Sound Shapes Review

, Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012 0  

Eνώ το PS Vita περιμένει το δικό του LBP, το Sound Shapes έρχεται από το πουθενά να παίξει με το “Play Create Share” και να σαγηνέψει με τις φρέσκιες ιδέες του. Το Sound Shapes αντικαθιστά το “Create” με το... “Compose” και γίνεται αυτομάτως ένα από τα πιο ευρηματικά παιχνίδια του PS Vita και όχι μόνο.

Πώς μεταφράζεται όμως το “Compose”, η σύνθεση μουσικής, σε ένα video game; Το Sound Shapes, δημιουργημένο από τον Jonathan Mak (Everyday Shooter), δίνει μια πολύ απλή λύση: οι νότες εκπροσωπούνται από orbs, διάσπαρτα στην πίστα, που όταν συλλεχθούν από το χαρακτήρα του παιχνιδιού (που μοιάζει με ένα αυγό μάτι σε διάφορα χρώματα) συνθέτουν ένα μουσικό κομμάτι, συνήθως ηλεκτρονικού υπόβαθρου. Μόλις ακουμπήσετε ένα orb, λοιπόν, μια νότα προστίθεται στη μουσική που παίζει στο παρασκήνιο, μουσική που επαναλαμβάνεται περιοδικά όταν έχετε λίγες νότες (δηλαδή στις αρχές κάθε πίστας), ενώ αργότερα γίνεται ένα πολυσύνθετο τρακ. Φυσικά, δεν είστε υποχρεωμένοι να ακούτε όλο το κομμάτι ξανά και ξανά, αφού το παιχνίδι πολύ σωστά χωρίζει τις πίστες του σε υπόκατηγορίες, με κάθε κατηγορία να έχει τη δική της μουσική, σπάζοντας τη μονοτονία και τη βαρεμάρα. Ας δούμε τη διαδικασία λίγο πιο αναλυτικά όμως.

Καταρχήν, το Shapes περιλαμβάνει ένα campaign που έχει την ιδιομορφία να χωρίζεται σε δίσκους πραγματικών καλλιτεχνών, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και μεγάλα ονόματα όπως ο deadmau5 και ο Beck (ο οποίος βγάζει και δίσκο σύντομα). Κάθε δίσκος χωρίζεται σε πέντε κομμάτια, που αντιστοιχούν φυσικά σε πέντε πίστες, τέσσερις εκ των οποίων είναι κλειδωμένες. Προφανώς, τις ξεκλειδώνετε ολοκληρώνοντας την προηγούμενη, ενώ μόλις τερματίσετε μία, ξεκλειδώνονται ένα κάρο unlockables, που χρησιμεύουν στον editor του παιχνιδιού (περισσότερα για δαύτον λίγο πιο κάτω). Σκοπός στην εκάστοτε πίστα, είναι να φτάσετε το ηχείο, που σημαίνει και τον τερματισμό, ενώ, στην πορεία σας μέσα σε αυτή συλλέγετε τα orbs, ξεδιπλώνοντας έτσι και τη μουσική, και τα unlockables στο τέλος – περισσότερα orbs αντιστοιχούν σε περισσότερη πραμάτια.

Προσοχή στο κόκκινο!

Το gameplay του παιχνιδιού είναι το εξής: ο χαρακτήρας σας (αυτό το αυγό-μάτι) καλείται να φτάσει στο τέλος της πίστας σε μια δισδιάστατη λογική. Το Sound Shapes δηλαδή δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα 2D platformer. Στις δύο αυτές διαστάσεις λοιπόν, το αυγό που χειρίζεστε έχει τη δύναμη να προσκολλάται σε συγκεκριμένες επιφάνειες, ενώ πρέπει να αποφεύγει το κόκκινο χρώμα, γιατί ειδάλλως γίνεται reset σε κάποιο συγκεκριμένο checkpoint. Οι πίστες δυσκολεύουν ανάλογα με το επίπεδο, με τις πρώτες να είναι για να σας παίρνει ο ύπνος (μεταφορικά πάντα), και τις τελευταίες να σας ταλαιπωρούν με τις έξυπνες ιδιορρυθμίες τους. Όπως ανέφερα, οι πίστες κατηγοριοποιούνται σε δίσκους, με τον κάθε δίσκο, πέρα από συγκεκριμένο καλλιτέχνη, να έχει και το δικό του θεματικό χαρακτήρα: άλλος, πχ, εξελίσσεται σε αστικό περιβάλλον, άλλος σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από το διάστημα.

Η μαγκιά του Sound Shapes (πέρα από τον ηχητικό τομέα) είναι πως παρουσιάζει το κάθε περιβάλλον με μια πολύ ιδιαίτερη αισθητική ματιά. Καθαρά cel-shaded, το παιχνίδι κάνει φοβερή χρήση της οθόνης του Vita, αφού τα χρώματα σε κάθε πίστα είναι πανέμορφα και πάρα πολύ προσεγμένα. Η δομή της κάθε πίστας είναι τέτοια που πρέπει να κινείστε με περίσσεια προσοχή, ενώ τα κόκκινα εμπόδια που σας εξολοθρεύουν παίρνουν διάφορες μορφές, από lasers μέχρι πυραύλους, και από λάβα μέχρι άνθη φυτών. Συνολικά, και εξαιρουμένης της μουσικής, το Sound Shapes είναι μια οπτική απόλαυση και όσον αφορά τον αρτιστικό τομέα, σίγουρα ξεπερνάει πολλά αδιάφορα platformers μεγάλου βεληνεκούς.

Το βασικό στοιχείο όμως του παιχνιδιού είναι σίγουρα η μουσική, και εκεί λάμπει. Κάθε τι στις πίστες του παιχνιδιού παράγει ήχο. Ήχο συμφωνικό, που ταιριάζει γάντι στη μουσική υπόκρουση, η οποία ξεκλειδώνεται σίγα σιγά μέσω των orbs, συνθέτοντας έτσι μια πανέμορφη εμπειρία. Η διαδικασία του να ψάχνεις το επόμενο orb για να ακούσεις τη συνέχεια του κομματιού είναι το καίριο σημείο του τίτλου, και καταφέρνει χωρίς πρόβλημα να κάνει το gameplay του αξέχαστο. Η αλήθεια είναι βέβαια, πως οι παίκτες που δε συμπαθούν την ηλεκτρονική μουσική ίσως βρουν το Shapes χλιαρό. Όλοι οι άλλοι όμως θα απολαύσουν μια μοναδική εμπειρία. Ειδικά με ένα ζευγάρι καλά ακουστικά μιλάμε για την υπέρτατη απόλαυση.

Οπτικά, το Sound Shapes εντυπωσιάζει.

Πέρα από το campaign όμως, υπάρχει και ο editor, μέσω του οποίου δημιουργείτε δικά σας επίπεδα με τη βοήθεια των unlockables που είπαμε πιο πάνω. Η μοναδικότητα του Sound Shapes φαίνεται και εδώ, καθώς πέρα από ένα σωρό αντικείμενα, έχετε στη διάθεση σας και νότες. Ναι, νότες. Μπορείτε δηλαδή, να χτίσετε από το μηδέν, όχι μόνο μία πίστα ενός τυπικού platformer, αλλά και ένα ολόκληρο μουσικό κομμάτι που τη συνοδεύει. Σε συνδυασμό επιπλέον με την πανέξυπνη ιδέα των δημιουργών να συνδέσουν κάθε αντικείμενο με ένα συγκεκριμένο ηχητικό εφέ, οι επιλογές που σας δίνονται είναι σχεδόν άπειρες. Και δυστυχώς εδώ είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του παιχνιδιού. Ο editor του είναι τόσο πολύπλοκος που θα σας πάρει αρκετή ώρα για να δημιουργήσετε, έστω και ένα απλό επίπεδο. Δεν είναι ότι γι’αυτό φταίει το interface του (που διευκολύνεται πάρα πολύ από την οθόνη αφής και το touchpad), φταίει το ότι οι επιλογές που σας δίνονται είναι… too much για τους αρχάριους, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα θα αποθαρρύνει αρκετό κόσμο να ασχοληθεί εις βάθος με τον editor.

Το έταιρο πρόβλημα που εντόπισα στο παιχνίδι, προσδιορίζεται στην αναζήτηση επιπέδων από άλλους χρήστες. Δεν μπορείτε να ψάξετε πίστα ανάλογα με το ranking ή τα views, παρά μόνο με κριτήριο την ημερομηνία του upload. Σφάλμα που λογικά θα διορθωθεί με κάποιο update, δε θα έπρεπε όμως να υπάρχει σε πρώτη φάση. Από εκεί και πέρα, υπάρχει η δυνατότητα για cloud saving, κάτι πολύ χρήσιμο αφού το Sound Shapes είναι παιχνίδι δύο-σε-ένα, αγοράζετε δηλαδή την έκδοση του Vita και έχετε τη δυνατότητα να κατεβάσετε και την έκδοση του PS3, και αντίστροφα. Μικροπροβληματάκια με τους servers υπάρχουν, αλλά λογικά θα στρώσουν με την κυκλοφορία του παιχνιδιού στην Ευρώπη.

Ο χαρακτήρας-αυγό το παίζει και πιλότος ώρες ώρες...

Εν τέλει, το Sound Shapes κατάφερε πολύ γρήγορα να γίνει ένας από τους αγαπημένους μου τίτλους στο PS Vita. Με μαεστρία που θα ζηλεύαν πάρα πολλοί άλλοι πιο “βαρβάτοι” τίτλοι, καταφέρνει να συνδυάσει ήχο και εικόνα με τρόπο τέτοιο που θα σας αφήσουν με τη θετικότατη των εντυπώσεων. Το οργανικό του gameplay και ο τεραστίων δυνατοτήτων του editor το κατατάσσουν σε ένα από τα καλύτερα downloadable παιχνίδια της χρονιάς, και, αν μη τι άλλο, είναι μια ανακούφιση για τη Sony να έχει τέτοια παιχνίδια στο περιτρυγισμένο από μαύρα σύννεφα φορητό της. Go get it.

+ Πανέμορφο
+ Πολύ έξυπνος σχεδιασμός των πιστών
+ Πανίσχυρος editor
+ Eargasm για τους λάτρεις της ηλεκτρονικής μουσικής

- Ελαφρώς μικρό campaign
- Για τους μη-λάτρεις της electronica μπορεί να φανεί κατώτερο των προσδοκιών

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

Πλατφόρμα: PS Vita, PS3
Έκδοση: Sony
Ανάπτυξη: Queasy Games
Διάθεση: PSN
Είδος: Μουσικό platformer
Παίκτες: Single-player
Επίσημο Site: http://www.soundshapesgame.com
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 15/8/2012
PEGI: 3