alt text

Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να βλέπεις ένα DLC να κάνει ένα ήδη εξαιρετικό παιχνίδι ακόμα καλύτερο – για την ακρίβεια να το μετατρέπει στην απόλυτη έκδοσή του. Αυτό ακριβώς ισχύει με το Mr. X Nightmare DLC του κορυφαίου Streets of Rage 4.

Για αρχή, Mr. X Nightmare προσθέτει τρείς χαρακτήρες: την Estel Aguirre, τον Shiva και τον Max Tunder. Οι Shiva και Max ήταν ήδη playable στο παιχνίδι αλλά μόνο σε 16-bit εκδοχή, ενώ στο DLC έχουν όχι μόνο HD εμφάνισή τους, αλλά και δικές τους ειδικές κινήσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί τόσο ο Shiva όσο και ο Max υπήρξαν σε όλα τα Streets of Rage μετά το 2. Η Estelle Aguirre είναι νέα προσθήκη. Μία αρκετά φρέσκια θα έλεγα, αφού τόσο ο σχεδιασμός της, όσο και η χημεία της με τον Axel ως πρώην συνάδελφός του στην αστυνομία, την σκιαγραφούσαν περισσότερο από τα άλλα boss. Επίσης, μετά το τελευταίο μεγάλο update του παιχνιδιού είδαμε τεράστια βελτίωση στο animation της αλλά και σε αυτό των άλλων δύο χαρακτήρων, κάτι που επίσης μαρτυρούσε τα σχέδια των δημιουργών για το DLC.

H Estelle είναι ανάλογη του Axel αλλά συγκριτικά είναι πιο αργή και κάνει μεγαλύτερη ζημιά με τα χτυπήματά της. Ο Max είναι ο κλασικός βαρύς χαρακτήρας, εξαιρετικός στο να διαχειρίζεται πλήθη εχθρών αλλά αρκετά αργός, ενώ έχει τρομερά δυνατά χτυπήματα. Τέλος ο Shiva είναι τρομερά γρήγορος. Δεν μπορεί να σηκώσει κανένα όπλο, τα πετάει με την μία μόλις τα σηκώσει, αλλά είναι εξαιρετικός αν το στιλ παιχνιδιού σας βασίζεται στα αντανακλαστικά. Ο καθένας έχει το δικό του σετ κινήσεων και σπέσιαλς. Η Estel έχει την βοήθεια από το περιπολικό του αρχικού SoR που έρχεται και πετάει ένα ναπάλμ, ενώ κάνει την εμφάνισή του και ο Ταξίαρχος Λεβένταγ... εννοώ ο αρχηγός της αστυνομίας.

Έλα η φρέσκια η τσιπούρα! Πάρε κυρία μου είναι φρέσκο, σπαρταράει!

Ας περάσουμε όμως στο “ζουμί” του DLC, δηλαδή το Survival mode αλλά και το νέο σύστημα κινήσεων που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτό. Το Survival είναι αυτό που περιμένετε: ξεκινάτε την κλωτσοπατινάδα και όσο αντέξετε. Σε αυτό βλέπετε και πολλές νέες τοποθεσίες, ενώ βρίσκετε και νέα όπλα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όπως οι ξιφίες. Τα πάντα είναι randomized, οπότε μην περιμένετε να απομνημονεύσετε τη σειρά εμφάνισης εχθρών, power-up και όπλων. Όλα έρχονται τυχαία, οπότε οπλιστείτε με υπομονή και βάλτε όλη σας την μαεστρία. Στο τέλος κάθε “αρένας” επιλέγετε κάποιο power-up από δύο τυχαία. Αυτά μπορεί να είναι κάποιο boost στα στατιστικά του χαρακτήρα σας με αντάλλαγμα κάτι άλλο. Πχ μπορεί κάποιος να θυσιάσει το άλμα για πιο γρήγορη κίνηση. Μπορείτε να προσθέσετε καποιο στοιχείο της φύσης στις επιθέσεις σας και ούτω καθεξής. Υπάρχουν και εβδομαδιαία challenges που είναι αρκετά ενδιαφέροντα αν θέλετε να “ξεζουμίσετε” το παιχνίδι, ενώ δεν βασίζονται στην τυχαιότητα, αφού συνήθως αποτελούνται από συγκεκριμένα δωμάτια και εχθρούς. Μπορείτε επίσης να παίξετε το Survival μαζί με κάποιον φίλο σας online για ακόμα περισσότερο χαμό.

Η ενασχόληση με το Survival αξίζει τον κόπο γιατί όσο προχωράτε ξεκλειδώνετε νέες κινήσεις τις οποίες μπορείτε να δώσετε σε οποιονδήποτε χαρακτήρα θέλετε και να τις χρησιμοποιήσετε οπουδήποτε. Ακόμα και στο Story mode! Κάθε φορά που επιλέγετε χαρακτήρα από εδώ και πέρα, μπορείτε να αλλάξετε το σετ των κινήσεών του. Όσες περισσότερες ξεκλειδώνετε, τόσο το καλύτερο. Αυτό έχει τεράστια σημασία για το DLC αφού μπορεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που παίζατε το παιχνίδι με τους διάφορους χαρακτήρες. Όσες περισσότερες κινήσεις ξεκλειδώνετε τόσο πιο αγνώριστο μπορείτε να κάνετε έναν χαρακτήρα όσον αφορά το κινησιολόγιό του. Αυτό επίσης σημαίνει άπειρο νέο animation σε όλους τους χαρακτήρες ώστε να μπορούν να εκτελούν τις νέες κινήσεις. Κάτι που είναι ένα μεγάλο επίτευγμα για μια σχεδόν indie ομάδα. Ταυτόχρονα υπάρχουν νέες τοποθεσίες αλλά και ολοκαίνουρια μουσική από τον ταλαντούχο Tee Lopes (Sonic Mania). Υπάρχει επίσης ένα νέο training room όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τις νέες κινήσεις. Μπορείτε να ρυθμίσετε πόσοι και ποιοι εχθροί εμφανίζονται, τα αστέρια και τα power-ups ή τα όπλα, ή να γονατίσετε την μηχανή του παιχνιδιού αν είστε αρκετά σαδιστής.

Κάποιοι πάνε απλά κόλαση. Άλλοι πάνε στην κόλαση και δέρνουν τους πάντες.

Το μοναδικό αρνητικό που μπορώ να σκεφτώ για το Mr. X Nightmare είναι η δυσκολία. Το DLC μπορεί να είναι όνειρο όσον αφορά το περιεχόμενο, αλλά ταυτόχρονα είναι φτιαγμένο για να σας κάνει την ζωή κόλαση με δυσκολία που ανεβαίνει σε δυσθεώρητα ύψη και πάρα πολύ γρήγορα. Για να ξεκλειδώσετε τα πάντα, χρειάζεται υπομονή, επιμονή και χρόνος.

Το Mr. X Nightmare είναι μια περίπτωση DLC που δεν προσθέτει απλά νέο περιεχόμενο, αλλά ανεβάζει επίπεδο ολόκληρο το αρχικό παιχνίδι. Αν θέλετε να απολαύσετε το Streets of Rage 4 σε όλο του το μεγαλείο, το Mr. X Nightmare είναι απαραίτητη αγορά.

  • Οι τρεις νέοι χαρακτήρες (και κυρίως η Estel)
  • Το Survival mode προσφέρει άπειρες ώρες ενασχόλησης
  • Οι νέες κινήσεις και οι άπειροι συνδυασμοί σε όλους τους χαρακτήρες
  • Απίστευτη δουλειά σε νέα animation και πίστες
  • Νέα μουσική
  • Το ξεκλείδωμα των πάντων είναι πολύ δύσκολο
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, Switch, PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Dotemu
ΕΚΔΟΣΗ:Dotemu, Lizardcube, Guard Crush Games