Spirit Camera: The Cursed Memoir Review
Τι είναι αυτό που κάνει ένα horror game πετυχημένο; Είναι η απομόνωση, η ικανότητα εκείνη που έχει το παιχνίδι να ρουφάει τον παίκτη στον κόσμο του, και εκεί που η ένταση κορυφώνεται μέσω της συνεχόμενης σιωπής, συμβαίνει κάτι που διαταράσσει την ισορροπία και τρομάζει τον παίκτη. Μία από τις σειρές που το καταφέρνουν καλά, είναι το Fatal Frame, όπου πρέπει να εξολοθρεύετε κακιασμένα φαντάσματα με τη βοήθεια μιας κάμερας. Μόνο που ο νέος τίτλος της σειράς Fatal Frame (γνωστή ως Project Zero στα μέρη μας), το Spirit Camera: The Cursed Memoir, κάπου στραβοπατεί.
Βλέπετε, το Spirit Camera: The Cursed Memoir για το 3DS μεταμορφώνει την ίδια την κονσόλα στην γνωστή κάμερα των Fatal Frame μέσω Augmented Reality και σας καλεί να παίξετε αναλόγως. Το θέμα δεν είναι η ιδέα, που είναι ίσως και η πρώτη που μπορεί και εκμεταλλεύεται το AR χωρίς να πέφτει στην παγίδα του gimmick. Το θέμα είναι ότι οι κάμερες του φορητού για να λειτουργήσουν χρειάζονται αρκετό φως, οπότε όποια στοιχεία κλειστοφοβισμού θέλει να αναπαράξει το παιχνίδι εξανεμίζονται. Επιπλέον, η απαίτηση να κουνάτε συνεχώς το 3DS εν τέλει κουράζει. Περισσότερα όμως γι’αυτά παρακάτω.
Ανοίγοντας το κουτί του Spirit Camera, πέρα από τα κλασικά εγχειρίδια, θα διαπιστώσετε πως υπάρχει και κάτι ασυνήθιστο. Ένα μικρό βιβλιαράκι, που με την πρώτη ματιά περιέχει ασυναρτησίες – είναι όμως το κλειδί του παιχνιδιού. Με τη βοήθειά του (υποτίθεται πως είναι ένα ξεχασμένο ημερολόγιο) επικοινωνείτε με τη Maya, μια κοπέλα που έχει χάσει τις αναμνήσεις της και βρίσκεται σε κάποια παράλληλη διάσταση. Εσείς, τώρα, πηγαινοέρχεστε στον κόσμο του ημερολογίου και την πραγματικότητα, όπου πρέπει τόσο να αποφύγετε τα φαντάσματα που προσπαθούν να σας εξοντώσουν, όσο και να ανακαλύψετε τι παίζει με τη «Γυναίκα με τα Μαύρα», που είναι και ο αρχικακός του παιχνιδιού.

Η Maya είναι η βοηθός σας στο παιχνίδι.
Στις δύο με τρεις ώρες που διαρκεί αυτή η ιστορία, εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να κουνάτε πέρα-δώθε την κονσόλα, να ανακαλύπτετε που είναι τα φαντάσματα, και την κατάλληλη στιγμή, να τα φωτογραφίζετε ώστε να εξοντωθούν. Το θετικό της όλης κατάστασης είναι πως, πράγματι, το Spirit Camera καταφέρνει (με το ζόρι βέβαια) να τραβήξει ένα άλφα ενδιαφέρον, αφού το concept του να κυνηγάτε φαντάσματα στο ίδιο σας το σπίτι είναι, πρώτον, πολύ πιο ενδιαφέρον απ’ όλα τα αντίστοιχα mini-games που προσφέρει η Nintendo, και δεύτερον, μια φρέσκια ιδέα στον κόσμο των παιχνιδιών τρόμου, που τελευταία έχουν βαλτώσει.
Βέβαια, στην πράξη, τα θεωρητικά πλεονεκτήματα του παιχνιδιού εξουδετερώνονται. Όπως ανέφερα και πιο πάνω, το παιχνίδι απαιτεί ένα αρκετά φωτεινό περιβάλλον ώστε να μπορεί το AR να κεντράρει στις σελίδες του «ημερολογίου», αλλά ακόμα και αν τα καταφέρει, η παραμικρή κίνηση έχει σα συνέπεια να χάνεται η επαφή, και εκεί που βλέπετε ένα ζόμπι να έρχεται κατα πάνω σας (με απελπιστικά αργούς ρυθμούς), εμφανίζεται το αντίστοιχο μήνυμα και εσείς καταλήγετε εκνευρισμένοι με την υπερευαισθησία της διπλής κάμερας του 3DS. Την προβληματική αυτή εφαρμογή οι developers προφανώς την αντιλήφθηκαν και για να την ισοσταθμίσουν, ενσωμάτωσαν στο παιχνίδι και μερικές σκηνές όπου ο ήρωας τριγυρνάει στον κόσμο του ημερολογίου και εσείς απλά κουνάτε (μέσω του γυροσκοπίου) το κεφάλι του και παρατηρείτε τον κόσμο. Αυτές οι σκηνές είναι σαφώς πιο τρομακτικές από τις άλλες, όμως είναι συμπληρωματικές και συμβάλλουν ελάχιστα στην όλη εμπειρία.
Πέρα από το μικροσκοπικό campaign, υπάρχουν και ορισμένα mini-games που υποτίθεται πως επιμηκύνουν τη διάρκεια του παιχνιδιού. Μπορείτε, για παράδειγμα, να φωτογραφίσετε τους φίλους ή την οικογένεια σας και να παλέψετε τα φαντάσματα που κατοικούν μέσα τους (και πάλι μέσω AR) ή να φωτογραφίσετε το ημερολόγιο ούτως ώστε να ανακαλύψετε τα πραγματικά κίνητρα ενός πνεύματος. Τα mini-games αυτά θα τα βαρεθείτε υπερβολικά γρήγορα, οπότε ο τίτλος παραμένει ουσιαστικά με ελάχιστο περιεχόμενο. Το οποίο περιεχόμενο μάλιστα, είναι φτιαγμένο με αρκετά μέτρια γραφικά, κάτι που μετά το Resident Evil: Revelations, απογητεύει. Στον αντίποδα, ο ήχος είναι πιο συμπαθητικός, και με ένα ζευγάρι καλά ακουστικά θα μείνετε χωρίς παράπονο.

Το αγόρι με τη μάσκα πάλι θα το κυνηγάτε στα mini-games.
Εν τέλει, το Spirit Camera: The Cursed Memoir είναι ο ορισμός της αποτυχημένης προσπάθειας. Με κύριο άξονα μια καλή ιδέα, η εκτέλεση είναι μέτρια, το περιεχόμενο ελάχιστο και ο οπτικοακουστικός τομέας αδιάφορος. Η ανάγκη του AR καταδικάζει το Spirit Camera ως retail τίτλο, και αυτό μόνο σε πιο δύσκολη θέση το φέρνει. Μείνετε μακριά από το εν λόγω spin-off της σειράς Fatal Frame, εκτός αν είστε τρελοί φαν, οπότε ίσως το έχετε ήδη αγοράσει.
+ Ενδιαφέρουσες ιδέες
- Αποτυγχάνει να τρομάξει (απαιτεί φως λόγω AR)
- Μικρό
- Μπορεί να καταντήσει βαρετό και επαναλαμβανόμενο
- Μέτρια γραφικάΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 4.5
Πλατφόρμα: 3DS
Έκδοση: Nintendo
Ανάπτυξη: Tecmo Koei
Διάθεση: Nortec
Είδος: Survival horror
Παίκτες: Single-player
Επίσημο Site: http://spiritcamera.nintendo.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 29/6/2012
PEGI: 16