alt text

H Rebellion, γνωστή κυρίως από τα αξιόλογα Sniper Elite, χωρίς ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες μας δίνει το Strange Brigade, ένα action-adventure τρίτου προσώπου με καταιγιστική δράση και έμφαση στο co-op. Μένει μόνο να δούμε αν είναι ανάλογης ποιότητας με τους προηγούμενους τίτλους του στούντιο.

Με μια παρουσίαση που παραπέμπει σε ασπρόμαυρη ταινία περασμένων δεκαετιών βλέπετε μια περίεργη ομάδα τεσσάρων πρακτόρων της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, που ειδικεύονται στο να αντιμετωπίζουν αρχαίες σατανικές απειλές. Η νέα απειλή είναι η Seteki, μια αδίστακτη Αιγύπτια Βασίλισσα η οποία ελευθερώθηκε μετά από χιλιάδες χρόνια και έχει σκοπό να σκλαβώσει τον κόσμο. Οι ατρόμητοι ήρωες ρίχνονται στην μάχη με σκοπό να σταματήσουν τη Seteki, κάτι που, καλά καταλάβατε, μόνο αυτοί μπορούν να κάνουν. Γρήγορα γίνεται αντιληπτό ότι το σενάριο του Strange Brigade όχι μόνο δεν προσπαθεί να ξεχωρίσει, αλλά βουτάει άφοβα στα κλισέ και τις βαρυσήμαντες δηλώσεις των ηρώων που δεν έχουν καμία αίσθηση του φόβου. Αυτό είναι εμφανέστατο και από τον αφηγητή που σας συνοδεύει κατά την διάρκεια της περιπέτειας και με το φλεγματικό αγγλικό του χιούμορ φροντίζει να σας θυμίζει ότι δεν χρειάζεται να περιμένετε κάτι συναρπαστικό από την ιστορία. Αντίθετα, μπορείτε να γελάσετε με τον τρόπο που ο αφηγητής αστειεύεται με το προβλεπόμενο και χιλιοειπωμένο σενάριο του τίτλου. Με το παιχνίδι να μην παίρνει ιδιαίτερα στα σοβαρά τον εαυτό του, λοιπόν, μπορείτε να αφοσιωθείτε πλήρως στην δράση.

Διαλέγοντας τον χαρακτήρα της προτίμησής σας ρίχνεστε στην μάχη εναντίον δαιμόνων και απέθαντων πολεμιστών που υπηρετούν τη Βασίλισσα και ορμάνε να σας κομματιάσουν. Έχετε δύο όπλα στην διάθεσή σας για να ξεπαστρέψετε τους εχθρούς, ένα πιστόλι και ένα πιο βαρύ όπλο όπως μια καραμπίνα ή ένα αυτόματο, ενώ μπορείτε να χρησιμοποιείτε και χειροβομβίδες ή άλλα εκρηκτικά. Κάθε χαρακτήρας έχει και μια ξεχωριστή επίθεση, με τη χρήση της οποίας μπορείτε να προκαλέσετε μαζική ζημιά σε πολλούς εχθρούς μαζί. Μέσω ενός μενταγιόν που φορτίζετε με μπλε σφαιρίδια που αφήνουν όσοι σκοτώνετε, κάνετε χρήση της ειδικής σας επίθεσης που σας βγάζει ασπροπρόσωπους όταν στριμώχνεστε και θέλετε να απαλλαγείτε άμεσα από τους διώκτες σας. Υπάρχει φυσικά και η απαραίτητη κίνηση αποφυγής, με τη χρήση της οποίας απομακρύνεστε όταν πάνε να σας περικυκλώσουν και αποφεύγετε χτυπήματα.

Αν και ομάδα, οι χαρακτήρες διαφέρουν αισθητά μεταξύ τους.

Αν και ομάδα, οι χαρακτήρες διαφέρουν αισθητά μεταξύ τους.

Κερδίζοντας χρυσό από τις περιπέτειές σας επενδύετε σε νέα πιο δυνατά όπλα. Πιο ισχυρά όπλα περιορισμένων πυρομαχικών αγοράζετε και την ώρα του παιχνιδιού καταβάλλοντας το απαραίτητο χρηματικό ποσό σε μπαούλα που βρίσκετε στον χάρτη. Η αγορά από το μπαούλο θυμίζει τo zombies mode των Call of Duty, αφού είναι εντελώς τυχαίο το τί όπλο σας τυχαίνει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σας χρησιμεύει η δύναμη πυρός του. Λόγος ανησυχίας μην μείνετε από πυρομαχικά πάντως δεν υπάρχει, αφού βρίσκονται σε αφθονία στον χάρτη και συχνά βρίσκετε και πυρομαχικά από όσους εκτελείτε.

Η ποικιλία των εχθρών είναι μεγάλη και συναντάτε νέους εχθρούς όσο προχωράτε. Ότι εφιαλτικό πλάσμα σκέφτεστε όταν ακούτε για Αρχαία Αίγυπτο και πυραμίδες υπάρχει στο παιχνίδι, όπως μούμιες, ζόμπι, σκελετοί, νοσηρές θεότητες και σκοτεινά πνεύματα. Σημαντικός σας σύμμαχος είναι και οι διάφορες παγίδες που βρίσκετε στο χώρο και τις ενεργοποιείτε σκορπώντας όλεθρο στις ορδές που σας κυνηγάνε, όπως φονικοί ανεμιστήρες που πετσοκόβουν, βαρέλια που ανατινάζονται και λόγχες που βγαίνουν από το έδαφος. Επίσης βρίσκετε και φίλτρα που ενισχύουν την μπάρα ζωής σας κρατώντας σας μακριά από τον θάνατο. Η ενέργειά σας αναπληρώνεται μέχρι έναν μικρό βαθμό προκειμένου να παραμένετε όσο περισσότερο γίνεται ζωντανός και η προσοχή σας πρέπει να είναι διπλάσια όσο είστε με λίγη ενέργεια, προσπαθώντας να έχετε τους εχθρούς μπροστά σας όσο τους κερνάνε καυτό μολύβι. Με χρήση των παγίδων του περιβάλλοντος το να ζήσετε όσο περισσότερο γίνεται δεν είναι και ιδιαίτερα δύσκολο. Μόνο τα boss που συναντάτε στο τέλος κάθε κεφαλαίου και κάποια mini boss ενδέχεται να σας δυσκολέψουν, αλλά μόλις βρείτε τον κατάλληλο τρόπο να αμύνεστε και να επιτίθεστε στο καθένα δεν συναντάτε σημαντικές δυσκολίες.

Αρχαία Αίγυπτος χωρίς μούμιες δεν γίνεται.

Αρχαία Αίγυπτος χωρίς μούμιες δεν γίνεται.

Όταν δεν ασχολείστε με την εξολόθρευση εχθρών, μπορείτε να ασχοληθείτε με τους γρίφους του παιχνιδιού. Οι περισσότεροι γρίφοι είναι προαιρετικοί και δεν χρησιμεύουν για να προχωρήσετε στο παιχνίδι, αλλά για να κερδίσετε επιπλέον χρυσό και πολύτιμα πετράδια για την αναβάθμιση των όπλων σας. Η ουσία των γρίφων είναι να πυροβολήσετε τα κατάλληλα εμφανή σημεία στο χώρο, συνήθως στεκούμενος και στο απαραίτητο σημείο που σας αποκαλύπτει πού πρέπει να ρίξετε. Σε μερικούς γρίφους υπάρχει και χρονικό όριο, ενώ κάποιες πόρτες ανοίγουν πυροβολώντας με τη σωστή σειρά κάποια σύμβολα. Δεν υπάρχει ιδαίτερη ποικιλία στους γρίφους και συνήθως πρέπει να παρατηρήσετε λίγο το περιβάλλον για να βρείτε τη λύση τους. Με την έμφαση να δίνεται στο πιστολίδι, είναι λογικό οι δημιουργοί να μην θέλουν να διακόπτεται η δράση με σπαζοκεφαλιές. Η αίσθηση των επαναλαμβανόμενων γρίφων όμως δεν παύει να αφήνει άσχημη εντύπωση.

Το campaign του Strange Brigade διαρκεί γύρω στις 10 ώρες, που πολλαπλασιάζονται αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε και με τις άλλες δύο επιλογές του τίτλου: το horde mode όπου αντιμετωπίζετε όλο και μεγαλύτερα κύματα εχθρών και το score attack όπου καλείστε να πετύχετε το μεγαλύτερο δυνατό σκορ σε όσο τον δυνατόν μικρότερο χρόνο μπορείτε. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα modes του παιχνιδιού υποστηρίζουν έως τέσσερις παίκτες, κάτι που σίγουρα βοηθάει στην ενασχόληση, αφού η διασκέδαση είναι ακόμα πιο έντονη σε συνεργασία με άλλους παίκτες.

Η δράση είναι πράγματι εκρηκτική.

Η δράση είναι πράγματι εκρηκτική.

Αν και έχει γίνει αξιόλογη δουλειά στον σχεδιασμό του κόσμου και των χαρακτήρων, με τους χρωματισμούς να δένουν ωραία μεταξύ τους και να δημιουργούν ατμόσφαιρα, δεν μπορώ να πω οτι εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα με τα γραφικά του Strange Brigade. Σε σύγκριση με άλλους πρόσφατους τίτλους τουλάχιστον ο πήχης είναι ψηλά για το παρόν παιχνίδι. Δεν συνάντησα ιδιαίτερα προβλήματα, πάντως, ούτε περίμενα πολύ κατά την διάρκεια της φόρτωσης. Τα περιβάλλοντα μόνο οφείλω να πω ότι είναι επαναλαμβανόμενα. Με την δράση να λαμβάνει χώρα εξ ολοκλήρου στην Αρχαία Αίγυπτο, οι πυραμίδες και οι αρχαίοι ναοί και οικισμοί στην μέση της ερήμου με την άμμο να τους καλύπτει κυριαρχούν εικαστικά. Ευτυχώς υπάρχουν και εσωτερικοί χώροι αλλά η γενική εικόνα του ερημότοπου δεν αλλάζει ιδιαίτερα. Ηχητικά ξεχωρίζει η χαρακτηριστική φωνή του αφηγητή που κάνει θαυμάσια την δουλειά του, περνώντας σας κατάλληλα την ειρωνεία και το χιούμορ του. Τα εφέ και η αίσθηση των όπλων δυστυχώς δεν είναι καθόλου πειστικά. Ίσως το γεγονός πως το παιχνίδι διαδραματίζεται εν έτει 1930 να μην αφήνει ιδιαίτερες επιλογές για δυνατά σύγχρονα όπλα, όμως η εντύπωση του φελλού που βγαίνει από μπουκάλι κατά την διάρκεια του πυρ είναι έντονη.

Το Strange Brigade δείχνει αρκετά επηρεασμένο από παιχνίδια όπως Serious Sam και Left 4 Dead, με το καταιγιστικό πιστολίδι, τις “θανατηφόρες” ατάκες και το co-op να το καθιστούν μία ιδιαίτερα αξιόλογη πρόταση. Αν σας αρέσουν αυτά τα παιχνίδια, αλλά και ταινίες όπως η Μούμια, σίγουρα αξίζει την προσοχή σας.

  • Σημαντική ποικιλία εχθρών
  • Συνεχής δράση
  • Ικανοποιητική διάρκεια
  • Επιλογή co-op σε όλα τα modes
  • Απολαυστικός αφηγητής
  • Αίσθηση όπλων που θυμίζει αεροβόλα
  • Επαναλαμβανόμενα περιβάλλοντα και γρίφοι
  • Αδιάφορη ιστορία
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Rebellion
ΕΚΔΟΣΗ:Rebellion
ΔΙΑΘΕΣΗ:IGE
ΕΙΔΟΣ:Action-adventure τρίτου προσώπου
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayer
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://strangebrigade.com/en
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:28/8/2018