The Testament of Sherlock Holmes Review

, Δευτέρα 29 Οκτώβριος 2012 0  

Ένας από τους πιο γνωστούς χαρακτήρες της λογοτεχνίας, που ενέπνευσε και ψυχαγώγησε γενιές και γενιές, ο περίφημος Sherlock Holmes, τα τελευταία χρόνια έχει έντονη παρουσία και στο gaming. Η Frogwares έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να μεταφέρει τις περιπέτειες του στις οθόνες μας, με το αποτέλεσμα να είναι παραπάνω από ικανοποιητικό. Το The Τestament of Sherlock Holmes είναι το έκτο παιχνίδι Sherlock Holmes της Frogwares, η οποία αυτή τη φορά μας παραδίδει την πιο ώριμη και καλοφτιαγμένη της προσπάθεια, μέσα από ένα adventure που θα ικανοποιήσει τους πάντες.

Για πρώτη φορά στην πλούσια καριέρα του Sherlock Holmes, τίθενται δημοσίως υπό αμφισβήτηση οι ικανότητες και η εντιμότητά του. Στην προσπάθειά του να αποδείξει την αθωότητά του, μαζί με τον πιστό του φίλο και συνεργάτη Dr. Watson, ο Holmes βρίσκεται μπλεγμένος σε μια υπόθεση μυστηρίου, που φέρνει στην επιφάνεια το σκοτεινό πρόσωπο του ευφυούς ντετέκτιβ. Θα μπορούσα να γράψω σελίδες ολόκληρες για την ιστορία και το πώς αυτη εξελίσσεται. Σε συνδυασμό με την εναλλαγή χειρισμού μεταξύ των Sherlock Holmes και Dr. Watson, οι οποίοι δρουν παράλληλα χωρίς να ξέρει ο ένας τί κάνει ο άλλος, το παιχνίδι προσφέρει μία από τις καλύτερες και πιο πρωτότυπες περιπέτειες στην ιστορία του Sherlock Holmes.

Όσοι έχετε ασχοληθεί με τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, θα βρεθείτε σε οικείο περιβάλλον. Όσοι ασχολείστε για πρώτη φορά, δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου να προσαρμοστείτε στον χειρισμό, και αυτό γιατί το The Testament of Sherlcok Holmes προσφέρει τρεις διαφορετικούς τρόπους χειρισμού, ικανοποιώντας όλα τα γούστα. Υπάρχει κάμερα πρώτου προσώπου επιτρέποντας ελεύθερη κίνηση στο χώρο, κάμερα τρίτου προσώπου ανάλογη με αυτή του L.A. Noire, και ο κλασσικός point-and-click χειρισμός, με όλες τις ενέργειες να γίνονται μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού του ποντικιού ή του χειριστηρίου, ανάλογα με την πλατφόρμα που παίζετε.

To Τhe Testament of Sherlock Holmes δεν αστειεύεται.

Το gameplay ακολουθεί το μοτίβο των προηγούμενων παιχνιδιών, με την εξερεύνηση του χώρου και τη συλλογή αντικειμένων στο inventory σας, την επίλυση γρίφων που σας οδηγούν σε νέα στοιχεία, αλλά και πρώιμα συμπεράσματα που καταγράφονται σε ένα σημειωματάριο, αποκαλύπτοντας σιγά σιγά με λογικό συλλογισμό το κίνητρο του δράστη, την μέθοδο που ακολούθησε κτλ. Περαιτέρω έρευνα των αντικειμένων που βρίσκετε, γίνεται στο εργαστήριο του Sherlock Holmes, όπου μέσα από επιστημονική πλέον έρευνα και ανάλυση, ανακαλύπτετε νέα στοιχεία που με τη σειρά τους σας οδηγούν σε νέες περιοχές και νέους υπόπτους, συμπληρώνοντας σιγά σιγά το παζλ του μυστηρίου. Καθ΄ολη την διάρκεια του παιχνιδιού μπορείτε να χειρίζεστε τον Sherlock Holmes και τον Dr. Watson, ακόμα και κυνηγετικό σκύλο για να εκμεταλλευτείτε την όσφρηση του και την πρόσβαση σε σημεία που δεν μπορεί να φτάσει άνθρωπος. Η εναλλαγή χειρισμού χαρακτήρων, ενώ η ιστορία εξελίσσεται παράλληλα, πολλές φορές σας φέρνει αντιμέτωπους με απρόσμενες καταστάσεις που εκπλήσσουν και προβληματίζουν ταυτόχρονα, και είναι ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά του παιχνιδιού.

Οι γρίφοι του The Τestament of Sherlock Holmes είναι μέσης δυσκολίας, ποικίλουν σε σχεδιασμό, με μια μικρή παραφωνία όσο αφορά την διακύμανση της δυσκολίας τους. Για παράδειγμα, έρχεστε αντιμέτωποι με γρίφο που απαιτεί από εσάς λεπτομερή παρατήρηση των αντικειμένων που τον συνθέτουν, κατανόηση των μηχανισμών του, συνδυασμό των αντικειμένων που σχετίζονται με αυτόν κτλ. Αν και δεν είναι υπερβολικά δύσκολος, θα σας πάρει αρκετά λεπτά για να βρείτε την λύση του και όταν το καταφέρετε αυτό το συναίσθημα ικανοποίησης είναι αρκετά έντονο. Το παράδοξο είναι ότι ο επόμενος γρίφος που βρίσκεται στον ίδιο χώρο, που είναι σχετικά δύσκολος, είναι γρίφος τύπου...Τetris και απαιτεί από εσάς να συνθέσετε πολυγωνικά αντικείμενα με μια συγκεκριμένη χρωματική ακολουθία, θυμίζοντας περισσότερο mini-game παρά συνηθισμένο γρίφο. Το φαινόμενο αυτό των mini-games που ακολουθούν κάποιο δύσκολο γρίφο, το συναντάτε καθ'όλη την διάρκεια του παιχνιδιού, κάτι που θα ικανοποιήσει τους νέους παίκτες που έρχονται τώρα σε επαφή με adventure, και ίσως να δυσαρεστήσει τους πιο έμπειρους.

Ογκομετρικός φωτισμός σε adventure. Oι καιροί έχουν αλλάξει.

Στον τεχνικό τομέα, το The Τestament of Sherlock Holmes είναι με διαφορά το πιο όμορφο και καλοσχεδιασμένο παιχνίδι της σειράς, πλήρως 3D, με υψηλής ποιότητας υφές και ρεαλιστικές φωτοσκιάσεις στα περιβάλλοντα. Οι εσωτερικοί οικιακοί χώροι είναι άριστα σχεδιασμένοι, με βαριά έπιπλα να καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος των δωματίων και μικροαντικείμενα να τα γεμίζουν με χρώματα και σχήματα. Τα περιβάλλοντα εναλλάσσονται διαρκώς, με κάθε ένα από αυτά να είναι πιο όμορφο από το προηγούμενο, με σχετικά μεγάλη ποικιλία από εσωτερικούς χώρους με πολλές λεπτομέρειες, φτωχόσπιτα της επαρχίας, σκοτεινές φυλακές και μπουντρούμια, έως και βιομηχανικές ζώνες, εκκλησίες και σκοτεινά σοκάκια.

Η μουσική και τα ηχητικά εφέ δεν είναι τίποτα σπουδαίο, με το voice acting να παρουσιάζει δύο διαφορετικά πρόσωπα σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Οι κύριοι χαρακτήρες ερμηνεύονται από επαγγελματίες ηθοποιούς, που εκφράζουν συναισθήματα και προβληματισμούς με πειστικό τρόπο. Μπορείτε να διακρίνετε την ειρωνεία σε κάποια σχόλια του Sherlock Holmes, τον προβληματισμό και την αγωνία του Dr. Watson σε κάποιες καταστάσεις, το αυστηρό ύφος του διευθυντή των φυλακών, την αθωότητα και έκπληξη ηλικιωμένων χαρακτήρων που μαθαίνουν κάποια άσχημα νέα κτλ. Δεν ισχύει το ίδιο όμως και για κάποιους άλλους χαρακτήρες, κυρίως τους “κακούς”, που παρουσιάζονται σαν ιδιότροποι και αμείλικτοι εγκληματίες, αλλά οι φωνές τους θυμίζουν... Μuppet Show.

CSI 18ου αιώνα με τσουγκράνες και κουβάδες.

Σε γενικές γραμμές το The Τestament of Sherlock Holmes μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Για πρώτη φορά βλέπουμε τη σκοτεινή πλευρά του Sherlock Holmes, που αν δεν κάνω λάθος δεν έχουμε ξαναδεί ούτε σε βιβλία, ούτε στον κινηματογράφο. Ο ήρωας δεν διστάζει να κάνει τα πάντα για να φτάσει στην άκρη του νήματος και κινούμενος στα όρια της παρανομίας, παρασύρει τα πάντα στο διάβα του. Μέσω του σεναρίου γίνεται σωστή ανάπτυξη και παρουσίαση των χαρακτήρων, και το αχώριστο δίδυμο Holmes και Dr. Watson κλέβει την παράσταση, με τις μεταξύ τους συζητήσεις και μονολόγους να είναι απολαυστικοί. Οι γρίφοι του παιχνιδιού σε γενικές γραμμές είναι μέσης δυσκολίας, με αρκετούς από αυτούς να έχουν μορφή mini-game, κάτι που ίσως φανεί σαν αγγαρεία σε πιο έμπειρους παίκτες. Η μοναδική ατμόσφαιρα, οι σεναριακες ανατροπές και η μεγάλη διάρκεια, κάνουν το The Τestament of Sherlock Holmes ένα από τα πιο χορταστικά adventures που έχουμε παίξει τα τελευταία χρόνια.

+ Πανέμορφα γραφικά
+ Καλογραμμένο σενάριο
+ Άριστη παρουσίαση των Sherlock Holmes και Dr. Watson σαν χαρακτήρες
+ Μεγάλη διάρκεια
+ Αρκετά καλοί γρίφοι....

- ...που δυστυχώς πλαισιώνονται από πολλά αδιάφορα mini-games
- Σε ορισμένες περιπτώσεις κάκιστο voice acting

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

Πλατφόρμα: PC (review), Xbox 360, PS3
Έκδοση: Focus Home Interactive
Ανάπτυξη: Frogwares
Διάθεση: CD Media
Είδος: Adventure
Παίκτες: Single-player
Επίσημο Site: http://www.sherlockholmes-thegame.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 20/9/2012
PEGI: 16