alt text

Μετά από μεγάλη επιτυχία στο KickStarter, η Stoic έχει σχεδόν έτοιμο το The Banner Saga, ένα στρατηγικό RPG με ώριμη, ενήλικη ιστορία όπου καλεί τον παίκτη να πάρει ορισμένες σοβαρές αποφάσεις. Μέσα στον πανικό από παιχνίδια με ακατάπαυστη δράση, υπάρχει ανάγκη για τίτλους όπου χρειάζεται να σταθείτε για αρκετά λεπτά να ζυγίσετε τις επιλογές σας.

Στην preview έκδοση του The Banner Saga που είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω, η Stoic έχει συμπεριλάβει αρκετό gameplay και πλοκή περίπου τεσσάρων ωρών (η τελική έκδοση φτάνει τις 15 ώρες). Φυσικά αυτός ο αριθμός αφορά ένα playthrough και να είστε σίγουροι πως αξίζουν πολλά περισσότερα. Το παιχνίδι ξεκινάει άμεσα χωρίς σάλτσες και καθυστερήσεις. Κατά τη διάρκεια του preview η ιστορία αλλάζει μεταξύ δύο τελείως διαφορετικών χαρακτήρων και των ομάδων τους, οπότε φαντάζομαι πως έτσι θα είναι και στο ολοκληρωμένο παιχνίδι. Στην αρχή ξεκινάτε με έναν γέροντα Varl ο οποίος ανήκει σε μία φυλή κερασφόρων γιγάντων. Στην πορεία η πλοκή μεταφέρεται σε έναν πρίγκιπα των Varl και την ομάδα του από εκατοντάδες πολεμιστές της φυλής του, σε μία διπλωματική αποστολή που σύντομα εξελίσσεται σε αγώνα για επιβίωση ενάντια σε μία παλιά απειλή και ενάντια στον βαρύ χειμώνα. Σύντομα το παιχνίδι σας μεταφέρει εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, σε έναν πατέρα και την κόρη του που προσπαθούν να ξεφύγουν από την ίδια αρχαία απειλή. Αργότερα, μετά από σκληρή μάχη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το χωριό τους και ξεκινούν το δικό τους ταξίδι στην προσπάθεια τους να σωθούν.

Όλα αυτά τα άλματα ανάμεσα στα δύο σημεία της πλοκής γίνονται μέσω ενός υπέροχου χάρτη, που θυμίζει τις ζωγραφιές στα εσώφυλλα των βιβλίων του J. R. R. Tolkien. Είναι εμφανές πως οι δύο ομάδες κάποια στιγμή θα συναντηθούν αργά ή γρήγορα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Η συγγραφή των διαλόγων είναι άριστης ποιότητας με την αφήγηση να θυμίζει βιβλίο και όχι video game. Υπάρχουν αρκετές επιλογές που μπορείτε να κάνετε και ενώ οι περισσότερες δεν έχουν ουσιαστική σημασία, μερικές είναι σπουδαίες και τα αποτελέσματα τους φαίνονται στο μακροπρόθεσμο μέλλον, όπως και θα έπρεπε.

Με πέντε νευριασμένους Varl δεν νομίζω να χάσω!

Με πέντε νευριασμένους Varl δεν νομίζω να χάσω!

Το gameplay του The Banner Saga είναι λιτό και λειτουργεί χωρίς προβλήματα. Πρόκειται για ένα ελαφρύ κράμα μεταξύ RPG και στρατηγικής με ένα στιβαρό σύστημα turn-based μάχης. Δεν έχετε ποτέ τον έλεγχο ενός χαρακτήρα παρά μόνο στους διαλόγους. Όλο το παιχνίδι αποτελείται από το ταξίδι των ομάδων σας, τη διαχείριση των αποθεμάτων τους και τις μάχες. Στο ταξίδι, που είναι και το βασικό μέρος του παιχνιδιού, απλά παρακολουθείτε τις στρατιές σας, οι μέρες περνούν και πρέπει να φροντίζετε τα αποθέματα σας ώστε να αντέξετε μέχρι την επόμενη πόλη ή χωριό. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού συμβαίνουν διάφορα συμβάντα. Μερικά είναι τυχαία και προσφέρουν στην ατμόσφαιρα, ενώ άλλα είναι άκρως σημαντικά, όπως για παράδειγμα η απόφαση να κατασκηνώσετε, να στείλετε βοήθεια σε ένα φλεγόμενο χωριό ή να το προσπεράσετε και φυσικά οι μεγάλες μάχες. Στις μάχες αυτές δίνετε εντολές σε όλους τους πολεμιστές σας, συμμετέχετε κι εσείς, και στο τέλος βλέπετε το αποτέλεσμα των επιλογών, με τις απώλειες σας.

Το σύστημα μάχης είναι πολύ απλό αλλά παράλληλα βαθύ και δεν συγχωρεί λάθη, θυμίζει λίγο το σκάκι. Επιλέγετε τους χαρακτήρες με τους οποίους θέλετε να πάτε στη μάχη, στη συνέχεια βλέπετε το πεδίο της μάχης όπου βάζετε τους πολεμιστές στην επιθυμητή θέση τους και η μάχη ξεκινά. Ο κάθε χαρακτήρας μπορεί να κινηθεί σε έναν συγκεκριμένο αριθμό τετραγώνων και διαθέτει μία ειδική κίνηση. Την προσοχή σας απαιτούν η θέση του εχθρού, το πώς πρέπει να κινηθούν οι χαρακτήρες σας και κυρίως το “ηθικό” τους που είναι η μονάδα που χρησιμοποιείται στις πιο ισχυρές επιθέσεις. Το όλο σύστημα απαιτεί τακτική και στύψιμο του μυαλού, ενώ ο χειρισμός γίνεται με ελάχιστα κλικ. Αρτιότατο με λίγα λόγια. Αξίζει να αναφερθεί πως ακόμα και αν χάσετε μια μάχη, δεν σημαίνει πως πεθαίνουν οι χαρακτήρες σας, αλλά χάνετε εφόδια και πρέπει να ξεκουράσετε τους τραυματίες.

Ο εκπληκτικός χάρτης του παιχνιδιου.

Ο εκπληκτικός χάρτης του παιχνιδιου.

Τα γραφικά είναι πανέμορφα και ταυτόχρονα σας κάνουν να ζητάτε περισσότερα. Όλο το παιχνίδι είναι σχεδιασμένο στο χέρι, με κορυφαίας ποιότητας 2D background και animation με φανταστικά χρώματα και όμορφη αισθητική. Το πρόβλημα βρίσκεται κυρίως στους διαλόγους, όπου οι ήρωες είναι τελείως στατικοί πέρα από τα μαλλιά, τα μάτια και κάποια σημεία των φορεσιών τους. Αυτό από μόνο του δεν είναι κακό, αλλά όταν ανεβαίνουν τα αίματα (κάτι που γίνεται συχνά όταν μιλάει κάποιος Varl) και οι ήρωες κοιτάνε το υπερπέραν αγέρωχα, χαλάει κάπως το πράγμα και χάνεται μέρος της ατμόσφαιρας. Όσο για την μουσική τα πράγματα είναι τουλάχιστον εξαιρετικά. Ατμοσφαιρικά κομμάτια σας συντροφεύουν στα ταξίδια, δυνατές μελωδίες ντύνουν τις μάχες και άψογα ηχητικά εφέ δένουν το γλυκό χωρίς το παραμικρό λάθος. Δεν υπάρχει voice over στους διαλόγους, αλλά το προτιμώ έτσι και χαίρομαι που το περιορισμένο budget των δημιουργών πήγε στην τόσο ποιοτική μουσική επένδυση.

Το The Banner Saga είναι παιχνίδι για τον χειμώνα, με ένα ζεστό ρόφημα δίπλα σας και όρεξη για κάτι χαλαρωτικό και έξυπνο. Θέλει να πει μία ιστορία, να προκαλέσει την κριτική ικανότητα σας και φαίνεται πως το κάνει άψογα. Η preview έκδοση μου άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις και εύχομαι κάθε επιτυχία στη Stoic τον Γενάρη με την κυκλοφορία του τίτλου. Χρειαζόμαστε τέτοια παιχνίδια.

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PC, Mac
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Stoic
ΕΚΔΟΣΗ:Stoic
ΔΙΑΘΕΣΗ:Download
ΕΙΔΟΣ:RPG
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayer
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://stoicstudio.com/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:14/1/2014
PEGI:-