Spec Ops: The Line Review

, Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012 0  

Τι ελπίδες μπορεί να έχει ένα κατά τα φαινόμενα συνηθισμένο στρατιωτικό 3rd-person shooter σε μια “νεκρή” περίοδο και μια κορεσμένη αγορά; Πόσα τέτοια παιχνίδια αντέχετε να παίξετε ακόμα; Πριν σκεφτείτε να... εγκαταλείψετε, καλό είναι να τσεκάρετε το Spec Ops: The Line. H αλήθεια είναι πως δεν είχα ιδιαίτερες ελπίδες και προσδοκίες για τον συγκεκριμένο τίτλο. Από την μία αυτά που γράφω παραπάνω, και από την άλλη το όνομα στιγματισμένο όνομα “Spec Ops”, τουλάχιστον για όσους είχαν την ατυχία να γνωρίσουν τα μετριότατα παιχνίδια του PS1. Θα έπρεπε η 2Κ να επιλέξει διαφορετικό όνομα, αφού το νέο παιχνίδι δεν έχει σχέση με τα προηγούμενα. Κατά τ' άλλα, το Spec Ops: The Line είναι μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της χρονιάς.

Το δυνατότερο σημείο του Spec Ops: The Line είναι κάτι στο οποίο αποτυγχάνουν συνήθως τέτοιου είδους παιχνίδια: η ιστορία. Η δράση διαδραματίζεται στο πάλαι ποτέ κραταιό Ντουμπάι, το οποίο, όντας χτισμένο στην έρημο, έχει καταστραφεί ολοσχερώς από βιβλικές αμμοθύελες. Στις αποτυχημένες προσπάθειες εκκένωσης συμμετείχε εθελοντικά το 33ο τάγμα του αμερικάνικου στρατού που επέστρεφε από το Αφγανιστάν. Οι στρατιώτες αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το Ντουμπάι και τους κατοίκους του όπως ήταν η διαταγή, και αντ' αυτού επέλεξαν να μείνουν, θέτοντας την πόλη υπό κατοχή. Λόγω των καιρικών συνθηκών, το Ντουμπάι αποκόπηκε εντελώς από τον υπόλοιπο κόσμο και όλοι υπέθεταν ότι δεν επέζησε κανείς από την καταστροφή. Όμως κάποιους μήνες μετά, ανακαλύπτεται ένα σημείο ζωής και συγκεκριμένα ένα ηχογραφημένο ραδιοφωνικό μήνυμα του επικεφαλής του αμερικάνικου τάγματος. Εσείς αναλαμβάνετε τον ρόλο του Captain Martin Walker, ο οποίος ηγείται μιας τριμελούς αναγνωριστικής ομάδας της Delta Force του αμερικάνικου στρατού, με αποστολή να διαπιστώσει αν όντως υπάρχουν επιζώντες στο Ντουμπάι. Οι τρεις άνδρες δεν έχουν τι ιδέα τι κόλαση τους περιμένει.

Σεναριακά το Spec Ops: The Line ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό. Δεν είναι μόνο η ασυνήθιστη τοποθεσία όπου διαδραματίζεται η δράση, αλλά κυρίως το τί γίνεται εκεί. Οι εχθροί που αντιμετωπίζετε στο παιχνίδι δεν είναι Άραβες, τρομοκράτες, αντάρτες κλπ. Είναι τρελαμένοι Αμερικάνοι στρατιώτες, μέλη του καταραμένου 33ου τάγματος, των οποίων το σπίτι πλέον είναι το κατεστραμμένο Ντουμπάι. Η ιστορία του παιχνιδιού γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα καθώς προχωράτε και ανακαλύπτετε τί συμβαίνει στην πόλη. Υπάρχουν αρκετές ανατροπές, με αποκορύφωμα αυτή στο τέλος, η οποία σίγουρα θα σας εκπλήξει. Εξαιρετική είναι και η εξέλιξη των χαρακτήρων - όχι μόνο του πρωταγωνιστή, αλλά και των δύο συντρόφων του. Οι απίστευτες κτηνωδίες που συναντούν στο Ντουμπάι τους αλλάζουν για πάντα. Δεν αποκλείεται να κάνουν το ίδιο και σε εσάς, καθώς το παιχνίδι έχει ορισμένες πολύ βίαιες, σοκαριστικές σκηνές. Προσωπικά, πάντως, για πρώτη φορά σε video game ένιωσα πραγματικά άσχημα για κάτι που έκανα. Μόλις φτάσετε κι εσείς στο εν λόγω σημείο θα καταλάβετε αμέσως σε τι αναφέρομαι. Μάλιστα το παιχνίδι έχει και μια δόση ελευθερίας ή τέλος πάντων μη-γραμμικότητας, καθώς συχνά καλείστε να κάνετε ηθικές επιλογές, να πάρετε πολύ δύσκολες αποφάσεις και να θυσιάσετε αθώες ψυχές, ενώ υπάρχουν και διαφορετικά τέλη. Σε γενικές γραμμές, το Spec Ops: The Line σεναριακά κυμαίνεται σε... χολιγουντιανά επίπεδα και βάζει τα γυαλιά σε άλλους αντίστοιχους τίτλους.

Welcome to hell.

Η αποθέωση του παιχνιδιού πάντως σταματά εδώ, γιατί το The Line ως προς το gameplay δεν ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι κακό. Επισκέπτεστε διάφορες ερειπωμένες περιοχές του Ντουμπάι, από ουρανοξύστες μέχρι εμπορικά κέντρα και το λιμάνι, και αντιμετωπίζετε αμέτρητους εχθρούς, στην προσπάθειά σας να δώσετε ένα τέλος στον εφιάλτη, να ανακαλύψετε τους υπεύθυνους αυτής της τραγωδίας και να σώσετε όσους πολίτες έχουν απομείνει. Το Spec Ops: The Line είναι ένα κλασικό 3rd-person shooter, στο οποίο πρέπει να κάνετε σωστή χρήση της κάλυψης και της ομάδας σας για να επιβιώσετε. Μπορείτε να διατάζετε τους δύο συντρόφους σας να επικεντρώνουν τα πυρά τους σε συγκεκριμένους εχθρούς, ανάλογα με τη στρατηγική που θέλετε να ακολουθήσετε. Μιλώντας για στρατηγική, μπορείτε να χρησιμοποιείτε προς όφελός σας και την άμμο που έχει κατακλύσει την πόλη, πχ πυροβολώντας κάποιον αδύναμο τοίχο ή τζάμι ώστε να σπάσει και η άμμος να παρασύρει τους εχθρούς. Μπορείτε επίσης να κάνετε melee επιθέσεις και να αποτελειώνετε χτυπημένους εχθρούς με διάφορες εκτελέσεις. Φυσικά υπάρχουν και τα απαραίτητα κομμάτια με on-rails shooting gameplay. Η ΑΙ φίλων και αντιπάλων κάνει τη δουλειά της, αλλά μην περιμένετε κάτι το τρομερό. Το πιστολίδι του παιχνιδιού είναι ικανοποιητικό, με αρκετά μεγάλη ποικιλία όπλων κιόλας, χωρίς όμως να φτάνει τα κορυφαία στάνταρ της κατηγορίας.

Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα του Spec Ops: The Line, είναι ο χειρισμός, κυρίως όσον αφορά την κίνηση και την κάλυψη του χαρακτήρα. Κάποιες φορές η απόκριση είναι εξοργιστικά δυσλειτουργική ή και ανύπαρκτη, σε τέτοιο βαθμό που αν είστε εν μέσω μάχης, μπορεί και να σας οδηγήσει σε θάνατο. Πέρα από αυτό, πάντως, καλό είναι απενεργοποιήσετε τη βοήθεια στη στόχευση και να επιλέξετε υψηλό βαθμό δυσκολίας, ώστε να απολαύσετε τη δράση στο έπακρο. Δυστυχώς το παιχνίδι δεν εντυπωσιάζει ούτε στον τομέα των γραφικών, παρόλο που χρησιμοποιεί την Unreal Engine 3. Μάλιστα, σε κάποια σημεία θυμίζει τους πρώτους τίτλους με τη UE3, οι οποίοι υπέφεραν από χαρακτηριστική θολούρα. Τουλάχιστον το Ντουμπάι είναι καλοσχεδιασμένο ως μια κόλαση στην μέση της ερήμου, γεμάτη πτώματα, κατεστραμμένα κτίρια και έρημους δρόμους, με την άμμο, το θάνατο και τη βαρβαρότητα να ξεχειλίζουν από παντού. Τέλος, ο ήχος είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει τεχνικά το παιχνίδι, με καλά εφέ, εξαιρετικό voice work (Nolan North στον πρωταγωνιστικό ρόλο) και ποιοτικό soundtrack, το οποίο περιλαμβάνει ατμοσφαιρικά κομμάτια από γνωστούς καλλιτέχνες όπως οι Deep Purple και οι Nine Inch Nails.

Μία από τις πολλές κτηνωδίες που συναντάτε στο παιχνίδι.

Άφησα για το τέλος το multiplayer, το οποίο είναι ο ορισμός αυτού που λέμε “της σειράς”. Τo multiplayer βασίζεται στον εμφύλιο που ξέσπασε στις τάξεις των στρατιωτών που έμειναν στο Ντουμπάι, με συνέπεια να χωριστούν σε δύο ομάδες, οι οποίες τίθενται αντιμέτωπες σε μάχες έως οκτώ ατόμων. Ωραία η σεναριακή βάση, αλλά από ουσία λίγα πράγματα. Από την πρώτη στιγμή που θα ασχοληθείτε, θα νιώσετε σα να το έχετε ξαναπαίξει δεκάδες φορές. Eίναι ένα τυπικό class-based multiplayer shooter, το οποίο μετά το καλοκαίρι μάλλον θα ερημώσει, λόγω του έντονου ανταγωνισμού. Αυτό που λείπει πολύ από το παιχνίδι είναι κάποιου είδους co-op mode. Aπαράδεκτη η απουσία, αλλά τουλάχιστον το co-op θα προστεθεί τον Αύγουστο, και μάλιστα δωρεάν. Κάτι είναι κι αυτό.

Αν θέλετε να τσιμπήσετε κάποιο αξιόλογο παιχνίδι για να περάσετε το καλοκαίρι, το Spec Ops: The Line είναι ακριβώς αυτό που ψάχνετε: ένα αξιόλογο, απλά καλό 3rd-person shooter, που αν κυκλοφορούσε σε άλλη περίοδο του χρόνου μάλλον θα χανόταν. Τώρα όμως έχει την ευκαιρία να αναδειχθεί και να σας προσφέρει μια ενδιαφέρουσα εμπειρία, κυρίως λόγω της ανέλπιστα καλής ιστορίας του. Δώστε του μια ευκαιρία και δεν θα το μετανιώσετε.

+ Εκπληκτική ιστορία με προσεγμένους χαρακτήρες και “χολιγουντιανές” ανατροπές
+ Τολμηρή απεικόνιση βίας με σοκαριστικές σκηνές που θα σας επηρεάσουν
+ Ηθικές επιλογές, πολλαπλά τέλη
+ Εξαιρετικές ερμηνείες και πλούσιο soundtrack
+ Ποικιλία όπλων

- Παικτικά δεν προσφέρει κάτι πέρα από τα συνηθισμένα
- Προβληματικός χειρισμός σε κίνηση και κάλυψη
- Τυπικό multiplayer
- Εν έτει 2012 περιμένουμε περισσότερα από παιχνίδι με Unreal Engine 3
- Αρχική απουσία co-op (θα προστεθεί δωρεάν αργότερα)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.5

Πλατφόρμα: Xbox 360 (review), PS3, PC
Έκδοση: 2K
Ανάπτυξη: Yager
Διάθεση: CD Media
Είδος: 3rd-person shooter
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://www.specopstheline.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 29/6/2012
PEGI: 18