alt text

Λίγους μόλις μήνες μετά την κυκλοφορία του εξαιρετικού Lego Marvel Super Heroes, ένα νέο Legoπαίχνιδο σας καλεί να χαθείτε στον ανέμελο κόσμο του γέλιου και του ανάλαφρου gameplay που προφέρει εδώ και χρόνια η σειρά της Travellers Tales. Η διαφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι το The Lego Movie Videogame δεν βασίζεται σε κάποια άλλη σειρά, αλλά αποτελεί συνοδευτικό παιχνίδι της ταινίας Lego που βγήκε πρόσφατα στους κινηματογράφους. Το γεγονός αυτό επιφέρει μία σειρά από στοιχεία που χαλάνε λίγο την ποιότητα του gameplay του τίτλου, χωρίς ευτυχώς να χαθεί τελείως η μαγεία και το γέλιο που προφέρουν τα Lego games.

Το σενάριο του The Lego Movie Videogame ακολουθεί πιστά αυτό της ταινίας, με τον πρωταγωνιστή ονόματι Emmet, ύστερα από μία σειρά συμπτώσεων να αποτελεί την μεγάλη ελπίδα (ή καλύτερα τον "Special" όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά) για τη σωτηρία του κόσμου των Lego. Ο Emmet είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αντιήρωα, καθώς είναι επιρρεπής στις γκάφες, φοβάται ακόμη και την σκιά του, αλλά έχει εξαιρετική αίσθηση χιούμορ! Οι βασικότεροι σύμμαχοι στο πλευρό του είναι ο Vitruvius, η Wyldstyle, ο Benny, η Unikitty και φυσικά ο Batman, οι οποίοι καλούνται να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά για να προστατέψουν τον “Special” Emmet από τις κακοτοπιές.

Το The Lego Movie Videogame ακολουθεί την δομή των πρόσφατων Lego games, όπου κινήστε σε μία ενιαία τοποθεσία (hub) και από κει ξεκλειδώνετε τις νέες αποστολές μέσα από τις οποίες συνεχίζετε την ιστορία. Το πρώτο πράγμα που χτυπάει άσχημα είναι η περιορισμένη έκταση των περιοχών αυτών, καθώς και η έλλειψη υποαποστολών για να ασχοληθείτε πριν ή μετά τις κύριες αποστολές σας. Το δεύτερο που προκαλεί αρνητική εντύπωση είναι η απουσία χάρτη στην περιοχή. Σε γενικές γραμμές η open-world λογική των προηγούμενων τίτλων πάει περίπατο και το παιχνίδι ακολουθεί μία συγκεκριμένη πορεία, κατευθυνόμενη από την ιστορία που περιγράφεται στην ταινία, στοιχείο που αφαιρεί σε μεγάλο βαθμό τη χαρά την εξερεύνησης και περιορίζει τις ώρες ενασχόλησης σε μονοψήφιο αριθμό.

Οι μηχανισμοί gameplay είναι όπως τους ξέρετε.

Οι μηχανισμοί gameplay είναι όπως τους ξέρετε.

Οι κύριες αποστολές, στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι καλοσχεδιασμένες και βασίζονται στην πεπατημένη των προηγούμενων Lego. Σε κάθε αποστολή μπορείτε να χειρίζεστε εναλλάξ από δύο έως πέντε διαφορετικούς χαρακτήρες, με τους οποίους λύνετε περιβαλλοντικούς γρίφους για να περνάτε από το ένα σημείο στο άλλο, φτιάχνετε κατασκευές που σας βοηθούν να φτάσετε στα πιο δύσκολα σημεία της κάθε πίστας και διαλύετε τα πάντα στο δρόμο σας για να μαζέψετε ασημένια ή χρυσά νομίσματα-βίδες. Τα νέα στοιχεία είναι λίγα και αφορούν κάποιες εξεζητημένες σκηνές δράσης στην άσφαλτο όπου προσπαθείτε να ξεφύγετε από τον κλοιό των αστυνομικών, μια υποβρύχια πίστα όπου κολυμπάτε με τους χαρακτήρες σας σε δυσδιάστατη απεικόνιση και η δυνατότητα να επιλέγετε συγκεκριμένα κομμάτια σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να ολοκληρώσετε τις κατασκευές σε σημεία του παιχνιδιού. Θετική εντύπωση αρχικά δημιουργεί και το mini-game που παίζετε όταν χακάρετε τα υπολογιστικά συστήματα, το οποίο αποτελεί φόρο τιμής στο θρυλικό Pac-Man. Σύντομα όμως καταντάει κουραστικό, καθώς πρέπει να παίζετε κάθε φορά που χακάρετε κάποιο σύστημα.

Οι ποικιλία των περιβαλλόντων του παιχνιδιού είναι αρκετά προσεγμένη, ενώ ορισμένες τοποθεσίες είναι άκρως σουρεαλιστικες, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το Cloud Cuckoo Land. Τώρα το πώς φαίνεται η ύπαρξη του Batman σε αυτές τις χαριτομενιές που προσφέρει η πίστα, είναι ένα άλλο θέμα... Δυστυχώς προς το τέλος τα περιβάλλοντα μοιάζουν αρκετά επαναλαμβανόμενα, ενώ και η συνεχής χρήση συγκεκριμένων χαρακτήρων σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού το καθιστούν αρκετά μονότονο. Αν προσθέσουμε σε αυτό και τα κλασικά αρνητικά των Legoπαίχνιδων, όπως τη μέτρια AI των συντρόφων σας, το προβληματικό platforming και την μηδενική πρόκληση από άποψη δυσκολίας, τότε οι λόγοι για να βαρεθείτε στα μέσα του παιχνιδιού είναι αρκετοί.

Το πιο ισχυρό όπλο του The Lego Movie Videogame στην πιθανή βαρεμάρα που κινδυνεύετε να νιώσετε, είναι το απαράμιλλο χιούμορ του. Τολμώ να πω ότι το The Lego Movie Videogame είναι ίσως το πιο αστείο παιχνίδι Lego που έχουμε δει μέχρι τώρα. Αυτό οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές σκηνές από την ταινία και αφετέρου στο ότι τα αστεία είναι αρεστά σε ευρύ κοινό κι όχι μόνο σε συγκεκριμένους παίκτες που λατρεύουν συγκεκριμένες σειρές, όπως στα άλλα Lego. Το δεύτερο στοιχείο που επίσης σώζει την κατάσταση είναι η δυνατότητα να παίζετε co-op στην ίδια κονσόλα με κάποιον άλλο παίκτη, το οποίο αποδεικνύεται ιδιαίτερα διασκεδαστικό. Δυστυχώς σε ένα ακόμη Legoπαίχνιδο, όχι μόνο δεν υπάρχει online.

Ο κακός της ιστορίας με το φονικό... νεροπίστολο στο χέρι!

Ο κακός της ιστορίας με το φονικό... νεροπίστολο στο χέρι!

Περνώντας στον τεχνικό τομέα, τα γραφικά χωρίς να αποτελούν κάτι το εξεζητημένο, είναι όμορφα, με έντονους και ταιριαστούς χρωματισμούς. Ιδιαίτερα θετική εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σχεδόν όλα τα περιβάλλοντα είναι κατασκευασμένα από τουβλάκια, όχι μόνο οι χαρακτήρες και μεμονωμένα αντικείμενα, όπως στα άλλα παιχνίδια της σειράς. Εξίσου καλή δουλειά έχει γίνει στoν ήχο και ιδιαίτερα στα voice over που κλέβουν την παράσταση σε ένα ακόμη τίτλο Lego. Ταιριαστά, αν και λίγο χαζοχαρούμενα, είναι και τα μουσικά θέματα που ακούγονται στο παιχνίδι, χωρίς βέβαια κάτι αξιομνημόνευτο.

Συνοψίζοντας, το The Lego Movie Videogame, αν και επηρεάζεται αρκετά από το γεγονός ότι βασίζεται εξ ολοκλήρου στην ταινία, διατηρεί τον ξεχωριστό και ανέμελο χαρακτήρα των προγενεστερων τίτλων, χάρη στο χιούμορ και την διασκέδαση που προσφέρει το co-op. Προτείνεται σε όσους λατρεύουν την ταινία, σε όσους έχουν μεγαλώσει με την κουλτούρα των παιχνιδιών Lego, αλλά και σε αυτούς που ψάχνουν ένα χαλαρό παιχνίδι για να περάσουν λίγες ευχάριστες ώρες με την οικογένειά τους.

  • Ίσως το πιο αστείο παιχνίδι Lego
  • Όμορφα περιβάλλοντα, κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από Lego
  • Διασκεδαστικό τοπικό co-op
  • Εξαιρετικά ταιριαστά voice over
  • Μονότονες αποστολές μετά τα μέσα του παιχνιδιού
  • Λιγότερο open-world σε σχέση με τα πρόσφατα Lego games
  • Μικρό
  • Παραμένουν τα αρνητικά στοιχεία της σειράς Lego
  • Δεν υπάρχει online co-op
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:Xbox 360 (review), Xbox One, PS4, PS3, Wii U, 3DS, PS Vita, PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:TT Games
ΕΚΔΟΣΗ:Warner
ΔΙΑΘΕΣΗ:CD Media
ΕΙΔΟΣ:Action adventure
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayer
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://videogames.lego.com/lego-movie/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:14/2/2014
PEGI:7