Super Mario Odyssey Review
Η Nintendo έχει αποδείξει περίτρανα ότι μπορεί να πειραματίζεται με τις σειρές της ατέρμονα αλλά ταυτόχρονα να τις κρατάει σταθερές στις βάσεις που η ίδια θέτει. Το Super Mario Odyssey είναι μία τέτοια περίπτωση. Ανανεώνει μια σειρά που είναι τόσο παλιά όσο το ίδιο το gaming, ενώ εξακολουθεί να είναι εκ βαθέων μια καθαρή εμπειρία Mario.
Το Super Mario Odyssey ξεκινάει με, τι άλλο, τον Bowser να απαγάγει την Princess Peach. Αυτή τη φορά όμως έχει έναν απώτερο σκοπό: να την παντρευτεί. Σκοπεύει να κάνει τον πιο εντυπωσιακό γάμο, κλέβοντας τους θησαυρούς από τα διάφορα βασίλεια για να τα χρησιμοποιήσει για τον γάμο και την δεξίωση. Το χειρότερο απ’ όλα, αντί να πάει να ανοίξει κανένα περιοδικό να ξεστραβωθεί, προσλαμβάνει ένα τσούρμο σατανικά κουνέλια ως οργανωτές του γάμου του, τα λεγόμενα Broodals. Ακόμα και η μαμά-Broodal είναι στο παιχνίδι! Όμως η Peach δεν είναι η μοναδική αιχμάλωτη. Το πρώτο πράγμα που κλέβει ο Bowser για τον γάμο είναι μια ζωντανή τιάρα ονόματι... Tiara. Οπότε ο Mario πρέπει να σώσει και τις δύο, αλλά ευτυχώς αυτή τη φορά έχει μαζί του τον Cappy, ένα ζωντανό καπέλο που όχι μόνο τον συντροφεύει στην στην περιπέτεια, αλλά πραγματώνει τους ολοκαίνουριους και βασικούς μηχανισμούς του παιχνιδιού. Μαζί λοιπόν ξεκινάνε ένα ταξίδι στα διάφορα βασίλεια. Ένα ταξίδι ολόφρεσκο και αρκετά διαφορετικό σε πολλά επίπεδα από ότι έχουμε δεί μέχρι τώρα στα παιχνίδια Mario.
Ο Mario έχει τις βασικές κινήσεις του από το Mario 64 (δώστε βάση σε αυτό, γιατί θα το αναφέρω συχνά). Υπάρχουν μερικές νέες κινήσεις όπως η δυνατότητα να κυλάτε σαν μπάλα, αλλά γενικά μιλάμε για το βασικό σετάκι κινήσεων των 3D Mario, δηλαδή άλματα, triple hop, long jump, flip jump, dive, ground pound και άλλα. Ο χειρισμός βέβαια έχει δεχτεί αλματώδεις βελτιώσεις. Ο Mario πλέον υπακούει στους νόμους της φυσικής και έτσι κινείται με διαφορετική ταχύτητα σε κατηφόρες απ’ ότι σε ανηφόρες, επηρεάζοντας έτσι και τα άλματά του. Ο χειρισμός είναι άμεσος και αρκετά ευχάριστος, παρά το δύσκολο σχεδιαστικό τερτίπι του 3D platforming. Η κάμερa βοηθάει στο να κρατάει τα πράγματα εντός του οπτικού πεδίου σας. Μερικές φορές αποφασίζει να πάρει περίεργες γωνίες, αλλά αυτό είναι σπάνιο, ενώ εξίσου σπάνια βρίσκεστε στο κενό εξαιτίας της κάμερας.
Ο νέος μηχανισμός παιχνιδιού είναι ο Cappy. Πέρα από τη βοήθεια στον Mario και τις έξυπνες ατάκες του που θυμίζουν πολύ κάτι από τις παλιές καλές εποχές του Paper Mario, είναι η βασική μέθοδος επίθεσης, μια μικρή πλατφόρμα ώστε να μπορείτε να φτάσετε μέρη που δεν θα μπορούσατε αλλιώς, αλλά σας επιτρέπει και να παίρνετε τον έλεγχο διάφορων άλλων χαρακτήρων ή άψυχων αντικειμένων. Υπάρχουν λοιπόν εκατοντάδες εχθροί που μπορείτε να καταλαμβάνετε και να χρησιμοποιείτε τις ειδικές επιθέσεις και ιδιότητές τους για να πετύχετε τον σκοπό σας. Για παράδειγμα, αν πάρετε τον έλεγχο ενός goomba, μπορείτε να δημιουργήσετε μεγάλους πυργίσκους από στοιβαγμένα goombas για να φτάσετε ένα ψηλό σημείο ή να εντυπωσιάσετε ένα θηλυκό goomba. Μπορείτε να καταλαμβάνετε τυραννόσαυρους, βατράχια αλλά και άψυχα αντικείμενα όπως πλαστικά κολονάκια που χρησιμοποιείτε για να εκσφενδονιστείτε ή να ταξιδέψετε μέσα από ηλεκτροφόρα καλώδια. Πολλοί από τους εχθρούς χρησιμοποιούνται και σε boss battles, πράγμα που δείχνει πόση δουλειά έχει πέσει σε αυτή την προοπτική του παιχνιδιού, ενώ βοηθάει και στην απίστευτη ποικιλία που προσφέρει στο gameplay. Επιπλέον, αν έχετε κάποιον φίλο που θέλει να πάρει μέρος στην Οδύσσεια του υδραυλικού μαζί με εσάς, το παιχνίδι διαθέτει και local co-op, με τον δεύτερο παίκτη να χειρίζεται τον Cappy.
Όλα αυτά γίνονται για να μαζεύετε power moons. Αντί για αστέρια, πλέον έχετε μικρά μισοφέγγαρα που μοιάζουν λίγο με περίεργες μπανάνες. Με τα power moons δίνετε ενέργεια στο Odyssey, το πλοίο που σας μεταφέρει από το ένα βασίλειο στο άλλο και παραμένει το βασικό collectable σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού. Για την ακρίβεια, όλος ο τρόπος με τον οποίο παίρνετε τα φεγγάρια θυμίζει Super Mario 64, εκτός από το γεγονός ότι το παιχνίδι δεν σας πετάει σε κάποιο hub world ή κάτι τέτοιο. Οπότε μπορείτε να κάνετε την εξερεύνηση σας ανενόχλητοι. Υπάρχουν 999 power moons και είναι κυριολεκτικά παντού!
Το παιχνίδι έχει δύο μεγάλα θέματα. Το πρώτο αφορά το main story που ναι μεν σας ταξιδεύει σε όλα τα βασίλεια, σας βάζει ενάντια σε όλα τα πιθανά bosses και σας εισάγει στους βασικούς μηχανισμούς του παιχνιδιού, όμως είναι σχετικά μικρό. Διαρκεί περίπου επτά ώρες, παρά το γεγονός ότι συχνά-πυκνά ξεφεύγετε από το μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσετε για να σώσετε την Peach. Είναι επίσης αρκετά εύκολο να τελειώσετε το story, με ελάχιστες διακυμάνσεις στην δυσκολία, ακόμα και στην τελευταία μάχη με τον Bowser. Θα μπορούσε να έχει έστω μια απλή καμπύλη δυσκολίας, έτσι ώστε το “τέλος” της ιστορίας να είναι μια εμπειρία που να επιστεγάζει την οδύσσεια και όχι τον περίπατό σας. Σε αυτό δεν βοηθάει και το γεγονός οτι δεν χάνετε ζωές. Τα 10 νομίσματα που χάνετε κάθε φορά που σας βρίσκει συμφορά, είναι το ελάχιστο που μπορεί να σας συμβεί, αφού τα checkpoints είναι πάντα αρκετά και πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, ένα σύστημα με lives δεν θα ταίριαζε σε ένα παιχνίδι με εξερεύνηση όπως το Odyssey, αλλά ακόμα κι έτσι, ο θάνατος έχει ελάχιστο τίμημα.
Τα power moons είναι πάρα πολλά και όταν ολοκληρώσετε την περιπέτειά σας με τον Bowser, δεν σημαίνει ότι ολοκληρώνεται και η περιπέτειά σας στον κόσμο του παιχνιδιού. Κάποια power moons θα μοχθήσετε πραγματικά για να τα πάρετε. Είναι κρυμμένα σε τοποθεσίες που θέλουν παρατηρητικότητα, βρίσκονται στο τέλος πολλών challenges και μερικά θυμίζουν πολύ Super Mario Sunshine και τα πολύ ωραία 2D platforming μέρη σε κάποιους τοίχους. Τα παραπάνω όμως είναι δυστυχώς η μειονότητα. Τις περισσότερες φορές τα power moons απλά κάθονται σε πλήρη θέα έτοιμα να τα πάρετε, ενώ άλλα τόσα τα έχουν στα χέρια τους διάφοροι χαρακτήρες και μετά από μια γρήγορη στιχομυθία απλά σας τα δίνουν. Μερικά μπορείτε να τα αγοράσετε στα stores στις διάφορες περιοχές όπου αγοράζετε καπέλα και ρούχα, ενώ άλλα απλά βρίσκονται στο πάτωμα και τα επισημαίνουν κάτι ωραίες χρυσές λάμψεις, ώστε να κάνετε ground pound εκεί που πρέπει. Κοινώς, θα προτιμούσα λιγότερα power moons και περισσότερα πραγματικά challenges.
Για τα καλά κρυμμένα power moons, υπάρχουν και τρεις χαρακτήρες που σας δίνουν hints. Ο Talkatoo, ο Hint Toad και ο Uncle Amiibo είναι τρεις διαφορετικοί τρόποι για να πάρετε πληροφορίες για τα power moons του κόσμου. Ο Talkatoo σας δίνει γενικά πράγματα, ο Hint Toad λέει πιο συγκεκριμένα πράγματα αλλά σας ζητάει ένα χρηματικό αντίτιμο, ενώ ο Uncle Amiibo λειτουργεί με amiibo. Αγγίζετε όποιο amiibo θέλετε και αυτός το στέλνει να “ψάξει” για να σας δώσει το hint. Συνήθως είναι ένας δωρεάν τρόπος να πάρετε πληροφορίες για τις οποίες ο Hint Toad θα σας χρέωνε.
Τέλος, ας μιλήσουμε και για τα μαγαζιά, τα ρούχα και τα πράγματα που μπορείτε να αγοράσετε. Σε κάθε κόσμο υπάρχουν μαγαζιά με την ονομασία Crazy Cap. Το πρώτο και το βασικό πράγμα που μπορείτε να αγοράσετε είναι καπέλα και ρούχα. Ο σκοπός τους είναι κυρίως διακοσμητικός, εκτός από μερικά challenges όπου για να μπείτε πρέπει να υπακούετε σε συγκεκριμένα dress codes. Μπορείτε να αγοράσετε μια καρδιά που ανεβάζει τα hit points από τρία σε έξι, ενώ μπορείτε να αγοράσετε και power moons. Ταυτόχρονα μπορείτε να αγοράσετε ακόμα πιο διακοσμητικά αντικείμενα όπως αυτοκόλλητα για το Odyssey, αγαλματίδια και σουβενίρ για το εσωτερικό του.
Το Super Mario Odyssey είναι ένα πανέμορφο παιχνίδι που βρίθει από μεράκι σε όλες του τις λεπτομέρειες. Πρώτα απ’ όλα τρέχει σταθερά σε 60fps στην τηλεόραση. Υπάρχουν ένα σωρό εφέ όπως δυναμικές σκιές, bloom lighting, particles και άλλες τεχνικές που βοηθούν στην δημιουργία ενός ωραίου οπτικού αποτελέσματος. Ο Mario, οι χαρακτήρες και τα σκηνικά έχουν τρομερό σχεδιασμό και το animation είναι απολαυστικό. Το γεγονός ότι υπάρχουν 2D περιοχές και βρίσκονται ως τοιχογραφίες στις ήδη υπάρχουσες περιοχές είναι επίσης μια εκπληκτική έμπνευση που δεν σας βγάζει από το πνεύμα του εκάστοτε βασιλείου όπου βρίσκεστε. Υπάρχουν παντού αναφορές στο παρελθόν της σειράς, από τους δρόμους της New Donk City που έχουν ονόματα γοριλλών από το Donkey Kong και την δήμαρχο Pauline που “σας θυμάται από παλιά”, μέχρι κρυμμένα 8-bit Cat Mario που βρίσκονται σε τοίχους και μερικά αστεία που προέρχονται από το παρελθόν. Τα σκηνικά αξίζουν ειδική μνεία, καθώς υπάρχουν περιοχές εκπληκτικά όμορφες και τεράστιες, που κάνουν τη χρήση του snap mode επιτακτική για τη λήψη φωτογραφιών. Δυστυχώς δεν είναι το ίδιο όμορφα όλα τα βασίλεια, με κάποια να είναι πολύ μικρότερα και με λιγότερα πράγματα για να δείτε.
Το soundtrack είναι τόσο καλό όσο ο οπτικός τομέας. Μιλάμε για ένα σωρό χαρισματικά μουσικά θέματα που πιάνουν ένα μεγάλο φάσμα ειδών μουσικής, από ορχηστρική και πιάνο μέχρι μπάσο και τζαζ γεμάτη ενέργεια. Το Jump Up, Super Star! που βρίσκεται σε κάθε διαφήμιση του παιχνιδιού, είναι μέσα και μάλιστα σε μια μνημειώδη στιγμή που θα σας μείνει αξέχαστη. Γενικά η μουσική κινείται στο πνεύμα του εκάστοτε κόσμου. Όταν μάλιστα βρίσκεστε σε 2D επίπεδο, τότε όλη η μουσική γυρνάει σε chiptune! Μιλάμε για μια καθόλα κορυφαία δουλειά. Το ίδιο ισχύει και για τα ηχητικά εφέ. Υπάρχουν τα κλασικά εφέ των νομισμάτων και τα λοιπά, αλλά τα νέα εφέ είναι εξίσου καλά, αφού επισκέπτεστε περιοχές που μοιάζουν περισσότερο με τοποθεσίες του πραγματικού κόσμου και ο ηχητικός τομέας προσαρμόζει όλες τις λεπτομέρειες σε αυτό.
Το Super Mario Odyssey είναι το επόμενο βήμα στα 3D platformers, ένα είδος που η ίδια η Nintendo με τον ίδιο χαρακτήρα δημιούργησε και όρισε ανά τις δεκαετίες. Το παιχνίδι έχει μερικά προβλήματα που αφορούν περισσότερο την δυσκολία – για την ακρίβεια την έλλειψη αυτής. Όμως δεν παύει να αποτελεί παράδειγμα αριστουργηματικού σχεδιασμού και απαράμιλλης ομορφιάς. Το Super Mario Odyssey (μαζί με το Zelda: Breath of The Wild) είναι ο λόγος για τον οποίο πήρατε ή θα πάρετε Switch.
- Ονειρικός χειρισμός
- Τρομερή ποικιλία στο gameplay
- Η δυνατότητα ελέγχου άλλων πλασμάτων / αντικειμένων
- Άριστος τεχνικός τομέας στα 60fps ακατέβατα
- Εκπληκτική μουσική
- Πολλά power moons και μυστικά προς ανακάλυψη
- Μικρό κι εύκολο main story
- Mερικά power moons δίνονται απλόχερα
ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ: | Switch |
ΑΝΑΠΤΥΞΗ: | Nintendo |
ΕΚΔΟΣΗ: | Nintendo |
ΔΙΑΘΕΣΗ: | CD Media |
ΕΙΔΟΣ: | Platformers |
ΠΑΙΚΤΕΣ: | Single-player, multiplayer |
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE: | http://supermario.nintendo.com/ |
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: | 27/10/2017 |
PEGI: | 7 |