Super Street Fighter IV Review

, Δευτέρα 3 Μάιος 2010 0  

Άραγε αξίζει να δώσει κάποιος 40 ευρώ για να πάρει το Super Street Fighter IV, ειδικά όταν έχει ήδη το αρχικό; Από την αρχή ξεκαθαρίζω πως πιστεύω ότι αξίζει χωρίς δεύτερη σκέψη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τo SSFIV έχει μόνο προσθήκες και τα κάνει όλα τέλεια. Υπάρχουν και ελλείψεις και μερικές μάλιστα είναι επιεικώς απαράδεκτες!

To σενάριο του παιχνιδιού έχει λίγο ενδιαφέρον. Οι ιστορίες των χαρακτήρων είναι απλές έως αδιάφορες και δεν μας δίνουν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που είχαμε απο το IV. Τα βίντεο που ξεκινούν την ιστορία κάθε παίκτη τώρα πια είναι κάποια screenshots με λίγη ή ακόμα και καθόλου κίνηση. Σαν να μην έφτανε αυτό, πολλές απο τις συναντήσεις με βασικούς αντιπάλους στο τουρνουά είναι ακριβώς ίδιες με του IV. Το χειρότερο απ' όλα όμως είναι οτι έχει αφαιρεθεί εντελώς το gallery. Όσο μικρά και να είναι τα βίντεο, η μισή μαγεία ήταν οτι μπορούσες να τα ξαναδείς όποτε ήθελες, αλλά δυστυχώς αυτή η επιλογή δεν υπάρχει στο Super Street Fighter IV.

Το πιο σημαντικό στοιχείο του παιχνιδιού βέβαια είναι οι 10 νέοι χαρακτήρες, με τους οκτώ από αυτούς να κάνουν την επανεμφανισή τους απο παλιότερα Street Fighter και με δύο να είναι καινούριοι. Πιο αναλυτικά, ο ευγενής μποξέρ Dudley, η καρατέκα Makoto και η έφηβη νίντζα Ibuki έρχονται απο το Street Fighter III. Ο εριστικός kikcboxer Adon, o σιωπηλός νίντζα Guy και ο δραπέτης που βαριέται Cody επιστρέφουν από την σειρά Alpha. Η νοσταλγία ενισχύεται από την επιστροφή του τεράστιου ινδιάνου T. Hawk και του τρελού Τζαμαϊκανού Dee Jay και έτσι η παλιοπαρέα απο το Super Street Fighter II ολοκληρώνεται. Τέλος, το ρόστερ κλείνει με την σαδίστρια τύπισσα Juri και τον Τούρκο παλαιστή Hakan.

Η Ibuky έγινε η νέα αγαπημένη μου παίκτρια.

Το gameplay έχει υποστεί αρκετές αλλαγές σε διάφορους τομείς. Όλοι οι χαρακτήρες είναι διαθέσιμοι από την αρχή και όλοι έχουν μια ultra κίνηση παραπάνω, αλλά πρέπει να διαλέξουμε ποια θα χρησιμοποιήσουμε πριν τη μάχη. Επίσης, ο αριθμός των levels που μπορούμε να διαλέξουμε έχει μεγαλώσει προσθέτωντας και αυτά στο κλίμα του παιχνιδιού. Όσο χρησιμοποιούμε τους χαρακτήρες μας, ξεκλειδώνουμε χρώματα και ατάκες, αντιθέτως με το IV που τα κερδίζαμε μόνο μέσω των challenges. Αξίζει να αναφέρω πως τα χρώματα 11 και 12 ξεκλειδώνονται αυτόματα αν έχουμε αποθηκευμένο υλικό απο το IV στην κονσόλα μας. Σε περίπτωση που έχουμε αγοράσει τις δεύτερες στολές των χαρακτήρων στο IV, μεταφέρονται και στο Super.

Τα modes έχουν και αυτά υποστεί ευχάριστες αλλά και δυσάρεστες αλλαγές. Στο arcade mode μπορούμε να βιώσουμε την ιστορία ενός χαρακτήρα, ενώ την επανεμφάνιση τους κάνουν και οι αξέχαστες bonus πίστες απο το Street Fighter II, όπου μπορούμε να διαλύσουμε ένα αμάξι ή να σπάσουμε 20 βαρέλια στην σειρά. Ακόμα, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τo Fight Request, ώστε κατά την διάρκεια του τουρνουά να δεχόμαστε προκλήσεις απο χρήστες μέσω δικτύου. Στο Versus μπορούμε να παλέψουμε εναντίον κάποιου φίλου ή με το σύστημα, και στο training έχουμε την δυνατότητα να ακονίσουμε τις ικανότητές μας. Δυστυχώς, από τα challenges έχουν αφαιρεθεί το Survival και το Time Attack, ενώ εκτός απο τις bonus πίστες έχουμε τo trial mode. Στο trial μπορούμε να μάθουμε τις κινήσεις και τα combo κάθε χαρακτήρα, μέσα απο 24 στάδια τα οποία παίζουμε με όποια σειρά θέλουμε.

Ευγενής Εγγλέζος εναντίον βρώμικου Αμερικάνου.

Πολύ μεγάλη προσοχή δόθηκε στην εξέλιξη του online μέρους του Super Street Fighter IV. Εδώ θα βρούμε τρία διαφορετικά modes. Στο Ranked Match παίρνουμε μέρος σε αγώνες που επηρεάζουν την βαθμολογία μας ανάλογα με το αποτέλεσμα, και κερδίζουμε ή χάνουμε πόντους αλλάζοντας τον βαθμό μας. Στο Endless Battle παίρνουν μέρος μέχρι οκτώ παίκτες και κάθε φορά αναμετρώνται δύο, και αυτός που κερδίζει συνεχίζει μέχρι να μείνει μόνο ένας. Στο Team Battle αναμετρώνται δύο ομάδες με έως τέσσερις παίκτες σε κάθε μία, αλλά ο δεύτερος μπαίνει στην μάχη μόνο όταν χάσει ο πρώτος, οπότε η ομάδα σας μπορεί να κερδίσει χωρίς καν να χρειαστεί να παλέψετε. Στο Replay Channel μπορούμε να δούμε replay απο παίκτες από όλο το κόσμο ή και να ανεβάσουμε τα δικά μας (προσωπικά έχω ήδη ανεβάσει δύο). Γενικά, στο Super Street Fighter IV βρίσκετε αντίπαλο πιο γρήγορα και το lag έχει μειωθεί αισθητά.

Tα γραφικά έχουν βελτιωθεί αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό. Για παράδειγμα, στα σώματα των χαρακτήρων μπορούμε να παρατηρήσουμε κάποιες παραπάνω λεπτομέρειες. Ο ήχος κυμαίνεται και αυτός στα ίδια επίπεδα με του IV, αλλά αυτή την φορά υπάρχουν μουσικά κομμάτια και από τα πιο παλιά παιχνίδια της σειράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει το Indestructible απο το IV, που έσπασε σε πολλούς τα νεύρα (αν και εμένα μου άρεσε).

Ευτυχώς κάποια πράγματα έμειναν όπως ήταν...

Το Super Street Fighter IV είναι μία πραγματικά απαραίτητη αγορά για εσάς, ειδικά αν δεν έχετε το Street Fighter IV. Ακόμα όμως κι αν το έχετε και το απολαμβάνετε ακόμα, αξίζει να τσιμπήσετε το Super χωρίς να το σκεφτείτε. Παρόλα αυτά, οφείλω να επισημάνω ότι το παιχνίδι έχει ορισμένες ελλείψεις και θα μπορούσε να ήταν πιο ολοκληρωμένο με λίγη παραπάνω προσπάθεια. Ίσως δούμε αυτά που του λείπουν σε μορφή DLC, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία, ειδικά όταν μιλάμε για την “απόλυτη έκδοση” ενός υπάρχοντος τίτλου.

+ 10 νέοι χαρακτήρες
+ Βελτιωμένο online μέρος
+ Περισσότερες πίστες και ultra κινήσεις

- Λείπουν τα Survival και Time Attack modes
- Αφαιρέθηκε το gallery
- Kαμία αλλαγή σε πολλά βίντεο

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

Πλατφόρμα: Xbox 360 (PS3)
Έκδοση: Capcom
Ανάπτυξη: Capcom
Διάθεση: CD Media
Είδος: Ξύλο
Παίκτες: Single, multi
Επίσημο Site: www.streetfighter.com
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 30/4/2010
PEGI: 12