The Sims 3 Review

, Τετάρτη 17 Ιούνιος 2009 0  

sims 3 startΕίναι κοινώς αποδεκτό πως η ζωή δεν είναι αυτό που όλοι θα θέλαμε. Κακοτοπιές, ατυχίες, αδικίες, μία αρνητική χροιά γενικότερα, που για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αποτελεί ρουτίνα. Τι γίνεται όμως όταν η ζωή μεταβαίνει στο ψηφιακό στάδιο; Πως χειριζόμαστε τους εαυτούς μας σε ένα life simulator; Το Sims 3 είναι εδώ και είναι έτοιμο να απαντήσει σε όλα τα παρόμοια ερωτήματα... Και αυτό γιατί ο νέος τίτλος του ήδη υπερ-επιτυχημένου franchise, είναι επίσης και ο πληρέστερος.

Στο πνεύμα, λοιπόν, των προγόνων του, το Sims 3 φέρνει τον παίκτη αντιμέτωπο με την πόλη Sunset Valley (και μία ακόμα αν είστε online), μια πόλη η οποία κατοικείται από κάθε καρυδιάς καρύδι, όπως λέει και ο σοφός λαός μας. Πέρα, όμως, από τους ήδη υπάρχοντες κατοίκους, μπορείτε να δημιουργήσετε και εσείς μια δικιά σας οικογένεια, με τη βοήθεια του αναλυτικότατου Create-A-Sim. Σε αυτό μπορείτε να μπείτε ανά πάσα στιγμή να δημιουργήσετε όποιον Sim κυριολεκτικά έχετε απωθημένο. Τρελό επιστήμονα; Check. Sexy rockstar; Check. Παράφρων διανοούμενο; Check.

Πραγματικά στο Create-A-Sim δεν υπάρχουν πλέον όρια. Πέρα από τα φυσικά χαρακτηριστικά του χαρακτήρα σας, πέρα από τα ρούχα (που παρεπιπτόντως μπορούν να έχουν οποιοδήποτε χρώμα αφού σας δίνεται χρωματική παλέττα με πάρα πολλές επιλογές), πέρα από τις αδυναμίες του Sim (αγαπημένο φαγητό, αγαπημένο χρώμα κτλ), μπορείτε επίσης να διαλέξετε πέντε κύρια χαρακτηριστικά του, που όπως είναι φυσικό θα σας οδηγήσουν στην απόλυτη ευτυχία. Aυτά τα χαρακτηριστικά καθορίζουν τόσο τη συμπεριφορά του Sim στην καθημερινότητά του, όσο και τις Wishes του, δηλαδή τις ευχές που έχει. Στην πρώτη περίπτωση, και για να γίνω πιο κατανοητός, αν για παράδειγμα ορίσετε τον Sim να έχει καλή αίσθηση του χιούμορ, θα μπορέσετε να κάνετε φίλους πιο εύκολα, ενώ αν είναι γκρινιάρης, οι υπόλοιποι θα τον αντιπαθούν, οπότε διαλέξτε προσεκτικά! Σημειωτέον τα χαρακτηριστικά αυτά επηρεάζουν και τη δυσκολία του παιχνιδιού.

Άποψη της Sunset Valley

Άποψη της Sunset Valley

Όσον αφορά τις ευχές, αυτές ορίζουν το πόσο ευτυχισμένος νιώθει ο Sim. Η ευτυχία, παρόλο που επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τα προηγούμενα χαρακτηριστικά, μπορεί να αποκτηθεί και με πιο ασήμαντους τρόπους, όπως παραδείγματος χάρη τρώγωντας ένα καλό γεύμα. Επιπλέον, αραια κι που σας δίνεται η ευκαιρία να βοηθήσετε τον Sim σας με πιο ανεπτυγμένες ευχές, που αποφέρουν έξτρα πόντους επιβράβευσης. Αυτοί χρησιμεύουν στο να αποκτήσει ο Sim σας ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που θα τον βοηθήσουν στην καθημερινότητα του. Οπότε ζήστε ευτυχισμένοι για να ζήσετε εύκολα!

Πέρα, όμως, από τον εσωτερικό κόσμο του Sim, οι χαρακτήρες σας μπορούν και να αποκτήσουν διάφορες δεξιοτεχνίες (Skills), που σαν σκοπό έχουν να κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη. Παραδείγματος χάρη, μια δεξιοτεχνία είναι η μαγειρική – αν έχετε υψηλότερο επίπεδο μαγειρικής μπορείτε να φτιάξετε καλύτερα γεύματα και ως εκ τούτου να νιώθετε πιο ευτυχισμένοι. Τα Skills βοηθάνε και στην καριέρα του Sim.

Ω ναι, οι Sims πάνε και στη δουλειά. Υπάρχουν συνολικά 11 σταδιοδρομίες για να ακολουθήσετε, κάθεμια με τις δικές της απαιτήσεις στα Skills. Πλέον και πέρα από τα Skills, ο παίκτης μπορεί να ελέγξει μερικώς τον Sim κατά τη διάρκεια της εργασίας. Μπορείτε να ρυθμίσετε το χαρακτήρα σας να δουλεύει εντατικώς, να κάνει κοινωνικές σχέσεις με τους συναδέλφους του, ή να αποκτήσει μια καλή σχέση με το αφεντικό του. Τέλος, για να ανεβείτε στην ιεραρχία πρέπει να έχετε καλή απόδoση στη δουλειά – γεγονός που πέρα από ένα επίπεδο κάποιας δεξιοτεχνίας απαιτεί και την καλή διάθεση του Sim, η οποία καθορίζεται από το πόσο ικανοποιημένες είναι οι ανάγκες του, όπως η πείνα, η ξεκούραση, η διασκέδαση.

Η μητρότητα είναι στο πρόγραμμα...

Η μητρότητα είναι στο πρόγραμμα...

Ευτυχώς για μας, στο Sims 3, οι Sims μπορούν μόνοι τους να καταλάβουν πότε πρέπει να πάνε τουαλέτα, ή να φτιάξουν κάτι να φάνε, με αποτέλεσμα ο παίκτης να έχει περισσότερο χρόνο για το κοινωνικό μέρος του παιχνιδιού. Πλέον οι διάφορoi Sims, πέρα από το σπίτι τους, μπορούν ελεύθερα να επισκεφθούν οποιοδήποτε μέρος της πόλης, χωρίς κανένα περιορισμό. Με αποτέλεσμα φυσικά οι κοινωνικές σχέσεις να αποτελούν καίριο σημείο του τίτλου.

Και αυτό μου αρέσει. Γιατί πλέον οι επιλογές αλληλεπίδρασης μεταξύ των Sim έχουν αυξηθεί, έχουν γίνει πιο ρεαλιστικές. Πλέον μπορείτε να κάνετε φίλο οποιονδήποτε, αρκεί να επισκευθείτε το σπίτι του, ενώ μπορείτε να λάβετε μέρος σε δίαφορους υπαίθριους διαγωνισμούς (ψησίματος hot dog για παράδειγμα). Στο σύνολο της η λέξη κοινωνικότητα λαμβάνει νέες διαστάσεις στο The Sims 3. Τέλος, αξιοσημείωτες είναι και οι ενδοοικογενειακές σχέσεις, στις οποίες επίσης μπορείτε να κάνετε πραγματικά ότι θέλετε, ενώ στην απίθανη περίπτωση που δεν το ξέρετε, να αναφέρω πως ένας Sim μπορεί να αρχίσει τη ζωή του μωρό και να πεθάνει από γειρατιά, ή μπορείτε πολύ απλά να απενεργοποιήσετε την επιλογή της γήρανσης από το αντίστοιχο μενού.

Φυσικά οι γνωστές και αλησμόνητες επιλογές επίπλωσης ή και χτίσεως σπιτιών και κτιρίων γενικότερα, επιστρέφουν δριμύτερες στο Sims 3. Πλέον τα έπιπλα έχουν μεγαλύτερη ποικιλία απ’ ότι παλαιότερα, αλλά ακόμα και αν δεν είστε ικανοποιημένοι από τα υπάρχοντα, μπορείτε να τα αλλάξετε μέσω του εργαλείου Customize Everything. Έχετε μια ξύλινη, καφέ καρέκλα για παράδειγμα. Με τη βοήθεια του παραπάνω εργαλείου, μπορείτε να αλλάξετε το υλικό, το χρώμα, ακόμα και το σχέδιο που μπορεί να έχει πάνω της η καρέκλα, πράγμα που αν μη τι άλλο δίνει απεριόριστους συνδυασμούς για όλα τα γούστα. Φυσικά το Build mode δηλώνει ηχηρό παρόν με ακόμα πιο βοηθητικά εργαλεία, όπως το Auto Roof. Mε λίγα λόγια, το να χτίσει κανείς ένα σπίτι στο Sims 3 αποτελεί απόλαυση (ειδικά με καλή θέα!).

Το σπίτι μου (όχι δεν είμαι προικοθήρας...)

Το σπίτι μου (όχι δεν είμαι προικοθήρας...)

Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα, το Sims 3 δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες αλλαγές σε σχέση με τον προκάτοχο του. Ναι μεν υπάρχουν νέα εφέ, ναι μεν το παιχνίδι δίνει μια πιο φωτορεαλιστική άποψη, ναι μεν τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι πιο λεπτομερή, αλλά συνολικά τα γραφικά του παιχνιδιού δύσκολα θα ξεφύγουν από τη μετριότητα. Ο ήχος είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, αφού πέρα από τα κλασσικά Simlish (τη γλώσσα των Sims) και τους καθημερινούς ήχους, η μουσική, είτε αυτή είναι in-game, είτε παίζεται από τα ραδιόφωνα του παιχνιδιού, δεν ενθουσιάζει ιδιαίτερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Create-A-Sim μπορείτε να επιλέξετε ακόμα και τη φωνή.

Κλείνοντας την κριτική αυτή, δε μπορώ παρά να δώσω τα εύσημα μου στην ομάδα που ασχολήθηκε με τη μετάφραση του Sims 3 στα ελληνικά. Είναι χιουμοριστική, χωρίς να φοβάται τη μετάβαση σε άλλη γλώσσα, γεγονός που την κάνει απολαυστική. Συνολικά θα έλεγα πως το Sims 3 δεν είναι μια πραγματική συνέχεια στη σειρά, παρά ένα Sims 2 με μερικές σημαντικές προσθήκες, απαραίτητες για να αναζωογωνήσουν το ενδιαφέρον του κοινού. Αλλά μέχρι εκεί. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες καινοτομίες, ούτε πιστεύω πως τα πέντε χρόνια που πέρασαν από την κυκλοφορία του Sims 2 ήταν άξια υπομονής. Ίσως για αυτό να φταίει το γεγονός πως δεν ήταν η Maxis αυτή που ασχολήθηκε με το παιχνίδι, αλλά η EA Redwood Shores. Θα δούμε στα expansions…

+ To Create-A-Sim
+ Τα εργαλεία δημιουργίας σπιτιών
+ H δυνατότητα να επισκέπτεται ο Sim οποιοδήποτε μέρος της πόλης

- Ο τεχνικός τομέας
- Καμμία σπουδαία καινοτομία

Βαθμολογία: 8.0

Πλατφόρμα: PC
Έκδοση EA
Ανάπτυξη: EA Redwood Shores
Διάθεση: EA Hellas
Είδος: Virtual life
Παίκτες: 1
Επίσημο site: http://thesims3.ea.com/
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 5/6/2009
PEGI: 12+