Tekken Tag Tournament 2 Review

, Κυριακή 23 Σεπτέμβριος 2012 0  

Aν και δε το γνωρίζουν πολλοί, η σειρά Tekken είναι βασισμένη στην Ελλάδα. Από εδώ εμπνευστήκαν οι άνθρωποι της Namco το combo οικογενειοκρατία με πισώπλατες μαχαιριές. Ολόκληρο το σόι Mishima, από προπάππου μέχρι δισεγγονό και από ανιψιά μέχρι νύφη, έχοντας γύρω τους κάθε καρυδιάς καρύδι, πλακώνονται με την πρώτη ευκαιρία. Έχουμε και λέμε: ο Jinpachi είναι ο πατέρας του Heihachi, που είναι πατέρας του Kazuya, που παντρεύτηκε την Jun, που γέννησε τον Jin, που έχει θείο τον Lee, που είναι θετός γιος του Heihachi, αλλά και τον Lars που είναι ξώγαμο του Heihachi και έχει επίσης ξαδέρφη την Asuka. Ευτυχώς δεν πήραν απ' την Ελλάδα και το έθιμο με τα ονόματα γιατί θα είχαμε τον Jinpachi με το γιο του τον Heihachi και τον γιο του Heihachi τον Jinpachi να πολεμά τον εγγονό του Heihachi τον Heihachi.

Το Ταφ4 (Tekken Tag Tournament Two) είναι ένα πανηγύρι. Μαχητές απ' όλο τον κόσμο και όλα τα είδη βγάζουν σπίθες από χέρια, πόδια και κεφάλι καθώς πλακώνονται στα μπουκέτα, φορώντας ότι έμεινε απ' το πατρινό καρναβάλι. Είχαμε πάρει μια τζούρα Tαφ4 με πρόσφατο HD remake του ΤΤΤ. Εκεί είδαμε τα ωραία του γραφικά και... τίποτα άλλο! Το Tαφ4 έχει πάνω από 50 χαρακτήρες απ' όλα τα Tekken (που είναι ο Gon Νamco;), όλες τις κινήσεις που έχουμε συνηθίσει και υπεραρκετό περιεχόμενο. Επιστρέφουν χαρακτήρες από τα παλιά όπως η (milf) Jun, ο True Ogre, ο Tiger, ο (νεκραναστημένος) Armor King αλλά και πολλοί ανανεωμένοι όπως ο Heihachi τζόβενο με μαύρο πυκνό μαλλί, η Anna που τα πετάει πάλι όλα έξω, ο Leo που ακόμα να αποφασίσει αν το τρίβει το πιπέρι κ.α.

Μετά τα κάπως πολλά 8GB install (αν είχα το νέο 12GB PS3 και τα μόνα παιχνίδια που έπαιζα ήταν το Tαφ4 και το Gran Turismo 5, θα έπρεπε να σβήνω και να ξαναεγκαθιστώ το κάθε παιχνίδι πριν παίξω - αυτό θα πει console gaming. Γεια σου ρε Sony!) και μπαίνοντας στο κεντρικό μενού η οθόνη παθαίνει αναφυλαξία από τις επιλογές. Επιλέγεις κάτι και η οθόνη αδυνατεί να χωρέσει τις υποεπιλογές! Μπαίνεις στην οθόνη επιλογής χαρακτήρα και σε πιάνει ένα δέος. Ένας σκασμός από μαχητές, από εντελώς κουλούς (καγκουρό, αρκούδες, δεινόσαυρους, γυναίκες – πλάκα κάνω, μην μαζευτούν οι φεμινίστριες!) μέχρι πιο κουλούς ακόμα. Χαμός!

Κάτσε να δεις πως το λένε, πως το λένε... Α ναι! Gangbang...

Πρόκειται για κλασικό ξύλο Tekken με πάαααααρα πολλές κινήσεις για κάθε χαρακτήρα που γίνονται ακόμη περισσότερες με τις συνδυαστικές στην tag μάχη. Φυσικά λίγο spamming κουμπιών και ο αντίπαλος δεν θα προλαβαίνει να ακουμπήσει το πάτωμα. Έχετε, κάθε φορά, τη δυνατότητα της επιλογής παιχνιδιού solo με έναν χαρακτήρα ή tag με δύο. Αν παίξετε solo τότε έχετε λίγη παραπάνω ενέργεια και τα χτυπήματά σας κάνουν μεγαλύτερη ζημιά. Αν παίξετε tag φυσικά ισχύει το αγαπημένο “αν χάσεις τον ένα μαχητή έχασες τον αγώνα”.

Οι επιλογές Survival, Time Attack, Practice, Fight Lab, Arcade, Versus, Τeam, Pair Play στο offline και φυσικά Ranked και Player match στο online είναι αυτό που περιμένει κάποιος από ένα πλήρες παιχνίδι ξύλου και κάτι παραπάνω. Το Fight Lab είναι ένα είδος practice όπου χειρίζεστε ένα ρομπότ και ξεκινώντας από τα πολύ βασικά (πάτα “μπροστά” για να πλησιάσεις τον αντίπαλο, πάτα “πίσω” για να απομακρυνθείς... ρίλι Νάμκο;) και προχωρώντας σε πιο περίπλοκα, μαθαίνετε πως λειτουργεί το παιχνίδι και ακολουθείτε μια υποτυπώδη ιστορία. Στο Pair Play έως και τέσσερις χαρακτήρες μπορούν να παίξουν ταυτόχρονα, με τον ανάλογο πανζουρλισμό στην οθόνη, ενώ στο Team φτιάχνετε ομάδες έως οχτώ χαρακτήρων και παίζετε εναντίων αντίστοιχου αριθμού χαρακτήρων της ΑΙ ή κάποιου άλλου παίχτη.

Η δυσκολία στα τελευταία επίπεδα του Arcade είναι εκνευριστική (ακόμη και στο Easy, ενώ στο hard πάει για σπάσιμο η τηλεόραση και η κονσόλα με κινήσεις capoeira). Η απότομη αύξηση της δυσκολίας επιτυγχάνεται κάνοντας τους αντιπάλους τόσο υπερκινητικούς, σε βαθμό που δεν προλαβαίνετε ούτε tag να κάνετε. Το να προσφέρεις ένα υπερπλήρες και μεθοδικό practice για τους αρχάριους και μετά τους πετάς στα λιοντάρια με το arcade δείχνει μια έλλειψη προσανατολισμού μαρή Ναμκο! Μαζέψ'!

''Είμαι τόσο περήφανος που σου πέτυχε η εμφύτευση μαλλιών γιε μου''

Οι επιλογές εξατομίκευσης των χαρακτήρων είναι γελοίες και... γελοιωδώς πολλές. Μπορείτε να ντύσετε τον Bob Power Ranger και τον Heihachi Μάγια η μέλισσα. Νέα μαλλιά, ρούχα, αξεσουάρ, τώρα τα Hondos στην κονσόλα σας! Ακόμη και την μουσική μπορείτε να πειράξετε βάζοντας το αγαπημένο σας κομμάτι σε κάθε πίστα (αντικαταστήστε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού με σκυλάδικα και ξαφνικά το Ταφ4 γίνεται πέντε φορές πιο απολαυστικό). Παίζοντας διάφορα modes του παιχνιδιού ξεκλειδώνετε αντικείμενα και κερδίζετε πόντους που μπορείτε μετά να ξοδέψετε για να πάρετε άλλα αντικείμενα. Όργιο καταναλωτισμού!

Το βαρύ, για κάποιους, αρνητικό του Tαφ4 είναι η έλλειψη Story mode. Υπάρχουν υποκατάστατα όπως το Αrcade που δείχνει ένα βιντεάκι στο τέλος για να μην γκρινιάζουμε, και το Fight Lab έχει μια κάποια ιστορία (ο Θεός να την κάνει). Βέβαια θα πεταχτεί κάποιος και θα πει “καλά ποιος παίζει τα fighters για την ιστορία”; Τα τελευταία χρόνια το είδος μια χαρά έχει καταφέρει να αφηγηθεί ωραίες ιστορίες, απλά το Ταφ4 έχει πιο πολύ ύφος εορταστικού Tekken, όπως και το ΤΤΤ. Άλλωστε ότι ιστορία και να είχε δεν θα μπορούσε να είναι canon.

Πανέμορφα γραφικά, πίστες ατμοσφαιρικές, μες την ζωντάνια και χαρακτήρες που είναι λεπτομερείς και εκφραστικοί αν και λίγο γυαλιστεροπλαστικοί. Υπάρχουν πίστες από προηγούμενα παιχνίδια αλλά και νέες με τον Πύργο του Άιφελ, χορεύτριες φλαμέγκο, καραγκιόζη (δεν κάνω πλάκα), ολλανδικά χωράφια τίγκα στην τουλίπα κ.α.

''Μπαμπά μπαμπά κράτα του τα φτερά, το βρήκα, εδώ κάτω το 'χει κρυμμένο!''

Στο online μπορείτε να βάλετε περιορισμό στις επιλογές εύρεσης αντιπάλου ανάλογα με την ταχύτητα σύνδεσης και το επίπεδό σας. Αν δεν βάλετε περιορισμούς ετοιμαστείτε για πολύ lag. Tί διάολο ακόμα με PSTN παίζουν; Κατά τ' άλλα το παιχνίδι δουλεύει απροβλημάτιστα online. Εννοείται ότι θα συναντήσετε τα γνωστά άγνωστα ζαβά που μάθανε μία δύο κινήσεις και σας πρήζουν τους γενετήσιους αδένες κάνοντας μόνο αυτές, αλλά υπάρχουν και οι άσχετοι για να βγάλετε τα απωθημένα σας. Περιμένοντας να βρείτε αντίπαλο δεν κάθεστε με σταυρωμένα τα χέρια, κοιτάζοντας σα χάνοι την οθόνη μέχρι να πεταχτεί απότομα το New Challenger και σας φύγει το χειριστήριο απ' τα χέρια και ο καφές απ' την μύτη, αλλά κάνετε εξάσκηση πάνω στον Mokujin. Να σημειωθεί επίσης ότι έρχεται μπόλικο δωρεάν DLC, με νέους χαρακτήρες και νέες ενδυμασίες, όπως το Bikini pack.

Το Tekken Tag Tournament 2 είναι από τα πληρέστερα fighters αυτής της γενιάς. Από κινήσεις; Της πουτ@ν@ς! Από χαρακτήρες; Τήνος τον Δεκαπενταύγουστο! Από περιεχόμενο; Καλάθι της μέσης Ελληνίδας νοικοκυράς το 2007! Και από story; Κρατικά ταμεία...

+ Πολλά modes, χαρακτήρες, κινήσεις,
+ Τρελές επιλογές εξατομίκευσης
+ Άρτιο online
+ Τεχνικά άψογο

- Κυκλοθυμική δυσκολία
- Νο στόρι

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

Πλατφόρμα: PS3 (review), Xbox 360, Wii U
Έκδοση: Namco Bandai
Ανάπτυξη: Namco Bandai
Διάθεση: Namco Bandai Hellas
Είδος: Ξύλο
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://www.tekken.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 14/9/2012 (PS3, X360), 30/11/2012 (Wii U)
PEGI: 16