alt text

Η σουηδική Arrowhead Game Studios γνώρισε την επιτυχία με το τρελό Magicka, ένα φρέσκο και ξεκαρδιστικό παιχνίδι που όμως απαιτεί γερά νεύρα. Τί επέλεξαν για νέο project οι Σουηδοί λοιπόν; Μα φυσικά ένα online arena shooter όπου παρωδίες κλασικών χαρακτήρων από ταινίες δράσης των '80s και '90s, κομματιάζονται μεταξύ τους! Το Showdown Effect είναι ξέφρενο και παλαβό, αλλά έχει και τα θέματά του.

Το Showdown Effect περιλαμβάνει οκτώ χαρακτήρες “στερεότυπα” από ταινίες του δυτικού και του ασιατικού κινηματογράφου. Υπάρχει η Γιαπωνέζα κοπελίτσα που επιβίωσε το γνωστό Battle Royale, ο πρώην πεζοναύτης που απήγαγαν την οικογένεια του και έχει μόλις 24 ώρες να τους βρει, ο σεβάσμιος γέρος δάσκαλος του Kung Fu που έχει ένα μαγαζάκι με αντίκες στη μεγαλούπολη και φυσικά ο αστυφύλακας με μόλις μία μέρα πριν την σύνταξη. Υπάρχει και ένας που έχει την ίδια φωνή με τον Σβαρτζενέγκερ! Το παιχνίδι μέσα από μερικά αστεία βιντεάκια φέρνει όλες αυτές τις ιδιαίτερες προσωπικότητες μαζί και στη συνέχεια αρχίζει να βρέχει σφαίρες μέσα σε ένα πανδαιμόνιο εκρήξεων.

Η αρχική ιδέα είναι πολύ απλή: “κλισέ” χαρακτήρες από ταινίες σε μικρούς χάρτες με πληθώρα όπλων. Η Arrowhead όμως δεν περιορίστηκε εκεί. Το Showdown Effect δεν είναι ένα απλό shooter, καθώς θυμίζει περισσότερο Quake 3 στις δύο διαστάσεις. Η κίνηση στον χώρο είναι φανταστική και απαιτεί πολλή εξάσκηση. Μεγάλα άλματα, βουτιές, σκαρφαλώματα, ταχύτητα και φυσικά animation canceling. Τίποτα δεν θα λειτουργούσε σωστά αν δεν μπορούσατε να ακυρώσετε τις κινήσεις σας ανά πάσα στιγμή. Ευτυχώς σε αυτόν τον τομέα έχει γίνει πολύ καλή δουλειά. Κάθε χαρακτήρας έχει την δική του ξεχωριστή ειδική ικανότητα που μπορεί να χρησιμοποιήσει για λίγα δευτερόλεπτα. Δυστυχώς υπάρχουν σοβαρά θέματα ισορροπίας. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να γίνει άτρωτος για μόλις 3 δευτερόλεπτα ενώ κάποιος άλλος μπορεί να αναπληρώσει το 25% της υγείας του στιγμιαία και άλλο ένα 25% μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Αυτές οι μικρές λεπτομέρειες αφήνουν άσχημη γεύση και δείχνουν πως αυτό το στοιχείο του gameplay χρειάζεται άμεση βελτίωση. Προσωπική μου άποψη είναι πως δεν χρειάζονται οι ξεχωριστές ικανότητες, αλλά έπρεπε να υπάρχουν τυχαία power-ups διάσπαρτα στους χάρτες.

Κομμάτια είσαι...

Κομμάτια είσαι...

Βασικό μέρος του gameplay είναι το loadout σας και πώς επιλέγετε να στήσετε τους χαρακτήρες σας. Όσο περισσότερο παίζετε και όσο καλύτερα τα πάτε, κερδίζετε πόντους τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ξεκλειδώσετε νέα όπλα, νέα ρούχα και άλλους χαρακτήρες. Στις οκτώ κατηγορίες όπλων που είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή, υπάρχουν όπλα όπως τυφέκια, αυτόματα, RPG και σπαθιά, με διάφορα skins που μπορείτε να επιλέξετε. Ένα σπαθί για παράδειγμα μπορεί να είναι Katana ή Lightsaber. Αυτές οι αλλαγές είναι κοσμητικές και δεν αλλάζουν καθόλου τα στατιστικά του loadout σας. Δυστυχώς υπάρχει και in-game store με διάφορα skins και ρούχα, κάτι που σημαίνει πως το DLC θα πέσει βροχή.

Στα τέσσερα διαφορετικά modes παιχνιδιού θα βρείτε γνωστές ιδέες ελαφρώς ανανεωμένες. Το Free-for-All δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα τέτοιο arena shooter και είναι χωρίς αμφιβολία το πιο διασκεδαστικό. Στο Team Elimination τα πράγματα είναι γνωστά - δύο ομάδες των τεσσάρων σπέρνουν τον όλεθρο. Το σημαντικό είναι πως για κάθε μέλος της ομάδας σας που πεθαίνει, ο χρόνος για το επόμενο respawn αυξάνεται. Το τρίτο mode είναι το The Expendables, στο οποίο τέσσερις παίκτες γίνονται “henchmen” με τυχαία όπλα και γρήγορο respawn, με σκοπό να εξολοθρεύσουν τους αντίπαλους τέσσερις που έχουν κρατήσει τα loadouts τους. Σε κάθε γύρο οι ομάδες αντιστρέφονται. Τέλος, στο One Man Army, ένας παίκτης κρατάει το loadout του και προσπαθεί να επιβιώσει ενάντια σε επτά henchmen όσο περισσότερο μπορεί. Μόλις χάσει, τη θέση του παίρνει ο επόμενος σε σειρά, ενώ ο ίδιος γίνεται henchman. Όλα τα modes είναι διασκεδαστικά, αλλά θα κουραστείτε σύντομα γιατί υπάρχουν μόλις τέσσερις διαθέσιμοι χάρτες. Είναι προφανές πως η Arrowhead και η Paradox θα επαναλάβουν την τακτική του Magicka με τα πολλά και φθηνά DLC. Σαν πρώτη εικόνα πάντως για ένα arena shooter είναι πολύ κακή.

Εξαιρετικό δείγμα τεχνικής. Kill εξ επαφής με ρουκέτα!

Εξαιρετικό δείγμα τεχνικής. Kill εξ επαφής με ρουκέτα!

Τα γραφικά είναι αρκετά καλά και όμορφα, με πολλά χρώματα και τους χάρτες να είναι γεμάτοι αντικείμενα, καιρικά εφέ και εκρήξεις. Το παιχνίδι έχει μία λιτή αισθητική καρτούν που του ταιριάζει απόλυτα, ενώ είναι και πανάλαφρο. Υπάρχει επίσης native υποστήριξη για καταγραφή και ζωντανή μετάδοση gameplay μέσω του λογαριασμού σας στο Twitch. Ο ήχος είναι εξαιρετικός, με δυνατά και γρήγορα κομμάτια να παίζουν κατά την διάρκεια των ματς, ενώ τα εφέ πάνε γάντι στο καρτουνίστικο ύφος. Οι φωνές των χαρακτήρων είναι πολύ καλές, με αυτή του Arnold να ξεχωρίζει με ευκολία.

Το μεγάλο αγκάθι στην ευχάριστη εμπειρία του Showdown Effect, και που προσωπικά μου χάλασε όλη τη διασκέδαση, είναι το matchmaking. Δεν γίνεται σε arena shooter, που το μηδενικό lag και το ομαλό frame rate είναι βασικά, να μην υπάρχει επιλογή για dedicated servers. Τα ping ήταν τόσο εκνευριστικά που μου κατέστρεψαν πάνω από τα μισά ματς που έπαιξα. Οι περισσότεροι παίκτες επιλέγουν melee όπλα, αφού τα hitboxes τους είναι τεράστια και είναι εύκολο να επιβιώσετε ενάντια σε κάποιον με αυτόματο όπλο που προσπαθεί να σας πετύχει μάταια, αφού τηλεμεταφέρεστε με κάθε σας κίνηση. Το έκανα, το έπαθα και πραγματικά είναι θλιβερό να συμβαίνει αυτό σε έναν τίτλο που απαιτεί εξοικείωση και τεχνική.

Εδώ βλέπετε τον ιππότη-μοναχό μου με το SMG του.

Εδώ βλέπετε τον ιππότη-μοναχό μου με το SMG του.

Είναι ξεκάθαρο πως οι δημιουργοί του Showdown Effect έχουν φαντασία και μεράκι, αλλά, όπως φάνηκε και στο λανσάρισμα του Magicka, παίρνουν μερικές λάθος ή παράλογες αποφάσεις. Είναι επίσης σίγουρο πως θα ακολουθήσουν την ίδια πολιτική με τα DLC, αυτή τη φορά μέσα από το δικό τους in-game store. Το φτωχό περιεχόμενο και το προβληματικό matchmaking στιγματίζουν ένα κατά τ' άλλα καλό και απαιτητικό arena shooter.

  • Πετυχημένη παρωδία κλασικών ταινιών δράσης
  • Δύσκολο και απαιτητικό
  • Ήχος
  • Φτωχό σε περιεχόμενο...
  • ...που σημαίνει πολύ DLC
  • Το matchmaking καταστρέφει την εμπειρία
  • Οι ικανότητες είναι ανούσιες και προκαλούν θέματα ισορροπίας
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Arrowhead Game Studios
ΕΚΔΟΣΗ:Paradox Interactive
ΔΙΑΘΕΣΗ:Download
ΕΙΔΟΣ:Arena shooter
ΠΑΙΚΤΕΣ:Multiplayer
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.theshowdowneffect.com/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:5/3/2013
PEGI:18