Stacking Review

, Τετάρτη 2 Μάρτιος 2011 0  

Έχετε παίξει ποτέ με τις ρώσικες κούκλες που στοιβάζονται η μία μέσα στην άλλη και λέγονται μπαμπούσκες; Οι παλαιότεροι (απο 25 και πάνω) μάλλον στα τρία σας χρόνια. Οι νεότεροι μάλλον δεν τις ξέρετε καν. Γι αυτό και η Double Fine βάζει τις συμπαθέστατες στοιβαζόμενες κούκλες πίσω στην διασκέδασή μας με το Stacking.

Η ιστορία έχει ως εξής: Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης και ανέχειας, ο πατέρας της οικογένειας Blackmore φεύγει για να βρει δουλειά. Δεν γυρίζει όμως και οι κακός βαρόνος στον οποίον είναι χρεωμένη η οικογένεια, παίρνει τα παιδιά και αφήνει το μικρότερο σε μέγεθος: τον Charlie. Ο μικρός Charlie λοιπόν αναλαμβάνει να ελευθερώσει τα αδέρφια του, να τιμωρήσει τους κακούς και να εξαλείψει μια για πάντα την μάστιγα της παιδικής εργασίας.

Το παιχνίδι είναι εντυπωσιακά ευρηματικό. Ο Charlie είναι το μικρότερο μέγεθος κούκλας που υπάρχει στο παιχνίδι. Αυτό όμως δεν του είναι πρόβλημα, αφού μπορεί να μπει στις αμέσως μεγαλύτερες που με την σειρά τους στοιβάζονται σε ακόμα ποιο μεγάλες κ.ο.κ. Οι κούκλες εκτός απο καλοφτιαγμένες, έχουν και ξεχωριστές ικανότητες. Για παράδειγμα, υπάρχουν κούκλες που κάνουν μαγικά, φτιάχνουν μηχανικά μέρη ή... ξερνάνε μπισκότα.

Ο τύπος είναι απο μόνος του βιολογικό όπλο.

Για να εξυπηρετήσετε τους σκοπούς σας στις διάφορες αποστολές πρέπει να λύσετε γρίφους και παζλ, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες απο τις κούκλες. Αυτοί οι γρίφοι συνήθως βασίζονται στο να προκαλέσουν διάφορες περίεργες καταστάσεις όπως πχ να κάνετε έναν μάγειρα έξω φρενών και να σταματήσετε το σερβίρισμα του χαβιαριού, να κάνετε μια συγκεκριμένη κυρία να δυσαρεστηθεί ή να κλείσετε μια έκθεση αρχαιοτήτων μπαίνοντας μέσα σε μια απο τις μούμιες.

Το πώς θα το κάνετε όμως είναι κάτι που βασίζεται καθαρά στις δικές σας αποφάσεις. Χρειάζεται μόνο μία απο τις διαθέσιμες λύσεις για να περάσετε στο επόμενο στάδιο της ιστορίας του παιχνιδιού. Όμως μπορείτε να επιστρέψετε οποιαδήποτε στιγμή για να επαναλάβετε τον εκάστοτε γρίφο χρησιμοποιώντας διαφορετική προσέγγιση, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα διάφορα καλούδια, κάτι που είναι καλός λόγος για να ξαναδοκιμάσετε με άλλο τρόπο.

Το μόνο κακό που παρατήρησα είναι οτι μερικές απο τις πιο δύσκολες λύσεις είναι τουλάχιστον απίθανες και παράλογες. Αν δεν εμπιστευτείτε τα hints του παιχνιδιού, είναι σχεδόν αδύνατο να σκεφτείτε απο μόνοι σας. Ένα άλλο κακό, μικρό αλλά θα το αναφέρω, είναι η κάμερα, που σε μερικές στιγμές δεν δείχνει αυτό που πρέπει. Απειροελάχιστο αρνητικό ευτυχώς.

Ολοι οι κύριοι ''μαζί τα φάγαμε'' ίδιοι είναι: μεγάλο μέγεθος μπαμπούσκας και ηλίθιες υποσχέσεις.

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε ένα πανέμορφο παιχνίδι με εντυπωσιακή vintage αισθητική και πανέμορφο art direction. Οι κούκλες πρώτα απ' όλα είναι εκπληκτικά σχεδιασμένες, με προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια. Θα μπορούσαν κάλλιστα να τις κάνουν σειρά παιχνιδιών (εννοώ ξύλινες, όχι videogames) και να τις βγάλουν για πούλημα, άσχετα αν μόνο όσοι έπαιξαν το Stacking θα τις αγόραζαν. Επίσης, η κάθε μία κούκλα έχει ξεχωριστό animation, δίνοντας ζωή όχι μόνο στις ίδιες, αλλά και στα περιβάλλοντα που σφύζουν απο την ενεργητικότητα τους. Οι αντιδράσεις τους είναι τουλάχιστον ξεκαρδιστικές. Για παράδειγμα, αν έχετε μια κούκλα-παιδάκι που ξερνάει, οι υπόλοιπες θα αηδιάζουν κάθε φορά. Ακόμα καλύτερα, όταν έχετε μια κούκλα μποξέρ και τα βάζετε με μια κούκλα τζέντλεμαν, σας απαντάει στο uppercut με ένα ξεγυρισμένο χαστούκι με το γάντι του. Ακόμα όμως και χωρίς αυτές, οι χώροι του παιχνιδιού είναι τόσο καλοσχεδιασμένοι και έντονοι που, αν και στατικοί στο μεγαλύτερο μέρος τους, έχουν μια εντελώς δικιά τους ενέργεια. Η Double Fine αξίζει συγχαρητήρια γι αυτό.

Συγχαρητήρια επίσης αξίζουν τα ηχητικά εφέ και η μουσική, που πλαισιώνουν την όλη “πεπαλαιωμένη” ατμόσφαιρα και ταυτόχρονα ενισχύουν το τρελό χιούμορ που διέπει την όλη εμπειρία. Οι κούκλες και ότι αυτές κάνουν συνοδεύονται με ξεκαρδιστικά ηχητικά εφέ (το παιδάκι που ξερνάει όπως καταλάβατε είναι το αγαπημένο μου) και η μουσική είναι κυρίως πιάνο που ανάλογα με την κατάσταση αλλάζει ρυθμό. Σαν σε κουκλοθέατρο ένα πράγμα...

Άλλες χήρες φοράνε μαύρα και άλλες τα βγάζουν.

Αν θέλετε κάτι διαφορετικό από στρατιώτες, ιππότες και κόσμους που θέλουν σώσιμο, το Stacking είναι το καλύτερο διάλειμμα. Είναι εφευρετικό, αστείο, έχει φοβερό στιλ και προσοχή στην λεπτομέρεια. Ταυτόχρονα, ενώ δεν είναι μεγάλο (θα σας πάρει καμιά ωρίτσα να τελειώσετε την ιστορία) θα γυρνάτε για να παίζετε ξανά και ξανά δοκιμάζοντας διαφορετικές οδούς επίλυσης προβλημάτων. Απλά, απο τα καλύτερα downloadable της χρονιάς!

+ Φοβερό vintage στιλ
+ Απίστευτα όμορφες κούκλες
+ Τα περιβάλλοντα δονούνται απο ζωή ακόμα και αν είναι στατικά
+ Οι γρίφοι με πολλαπλές λύσεις προσθέτουν βάθος
+ Η κάθε κούκλα έχει τις δικές τις ικανότητες που κάνει την χρήση τους απολαυστική

- Οι πιο δύσκολες λύσεις είναι ελαφρώς παράλογες και χρειάζεστε το hint system
- Η κάμερα έχει μικρο-δυσκολίες αλλά τίποτα ιδιαίτερο

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

Πλατφόρμα: Xbox 360 (review), PS3
Έκδοση: THQ
Ανάπτυξη: Double Fine
Διάθεση: PSN, XBLA
Είδος: Puzzle adventure
Παίκτες: Single-player
Επίσημο Site: http://thq.com/uk/game/show/6510/Stacking
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 9/2/2011
PEGI: 7