The Darkness 2 Review

, Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012 0  

Αν και δεν ήταν τίποτα το φοβερό, το πρώτο Darkness, όταν βγήκε το 2007, ξεχώριζε από τα περισσότερα FPS και γι αυτό αγαπήθηκε από αρκετούς gamers. Πέντε χρόνια μετά, ο Jackie Estacado, με τις υπερφυσικές, σκοτεινές δυνάμεις του, επιστρέφει δριμύτερος σε μια νέα, καταιγιστική περιπέτεια. Όπως καταλαβαίνετε από την πρώτη πρόταση, δεν είμαι κάνας τρελός fan του original. Ούτε και του comic στο οποίο βασίζονται τα παιχνίδια. Εύλογα λοιπόν, οι προσδοκίες μου για το Darkness 2 ήταν χαμηλές. Ευτυχώς, το τελικό αποτέλεσμα αποδεικνύεται πολύ καλύτερο από ότι περίμενα.

Στο Darkness 2 αναλαμβάνετε και πάλι τον ρόλο του Jackie Estacado, κάποια χρόνια μετά τα γεγονότα του πρώτου τίτλου. Ο Jackie με κάποιο τρόπο έχει καταφέρει να περιορίσει το Darkness μέσα του και κάνει ζωή χαρισάμενη ως αρχιμαφιόζος, χωρίς όμως να έχει ξεπεράσει τον θάνατο της αγαπημένης του Jenny. Όμως τα πάντα έρχονται πάνω κάτω, όταν μια νέα απειλή κάνει την εμφάνισή της. Μια μυστηριώδης αδελφότητα έχει ανακαλύψει ότι ο Jackie κατέχει το Darkness και θέλει να του το... πάρει, με στόχο να κυριαρχήσει στον κόσμο. Ο ήρωάς μας αναγκάζεται να αποδεσμεύσει το Σκότος, αποκτώντας έτσι υπερφυσικές δυνάμεις, αλλά παράλληλα βρίσκεται και πάλι στο έλεος της σατανικής αυτής οντότητας. Η συνέχεια επί της οθόνης... Το σενάριο του Darkness 2 είναι ένα από τα καλύτερα στοιχεία του. Το παιχνίδι είναι εξαιρετικά καλογραμμένο και ατμοσφαιρικό, με προσεγμένους χαρακτήρες, έναν από τους πιο αξιομνημόνευτους πρωταγωνιστές που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, και στο κέντρο του μια συγκινητική ιστορία αγάπης (Jackie – Jenny) που συνήθως συναντάμε μόνο σε ταινίες.

Το gameplay του Darkness 2 αποτελεί εξέλιξη του προκατόχου του. Το παιχνίδι είναι FPS, στο οποίο αντιμετωπίζετε τους εχθρούς με δύο βασικούς τρόπους: είτε με παραδοσιακό πιστολίδι, είτε με τα πανίσχυρα πλοκάμια του Darkness, που είναι και η πραγματική ατραξιόν. Τα πλοκάμια αυτά είναι σαν δύο φίδια στο αριστερό και στο δεξί μέρος της οθόνης αντίστοιχα, τα οποία είναι υπό τον έλεγχό σας. Με αυτά χτυπάτε, αρπάζετε, εκτοξεύετε, σφάζετε, διαμελίζετε, αποκεφαλίζετε, πετσοκόβετε και γενικώς... ασελγείτε στους άτυχους εχθρούς που βρίσκονται στο δρόμο σας. Μιλάμε για ιδιαίτερα εντυπωσιακά και απίστευτα βάναυσα kills, που συνοδεύονται από ποτάμια αίματος. Αντίστοιχα αλληλεπιδράτε και με στοιχεία του περιβάλλοντος, τόσο στις μάχες όσο και για να προχωρήσετε. Παράλληλα, στην περιπέτειά σας σας συνοδεύει ένα χαριτωμένο darkling με... βρετανική προφορά, το οποίο σας βοηθάει στις μάχες (και όχι μόνο) και προσθέτει μια κωμική νότα στο γενικότερο αιματοκύλισμα.

Μπορείτε εύκολα να μαντέψετε ποια θα είναι η κατάληξη του συγκεκριμένου τύπου...

Το gameplay εμπεριέχει και κάποια στοιχεία στρατηγικής. Ανάλογα με το είδος του kill που εκτελείτε, έχετε και διαφορετικές ανταμοιβές. Για παράδειγμα, υπάρχουν εκτελέσεις που σας αποφέρουν πυρομαχικά, και άλλες που σας δίνουν υγεία. Επίσης, με κάθε kill κερδίζετε πόντους, που μπορείτε να ξοδέψετε σε διάφορες αναβαθμίσεις των δυνάμεων και του οπλοστασίου σας, ανάλογα με το στιλ παιχνιδιού σας. Λόγω του Darkness, πρέπει να αποφεύγετε τις πηγές φωτός και να κινείστε στο σκοτάδι, καταστρέφοντας φώτα που σας εμποδίζουν. Παράλληλα, πρέπει να τρώτε τις... καρδιές των εχθρών, για να αναπληρώνετε τη χαμένη σας υγεία. Οι υπερδυνάμεις του Darkness δεν σας αρκούν από μόνες τους για να τα βγάλετε πέρα. Πρέπει να χρησιμοποιείτε συχνά και τα παραδοσιακά όπλα, όπως πιστόλια, πολυβόλα και καραμπίνες, κάνοντας μάλιστα συνδυασμένες επιθέσεις με ενισχυμένα πυρά από το Σκότος. Δυστυχώς το πιστολίδι του παιχνιδιού δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, αλλά τουλάχιστον κάνει τα βασικά. Τα βάζετε με αντίπαλους μαφιόζους, μέλη της αδελφότητας και άλλους. Το παιχνίδι περιλαμβάνει και boss fights, οι οποίες μάλιστα είναι καλοστημένες. Οι μάχες με “αφεντικά” πλέον αποτελούν χαμένη τέχνη στα FPS, οπότε το Darkness 2 εκπλήσσει ευχάριστα όσον αφορά αυτό το θέμα.

Το story mode είναι κινηματογραφικό, αλλά με “εγκεφαλικό” τρόπο. Τα πάντα τα βλέπετε από προοπτική πρώτου προσώπου, ακόμα και τις cutscenes. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού βλέπετε παραισθήσεις με την Jenny, και με τον εαυτό σας έγκλειστο σε κάποιο σωφρονιστικό ίδρυμα. Ο Jackie αγαπάει παράφορα την Jenny και θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο για το θάνατό της. Όσο περισσότερο χρησιμοποιεί το Darkness, τόσο περισσότερο τα χάνει, και το παιχνίδι κάνει καλή δουλειά στο να σας το μεταφέρει αυτό. Πριν/μετά από κάθε επίπεδο, στο loading, είναι οι μόνες περιπτώσεις που βλέπετε τον Jackie σε τρίτο πρόσωπο, κατά την διάρκεια μονολόγων που αποκαλύπτουν περισσότερα για τον χαρακτήρα και το παρελθόν του. Όπως ανέφερα και στην αρχή, το Darkness 2 είναι ο ορισμός του καλογραμμένου παιχνιδιού.

Ομορφάντρα μου!

Όταν ολοκληρώσετε το story, ώρα να ασχοληθείτε με το co-op. Εσείς και έως άλλοι τρεις παίκτες, αναλαμβάνετε τον ρόλο τεσσάρων άλλων χαρακτήρων με δυνάμεις του Darkness, σε αποστολές που λαμβάνουν χώρα παράλληλα με την κεντρική ιστορία. Οι συγκεκριμένοι χαρακτήρες είναι εντελώς διαφορετικοί από τον Jackie αλλά και μεταξύ τους. Ο καθένας τους έχει ξεχωριστές δυνατότητες και προσωπικότητα. Οι εν λόγω αποστολές είναι σχετικά απλές και σύντομες - ουσιαστικά προχωράτε και μαζί με τους υπόλοιπους παίκτες πυροβολάτε ότι κινείται. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιες από αυτές μπορείτε να τις παίξετε και μόνοι σας. Παρόλο που το co-op έχει διαφημιστεί αρκετά από τους δημιουργούς του τίτλου, μην περιμένετε πολλά πράγματα. Είναι εντελώς δευτερεύον και αργά ή γρήγορα καταντάει βαρετό, αν και θα θέλετε να το παίξετε για την ιστορία του.

Περνώντας στα γραφικά, οπτικά δεν υπάρχει άλλο παιχνίδι όμοιο του Darkness 2. Το στιλ των γραφικών συνδυάζει στοιχεία κόμικ (αλλά όχι σε τρελό βαθμό) με ρεαλιστική απεικόνιση, και το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα αιματηρό χάρμα οφθαλμών. Όλα καλά, εκτός από το co-op, όπου όταν γίνεται χαμός κάποιες φορές πέφτει το frame rate. Κορυφαίος και ο ήχος, με εξαιρετικά εφέ, ατμοσφαιρική μουσική, και τρομερές ερμηνείες από τους ηθοποιούς που δανείζουν τις φωνές τους στους χαρακτήρες. O Mike Patton δίνει ρέστα στον ρόλο του Jackie Estacado Darkness, αλλά την παράσταση κλέβει ο Brian Bloom που παίζει τον Jackie.

Το χαριτωμένο darkling αποδεικνύεται πολύτιμος σύμμαχος στις μάχες.

Aντίθετα με τον προκάτοχό του, το Darkness 2 δεν ξεχωρίζει από τα περισσότερα -κατά βάση solo- FPS απλά επειδή κάνει κάποια πράγματα διαφορετικά. Ξεχωρίζει λόγω της ποιότητάς του. Μπορεί σε κάποιους το gameplay με τις δυνάμεις του Darkness 2 να φανεί ολίγον επαναλαμβανόμενο, όμως αν θέλετε να ξεφύγετε από τον... πόλεμο και να ζήσετε μια προσωπική, έντονη περιπέτεια, αξίζει να ασχοληθείτε μαζί του. Embrace the Darkness!

+ Εξαιρετικά καλογραμμένο και ατμοσφαιρικό
+ Στιλάτη βία
+ Όμορφο
+ Κορυφαίο ηχητικό σύνολο

- Τo gameplay μπορεί σε κάποιους να φανεί κουραστικό
- Επαναλαμβανόμενοι εχθροί
- Co-op κατώτερο των προσδοκιών

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

Πλατφόρμα: Xbox 360 (review), PS3, PC
Έκδοση: 2K Games
Ανάπτυξη: Digital Extremes
Διάθεση: CD Media
Είδος: FPS
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://www.embracethedarkness.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 10/2/2012
PEGI: 18