Super Mario 3D Land Review

, Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011 0  

Η πριγκίπισσα εκλάπη, τα Goombas απέκτησαν ουρές ρακούν και ο Mario καλείται να βγάλει το... Koopa απ’ την τρύπα. Λίγα παιχνίδια έχουν τόσο επαναλαμβανόμενη ιστορία και παρόλα αυτά καταφέρνουν να κρατιούνται τόσο φρέσκα και επίκαιρα όσο το Mario. Το platforming ζει και είναι πλέον σε στερεοσκοπικό 3D. Βέβαια αυτή η περιπέτεια δεν είναι η πρώτη στην οποία ο Mario κάνει το άλμα στις τρείς διαστάσεις, καθώς υπήρξε πριν το Mario Clash για το Virtual boy. Just sayin’.

Ας αφήσουμε την ιστορία πίσω μας άμεσα (διότι ξέρουμε πάνω-κάτω τι γίνεται) και ας πάμε στο ζουμί του τίτλου. Το Super Mario 3D land χωρίζεται σε οκτώ κόσμους, οι οποίοι περιέχουν κανονικές πίστες, κρυφά κουτιά που είναι ουσιαστικά bonus challenges, στοιχειωμένα σπίτια, και στο τέλος κάθε πίστας τα πειρατικά αερόπλοια με τα Koopalings. Ναι, Koopalings. Και δεν είναι τα μόνα που επιστρέφουν από τα παλιά στο Mario 3D Land. Το παιχνίδι φαίνεται να είναι ολόκληρο μια «αφιέρωση» στα παλιά καλά Mario και κυρίως στο Super Mario Bros. 3. Η επιστροφή του Tanooki suit, τα μουσικά blocks που μπορείτε να αναπηδήσετε, οι εχθροί με τα Tanooki tails, είναι ΟΛΑ από το Mario Bros. 3. Βέβαια, υπάρχουν αναφορές και στο Mario 64, και στο αρχικό Super Mario Bros, αλλά και στο Mario World. Είναι ένα παζλ γεμάτο αναφορές και αστεία για τα προηγούμενα ιστορικά παιχνίδια Mario.

Το Super Mario 3D Land είναι ουσιαστικά ένα 3D Mario με 2D λογική. Οι πίστες είναι γραμμικές και δεν θυμίζουν σε τίποτα τις ανοιχτές προς εξερεύνηση πίστες άλλων τρισδιάστατων Super Mario. Έχετε λοιπόν ένα σημείο εκκίνησης και ένα σημείο τερματισμού. Ασχέτως αν υπάρχουν μυστικά σχεδόν σε κάθε γωνία, ο τερματισμός, που επισημαίνεται από τον κλασικό στυλοβάτη με σημαία, είναι ένας. Αυτό που πρέπει να κυνηγήσει ο παίκτης, εκτός από το να φτάσει στο τέλος, είναι τα star coins, που του δίνουν πρόσβαση σε κάποιες πίστες, αλλά και του επιτρέπουν να προχωρήσει το παιχνίδι, αφού χωρίς αυτά δεν μπορεί να μπει στα κάστρα του Bowser.

Nιώθω σαν κάποιος να με ακολουθεί...

Οι πίστες γενικά είναι μικρές, με “καθαρό” σχεδιασμό, και εύκολες στο να τις «ξεπετάξουν» οι πιο έμπειροι. Η δυσκολία εντοπίζεται στο κυνήγι των star coins που βρίσκονται σε απίθανα μέρη, ενώ οι τελευταίες πίστες και τα Special Worlds προσφέρουν ένα μοναδικό ντελίριο σαδιστικά δύσκολου platforming για τους σκληροπυρηνικούς του είδους. Ειδικά ξεκλειδώνοντας τον Luigi, ο οποίος τυπικά τρέχει γρηγορότερα, πηδάει ψηλότερα αλλά σταματάει δυσκολότερα από τον αδερφό του, η δυσκολία πιάνει δυσθεώρητα επίπεδα. Όμως οι πίστες βρίθουν με εκπλήξεις και πράγματα που μπορείτε να κάνετε, πιάνοντάς σας πολλές φορές απροετοίμαστους με το περιεχόμενό τους.

Τα power-ups βρίσκονται με αφθονία στο Super Mario 3D Land. Από το κλασικό μανιτάρι μέχρι το boomerang flower, είναι διάσπαρτα στις πίστες για να σας βοηθήσουν και να προσφέρουν την ποικιλία που χρειάζεται ο τίτλος. Σίγουρα την παράσταση κλέβει η στολή Tanooki, που επιτρέπει στον παίκτη να αιωρείται για κάποιο χρονικό διάστημα, και το boomerang flower που δίνει στον Mario μια στολή σαν αυτή των boomerang brothers και του επιτρέπει να πετάει boomerangs στους εχθρούς. Το Fireflower βέβαια δεν είναι και τόσο εύκολο στην χρήση του λόγω των τριών διαστάσεων, αλλά αποτελεί μια από τις ελάχιστες κακοφωνίες του τίτλου.

Τέλος, ο ίδιος ο Mario (και ο αδερφός του) έχουν τον χαρακτηριστικό άριστο χειρισμό που έχουμε συνηθίσει, με το wall jumping, το ground pounding και τα λοιπά στοιχεία στη διάθεση του παίκτη. Το μόνο που με ενόχλησε προσωπικά είναι ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τα κουμπιά. Συνήθως υπήρχε επιλογή, όπως στο New Super Mario Bros., αλλά όχι εδώ.

Αυτά τα κανόνια δεν ξεμένουν ποτέ απο Bullet Bills;

Ο τεχνικός τομέας ακολουθεί πάντα τα υψηλά στάνταρ που έχουμε συνηθίσει στα Mario. Το παιχνίδι είναι πολύχρωμο και με μεγάλο draw distance. Η μεγάλη και πολύχρωμη ποικιλία εχθρών είναι ευχάριστη στο μάτι, ενώ η ελαφριά διάθεση του τίτλου απεικονίζεται γενικότερα με πολύ πετυχημένο τρόπο. Το 3D είναι αυτό που για πρώτη φορά κλέβει την παράσταση. Το Super Mario 3D Land είναι από τα παιχνίδια που θα παίζετε με το 3D slider του 3DS στο τέρμα. Μάλιστα, σε μερικά σημεία είναι απαραίτητο για να δείτε που είναι ακριβώς τοποθετημένη μια πλατφόρμα. Πολλές φορές κάποιες πλατφόρμες είναι τοποθετημένες στο προσκήνιο ή στο παρασκήνιο και δεν μπορείτε να το καταλάβετε αν δεν έχετε το 3D ενεργοποιημένο. Επίσης, το Super Mario 3D Land είναι από τα λίγα παιχνίδια που δίνoυν την επιλογή “εξωστρεφούς” (δηλαδή να βγαίνουν οι εικόνες προς τα έξω) ή “εσωστρεφούς” (δηλαδή τα πάντα να φαίνονται σαν να τα κοιτάμε από ένα παράθυρο) 3D. Αυτό είναι σημαντικό για τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα στο να βλέπουν τις τρισδιάστατες εικόνες του 3DS, καθώς το “εξωστρεφές” 3D είναι απείρως πιο άνετο.

Η μουσική μπορεί να να χαρακτηριστεί με μία μόνο λέξη: νοσταλγική. Λίγα παιχνίδια έχουν μουσική που θέλουμε να ακούμε ξανά και ξανά και μέσα σε αυτά είναι το Mario. Επιστρέφουν μουσικά θέματα απ’ ευθείας από τα παλιά, όπως τα ovreworld themes του Super Mario Bros. 3 και το ghost house από το Super Mario World. Υπάρχουν μερικά νέα κομμάτια, όπως είναι φυσικό, αλλά και αυτά ακολουθούν τα ίδια μοτίβα, αφήνοντας την ίδια γεύση με τα παλαιότερα. Τα ηχητικά εφέ έχουν την ίδια «γεύση» παλιού και καινούριου μαζί. Μερικά έχουν έρθει απ’ ευθείας από το NES, ενώ άλλα έχουν υποστεί μια ελαφρά επεξεργασία για να μπορέσουν να ταιριάξουν σε ένα μοντέρνο παιχνίδι. Το σίγουρο είναι ότι ο ηχητικός τομέας θα σας αφήσει ικανοποιημένους.

Αποτυχημένη προσγείωση σε 3...2...1...

Το Super Mario 3D Land είναι ένας νόστιμος αχταρμάς από παλιό και καινούριο. Η δυσκολία του, που αυξάνεται αργά, ίσως κάνει τους παλιούς παίκτες να αναρωτιούνται μήπως το παιχνίδι δεν απευθύνεται σε αυτούς, αλλά οι τρεις τελευταίοι κόσμοι, το κυνήγι των star coins και τα special worlds με τον Luigi είναι η... hardcorίλα που επιζητούν. Απλά, το 3DS χρειαζόταν αυτό το παιχνίδι από την αρχή…

+ Πανέμορφο
+ Ο χαρακτηριστικά ραφιναρισμένος χειρισμός
+ Πολλά power-ups, πολλή ποικιλία
+ Το 3D είναι κουκλί και συχνά χρήσιμο

- Η δυσκολία αυξάνεται αργά
- Δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής των κουμπιών
- Μικρές και γραμμικές πίστες

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

Πλατφόρμα: 3DS
Έκδοση: Nintendo
Ανάπτυξη: Nintendo
Διάθεση: Nortec
Είδος: Platformer
Παίκτες: Single-player
Επίσημο Site: http://supermario3dland.nintendo.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 18/11/2011
PEGI: 3