alt text

Η Daedalic Entertainment μας τροφοδοτεί σταθερά με αξιόλογα adventure. Μετά το Pillars of the Earth, η Daedalic μας φέρνει το State of Mind, μια πρωτότυπη ιστορία με θέμα το μέλλον, τον μετανθρωπισμό (transhumanism) και τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία έρχεται για να αλλάξει τα πάντα γύρω μας.

Βερολίνο, 2048. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αντικαταστήσει τους ανθρώπους σε πολλούς τομείς, από υπάλληλους υποδοχής και καθαριότητας μέχρι ιατρικά επαγγέλματα και δημοσιογράφους. Όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις εκδοχές του μέλλοντος, τα ανθρωποειδή συνυπάρχουν στις ίδιες πόλεις με άστεγους και άνεργους που χάνουν τη δουλειά τους από απαθείς μηχανές, παρόλο που το μαγείρεμα έχει αντικατασταθεί από αυτόματους παρασκευαστές τροφής και τα κοσμήματα αγοράζονται από ATM στο δρόμο. Σε αυτόν τον πλήρως ψηφιακό και αυτοματοποιημένο κόσμο, ο -κάποτε επιτυχημένος- δημοσιογράφος Richard Nolan νιώθει παραγκωνισμένος. Πολέμιος της τεχνολογίας και των “κακών” που αυτή έχει φέρει, ανησυχεί για την πορεία που έχει πάρει η ανθρωπότητα. Όταν ξυπνάει ξαφνικά στο νοσοκομείο μετά από ατύχημα, με τη γυναίκα και τον γιο του να έχουν εξαφανιστεί μυστηριωδώς, αντιλαμβάνεται πως εκτυλίσσεται μια συνωμοσία εναντίον της ανθρωπότητας και σπεύδει να αναλάβει δράση. Φταίει η τεχνητή νοημοσύνη γι αυτό που πρόκειται να συμβεί ή η ματαιοδοξία των ανθρώπων; Οι μηχανές μπορούν να σταθούν στο πλευρό μας ή είναι κενές από συναισθήματα; Το παιχνίδι προσφέρει στιγμές κι ένα φινάλε που σας βάζουν σε σκέψεις.

Ο Richard δεν είναι από τους πιο συμπαθητικούς χαρακτήρες που έχετε συναντήσει ποτέ. Εκφράζει ανοιχτά την απέχθειά του απέναντι στην τεχνολογία, απατά τη γυναίκα του, δεν τα πηγαίνει καλά με τον γιο του και εκνευρίζεται εύκολα. Όταν επικοινωνεί με τον Adam Newman, κάποιον του οποίου η ζωή μοιάζει να είναι καθρέφτισμα της δικής του, ο αρνητισμός του Richard έρχεται σε ισορροπία με τη θετικότητα του Adam. Η ιστορία εξελίσσεται σταδιακά, χωρίς βιασύνη, δίνοντας χρόνο στους κεντρικούς χαρακτήρες να αναπτυχθούν. Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές που το σενάριο ξεδιπλώνεται με ακανόνιστο ρυθμό, κάτι που δύναται να σας επηρεάσει αν είστε ανυπόμονοι ή δεν επιθυμείτε να “αλλάζετε ταχύτητα” συχνά στο gameplay. Τη μια στιγμή περνάτε το πρωί με τον γιο σας στο σπίτι και λίγο αργότερα βρίσκεστε σε κάποιο σκοτεινό σοκάκι με άγνωστους τύπους που ισχυρίζονται πως είστε νεκρός. Συνολικά, το παιχνίδι προσφέρει έναν ενδιαφέροντα συνδυασμό μυστηρίου και επιστημονικής φαντασίας, παρότι η αφήγηση της ιστορίας δεν γίνεται πάντα με ομαλό τρόπο.

Μελετώντας από ψηλά.

Μελετώντας από ψηλά.

Αρχικά χειρίζεστε μόνο τους δύο πρωταγωνιστές, Richard και Adam, όμως στην πορεία περνούν από τα χέρια σας περισσότεροι χαρακτήρες. Ο χειρισμός είναι direct control τρίτου προσώπου, που σημαίνει πως μετακινείτε άμεσα τον ήρωα με το χειριστήριο ή τα κουμπιά του πληκτρολογίου χωρίς την παρουσία κέρσορα στην οθόνη. Ένα εμφανές κίτρινο τρίγωνο σας εμφανίζει τα hotspot που μπορείτε να εξερευνήσετε και τα άτομα με τα οποία μπορείτε να επικοινωνήσετε, κάτι που σας σώζει πολύτιμο χρόνο από το να πλησιάζετε σε όλα τα σημεία χωρίς να ξέρετε αν μπορείτε να διαδράσετε με αυτά ή όχι. Από την άλλη, τα hotspot αυτά είναι τόσο λίγα σε σχέση με το περιβάλλον, που η εξερεύνηση είναι περιορισμένη σε σχέση με άλλους τίτλους του είδους. Προαιρετικές ενέργειες, όπως το να καθίσετε στον καναπέ για να ακούσετε μουσική, να παίξετε πιάνο ή να ταΐσετε τα ψάρια στο πάρκο αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα, όμως δεν επηρεάζουν την εξέλιξη της ιστορίας. Επίσης, η δυνατότητα κλήσεων υπηρεσιών και γνωστών σας είναι φαινομενικά ενδιαφέρουσα, όμως μπορείτε να καλέσετε μόνο συγκεκριμένα άτομα σε συγκεκριμένες στιγμές κι έτσι χάνεται η αίσθηση της ελευθερίας στις επιλογές σας.

Προς τέρψιν όσων προτιμούν να παρακολουθούν την εξέλιξη μας ιστορίας από το να λύνουν σπαζοκεφαλιές, οι γρίφοι είναι αρκετά απλοί. Από πανεύκολους, όπως το να βρείτε ένα τηλεχειριστήριο μέσα στο σπίτι ή να πιάσετε ένα μουσικό κουτί που αιωρείται μπροστά στα μάτια σας, μέχρι το να ταιριάξετε κομμάτια παζλ δωματίων έως ότου σχηματιστεί το κατάλληλο δωμάτιο, δεν υπάρχουν σημεία που δυσκολεύουν. Αυτό δεν σημαίνει πως οι γρίφοι αυτοί είναι βαρετοί, αφού τόσο τα προαναφερθέντα κομμάτια του σχεδιασμού δωματίων όσο και σημεία όπου σαρώνετε θαμώνες ενός κλαμπ με drone έως ότου βρείτε το άτομο που αναζητάτε, γίνονται με ευχάριστο τρόπο. Ακόμα και αν οι γρίφοι στην πλειψηφία τους κυμαίνονται σε χαμηλό βαθμό δυσκολίας, περίπου στα μισά του παιχνιδιού γίνονται λίγο πιο πολύπλοκοι, αναγκάζοντάς σας να εναλλάσσετε τους χαρακτήρες που χειρίζεστε και να πατάτε κουμπιά με συγκεκριμένη σειρά προτού συνεχίσετε.

Υπάρχουν δύο κόσμοι στο State of Mind: η σκοτεινή, χαοτική και φουτουριστική πόλη των άστεγων και το αντίθετό της, η City 5, μια φωτεινή, καθαρή πόλη με τάξη και ψηλά κτίρια. Τόσο τα πρόσωπα όσο και τα σώματα των χαρακτήρων είναι σχεδιασμένα πολυγωνικά, κάνοντάς τους να ξεχωρίζουν στα κατά τα άλλα υπέροχα σχεδιασμένα και λεπτομερή περιβάλλοντα. Ο σχεδιασμός αυτός επιτυγχάνει στο να παρουσιάζει τους ανθρώπους ως ψηφιακές υπάρξεις μέσα σε έναν πραγματικό κόσμο, αντί για το σύνηθες που είναι η παρουσίαση ενός ψηφιακού κόσμου με πραγματικούς ανθρώπους. Βέβαια, οι πολυγωνικοί χαρακτήρες είναι πιθανό να σας ξενίσουν. Η κίνησή τους είναι αποδεκτή, όμως το animation κατά το τρέξιμο είναι λίγο αδέξιο. Οι υπότιτλοι, καθώς και οι οποιεσδήποτε λεζάντες, είναι ξεκούραστοι και ευανάγνωστοι. Αντιθέτως, τα loading screens που εμφανίζονται μεταξύ κάθε αλλαγής τοποθεσίας, διάρκειας περίπου 10 δευτερολέπτων, ίσως δοκιμάσουν την υπομονή σας.

Τεχνητή συντροφιά.

Τεχνητή συντροφιά.

Το ατμοσφαιρικό soundtrack ταιριάζει απόλυτα με το concept του παιχνιδιού, με εναλλαγές ανάμεσα σε απαλή και μυστηριώδη μουσική. Έχει γίνει εξίσου καλή δουλειά στον τομέα του voice acting, με τον Doug Cockle (The Witcher) να δίνει τη φωνή του στον πρωταγωνιστή Richard, αν και το γεγονός ότι ακούγεται σχεδόν μονίμως ενοχλημένος με όλα όσα του συμβαίνουν δεν μπορεί να θεωρηθεί κομπλιμέντο.

Mε διάρκεια περίπου 10 ώρες και με κάποιες σεναριακές ομοιότητες με το Detroit: Become Human, το State of Mind ασχολείται με ανθρώπινα ζητήματα όπως οικογένεια, σχέσεις και η απειλή της ανεξέλεγκτης εξέλιξης της τεχνολογίας. Καταφέρει να προσφέρει έναν ενδιαφέρον συνδυασμό μυστηρίου και επιστημονικής φαντασίας που μπορεί να ικανοποιήσει τους περισσότερους λάτρεις του είδους. Δύσκολα νοιάζεστε πραγματικά για τους πρωταγωνιστές, όμως οι περισσότεροι χαρακτήρες είναι καλοδουλεμένοι και πολυδιάστατοι και η αφήγηση αρκετά σταθερή ώστε να διατηρήσετε το ενδιαφέρον σας στον ίδιο βαθμό με μια αξιοπρεπή ταινία. Το State of Mind έχει να πει μια ενδιαφέρουσα ιστορία που αξίζει να ζήσετε.

  • Ενδιαφέρουσα υπόθεση επιστημονικής φαντασίας και μυστηρίου
  • Πολλαπλοί playable χαρακτήρες
  • Ατμοσφαιρική ορχηστρική μουσική
  • Καλοσχεδιασμένα περιβάλλοντα
  • Πολυγωνικά μοντέλα χαρακτήρων
  • Υπερβολικά απλοί γρίφοι για adventure
  • Ακαθόριστος ρυθμός σεναριακής εξέλιξης
  • Πλασματική ελευθερία επιλογών
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, Switch, PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Daedalic Entertainment
ΕΚΔΟΣΗ:Daedalic Entertainment
ΕΙΔΟΣ:Adventure
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://www.daedalic.com/state-of-mind
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:15/8/2018