Test Drive Unlimited 2 Review

, Παρασκευή 18 Μάρτιος 2011 0  

Ας ξεκινήσουμε το κείμενο αυτό με λίγα απλά μαθηματικά: αν όλα τα παιχνίδια που υπάρχουν αποτελούν ένα τεράστιο σύνολο, τότε, μέσα σ’ αυτό, υπάρχουν δύο μικρότερα, αλλά παρόλα αυτά κύρια, υποσύνολα – αυτό των κανονικών παιχνιδιών, και αυτό των MMO. Τώρα θα μου πείτε, γιατί να είναι αυτή η διαφοροποίηση και όχι κάποια πιο αναμενόμενη, όπως ας πούμε, διαφορετικό είδος = διαφορετικό σύνολο; Πολύ απλά, γιατί το στήσιμο ενός MMO παιχνιδιού είναι καθόλα διαφορετικό, τόσο ως προς το σχεδιασμό του όσο και ως προς τη μετέπειτα συντήρηση του. Με τη μαθηματική ακρίβεια και λιτότητα λοιπόν στο πλευρό μου, σας λέω πως το να προσπαθεί να δει κανείς ένα MMO ως ένα παιχνίδι σαν όλα τα άλλα, είναι απλά, λάθος. Μπορεί να έχουν κάποια κοινά στοιχεία, και μπορεί και μερικές φορές ο πυρήνας τους να είναι ίδιος, όμως, διαφέρουν σε τόσα πολλά πράγματα που καταλήγουν να είναι μη συγκρίσιμα.

Σε αυτό ακριβώς το λάθος οι περισσότεροι παίκτες σκοντάφτουν όταν προσπαθούν να διαπιστώσουν αν το Test Drive Unlimited 2 είναι ένα καλό ή κακό παιχνίδι. Το νέο τέκνο της γαλλικής Eden Games, είναι φυσικά, πρώτα απ’όλα ένα racing game, και μάλιστα, ένα racing game με κάμποση ιστορία στο γενεαλογικό του δέντρο. Από την άλλη, η προοπτική που έχουν διαλέξει οι Γάλλοι φίλοι μας, αυτή του τελείως ανοιχτού (και ξεκλείδωτου με το καλημέρα) κόσμου, που μπορεί παράλληλα να φιλοξενήσει και τόσους παίκτες ταυτόχρονα το αποστασιοποιεί και του δίνει μια ξεχωριστή περσόνα στο χώρο των racing παιχνιδιών.

Μετά την επιτυχία του πρώτου Test Drive Unlimited λοιπόν, το νέο παιχνίδι μας πάει… Ibiza, στο νησί του rave και της τρέλας. Μόνο που δε θα δείτε πρακτικά κανένα από τα δύο μέσα στο παιχνίδι, αφού δυστυχώς, δε δίνεται η δυνατότητα να πάμε να τα σπάσουμε σε κάποιο από τα θρυλικά parties. Σε κάθε περίπτωση όμως, η Eden μπορεί άνετα να καυχηθεί για το πόσο όμορφα και αληθοφανώς έχει στήσει το νησί, αφού όλη η δουλειά έγινε με τη βοήθεια δορυφόρων. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών σας στην Eivissa (όπως είναι το όνομα του νησιού στην Καταλανική) θα ανακαλύψετε και κατά πάσα πιθανότητα θα ευχαριστηθείτε στοιχεία από τη Μεσόγειο (ελαιώνες κανείς;), στοιχεία από την ισπανική κουλτούρα (όπως τα πολύ στενά δρομάκια σε ορισμένες περιοχές) και διάφορα άλλα που δεν έχει νόημα να περιγράφω.

Στις αντιπροσωπείες των αυτοκινήτων μπορείτε να κόψετε και βόλτες...

Η έκταση του νησιού είναι τεράστια. Θα σας πάρει τουλάχιστον μισή ώρα να φτάσετε από τη μία άκρη του νησιού στην άλλη, αλλά η Eden έπεσε στην παγίδα. Δεν υπάρχει σε κάθε μεριά της Ibiza κάτι που θα σας προσελκύσει, πέρα από την ψυχαναγκαστική –που όλοι οι gamers έχουμε πιστεύω- διαταραχή του να ξεκλειδώνουμε (να έχουμε οδηγήσει πάνω τους στην προκειμένη περίπτωση) τους δρόμους. Σαφώς και υπάρχουν πάμπολλοι αγώνες, challenges και διάφορα άλλα σημεία ενδιαφέροντος που θα αναλύσω πιο κάτω, σε μερικά σημεία όμως θα πιάσετε τον εαυτό σας να βαριέται να οδηγήσει, ιδίως στις αρχές, όπου θα πρέπει να ταξιδέψετε για να φτάσετε στο στόχο σας.
Στο σύνολό της όμως, η εμπειρία σας με την Ibiza θεωρητικά θα αποδειχθεί θετική, παρόλες τις μικρές στιγμές βαρεμάρας. Όμως, επειδή οι τύποι στην Eden είναι γενναιόδωροι, έχουν συμπεριλάβει στο TDU2 και το νησί Oahu της Χαβάης – το νησί δηλαδή που σας φιλοξένησε στο πρώτο παιχνίδι. Κίνηση-ματ από τους developers αν με ρωτάτε, καθώς αυτομάτως ξεκλειδώνονται μπόλικες, πραγματικά μπόλικες ώρες οδήγησης. Το Oahu είναι πρακτικά ίδιο με το TDU1 οπότε μην περιμένετε τρελές εκπλήξεις .

Προχωρώντας στον κύριο άξονα του gameplay, η οδήγηση στο Test Drive Unlimited 2 ομολογουμένως τα έχει τα θεματάκια της. Μπορεί το παιχνίδι να δικαιολογεί τον εαυτό του κατατάσσοντας τα αυτοκίνητα ανάλογα με τη δυσκολία που παρουσιάζουν στην οδηγική τους συμπεριφορά, αυτό όμως δεν είναι ικανό για να δικαιολογήσει την «ξύλινη» αίσθηση που παρουσιάζει αρκετά συχνά ο χειρισμός (ακόμα και αν διαλέξει κανείς ως επίπεδο δυσκολίας το sport). Μερικές φορές, ναι, ο παίκτης το πιάνει το νόημα και ανάλογα με το δρόμο (ή το χωματόδρομο, που είναι τέρμα διασκεδαστικοί) περνάει καλά.

Σε γενικές γραμμές παρόλα αυτά η οδήγηση είναι, με μία λέξη, κουραστική. Τα αυτοκίνητα πασχίζουν για να δώσουν μια σωστή αίσθηση του βάρους στον παίκτη, είναι πολύ ευαίσθητα στις απότομες στροφές («σπόντα» της eden προφανώς στο simulation racing που όμως δεν της βγήκε), ενώ τέλος, η αίσθηση της ταχύτητας είναι πρακτικά ανύπαρκτη. Ή έστω, μη αρκετή. Στην όλη αίσθηση της μη-ευχαρίστησης έρχεται και στρογγυλοκάθεται και η AI των άλλων οδηγών (στους single-player αγώνες) που είναι μέτρια στην καλύτερη. Είναι επιθετικοί, σε χτυπάνε από πίσω σε τελείως άκυρες στιγμές και πάνω απ’όλα, σπάνια θα γίνουν ανταγωνιστικοί – θα είναι καθαρά δικό σας φταίξιμο αν δεν τερματίσετε πρώτος σε αγώνα.

Με τζιπ στους χωματόδρομους περνάμε καλά.

Πιο πάνω έγραψα ότι μερικές φορές, η Ibiza (και αργότερα το Oahu) ίσως σας φανούν βαρετά μερικές στιγμές. Επαναλαμβάνω, αυτό δεν έχει να κάνει με την έλλειψη προκλήσεων, αγώνων και λοιπά. Συνολικά, υπάρχουν 11 πρωταθλήματα να κερδίσει κανείς, 100 challenges (του τύπου «οδήγησε 11km χωρίς να τρακάρεις και σου δίνω λεφτά»), και φυσικά το multiplayer. Δεν ξέρω αν είναι απλά μια διαβολική σύμπτωση, αλλά το παιχνίδι, κάθε φορά μου βγάζει maximum οκτώ παίκτες κοντά σε μένα, τη στιγμή που αν κοιτάξει κανείς στο μενού του παιχνιδιού θα διαπιστώσει πως υπάρχουν αρκετοί περισσότεροι!

Όπως και να’χει, έστω και με τους οκτώ αυτούς παίκτες μπορείτε να «παίξετε» άμεσα. Από τη μία, τα instant challenges, μικροί αγώνες δηλαδή, ενώ από την άλλη υπάρχει και το co-op (!) driving, όπου απλά συνταξιδεύετε με τον άλλον, έτσι για πλάκα. Και έχει... πλάκα, όταν δεν έχεις κάτι καλύτερο να κάνεις. Επίσης, υπάρχουν και τα συγκεκριμένα challenges, διάσπαρτα στο χάρτη, όπως time trials. Επειδή όμως το παχνίδι έχει προβλήματα όσον αφορά το multiplayer της στιγμής (lag, disconnects), τη λύση έρχονται να δώσουν τα clubs, που παίζουν το ρόλο των clans. Μαζεύονται σ’αυτά δηλαδή ορισμένοι παίκτες, έχουν κοινό garage, multiplayer challenges μόνο για τα μέλη, και γενικώς τη βρίσκουν μεταξύ τους. Και να μην ξεχάσω να αναφέρω και τη δυνατότητα που δίνει το παιχνίδι να δημιουργήσει ο παίκτης ένα challenge και να το ανεβάσει στην αντίστοιχη database.

Φυσικά, για τι MMO θα μιλούσαμε, αν δεν υπήρχαν levels και customization; 60 επίπεδα καλείστε να ανέβετε, επίπεδα που έχουν να κάνουν με τέσσερις παράγοντες: εξερεύνηση, συλλογή, ανταγωνισμός και κοινωνικοποίηση. Από αυτά τα τέσσερα, δεν έχω μιλήσει μόνο για τη συλλογή.

Πέρα από τα 100+ διαφορετικά αυτοκίνητα που μπορείτε να αγοράσετε (υπάρχουν και τζιπ μέσα) ο παίκτης μπορεί να αγοράσει φυσικά σπίτια, ούτως ώστε να αποθηκεύσει τα οχήματα του, αλλά και ρούχα, ώστε να γίνει φωτομοντέλο του κερατά. Και σαν να μην έφτανε αυτό, μπορείτε επίσης να αλλάξετε κούρεμα, να κάνετε πλαστική (η Eden έχει δώσει ρέστα στο πως αφήνει τον παίκτη να παραμετροποιήσει τον ήρωα του αλλά ταυτόχρονα να καλύπτει τις διαδικασίες με τις αντίστοιχες της πραγματικότητας), αλλά και να πειράξετε ακόμα και τα αυτοκίνητα σας. Stickers, tuning parts, όλα δίνουν το παρόν και πρακτικά γεμίζουν το παιχνίδι με πολύ υλικό για εξατομίκευση χωρίς πολλά πολλά.

Μη μου πείτε πως δε ζηλεύετε αυτούς που το κάνουν στην πραγματικότητα.

Στον τεχνικό τομέα το TDU2 είναι απλά μέτριο. Μπορεί η Ibiza και το Oahu να είναι καλοσχεδιασμένα και να προσφέρουν όμορφα εφέ, ως επί το πλείστον όμως τα γραφικά δυσκολεύονται να εντυπωσιάσουν. Τουλάχιστον κάνουν τη δουλειά τους σωστά. Τα καιρικά φαινόμενα, που είναι κάτι καινούριο για τη σειρά, είναι άνοστα, την παράσταση όμως κλέβει τα textures του βρεγμένου δρόμου. Όσον αφορά τον ήχο, το παιχνίδι τα πάει λίγο καλύτερα. Οι μηχανές και τα λάστιχα ακούγονται αρκούντως ικανοποιητικά, ενώ τα κομμάτια που έχουν επιλεχθεί για να αποτελούν το soundtrack καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα, αν και σύντομα θα τα βαρεθείτε (μπορείτε να κλείσετε τη μουσική εντελώς όμως).

Συνολικά, το Test Drive Unlimited 2 επιτυγχάνει σαφώς στο ρόλο του σαν ένα παιχνίδι ΜΜΟ. Έχει πολύ περιεχόμενο που μπορεί να σας κρατήσει κολλημένους για αρκετό καιρό, το σύστημα με τις τέσσερις κατηγορίες που απαρτίζουν τα levels είναι έξυπνο και τελικά, έχει τα φόντα να εξελιχθεί σε κάτι πολύ καλό. Κατά τ' άλλα όμως, τα θέματα που το ταλαιπωρούν όσον αφορά το χειρισμό των οχημάτων και το multiplayer το κρατούν δέσμιο στη μετριότητα του.

+ Πολύ περιεχόμενο
+ Δύο τεράστια νησιά για εξερεύνηση
+ Η όλη ιδέα του MMO racing λειτουργεί

- Το multiplayer έχει (ακόμα) θέματα
- Απλά κουραστικός χειρισμός
- Τα γραφικά ίσως σας φανουν γερασμένα

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

Πλατφόρμα: PS3 (review), Xbox 360, PC
Έκδοση: Namco Bandai
Ανάπτυξη: Eden Games
Διάθεση: Namco Bandai Partners Hellas
Είδος: Racing
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://www.testdriveunlimited2.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 11/2/2011
PEGI: 12