην περιπέτεια του Monroe. Ξεκινάτε από ένα κατάλευκο σκηνικό που χρωματίζεται από τις πιτσιλιές μελάνης που πετάτε, εμφανίζοντας φιγούρες, τοίχους και αντικείμενα. Όμως το παιχνίδι όσο προχωράει δεν μένει μόνο στην εμφάνιση αντικειμένων με πιτσιλιές. Σε κάθε κεφάλαιο της περιπέτειας, κάνει την εμφάνισή του ένα νέο στοιχείο gameplay, για να μπλεχτεί με τα υπόλοιπα. Για παράδειγμα, χρήση νερού για να ζωντανέψουν κισσοί και να καλύψουν τοίχους που θέλετε να σκαρφαλώσετε ή την καθοδήγηση μιας φωτεινής μπάλας μέσα σε ένα σκοτεινό δάσος γεμάτο τρομαχτικά όντα, που θέλουν να σας κάνουν κακό μόλις σας βρουν ευάλωτους στο σκοτάδι. Κοντά στο τέλος, μπορείτε να δημιουργήσετε ακόμα και τις δικές σας πλατφόρμες και να τις μετακινήσετε για να μπορέσετε να προχωρήσετε παρακάτω. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, αποκαλύπτονται και κομμάτια της ιστορίας με την μορφή σελίδων, μόλις τους πετάξετε νερό ή μελάνι (ανάλόγως τί έχετε ανά πάσα στιγμή). Πέρα όμως από αυτά, είστε τελείως μόνοι, και η αίσθηση της απομόνωσης ενώ τριγυρνάτε στον κόσμο, είναι κάτι που σας συνοδεύει συνεχώς.

H εγκαταλελειμένη πόλη και οι κισσοί που ζωντανεύουν με το νερό.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του The Unfinished Swan είναι η διάρκειά του. Για να ολοκληρώσετε το παιχνίδι χρειάζεστε μόλις ένα απόγευμα και αυτό με χρόνο για να χαζέψετε την ομορφιά του. Το μόνο που μπορεί να το σώσει στο θέμα του replayability, είναι τα μπαλόνια που είναι διάσπαρτα στον κόσμο του, τα οποία αν μαζέψετε, ξεκλειδώνετε διάφορα “toys”, που αλλάζουν λίγο τους κανόνες του παιχνιδιού. Βέβαια, με την πρώτη βόλτα σας, τα μπαλόνια που μαζεύετε αρκούν για να αγοράσετε το balloon radar, και έτσι δεν έχετε παρά να κάνετε μια δεύτερη περατζάδα για να μαζέψετε όλα τα υπόλοιπα μπαλόνια και να ξεκλειδώσετε τα πάντα.

Ο κόσμος του The Unfinished Swan όμως είναι αρκετά μαγικός, για να επανέλθετε έστω και για ένα κεφάλαιο, αφού έχετε τελειώσει την ιστορία. Η φιλοσοφία του τίτλου έχει να κάνει με το να είναι τα πάντα απλά και αυτό αντικατοπτρίζεται και στα γραφικά. Τα χρώματα είναι βασικά, και ο σχεδιασμός σχεδόν γεωμετρικός. Αυτό βέβαια δεν το κάνει λιγότερο εντυπωσιακό. Μόλις αντικρίσετε για παράδειγμα τον τεράστιο λαβύρινθο, που αυτός ο θεόμουρλος βασιλιάς της ιστορίας σκαρφίστηκε για να προστατέψει την πόλη του, τότε θα καταλάβετε την δύναμη της απλότητας και πώς οι δημιουργοί μπορούν με αριστοτεχνικό τρόπο να συνθέσουν εντυπωσιακές εικόνες με απλά πράγματα. Ο ήχος κινείται κι αυτός στα ίδια υψηλά επίπεδα. Η μουσική επένδυση, όπου υπάρχει (γιατί τις περισσότερες φορές ακούτε τους ήχους του περιβάλλοντος), είναι τουλάχιστον μαγική και δίνει τον τόνο που αρμόζει στην αλλόκοτη ιστορία του The Unfinished Swan. Οι φωνές επίσης είναι αρκετά καλές, από την κυρία που διηγείται, μέχρι την μία και μοναδική φορά που ακούτε τον βασιλιά να μιλάει.

O λαβύρινθος είναι το πιο εντυπωσιακό μέρος του παιχνιδιού.

Το The Unfinished Swan είναι ένα ενδιαφέρον... πείραμα και αυτό του φαίνεται. Η μαγεία του δυστυχώς κρατάει πολύ λίγο, και ότι διαθέτει για να σας κρατήσει, εξαντλείται γρήγορα. Παρόλα αυτά, όταν έχετε να κάνετε με κάτι τόσο μοναδικό όσο ο κόσμος του The Unfinished Swan, αξίζει να επιστρέψετε έστω και για λίγο, για να τον θαυμάσετε ξανά και ξανά.

+ Πανέμορφα μινιμαλιστικά γραφικά
+ Κορυφαίος ήχος και μουσική
+ Ο αλλόκοτος κόσμος που ξεδιπλώνεται
+ Ποικιλία στο gameplay

- Πολύ μικρή διάρκεια...
- ...η οποία δεν αυξάνεται ιδιαίτερα με τα μυστικά και τα διάφορα εξτρά

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

Πλατφόρμα: PS3
Ανάπτυξη: Giant Sparrow
Έκδοση: Sony
Διάθεση: PSN
Είδος: Adventure
Παίκτες: Single-player
Επίσημο Site: http://giantsparrow.com/games/swan/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 23/10/2012
PEGI: -