The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena Review

, Τρίτη 28 Απρίλιος 2009 0  

To The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay ήταν ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της προηγούμενης γενιάς, όμως δεν σημείωσε την επιτυχία που άξιζε. Αυτήν την “αδικία” έχει στόχο να αποκαταστήσει το The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena, το οποίο είναι remake και sequel ταυτόχρονα. Πώς γίνεται αυτό; Η απάντηση είναι απλή. Η Starbreeze, δημιουργός του παιχνιδιού, αποφάσισε να συμπεριλάβει δύο campaigns στο Assault on Dark Athena: ένα remake του Butcher Bay και ένα εντελώς καινούριο, με το οποίο θα ασχοληθούμε κυρίως στο παρόν κείμενο.

Αναλαμβάνετε για άλλη μια φορά τον ρόλο του σκληρού, σκοτεινού αλλά και επικηρυγημένου Riddick (στον ρόλο όπως πάντα ο Vin Diesel) και μόλις έχετε αποδράσει από το Butcher Bay. Η ατυχία σας συνεχίζεται όμως, καθώς το σκάφος σας αιχμαλωτίζεται από το τεράστιο διαστημόπλοιο Dark Athena, το οποίο είναι γεμάτο αδίστακτους μισθοφόρους. Πλέον εσείς, ως Riddick, πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να αποδράσετε και πάλι, μόνο που αυτή τη φορά βρίσκεστε σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον. Η ιστορία είναι σχετικά απλή και θα την καταλάβετε εύκολα, ακόμα κι αν δεν έχετε ασχοληθεί με το σύμπαν του The Chronicles of Riddick, τις ταινίες ή το προγηούμενο παιχνίδι. Ιδιαίτερη εντύπωση δημιουργεί η σχέση αγάπης-μίσους (κυρίως... μίσους) του Riddick με την κυβερνήτη του Dark Athena, ονόματι Gale Revas.

Το The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena είναι ένα γραμμικό stealth FPS, με gameplay παρόμοιο με αυτό του Butcher Bay. Παρακολουθείτε την δράση από προοπτική πρώτου προσώπου και μπορείτε να προσεγγίσετε την οποιαδήποτε κατάσταση με διάφορους τρόπους, όμως οι τακτικές απόκρυψης είναι πάντα οι πιο ιδανικές. Μπορείτε να βλέπετε καλύτερα στο σκοτάδι από τους εχθρούς σας, ενώ όταν σκύβετε και είστε κρυμμένοι, μπαίνετε σε “stealth mode” και τότε μπορείτε να εκτελέσετε διάφορα εντυπωσιακά stealth kills στους ανυποψίαστους εχθρούς. Tα επίπεδα είναι σκοτεινά και ο σχεδιασμός τους ενθαρρύνει τέτοιου είδους τακτικές, ενώ φυσικά έχετε τη δυνατότητα κι εσείς να δημιουργήσετε τις κατάλληλες συνθήκες, πυροβολώντας λάμπες κλπ. Με λίγα λόγια, όσο περισσότερο σκοτάδι επικρατεί, τόσο το καλύτερο για εσάς.

OΙ fans του stealth θα εκτιμήσουν δεόντως το gameplay του παιχνιδιού

OΙ fans του stealth θα εκτιμήσουν δεόντως το gameplay του παιχνιδιού

Το ΑΙ των εχθρών κάνει τη δουλειά του, αν και έχει κάποια προβλήματα. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού αντιμετωπίζετε διαφόρων ειδών αντιπάλους, όπως κανονικούς φρουρούς αλλά και τηλεκατευθυνόμενους (drones), με τους οποίους είναι γεμάτο το Dark Athena. Όσο προχωράτε, τόσο πιο δύσκολοι γίνονται, ενώ τα περισσότερα προβλήματα θα σας τα προξενήσουν όσοι είναι εξοπλισμένοι με φακούς. Σε κάποια φάση καταφέρνετε να πάρετε τον έλεγχο των drones και ουσιαστικά χρησιμοποιείτε το μεγάλο όπλο των μισθοφόρων του σκάφους εναντίον των ιδίων. Έξυπνο. Σε κάποια άλλη φάση, αναλαμβάνετε τον έλεγχο ενός mech και καθαρίζετε ότι κινείται. Πρόκειται για ένα κομμάτι που σίγουρα θα απολαύσετε. Το “συμβατικό” πιστολίδι του παιχνιδιού είναι επίσης διασκεδαστικό, αν και όπως είπαμε, κάποιες φορές το ΑΙ τα θαλασσώνει. Ευτυχώς, αυτές δεν είναι πολλές.

Το highlight του παιχνιδιού, όμως, δεν είναι άλλο από τις μάχες σώμα με σώμα. Το πολύ καλό σύστημα μάχης του Butcher Bay έχει βελτιωθεί ακόμα περισσότερο, με συνέπεια οι melee αναμετρήσεις να είναι απολαυστικές. Τα δύο χέρια σας, αλλά και πολλά νέα όπλα, όπως οι φοβερές διπλές λεπίδες, μπορούν να κάνουν τους εχθρούς σας κιμά, αρκεί βέβαια να είστε προσεκτικοί. Αν έχετε σωστό timing, την ώρα που ο αντίπαλος πάει να σας χτυπήσει, μπορείτε να εκτελέσετε διάφορα εντυπωσιακά counter kills. Η άμυνα (block) είναι τόσο σημαντική, όσο και η επίθεση. Kαι φυσικά, ας μην ξεχνάμε και τα εκπληκτικά stealth kills, για τα οποία μιλήσαμε πιο πάνω. Ανάλογα με το τί χρησιμοποιείτε, θα εκτελέσετε και διαφορετικό stealth kill. Σε κάθε περίπτωση, το αίμα ρέει άφθονο.

Ο Vin Diesel δίνει ρέστα ως Riddick

Ο Vin Diesel δίνει ρέστα ως Riddick

Οπτικά, ο τόνος του παιχνιδιού είναι ανάλογος του χαρακτήρα του Riddick. Σκοτεινός δηλαδή. Το σκοτάδι αποτελεί σημαντικό μέρος του gameplay και τα γραφικά διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο σε αυτό. Οι φωτοσκιάσεις είναι από τις καλύτερες που έχουμε δει σε videogame μέχρι στιγμής και σας δίνουν ακριβή αίσθηση του πόσο ασφαλής ή επικίνδυνη είναι η εκάστοτε τοποθεσία όπου είστε κρυμμένοι. Τα διάφορα φίλτρα που χρησιμοποιούνται για την όραση του Riddick είναι ιδανικά και ταιριάζουν απόλυτα στις ικανότητες του ήρωα, ενώ και τα εφέ ικανοποιούν. Αντίθετα, τα textures των περιβαλλόντων και των χαρακτήρων θέλουν δουλειά. Μιας και μιλάμε για τα περιβάλλοντα, αυτά δυστυχώς είναι επαναλαμβανόμενα, τουλάχιστον στο κομμάτι του παιχνιδιού που διαδραματίζεται μέσα στο Dark Athena.

Άξιες αναφοράς είναι οι εκπληκτικές ερμηνείες των in-game χαρακτήρων. Aπό το ρεαλιστικό motion-captured animation, έως και το κορυφαίο voice work, το The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena περιέχει ορισμένους από τους πιο ζωντανούς και πιο πιστευτούς χαρακτήρες που έχετε συναντήσει σε παιχνίδι. Πέρα από τον Vin Diesel που δίνει ρέστα ως Riddick, ιδιαίτερα με τους φανταστικούς μονολόγους του, ξεχώρισα τις ερμηνείες της Michelle Forbes ως Gale Revas και του Lance Henriksen ως Dacher. Tα παραπάνω ισχύουν και για τους απλούς φρουρούς, οι οποίοι σας βρίζουν και σας μειώνουν συνεχώς, λέγοντάς σας διάφορα... Απλά φανταστικό. Τόσο η μουσική, με “πρωταγωνιστή” το ατμοσφαιρικό κεντρικό theme του Riddick, όσο και τα ηχητικά εφέ, παίρνουν άριστα.

To εχθρικό ΑΙ, αν και έχει κάποια προβλήματα, κάνει τη δουλειά του

To εχθρικό ΑΙ, αν και έχει κάποια προβλήματα, κάνει τη δουλειά του

Όσοι από εσάς δεν έχετε παίξει το Escape from Butcher Bay, επιβάλλεται να το κάνετε και μετά να ξεκινήσετε το Assault on Dark Athena campaign. Όχι μόνο για να καταλάβετε πλήρως την ιστορία, αλλά και για να διαπιστώσετε γιατί θεωρείται ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της πρηγούμενης γενιάς. Aκόμα και αν ο τίτλος περιείχε μόνο τα δύο single-player campaigns, εγώ δεν θα είχα πρόβλημα.Όμως μετά από την παρότρυνση του ίδιου του Vin Diesel, η Starbreeze συμπεριέλαβε και multiplayer για 2 έως 12 παίκτες, ανάλογα με το κάθε mode. Δυστυχώς, όπως περίμενα, το multiplayer είναι εντελώς δευτερεύον. Λίγα άτομα παίζουν online, ενώ και το lag δεν λείπει. Περιλαμβάνονται τα κλασσικά modes Deathmatch, Team Deathmatch, Capture the Flag και τρία κάπως διαφορετικά: Butcher Bay Riot, Arena, Pitch Black. Aπό αυτά ξεχωρίζει το Pitch Black, στο οποίο πέντε παίκτες είναι μισθοφόροι και κυνηγούν τον έκτο παίκτη που είναι ο Riddick. Όλα αυτά στο σκοτάδι, όπου ο Riddick μπορεί να δει καλύτερα από ότι οι άλλοι.

Στο Pitch Black mode, όλοι κυνηγούν τον Riddick στο σκοτάδι...

Στο Pitch Black mode, όλοι κυνηγούν τον Riddick στο σκοτάδι...

Το The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena είναι ένας άξιος διάδοχος του Escape from Butcher Bay. Περιέχει ένα ολοκαίνουριο campaign, το original βελτιωμένο σε όλους τους τομείς, καθώς και multiplayer. Και παρόλο που το multi δεν αποτελεί κάτι το ιδιαίτερο, συνολικά τα τρία αυτά μέρη εκτοξεύουν την αξία του παιχνιδιού σε πολύ υψηλά επίπεδα. Τιμήστε το!


+ Διασκεδαστικό stealth gameplay
+ Οι μάχες σώμα με σώμα
+ Εξαιρετικά γραφικά και ήχος, με highlight τις φωτοσκιάσεις και τoυς χαρακτήρες
+ Ο Vin Diesel

- Προβληματικό ΑΙ
- Επαναλαμβανόμενα περιβάλλοντα
- Το multiplayer δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο

Βαθμολογία: 8.5

Πλατφόρμα: Xbox 360 (PS3, PC)
Έκδοση Atari
Ανάπτυξη: Starbreeze
Διάθεση: Atari Hellas
Είδος: Stealth FPS
Παίκτες: 1-12
Επίσημο site: http://atari.com/riddick/
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 24/4/2009
PEGI: 18+