Split/Second Review

, Παρασκευή 21 Μάιος 2010 0  

Τι παίρνεις όταν συνδυάσεις ιλιγγιώδη ταχύτητα, θεαματικές εκρήξεις και σούπερ γρήγορα αμάξια; Η απάντηση είναι το Split/Second: Velocity, ένα arcade racer που δίνει περισσότερη προσοχή όχι στο πώς θα διανύσεις μια πίστα, αλλά στο πως θα την... διαλύσεις.

Το story έχει ως εξής: το Split/Second είναι ένα είδος τηλεριάλιτι, το οποίο αποτελείται απο 12 σεζόν. Κάθε σεζόν αποτελείται απο έξι αγώνες, με τον τελευταίο αγώνα να είναι ο πιο σημαντικός, καθώς ανάλογα με τα αποτελέσματά του κρίνεται το αν θα συνεχίσετε στην επόμενη. Αν είστε πολύ αργοί τότε δεν ικανοποιείτε το αδηφάγο κοινό και παίρνετε πάρετε πόδι!

Φυσικά το πιο σημαντικό στοιχείο του gameplay είναι οι τρομακτικές εκρήξεις που κάνουν την πίστα να μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο! Αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν αφού πρώτα γεμίσουμε μια μπάρα που είναι κάτω απο το αμάξι μας, με διάφορα κόλπα πχ κάνοντας drifting στις στροφές, drafting πίσω από τους αντιπάλους ή ακόμα και μέσω τον αλμάτων μας. Η μπάρα αποτελείται απο τρία μέρη, με το τελευταίο, το κόκκινο, να είναι και το πιο καταστροφικό. Όταν είναι μπροστά σας κάποιος αντίπαλος και περάσει απο κάποια παγίδα τότε εμφανίζεται ένα εικονίδιο απο πάνω του και εκείνη την στιγμή μπορούμε να την ενεργοποιήσουμε. Οι παγίδες ποικίλουν, από ένα κτίριο που καταρρέει, ένα ελικόπτερο που σας αμολάει εκρηκτικά βαρέλια στο κεφάλι ή ακόμα και ένα Boeing που σας προκαλεί να παίξετε την κότα μαζί του! Μπορούμε επίσης να ανοίξουμε shortcuts με τον ίδιο τρόπο, τα οποία αν χρησιμοποιηθούν σωστά μπορεί και να αλλάξουν εντελώς την πορεία της πίστας. Θεαματικά είναι και τα replays που μπορούμε να δούμε κατά την διάρκεια του αγώνα όταν προκαλούμε καταστροφές μεγάλου μεγέθους.

Dodge this!

Όταν ολοκληρώνουμε μια διαδρομή, κερδίζουμε credits τα οποία χρειάζονται για να ξεκλειδώσουμε καινούργιες πίστες ή και αμάξια. Το παιχνίδι περιλαμβάνει αρκετά modes όπου μπορείτε να φέρετε την καταστροφή και με άλλους τρόπους! Εκτός απο το race και το κλασικό elimination, μπορούμε να παίξουμε το detonator mode, όπου προσπαθούμε να κάνουμε όσο πιο γρήγορο χρόνο μπορούμε στην πίστα ενάντια στις παγίδες της, που ενεργοποιούνται αυτόματα. Στο survival προσπαθούμε να αποφύγουμε εκρηκτικά βαρέλια που μας ρίχνουν τεράστια φορτηγά, ενώ στο air strike αποφεύγουμε τους πυραύλους που μας εκτοξεύει ένα ελικόπτερο, αν και αργότερα θα μπορούμε να του ανταποδώσουμε την... χάρη! Δυστυχώς η παντελής έλλειψη χάρτη στον αγώνα κάνει το έργο μας πιο δύσκολο, καθώς οι πίστες είναι αρκετά μπερδεμένες και η σκόνη απο τις εκρήξεις και οι αλλαγές στην διαδρομή μας αναγκάζουν πολλές φορές να χάσουμε τον δρόμο μας. Επίσης θετική θα ήταν και η προσθήκη ταχύμετρου που θα μας βοηθούσε να τσεκάρουμε την ταχύτητα μας.

Ο τίτλος είναι πολύ δυνατός και στο multiplayer μέρος του.Στο split-screen μπορούμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε τρία modes - race,elimination και survival - για να διαγωνιστούμε με κάποιον φίλο μας. Στα ίδια modes μπορούμε να πάρουμε μέρος και στο online και να βρεθούμε αντιμέτωποι με άλλους επτά αντιπάλους. Όσο καλύτερη θέση παίρνουμε όταν παίζουμε online, κερδίζουμε αναλόγως credits και ανεβάζουμε την βαθμολογία μας, η οποία ξεκινάει απο το 99. Ο ανταγωνισμός είναι δυνατός, οπότε ίσως είναι πιο σοφό να ξεκλειδώσουμε τα πιο γρήγορα αμάξια πριν δοκιμάσουμε τις δυνατότητές μας online.

O χειρισμός είναι αυτός που περιμένει κανείς απο ένα arcade racer, αν και αρκετά απλός.Χρησιμοποιούμε μόνο φρένο και γκάζι και δεν υπάρχει η προσθήκη χειρόφρενου. Το χειρόφρενο λείπει περισσότερο, καθώς το drifting είναι βασικό για να γεμίσουμε την μπάρα καταστροφής μας. Μπορούμε να πάρουμε στροφές με απίστευτη ταχύτητα πολύ εύκολα, κάτι που σίγουρα είναι διασκεδαστικό, αλλά καθόλου ρεαλιστικό.

Τα γραφικά είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά.

Τα γραφικά πραγματικά είναι πανέμορφα με τις πίστες να έχουν πολλές λεπτομέρειες και να είναι καλοσχεδιασμένες και τις εκρήξεις να αποδίδονται πιστά με θεαματικά αποτελέσματα. Κάτι που μου άρεσε πολύ και δείχνει την προσοχή που δόθηκε στην λεπτομέρεια είναι οτι τα achievements του παιχνιδιού εμφανίζονται πάνω στο αμάξι μας σαν αυτοκόλλητα. Ο ήχος είναι και αυτός πολύ ρεαλιστικός και προσεγμένος. Η μηχανή του αμαξιού μας ακούγεται διαφορετικά όταν περνάμε πχ κάτω απο γέφυρες και οι ήχοι απο τις εκρήξεις και τις πτώσεις των κτιρίων είναι ανατριχιαστικά καλοί. Στο ίδιο μοτίβο κινείται και το soundtrack, το οποίο συμβάλλει στην δράση διακριτικά αλλά θετικά.

Το Split/Second Velocity είναι ένα racer που φτάνει την αδρεναλίνη μας στα ύψη και μας κάνει να ιδρώσουμε για να τερματίσουμε σε κάθε πίστα. Ποτέ η πρώτη θέση δεν ήταν τόσο επικίνδυνη και η τελευταία τόσο διασκεδαστική! Πρόκειται για ένα παιχνίδι που σίγουρα προσφέρει ώρες διασκέδασης και αγωνίας και σίγουρα δεν είναι για αυτούς που έχουν... καρδιακά προβλήματα! Αν και οι υγιείς προσέξτε γιατί μπορεί να σας τα προκαλέσει!

+ Όμορφα γραφικά και ρεαλιστικός ήχος
+ Δυνατό κοκτέιλ εκρήξεων και ταχύτητας
+ Αρκετά διαφορετικά modes

- Απλουστευμένος χειρισμός
- Έλλειψη χάρτη και ταχύμετρου

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

Πλατφόρμα: Xbox 360 (PS3, PC)
Έκδοση: Disney
Ανάπτυξη: Black Rock
Διάθεση: CD Media
Είδος: Racing
Παίκτες: Single, multiplayer
Επίσημο Site: http://disney.go.com/disneyinteractivestudios/splitsecond/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 21/5/2010
PEGI: 7+